hirdetés

SIKERSZTORIK

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

Az elalvást pénzzel büntető ébresztő, a bringalopás-gátló alkalmazás és az energiatermelő térburkolat is az év szenzációs innovációi voltak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. január 02.

hirdetés

A létező legaljasabb ébresztő: egy okostelefonra készült app, ami a szundi gomb megnyomásakor pénzt von le

Tóth Csaba és Némethi Balázs fejlesztette ki a Snoopy nevű ébresztő-alkalmazást, amelynek lényege, hogy a szundi funkció használatakor fizetnetek kell. Vagyis ha nem keltek fel, hanem pár percet még bóbiskoltok, annak ára van. Mivel a közvetlen fizetést az Apple szabályzata nem teszi lehetővé, egyfajta kreditrendszerben, előre kell feltölteni az egyenleget, amire többféle csomagot kínálnak. Egy szundi ára nagyjából fél dollár (130 forint), tehát ennyivel csökken az egyenleg, ha inkább tovább aludnátok. A teljes cikket itt olvashatjátok.

talalmany1

Világsiker lett a magyar természetfotós ötlete

hirdetés

A UniqueBall lett az év fotós kiegészítője Dubajban, a TIPA (Fotótechnikai Lapok Világszövetsége) kongresszusán, ami azért is nagy szó, mert a rendezvény 25 éve alatt eddig még egyszer sem volt magyar díjazott. A találmány nagyban megkönnyíti a fotósok munkáját: a gömbfej segítségével egyszerre több állványfej tulajdonságait tudja biztosítani, így a fotósnak nem kell több állványt/eszközt is magával vinnie. A UniqueBall tervezője Novák László és Kármán Balázs, akik elárulták: találmányuk elvét már 1998 óta használták saját célra. Az állványfej beépített vízszintezővel rendelkezik, sokféleképpen használható: minden irányba mozdítható gömbcsuklóként, valamint döntő- és videofejként is. A részletekért katt ide.

talalmany2

Világszenzáció a magyar fertőtlenítő

A Dr. Noszticzius Zoltán (a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa) által kifejlesztett Solumium kapta 2015-ben a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A környezetbarát fertőtlenítőszer megoldást jelenthet az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is.

A szert jegyző professzor a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie az egészségügy területén univerzálisan használható, a leghatékonyabb, ugyanakkor legszelídebb fertőtlenítőszert. A Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani.Előállításának eljárását már magyar, európai, amerikai, és kínai szabadalom is védi, bejegyzése a világ több más országában folyamatban van. A találmányról bővebben itt olvashattok.

talalmany3

Ezzel a találmánnyal biztonságban tudhatjátok kerékpárjaitokat

A Velotrack nevű biztonsági rendszer képes megakadályozni a biciklilopást. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, illetve mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, a tulajdonos azonnal értesítést kaphat arról, ha illetéktelen személyek próbálják megmozdítani a bicajt. Ezen felül az okostelefonos alkalmazással láthatjátok majd a megtett útjaitokat, de akár az ismerőseitek és családtagjaitok tartózkodási helyét is.

Működése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát: a tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt. A Velotrackről Antal Csaba, a Hargamon Kft. üzletfejlesztési igazgatója beszélt bővebben, itt olvashatjátok.

talalmany4

Az energiát termelő térburkolat

Három fiatal magyar feltaláló olyan térburkolatot alkotott, ami a rajta haladók lépéseiből nyeri az elektromos energiát. A FUTI névre keresztelt találmány lényege, hogy egy tégla méretű műanyagvázra olyan, úgynevezett piezoelektromos lapokat erősítenek, amelyekben nyomás hatására - például egy kerékpár kereke vagy a közlekedők súlya és lépései nyomán - elektromos feszültség keletkezik. A szuperburkolatban a háztetőkről már ismerős napelemet is elhelyeztek. Így a feltalálók, Ilyés Miklós Sziszák Imre és Cseh József számításai szerint egy 12 négyzetméteres "FUTI-járda" egy kisebb családi ház áramszükségletét előállíthatja. Így működik:

Ha te is örülsz a magyar sikereknek, oszd meg a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: