RÓKALAND

„Hívtak már fel a rendőrségről, hogy ugyan milyen füvet árulok én?” – Szabó Gyuri bácsinál, a füvesembernél jártunk

Saját gyógynövénykertjében látogattuk meg.

Link másolása

Szabó György, az ország Gyuri bácsija, alias a bükki füvesember idén lett 90 éves papíron, de kinézetre olyan 60, szellemileg talán 50. Ennek apropóján látogattuk meg bükkszentkereszti otthonában, de bevallom nekem fogalmam sem volt róla, hogy ki ő. Valószínűleg ez azért lehet, mert sosem mozgatott a népi gyógyászat téma, és a növények közül is a látványosabb termést hozók vonzottak inkább.

Ami azt illeti, még a spangliért sem rajongok, így ha mégis egy „Gyuri bácsi” fedősztori alatt működő falusi kender meglepetés várt volna egy őzikés felvarróval ellátott pufajka belső zsebéből, az sem vágott volna földhöz. Így tehát minden előítélet nélkül ismertem meg Gyuri bácsit, aki pont olyan, mint aki lenni akarnék 60 év múlva.

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, legutóbb nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Odafelé gondoltam utánanézek az öregnek, mert a velünk utazók csutka extázisban várták a találkozást vele, és olyat is hallottam még otthon, hogy valaki kifejezetten utálja. Innen lett érdekes a dolog: egy 90 éves füves bácsit hogy lehet utálni? Vagyis, minek? Miért? Aztán azt is olvastam róla, hogy a százezrek által követett Gyuri bácsi NEM IS LÉTEZIK. Mi a jó isten folyik itt?

Pár óra autópálya, majd egy fél bükki erdőben való kanyargás után mindenre választ kaptam. Gyuri bácsi köszönt minket, bemutatkozik, többen gratulálnak neki a nemrég kapott Magyar Érdemrend Lovagkeresztje miatt, amivel még viccelődött is, hogy hát igen, most már akkor lovag vagy mi. Ezen a ponton megállapíthattam, hogy Gyuri bácsi eléggé létezik, nem csalás, nem ámítás.

A nagy találkozás után a füvesember megmutatta nekünk a gyógynövénykertjét. Az egyébként is festői tájba mintha további ecsetvonásokkal díszítettek volna bele a levendulákkal, zsályákkal és egyéb termeszthető gyógynövényekkel. Itt Gyuri bácsi a szakadó eső ellenére egy fa alatt mesélni kezd. Előre figyelmeztetett, hogy nagyon sokat tud beszélni, és az egyetlen dolog, amit nem tudott fitten tartani az a hallása, úgyhogy nagyon közbe szólni sincs esélyünk.

Elképesztő fazon, ennyire összeszedetten még én sem tudok sztorizni. Ráadásul 90 évből bőven van mit válogatni. Egészen szépanyjáig tudja vezetni a füves szakmát, az 1600-as évekig. Ő az első nem javasasszony a családban, mivel ez mindig anyáról leányra szálló foglalkozás volt, a nagyanyja azonban őt választotta ki a testvérei közül, mert míg a többiek a városban, ő inkább az erdőben szeretett mászkálni.

Gyuri bácsi a lányával és családjával együtt viszi a vállalkozást. A közösségi média oldalakon a követői száma vetekszik a legnépszerűbb magyarokéval, azonban ő személyesen távol tartja magát az internettől, és valahol ezen a ponton jön a csavar, ami miatt személyisége megosztja az országot. Nagyon sokan az elvakult laposföldhívő-homeopátiások közül istenítik Gyuri bácsit. Népszerűsége kelendő az álhíroldalak clickbaitjeiben is, ezért rengeteg kamucikk születik a nevében, amikben olyan baromságokat adnak a szájába, mint hogy „agydaganat esetén dörzsöljük be petróleummal a nyakunkat”.

Innen jön az, hogy sokan őt is gyógyszerüldöző vadhomeósnak bélyegezték meg, holott ő maga is jár orvoshoz, és egyáltalán nem ítéli el az orvoslást, csupán azt a tudást szeretné átadni, ami már kihalófélben van.

Ebéd után Gyuri bácsival átmegyünk a gyógynövények feldolgozójába. Van valami vonzó abban a párás és meleg faházban. Fonnyadó növény illat, kamilla és bodza terjed a levegőben. Megmutatja, hogyan szárítják a növényeket, és mesél arról is, hogy a növények nagy részét nem lehet termeszteni, vadon kell leszedni őket. Ilyenkor elsősorban romák mennek gyűjteni, de ha épp megjön a segély, akkor nem jönnek, hiába izzik a galagonya.

A Györgytea vezetését lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa irányítja, aki tanárnőből lett javas-kereskedő, mindezt úgy, hogy körbelakta fél Európát, jelenleg Svájcból irányítja a füves birodalmat, de gyakorlatilag ingázik is haza rendszeresen. Amikor arról kezdett mesélni, hogy a lánya is kivette a részét az üzletből, majd az is kiderült, hogy a lánya harmincvalahány éves, elgondolkodtam azon, hogy talán ő maga nem negyven éves, mint amennyinek kinéz. Hát kész, engem megvettek.

Búcsúzáskor kaptunk egy halom teát, valamint Gyuri bácsi és Zsuzsanna könyvét, ami kvázi egy gyógynövényhatározó. Minden növénynél felbukkan egy apró történet is, amivel sikerült egy picit olvasmányossá alakítani az amúgy nyilván száraznak tűnő témát, ami egyébként nem is annyira az.

Kit ne érdekelne egy egészséges xanax receptje (na jó, ennyire azért nem kemény egy altató tea)? Hazaúton és egy este alatt ki is olvastam, és ezzel egyértelműen elmondható, hogy eléggé rácsavarodtam a témára. Az általam eddig rossznak bélyegzett gyógynövényíz általánosítás pedig teljesen új dimenziókban született újra.

Olyan kedves ez az egész sztori, és annyira nemes a cél. Éljen soká Gyuri bácsi!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk