SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

2015-ben ő volt Magyarország legdögösebb testépítője

Kiss Virág, a 2015-ös Európa- és világbajnok testépítő élő bizonyítéka annak, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét.

Link másolása

A kedves, mosolygós szőke lánynak, Kiss Virágnak nem csak az ország van oda a testéért, hanem a fél világ is. Európa- és világbajnok testépítőként azonban egészen más az ő karrierje, mint egy modellé: ugyan az alakjával “keresi a kenyerét” de

ebben óriási munka van.

Ráadásul Virág nem csak a színpadon nyújt átlagon felülit, a politológia után jogot tanul és hamarosan dr. Kiss Virágként lehetünk rá még büszkébbek.

11219370_1009741735727423_5642922704188149131_n

10157223_1109201425781453_217710834146978505_n

12294617_1124210457613883_5558641819802470916_n

- Az emberek fejében van valami a barnítókrémes pózolásról, de aligha tudják teljesen, mit csinálsz minden nap. Tegyük rendbe a fejekben azt, hogy mit takar a te sportod!

- A hétköznapokban egy vékony lánynak tűnök, úgyhogy volt már olyan is, aki megkérdezte, hogy én sportolok-e egyáltalán. Igen, a válasz, hogy testépítéssel foglalkozom. Ebben a sportágban kategóriám a bikini-modell, de ezt a kifejezést én nem szeretem, mert nem adja vissza, hogy mit is csinálok valójában. Az emberek legtöbbször egy fals képet kötnek a modell szóhoz, úgyhogy sokkal jobb a külföldön használt bikini fitness megnevezés. 

Rengeteget dolgozom az alakomért, a felépített izomzatomért. Azért a pár másodpercért, amit a színpadon a zsűri előtt töltünk el, hosszú hónapokig kell borzasztó keményen edzeni. És akkor az még csak az egyik része a sikernek.


- Mit pontoz a zsűri ebben a sportban?


- A lányoknak feszes és formás izomzattal kell rendelkezniük, nem lehetnek túlzottan szálkásak, vagyis nem lehetnek az izmok élesen kirajzoltak, erezettek. Esztétikus, nőies testalkattal kell rendelkezniük, és a nőies kisugárzást, szépséget, a színpadi mozgást is fokozottan figyelembe veszik a bírók a helyezések megítélésében.

 A különbség a mi és az eggyel felettünk lévő bodyfitness kategória elvárásai között, hogy nekik már jelentősebb izomtömeggel, és zsírtalanabb, szálkásabb fizikummal kell rendelkezni. A modell lányok képeit láthatod a legtöbbet az újságokban, vagy a neten, mert csinosak, izmosak, mégis még a nőies határokon belül maradnak, még az átlagember megítélése szerint is.


12299203_1124210487613880_3144007808631323594_n

12278767_1124207967614132_8686367502027243559_n

- Hogy állítod össze a naptárad? Gondolom van versenyidőszak.


- Ez úgy működik, hogy megnézzük a 2016-os versenynaptárt és azt, hogy melyik versenyen szeretnék részt venni. Ahogy a bokszban, itt is több szövetség van, én az IFBB tagja vagyok. Miután kiválasztottuk a versenyeket, Timi, a személyi edzőm felállít egy formaidőzítést. Ha például márciusban van az első verseny, akkor onnan visszafelé egy kb. 12 hetes felkészülést tűzünk ki. A súlyzós- és a kardióedzések mellett az egyik legfontosabb, hogy megtervezzük az étkezésem is. 


- Csak hús és saláta?

Reggel 6-kor kelek, elkészítem és kis dobozba rakom azt, amit aznap ennem kell.

Ilyenkor nincsenek félreevések, nincsenek csalások, mert akkor semmit nem ért, amiért dologozom.

11232387_972180202816910_7014875943969733626_o

10351179_832399966794935_5414896272641329796_n

De tényleg, kis konyhamérlegen mérem ki grammra pontosan a pulykahúst és a zöldségeket, aminek grammra pontosan tudom a szénhidrát- és fehérjetartalmát. 

Tehát kis - többnyire pulykával és salátával teli - dobozokkal elindulok edzésre, általában 8-kor már az edzőteremben vagyok és egy kb. három órás edzésen veszek részt. Ebből egy óra súlyzós tréning, aztán a formától függ, hogy mennyi kardió és mennyi pózolás. Azt is gyakorolni kell, hiába tűnik úgy, hogy ott mi csak állunk és mosolygunk, annak nagyon szigorú szabályai vannak.


- És edzés után egész nap csak pihensz?


- Persze... Azt leszámítva, hogy akkor jönnek az egyetemi órák, a diplomaírás, illetve a szponzori felkérések, ahol helyt kell állni, az edzős videók készítése, stb. Szóval minden nap valami lefoglal. 


- Hogy kezdődött ez el az életedben?


- Ovis koromban tütüben balettoztam a békéscsabai színházban, később hip-hopot nyomtam, ott beállítottak a hátsó sorba, mert nem értékelték a tánctudásom. Egész életemben versenyezni akartam és versenyeztem is.

Minden állomásomon azt akarták nekem bebizonyítani, hogy amit én csinálok, abban nem vagyok jó.

Így volt ez a fitnesszel is, amiért nagyon sokat küzdöttem. Amikor az egyetem miatt felkerültem Pestre, megkerestem az általam legjobbnak gondolt edzőt és egy évig készültem a magyar bajnokságra. De olyan erőbedobással, hogy például kijártam a Fradi tornászaihoz külön akrobatikára.

Aztán az első versenyem előtti színpadpróbán leszakadt a bokaszalagom.

Ez 2011-ben történt és ekkor az élet bebizonyította nekem, hogy lehet másoknak volt igaza és nekem ez az “ugrabugra” (apu hívta így), tényleg nem fekszik. Az edzőm és a saját ötletemre pedig nekivágtam a fitnesz modellkedésnek. 2012 tavaszán azt mondtam, hogy mivel ez egy teljes embert próbáló dolog, a két egyetem mellett csak akkor csinálom, ha az első versenyemen jó helyezést érek el.

Abban az évben világbajnok lettem.

- Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?

- Ebben az évben nagyon sok nemzetközi versenyen vettem részt, kb. kéthetente másik országban, mégis

a 2013-as Arnold Classic győzelmemre vagyok a legbüszkébb.

12038605_1093385450696384_837454527003305537_o

Korábban egy másik szövetségben versenyeztem, de az IFBB a testépítésben a csúcsok csúcsa. Itt versenyeznek a legnagyobbak, ebben a sorozatban állhatsz fel egy Arnold vagy egy Mr. Olympia színpadára. Utóbbi egyébként nagy álmom.

- Akkor ez egy olyan rendszer, ahol a különböző állomásokon pontokat gyűjthetsz és azt egy év végén összesítik?


- Igen. Egyik állomás sem kötelező, különböző súlyozással lehet pontokat szerezni egy-egy versenyen, ezt pedig összesítik év végén.


- 2015-ben hányadik leszel?


- Még nem tudni, mert ezt nem olyan könnyű kiszámolni a rengeteg versenyző és verseny miatt. Viszont sok versenyen indultam el és mindegyiken benne voltam a legjobb 4-6-os mezőnyben, szóval bizakodó vagyok. Az év végén közzétett top 20-as listán bizonyára ott leszek.


11133859_958670740834523_8840432950340840411_o

12027290_1084706664897596_5816651591898356666_o

11942095_1076210025747260_2277071356200563627_o

- Az, hogy eddig eljutottál, az szerinted hány százalékban tudható be az adottságoknak és hány százalékban a munkának és a lemondásoknak?


- Nem voltam őstehetség a sportok terén. Ez egy esztétikai sport, úgyhogy itt számít az is, hogy ki milyen szépséggel, kisugárzással, színpadi jelenléttel bír, de ezek szerintem elenyésző százalék. A legnagyobbaknak komoly sportmúltja van, és ez nem véletlen.

Itt leginkább a test, a belefektetett idő és energia, illetve az önfegyelem számít.

A másik, amit tudni kell, hogy itt senki nem tuningolja magát tiltott szerekkel és izomnövelőkkel. Van doppingszűrés, doppingvizsgálat versenyek előtt, ami azt bizonyítja, hogy a résztvevők saját erejükből érték el a színpadi formát.


- Mi számodra a pihenés, a szórakozás?


- Amikor versenyszezon van, akkor az otthon-egyetem-edzőterem hármasa között mozgok, nincs se időm, se energiám a szórakozásra. Az évnek ebben a szakaszában szociális életet élni sem nagyon tudok, de nem azért, mert nem vagyok százas. Már a barátaim is megértették, hogy nekem ilyenkor egy mozi nem kikapcsolódás. Mindenki rágcsálja körülöttem a popcornt és a nachost, én pedig majd belehalok, mert egyébként imádok enni. Nekem viszont hónapok óta pulykán és salátán kell élnem… Ebben az időszakban egy kis wellness, fürdőzés abszolút ki tud kapcsolni.



Na de az offszezon maga a mennyország! Én gasztromániás vagyok, ez azt jelenti, hogy van a telefonban egy lista azokról a helyekről, ahová nem tudtam elmenni, amikor versenyszezon volt. Ezt ilyenkor szépen előkapom és módszeresen kipróbálom mindet. Imádok enni, a főzőműsorokat nézni, a gasztroblogokat olvasni és főzni is. Ezenkívül, mivel én békéscsabai vagyok, nekem Budapest még mindig egy felfedezetlen hely, amiért rajongok. A nyár pedig a fesztiváloké, azokat is imádom.


1538624_975016499199947_729365464430760141_n

11705378_1023139801054283_2670182999974716459_n

- Hogy juthat el valaki egy ilyen versenyre?


- Eleinte ez rengeteg áldozattal, lemondással jár és nehéz is emiatt elkezdeni. Az, hogy te elutazz egy ilyen versenyre, azt a saját zsebedből kell finanszíroznod.

Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy annak idején lehetővé tették, hogy elkezdjem.

Ma már egy szponzor, a BioTech USA áll mögöttem, ami nagyon ritka Magyarországon. Nekik is nagyon hálás vagyok ezért. 


- Ha jól tudom, ma már te vagy az egyik legnagyobb reklámarcuk.


- Igen. 2013-ban vittek ki az első expóra, ahol kiderült, hogy tök jól tudunk együtt dolgozni. De mivel akkor nem volt IFBB eredményem, ezért nem tudtuk még olyan szorosra fűzni a viszonyt. Ezután kimentem az őszi Arnoldra és megnyertem. Azóta edzésvideókat készítek, szakértő válaszol blogot vezetek, expókra járok velük.


Soha nem gondoltam volna, hogy amikor 56 lány között állok a madridi Arnold színpadán, akkor a nézőtérre lesve látom a BioTech csapatát izgatottan drukkolni, majd jobbra pillantok és a színpad melletti első stand a miénk... ahol saját magamat látom giga méretben visszamosolyogni. Óriási érzés, hihetetlenül felemelő!

12291191_1123123344389261_3236476523117863188_o

12250173_1123123881055874_6538512865027339552_n

- A közösségi médiában való szereplésed is miattuk van?


- Nem. Azt magamtól kezdtem el és nagyon büszke voltam, amikor elértem a 800 lájkot az oldalammal. Ma már 38 ezer Facebook- és 25 ezer Instagram követőm van. Persze a nagy lendületet a BioTech hozta, emlékszem, amikor az első képemet megosztották, hívogattam anyut, hogy több mint százan lájkolták a képem. Most már ez odáig jutott, hogy tegnap egy Ausztráliából küldött köszönőcsomagot nyitottam ki, amit egy olyan lány küldött, akinek online segítettünk egy házi bajnokságra felkészülni.


Rengetegen írnak nekem hálás üzenetet, hogy motiválom őket és példaképnek tartanak.


36DF2C53-4E49-4B32-A86D-69B2761327D90DCB586D-9179-4E16-9E2B-B6D26CDA9FF7

11217540_1039491889419074_2154283337083358792_n

- Azt gondolnám, hogy két negatív kommentelő azért az oldaladra téved: az irigy lány és az, aki nem lát az egész mögé és szerinte te csak pózolsz és pénzt kapsz érte.


- Nincsenek ilyenek, hála az égnek. Azért nem törlöm őket, mert nincs mit törölni. Hihetetlen néha nekem is, de csupa kedves, hálás ember vesz körül. Fiúk, lányok, tinik, anyukák vegyesen követik munkásságom és nagyon megtisztelő, hogy sokan példaképnek tekintenek.


- Hova jársz egyetemre?


- Amikor felkerültem Pestre, akkor elkezdtem angolul politológiát tanulni. Ez azért történt, mert cserediákként én egy évet az USA-ban töltöttem és elterveztem, hogy visszamegyek oda. Ez megváltozott, amikor beleszerettem Pestbe és rájöttem, hogy itt vannak a szüleim és a barátaim. Történelemmániás voltam mindig, már gimiben eldöntöttem, hogy jogot fogok tanulni, ezért úgy döntöttem, hogy beiratkozom a Pázmányra. Párhuzamosan végeztem a kettőt, most vagyok végzős a jogon, szeretem csinálni, egyedül a versenyekkel nehéz összeegyeztetni. 


- És mi lesz belőled?


"
Dr. Kiss Virág, védőügyvéd. 
 


- Aki a hétvégén a színpadon pózol?


- Szerencsére ez egy kortalan sport, úgyhogy egy jó ideig szeretném csinálni. Tavasszal azonban majd döntenem kell, hogy folytatom a versenyzést, vagy ügyvédi pályám építgetem. Hiszen képzeljünk csak el egy ügyvédet, aki a hétvégén bikiniben pózol… Az egy kicsit necces talán. Arról nem beszélve, hogy mindkét munka 0-24-es, teljes embert kíván.

Ha tetszett az interjú, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: