RÓKALAND

Mikor lett Makó ilyen menő? - kirándulás az Alföldön

Makó már rég nem a hagyma miatt érdekes. Ettünk-ittunk, kalandoztunk és fürödtünk is egy nagyot a környéken.

Link másolása

Minden nyáron elképedek azon, hogy a Balatonon milyen árak vannak, és mekkora hájp van körülötte. Értem én, hogy a tó extrémen vonzó, de fürdeni máshol is lehet jót, és aki olcsóbban szeretné megúszni a nyaralást, vagy el szeretné kerülni a tömeget, annak érdemes más régióban is gondolkodnia.

Makó például egy meglepően jó nyaralási helyszín lehet. Kicsiknek és nagyoknak is tartogat izgalmas programokat.

Mi két napot töltöttünk el Makón, és annyi programmal halmozott el minket, hogy azt sem tudom, hol kezdjem.

Kiindulási pontunk a Hotel Glorius volt, ami a város központjában található, és wellnessrészleggel, valamint tetőterasszal is rendelkezik, ahonnan csodás panoráma nyílik a tőle csak pár perc sétára található fürdőre.

Ha Makó, akkor hagyma, FORD T-modell és Makovecz Imre

Makó nevéről azonnal a hagyma ugrik be mindenkinek, pedig ma már elég kevés helyen lehet találkozni kifejezetten ezzel a fajta zöldséggel. Persze ha ügyesek vagytok, és korán keltek, a piacon találhattok olyan eladót, akinél kapható a híres hagyma, de ennél jóval különlegesebb dolgok is öregbítik a város nevét.

Például Makovecz Imre!

Makovecz Imre nemzetközileg is elismert építész volt, és annyira jól megtalálta a hangot a város vezetésével, hogy egyedülálló hangulatot teremtett neki 13 különleges épületével. Ha valahol, hát itt érdemes városnéző sétára indulni, mert lépten-nyomon belefuthatunk a munkáiba. A Hagymaház, a buszpályaudvar, a Zenepavilon, a Hagymatikum, valamint iskola, óvoda, sportcsarnok, tanuszoda és több köztér is a keze munkáját dicséri.

A másik városhoz kötődő híres név Galamb József. Ő makói születésű volt, és neki köszönheti a világ a FORD T-modellt, az első futószalagon gyártott autó megszületését. A József Attila Múzeumban meg is tekinthető egy ilyen veterán járgány, amiből összesen 15 milliót adtak el, és 20. század autójaként tartották számon.

Hagymatikum Fürdő

Nyári melegben a legjobb szórakozás a Hagymatikum. Rengeteg képet láttam már róla a látogatásunk előtt is, de élőben még szebbnek és különlegesebbnek hat.

Több kinti és benti medencéje van. Forró termálvizes és hűsítő úszómedence is. Valamint a gyerekek számára csúszdák is színesítik a létesítményt.

Van gyereksarok és gyógyászati rész is, valamint étterem hűsölésre alkalmas terasszal. Ez bőven egésznapos program lehet.

Lombkorona sétány

Talán az egyik legmeglepőbb programunk a Lombkorona sétány volt.

Ez a 10 méter magasságban futó, 191 méter hosszú sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a természetet egy egészen különleges szögből csodáljuk meg.

A rengeteg zöld és a mellette folyó Maros teljesen kiszakít a zajos világból. Ha pedig a séta után némi adrenalinra vágyunk, csúszni is lehet egyet a kilátótoronyból. Egyelőre ez a létesítmény ingyenes (csak a csúszásért kell fizetni), úgyhogy siessetek a meglátogatásával!

Kalandpark a Maros mellett

Ha adrenalinból jöhet még, vagy van velünk izgő-mozgó gyerek is, akkor a Kalandpark kihagyhatatlan!

A Maros partján csak ücsörögni is klassz élmény, de átcsúszni vagy átbiciklizni felette még izgalmasabb.

Ha pedig hajókáznánk is a Kalandparkon belül erre is van lehetőség. A Makói vízi kalandoknál érdemes érdeklődni.

Gasztronómia a hagymán túl

Makó környékén természetesen nem érik egymást a luxi éttermek és kávézók, de ha kicsit jobban beleássuk magunkat a környékbeli gasztronómiába, igazán különleges dolgokat kóstolhatunk.

A Hegyesi Éléstár Makó mellett, Királyhegyesen található.

Jersey fajtájú szarvasmarháik tejének feldolgozásával foglalkoznak. Különböző tejtermékek készítenek hagyományos kézműves technológiával.

Életem parenyicáját és camembert sajtját kóstoltam meg általuk!

Áprilistól novemberig lehetőség van náluk gazdaság látogatással egybekötött sajtkóstolásra is. De ehhez előzetes egyeztetés szükséges! Ha nem mennétek ki hozzájuk a farmra, érdemes figyelni a Facebook oldalukat is, mert többször szoktak kitelepülni a környéken.

A másik csoda a környékbeli gyümölcsbor!

A Kontyos Borház neve sokaknak ismerős lehet kisebb-nagyobb fesztiválokról. Nemrég egy márkafrissítésen is átestek, és most még modernebb és szebb csomagolással csábítják a főként édesszájú vásárlókat.

A málnabor és ribizlibor olyan csoda, amit nem érdemes kihagyni!

Az Ő székhelyük Klárafalván működik, de szerencsére van webshopjuk is, országos házhoz szállítással!

Végezetül belekóstoltunk Limara hagymás pogácsájába is.

Ő az a blogger, akit haszonnal követhet bárki, aki a bevált receptekre kíváncsi a sütemények és pékáruk világából. És több remek könyvet is írt már a témában.

Nem csalódtunk a személyes kóstolás közben sem!

Makó Budapesttől csak másfél órányira található, ráadásul

az országban itt a legtöbb a napsütéses órák száma, így nyári kalandnak végképp ideális.

Kirándulásunk tervezésekor érdemes rápillantani Makó hivatalos oldalára is, itt "Makói séta" néven találunk egy oldalt, ami szépen végigvezet a nevezetességeken, így még jobban fel tudunk készülni a látnivalókra.

Ha pedig már ott vagyunk, a Széchenyi téren található turisztikai irodában is kérhetünk segítséget akár egy lovaskocsis vagy kisvonatos kiránduláshoz.

A két napos kirándulásunk alapján bátran állíthatom, hogy Makó és környéke megér egy hetet is. Rendkívül szívélyes fogadtatásban, és vidéki vendéglátásban lesz részünk, ha őket választjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk