SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egyszerre tanítja filmkészítésre és a természet szeretetére a gyerekeket a Bright Generation

Öröm nézni, hogy a gyerekek fiatal koruk ellenére mennyire égnek a vágytól, hogy valamit megmutassanak magukból, és milyen csodás kisfilmek születnek - mondja az egyik alapító, Isztl Melanie.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

Rendezőként, vloggerként, operatőrként vagy akár vágóként is kipróbálhatják a gyerekek magukat a Bright Generation táboraiban és workshopjain. A kurzus alatt elsajátítják a videózás, szereplés csínját-bínját és a végén kisiflmeket alkotnak. A fő attrakció pedig, hogy a Bem Moziba levetítik, ami nagyon nagy dolog számukra, hiszen van, hogy valaki 8 évesen látja a nevét egy mozivásznon, miközben pörög a stáblista.

Fontosnak tartják, hogy a filmkészítés elsajátítása mellett a természet, kultúra, történelem és az építészet szeretetét, az egymás iránti elfogadás és érzékenység fontosságát is átadják a 8-14 éveseknek. Az egyik alapítóval, Isztl Melanie-val beszélgettünk, aki hosszú utat tett meg, mire megtalálta álmai munkáját. Mielőtt országos tévétársaságoknak dolgozott, az Operettszínházba is megfordult zenés-színészként. A színház és a televíziózás azonban csak munka volt számára. Amióta gyerekekkel foglalkozik azóta érzi, hogy megtalálta a hivatását.

– Ritka, hogy valaki a háttérországot szeretné megmutatni. Már, ami a televíziózást és a filmes világot illeti, főleg ennyi kis lurkóval.

– Számomra azért nem volt ez meglepetés, mert a kezdetekben a gimnázium elvégzése után rögtön felvételiztem a Budapesti Operettszínházba, ahol nagyon jól éreztem magam. Lehettek volna nagyratörő álmaim, küzdhettem volna olyan kiemelkedő szerepekért, amikben jól érzem magam, de a légkör, ami körülvett, már közel sem olyan volt, ahol önfeledten élvezhettem volna minden percét. Persze sokszor próbáltam megfelelni, jól teljesíteni a vizsgákon, de valahogy sosem éreztem legbelül azt, hogy ez az én utam. Olykor álltam a színpadon és nem éreztem semmit, amikor a közönség tapsolt.

Egy-két év után rájöttem, hogy ott kell hagynom azt az álmot, amire gyerekkorom óta vágytam. Nagyon nehéz lépés volt.

Évekig agyaltam rajta jól döntöttem-e. Mostanra már tudom, hogy igen. A színházi lét után azt éreztem kicsit el akarok bújni a világ elől és elmentem mosogatni egy kávézóba. Bár ez az elvonulás nem tartott sokáig. Két hónap után üzletvezető lettem, nagy felelősséggel. Majd egy év vendéglátás után egy nap alatt váltottam egy teljesen más irányba. Belekóstoltam a televíziózásba. Először még súgógép kezelő voltam, ahol Szellő István és Erős Antóniának szolgáltattam a szöveget, majd Baló György műsorába lettem felételvezető. A végén pedig a Hazahúzó című műsor egyik riportere, műsorvezetője lettem.

Isztl Melanie a Komlósi Stúdióban tanult újságírónak és riporternek. Első szakmai tapasztalatait a GLOBO Tv-nél szerezte, mint szerkesztő-riporter. Később az RTL Klubnál a Magyarul Balóval című műsorban dolgozott Baló György mellett. Legérdekesebb és egyben a legnagyobb kihívást jelentő munkájának a Hazahúzó című turisztikai műsor szerkesztését és vezetését tartja, amit az ATV-n és az ECHO TV-n is bemutattak.Több éven keresztül a Creative Science egyik fő pedagógusa volt, ahol dokumentumfilmkészítést tanított 8-12 éves gyerekeknek. Jelenleg a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium kommunikációs munkatársa és pedagógusa. Több éve lelkes szervezője gyerekeknek szóló workshopoknak és táboroknak.

– Miért fordultál a gyerekek felé?

– Az életemnek volt egy időszaka, amikor abszolút a szórakozásnak, a buliknak éltem. Nem nagyon tudtam mit kezdjek az életemmel, nem voltak céljaim. Sodródtam. Akkoriban az egyik ilyen hangulatos este után fogalmazódott meg bennem, hogy a gyerekek mennyire közel állnak hozzám. Ott döntöttem el, hogy szeretnék nekik valamit adni, olyasvalamit megvalósítani, amivel ők többek lehetnek. Miután a filmek és a színjátszás világa közel állt hozzám, kézenfekvő volt, hogy forgatni szeretnék a gyerekekkel, olyasmit létrehozni, amire ők is büszkék lehetnek, és mindezek mellett a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektetek.

Mielőtt belevágtam volna a terveimbe, körbenéztem, és azt láttam, hogy nagy a hiány ebből a piacon. Az első kurzusnál, amit meghirdettem, mégis meglepő volt, hogy mekkora érdeklődés van a tananyagaink iránt.

A forgatásokról, filmekről rengeteget beszélek, mesélek, és a gyerekek erre nagyon nyitottak voltak. Persze olyan tábori helyszínekben gondolkodtam, gondolkodtunk, ahol megelevenedik a történelem és az élő környezet, így a Budai Vár, vagy egy-egy erdő a főváros közelében ideálisnak tűntek.

A Bright Generation táborai közt volt öko tábor, ahol a gyerekeket a videókészítés mellett a fenntarthatóság, az okos város, az ökogazdálkodás, a hulladék-megoldások és a hulladékhasznosítás alapjaival is megismertetették. De volt olyan táboruk, amelyben a gyermekvasút játszott főszerepet, és olyan is, ahol a fotózás alapjait a Bükk, az Egri Vár, Érsekkert és Felsőtárkány csodás tájait járva tanították meg a gyerekeknek. Az elkészült videókat feltöltik a YouTube-ra, de olyan is volt, amikor a Bem moziban lehetett megnézni a végeredményt.

A gyerekek már a legelején olyan kreativitással álltak a csapatmunkához, hogy ez minket oktatókat is nagyon motivált. A képzéseinken egyébként mindent megtanítunk a számukra, ami a korosztálynak megfelelő, a filmezés világában: hogyan készítsenek vlogot, milyen az operatőri szem, mit rejt magában a vágás. Amikor az elkészült kisfilmeket végignézzük, és látom a sok, mosolygós arcot magam előtt, legyen az felnőtt vagy diák, visszaadhatatlan... annyira őszinte, annyira tiszta. Itt mindenki megtalálja önmagát, hiszen, ha szeretne szerepelni akkor megmutatja magát riporterként, ha inkább a háttérben szeretne kiteljesedni akkor vágóként vagy operatőrként méretteti meg magát.

– Ha jól értem, a gyermeki éned az, ami nap, mint nap adja neked az energiát, hogy gyerekeknek mutasd meg ezt a szakmát!

– Igen, de számomra a csapatmunka a legfontosabb. Öröm őket együtt nézni, öröm, amikor közösen találják ki, hogy mi legyen a kis történetük, boldogság, hogy azt látom és érzem, fontos nekik az, amit megalkotnak, és mi az, ami megérinti a gyermeki lelküket. Fiatal koruk ellenére égnek a vágytól, hogy valamit megmutassanak magukból. A végén legtöbbször egy olyan produktum születik, amit mindannyian megkönnyezünk.

VIDEÓ: Így dolgozik a Bright Generation

– A jövő és a következő generáció formálása a cél. Olyan áhítattal mesélsz róluk, hogy a szemem előtt az Oscar-díj lebeg, de a küldetés korántsem ez. A közös élmény?

– Mindenféleképpen. Egy olyan élmény, amire húsz év múlva is emlékezni fognak, és ami kitörölhetetlen lesz az emlékezetükből: legyen szó bármilyen feladatról, ami a filmes világot érinti, és ők helyt fognak állni, várostól, országtól függetlenül. Amikor a világ bármely részén ott állnak egy kamera előtt vagy mögött, remélem akkor is büszkék lesznek arra, hogy hol tanulták a mesterséget még gyerekként, a piciny fortélyokat, a produceri munkától az operatőrin át. Ha ekkor eszükbe jut, milyen utánozhatatlan élményeket szereztünk egymásnak, már nem volt hiábavaló a munkánk.

– Ez a motiváló erő?

– Ez. A szakmai tudásra is hallatlan hangsúlyt fektetünk, de mindezek mellett a gyerekek hangulata, jó közérzete is fontos. Szerintem csak jó hangulatban lehet eredményesen és a jövőbe mutató munkát végezni. Az egyik legjobb dolog, amikor gyerekek önfeledten nevetnek, és mestermunkákkal lepnek meg bennünket kisiskolásként vagy tizenévesekként. Ennél többet nem is kívánhatnék magamnak. A Bright Generation-nél hisszük, a jövő generációja nem csupán az új digitális korszak gyermekeinek gyűjtőneve. Hisszük, hogy ez a nemzedék nemcsak hogy készségszinten használja korunk digitális vívmányait: kommunikál, tanul, tájékozódik és otthon érzi magát a virtuális világban, hanem

a természet szeretete, az egymás iránti felelősség és érzékenység is jellemzi.

Nyitottságuk és érdeklődésük megmutatkozik egy régi és szép, ugyanakkor nap mint nap megújuló művészeti ág, a filmkészítés iránt is. E megújuló formanyelvű világ követeiként kreatívan és szabadon alkotva élik világukat. Hisszük, hogy bármire képesek! Magunk számára csupán egy dolgot látunk feladatként: tanítani, segíteni őket ebben.

A Bright Generation honlapját ITT találod, Facebook oldalukat ITT keresd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: