Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK
Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.
A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,
Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.
Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.
Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.
Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?
Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:
A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.
Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.
Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.
A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.
Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.
Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)
Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:
A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.