Simán hús helyett
Munka után hazaérve elgondolkoztam, mi is legyen a vacsora. A fagyasztóban 3 szelet (ami elég kettő személynek) rántani való hús volt. Gondoltam egy merészet, és eszembe jutott a TV Paprika egyik műsora is, ahol láttam ezt a finom buggyantott tojás rántott verzióját.
Több se kellett, a hús mellé gyorsan készítettem 6 tojást is. Mivel szeretem, ha a sárgája folyik, így hirtelen sütöttem, nagyon forró olajban, hiszen csak a panírnak kellett megsülnie.
Mondanom sem kell, hogy a kevés húsból még 1 szelet meg is maradt, viszont az összes tojás elfogyott. Máskor csak ezt fogok készíteni, de dupla mennyiséggel.
buggyantott tojáshoz:
6 tojás
1,5 l víz
1 teáskanál só
2 evőkanál 10 %-os ecet
panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés
A tojásokat megfőzzük. A vizet egy lábasba öntjük, felforraljuk, beletesszük a sót és az ecetet. A tojásokat egyenként fogjuk megfőzni, és mindig felütjük egy kis tányérba, abból tesszük bele a vízbe. Tehát mielőtt nekiállnánk a főzésnek, előkészítünk egy tálat jéghideg vízzel, és egy szűrőkanalat is.
Amikor a víz forr és benne van a só és az ecet, mérsékeljük a lángot, de csak annyira, hogy a víz gyöngyözve forrjon. Egy kanállal a vizet megkeverjük, hogy forogjon és a tojást a kis tányérból a víz közepre öntjük, hogy az örvény a fehérjét köré csavarja.
Addig főzzük, közben néha a vizet megkeverjük, ha szükséges, amíg a fehérje megfő. Ekkor egy szűrőlapáttal a hideg vízbe áttesszük. Az többi tojást is így megfőzzük. A hideg vízből a tojásokat kiemeljük és alaposan lecsepegtetjük, akár egy konyharuhára is kitehetjük. Megsózzuk.
A panírozáshoz előkészítjük a lisztet, tojást és zsemlemorzsát külön-külön edénybe. A tojást a szokásos módon, bár biztosabb, ha duplán panírozzuk (én így tettem). A tojásokat nagyon óvatosan panírozzuk, nehogy kiszakadjon! Tehát lisztbe forgatjuk, utána a tojásba, majd zsemlemorzsába. Ezután újra tojásba forgatjuk, végül zsemlemorzsába. Így duplán panírozva biztosan bevontuk mindenhol.
Bő olajat melegítünk, majd a forró olajban hirtelen megsütjük a tojásokat. Egy konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Sült burgonyával és tartármártással kínáljuk.
Jó étvágyat!