hirdetés

RÓKALAND

Több mint bor és vacsora: élmény! Az ARAZ-ban jártunk

A Dohány utcai helyen olyan borduett vacsorával várnak, ami, ha hagyod magad, elvarázsol. Ha nem, akkor is. Kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2017. április 21.

hirdetés

Tudom, hogy egyre többen vagyunk, akik a vacsorát egy szimpla étkezésnél szeretik magasabbra emelni. Ilyenkor vágyunk valami újra, valami olyan programra, ami a remek ételekkel együtt maradandó élményt nyújt.Szerintem ehhez nem kell túl messzire menni, és nem kell feltétlenül ízlésünktől idegen dolgokat erőltetni, egy klasszikus borvacsora is lehet feledhetetlen, ha jól csinálják. Az ARAZ Étteremben egy apró csavar segítségével pontosan ilyen élményt nyújtanak.

Hetek óta nem hagy nyugodni egy ételpárosítás, amit nemrég kóstoltam. Rakott kardhal daragaluskával. Miért? Főételnek? Egy halhoz galuskát? Miért?

Hetek óta nem hagy nyugodni egy bor. A 2013-as LUKA Zweigelt. Nem szeretem ezt a szőlőt, nem vagyok vörösboros, mégis újra meg újra a számban érzem az ízét. Miért?

És sokáig csak a kérdések voltak, válaszok nem. Pedig egyszerű a helyzet. Meglepett, megdöbbentett, elvarázsolt egy este, és apró lépésekkel a komfortzónám határán kívül találtam magam.

DSC_2585

hirdetés

DSC_2624

Az ARAZ-ban a borvacsorát izgalmas módon pezsdítik fel. Egyszerre két borászt hívnak, akiknek boraihoz ételek készülnek. Mindegyik ételhez két bor jár, és elindul a barátságos verseny, hogy vajon a kékfrankossal lesz-e ízletesebb a libamájragu, vagy az ezerjóval.

(Óriási meglepetés volt, hogy bizony a fehér bor simult szebben ehhez az ételhez.)

A borászok mesélnek magukról, a boraikról, aztán zeneszó mellett ők is és a vendégek is kóstolnak.

Nekik is új, nekünk is új, és elsőre fel sem fogod, hogy milyen komoly munka folyik a konyhán, hogy eléd kerüljenek ezek a harmóniák. Csak jókat eszel, jókat iszol, és észrevétlenül tanulsz a borászokról, a borokról, a gasztronómia egy igen szerethető ágáról.

A hatfogásos menüsor végre már egészen biztos, hogy szakértővé kóstolod magad, és hangulat is olyan oldottá válik, hogy a desszert és az utolsó bor fölött szívesen ücsörögsz még egy darabig.

Ez az a vacsora, ami nem egyszerű étkezés, hanem élmény. Ez az, ahova a szülőket éppúgy magaddal viheted, mint a másik feledet, vagy egy asztalnyi barátot. Ez az az a vacsora, ami hozzáértőnek és laikusnak is egyaránt izgalmas program.

DSC_2588

DSC_2584

Nekem Luka Enikőhöz és Csetvei Krisztinához, és izgalmas boraikhoz volt szerencsém. És valóban szerencsés vagyok, mert a női borász még mindig ritkaság, főleg ha ilyen szerethető, mint ez a két hölgy.

De a Pfneiszl-Jandl borduett vacsorával sem fog rosszul járni, aki az áprilisi programra nevez be. A Pfneisl testvérek, Birgit és Katrin méltó párja lesz a Jandl Borászat apa-fia párosának.

És még annyit megsúgok, hogy lekváros karamellizált csülök lesz mákos nudlival és paszternákpasztával. Hogymi?

Elmondani nem tudom, hogy mennyire szívesen értetlenkednék efelett a fogás felett!

Ha többre vágysz egy szimpla vacsoránál, ha szórakozás és falatozás közben szívnád magadba a borvilág egy csodálatos szeletkéjét, ha több kell már egy átmulatott esténél, vagy egy rántott húsnál, ha nem feszengenél, de megadnád a módját... akkor hidd el, neked ez kell!

DSC_2594

DSC_2647Részletek:

A honlapon

ARAZ Étterem – Budapest francia és magyar konyhás étterme

Budapest, Dohány utca 42-44.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk