hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A digitális forradalmárságról mesél a kerékpárbajnok vállalkozó

A FIVOSZ 2017-es „Az Év Vállalkozója” díjazottját, a 27 éves Suppan Mártont faggattuk elképesztő karrierútjáról, és az ezek mögött álló küldetéstudatról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. november 27.

hirdetés

1990-ben hetedik gyerekként született, és 13 éves kora óta tudatosan menedzseli a karrierjét – mára több kerékpár bajnoki cím birtokosa, sikeres vállalkozásokat vezet, és egy 88 országban jelen lévő fintech cégcsoport tulajdonosa.

- Tizenhárom éves korod óta vállalkozol. Mivel indult a karriered?

- Versenyszerűen kerékpároztam, de akkortájt még semmi eredményem nem volt. Kitaláltam, hogy majd én menedzselem magamnak a dolgokat, szerzek biciklit, szponzorokat… Rengeteg versenyre el is jutottam, voltam országos bajnok, szerepeltem osztrák bajnokságon, és sok mindent megtanultam önmagamról, kitartóbb lettem.

- A Peak Financial Services prepaid kártya-rendszereket szolgáltat magánszemélyeknek és cégeknek, és 88 országban működik úgy, hogy konkrét helyi jelenléte nincsen. Ez valóban a digitális jövő felé mutat. Nyitott a magyar lakosság a digitális pénzügyi szolgáltatások felé?

- Egyelőre kevésbé, úgyhogy keményen dolgozni kell azon, hogy eljuttassuk mindezt az emberekhez. Sokféle projektet és edukációs programot indítottunk el – ezt egyfajta küldetéstudatból is tesszük.

hirdetés
peak3

- Hogyan edukáljátok az embereket?

- Van például egy rádióműsorunk kifejezetten a fintech-ről. Az &U Magazine-ban pedig helyet kapott a „Fintech világa” rovat. Ez inkább a fiatalabb generációkat célozza meg, a rádióműsor pedig a 25 pluszos korosztálynak szól.

Működik egy oldal Fintech.hu domain alatt, ahol a Daily News rovatba 15-20 nemzetközi forrásból veszünk át tartalmakat, hogy közérthető nyelven tálaljuk őket. Most például az amerikai lakosság digitális megoldásokra való nyitottságáról került fel egy kutatási összefoglaló. Ha valakit egy kicsit is érdekel a téma, annak rengeteg releváns cikket tudunk szolgáltatni. Van továbbá egy videós topikunk is – itt házon belül heti 2-3 alkalommal gyártunk alámondásos tartalmat különböző cégekről a fintech világából. Ezek mind könnyen fogyasztható tartalmak. A Szerencsejáték Zrt., az MVM és a Mavir támogatásával egymásra épülnek ezek az edukációs folyamatok.peak1

- Van letölthető applikációtok a „Gipsz Jakabok” számára is. Miben különbözik ez a hagyományos bankok alkalmazásaitól?

- Érdekes, mi előbb csináltuk meg a mobilapplikációnkat, mint a webes banki felületet. Nem próbáltuk meg az internetbankot a mobil képernyőbe beleerőszakolni, hanem az átlátható mobilalkalmazás struktúráját illesztettük rá a nagy képernyőre. A hagyományos bankok még összemossák a határokat, hiszen attól, hogy van egy applikációjuk, még nem digitális bankként működnek, és alapvetően manuálisan történnek a tranzakciók.

- Vannak már statisztikáitok a letöltésekről?

- Még nincsenek, mert még nem a végleges változata van fent az applikációnknak. Apró dolgokat szeretnénk még javítani rajta, amiket a felhasználó talán nem is vesz észre, de mi szeretnénk a lehető legtökéletesebbre fejleszteni az app-ot. Idén tervezzük elindítani a végleges verziót, majd január elején bele is kezdünk az átstrukturálásába. Lesz például saját bankszámla-szolgáltatásunk is, ami szintén átalakításokat követel meg.

- Ezek szerint nem szabad megelégedni az aktuális fejlesztésekkel?

- Hát, ha már most ötcsillagos lenne minden, akkor nem lenne hova fejlődnünk, és feleslegesen ülne a csapat az irodában...

- Miért pont a digitális bankolás? Honnan jött a Peak ötlete?

- Egy vagyonkezelő cégnél dolgoztam, mint termékfejlesztő, és pont az volt a problémánk, hogy 3-400 értékesítőnk volt, több országban. Nagyon lassan, és drágán tudtuk eljuttatni hozzájuk a jutalékokat. Ekkor kezdtem el megoldásokon gondolkozni...

- Mindemellett főiskolára is jártál?

- Haha, ez egy nagyon vicces történet. Konkrétan digitális bankolásból írtam a szakdolgozatomat, amit kétszer visszadobtak, úgyhogy nem fejeztem be a főiskolát.

- Akkor meg sem kérdezem, hogy szerinted szükség van-e felsőfokú végzettségre egy vállalkozás elindításához...

- A vállalkozás elindításához biztosan nem, de ettől függetlenül igyekszem folyamatosan tanulni, állandóan bújom az internetet, beszélgetek emberekkel, tájékozódom – rengeteg tudást szedtem fel így. Sok mindent meg lehet tanulni tapasztalatból, de nagyon fontos az alázat és az önedukáció.peak2

- El tudnád képzelni, hogy ne vállalkozóként tevékenykedj?

- Nem, én nem. Persze megvan a folyamatos kockázat, és több ember is nekem dolgozik, ami hatalmas felelősség, de kell az adrenalin, és az, hogy lássam a folyamatos növekedést, ahogy gyarapszik a bevétel és fejlődik a cég – ez mind elképesztően motiváló. Ettől függetlenül az sem lenne jó, ha mindenki vállalkozóként működne. Típus kérdése, hogy kinek melyik út a jövedelmezőbb.

- Egy utolsó kérdés: mikor alszol? Alszol egyáltalán?

- A 4-5 óra átlagban megvan, de 6-nál többet soha nem alszom. Emlékszem, volt, amikor ezen az irodai kanapén éjszakáztam laptoppal a kezemben, még egyedül voltam a cégnél, úgy 2013 körül. Ma már egy 25-27 fős csapat van mellettem, és reméljük, hogy a későbbiekben még több értékteremtő munkánk lesz…


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk