Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor
Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.
DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.
Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.
A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.
Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?
Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.
Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.
Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.
Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.
Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.
Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.
A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!
Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.
Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.
Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!
A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.
A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.
Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.
Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.
A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.