RÓKALAND

Kiváló ajándéktipp: Magyar szakácskönyvek karácsonyra

Mindegyik kiadvány idei, és remek ajándék lehet belőle.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. december 21.


Link másolása

Karácsony környékén jelenik meg a legtöbb szakácskönyv a piacon, így értelemszerűen érdemes belőlük ilyenkor mazsolázni.

Mostani cikkünkben csak magyar szerzőktől válogattunk frissen megjelent műveket, de meglepő módon egyik sem a klasszikus, magyaros recepteket foglalja össze.

Mindegyik kemény kötésű, elegáns darab, így kifejezetten ajándéknak való.

A könyveknél az eredeti árat tüntettük fel, de sok helyen kaphatóak már ünnepi akció keretében, kisebb árengedménnyel.

Náray Tamás: Viva Espana – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim

6990 Ft

Hihetetlen, hogy Náray Tamás még a recepteskönyv-írásban is képes kiemelkedőt alkotni. Ez a könyv egyszerre ámulattal forgatható műalkotás, és hasznos társ a konyhában.

Tamás egy előző kiadványban már kedvenc francia süteményeit megmutatta (Utolsó reggeli Párizsban), így most a spanyolokon volt a sor. A történet pedig a Tojáshabos citromtortával kezdődik, amihez egy hosszabb bevezető is dukál.

Az összes recept mellé elképesztően szép képek társulnak, és külön plusz pont jár azért, hogy bizonyos receptekhez folyamatábrákat is kapunk, így könnyebb lekövetni a lépéseket.

Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában 2 - ...és végy még egy kanál mézet!

5990 Ft

Nem tudom, hogy egy híres ember neve mennyit lendít egy receptes könyv eladásán, de ha Rúzsa Magdi miatt nagyobb figyelmet kapnak a méhek, attól én csak boldog vagyok.

A Zümmögés a konyhában sorozat második része is Rúzsa Magdi, énekesnő és Vida József, bankár közösen összegyűjtött mézes receptjeit tartalmazza. Az 52 recept mellett, négy hazai méhész rendkívüli történeteit is megismerhetjük. 

Az egész könyv nagyon szeretni való, és a témája a bolygónk jövője miatt is fontos! Ha pedig megszerettük ezt a kiadványt, az első részt is beszerezhetjük magunknak.

Kocsis Lilla, Nagy Zoltán: Keverd, rázd, öntsd! - Klasszikus koktélok mindenkinek

6990 Ft

Ha csak egy könyvet választhatnék magamnak, ez lenne az! Már kinőttem a "minden héten buli" korszakomból, de a minőségi, különleges alkoholokat imádom, és imádom a belőlük készült koktélokat is. Otthon azonban ritkán állok neki kísérletezni. Lehet, hogy azért, mert még hiányoznak az alapok?

A szerzők, Kocsis Lilla és Nagy Zoltán 2008 szeptemberében nyitották meg a Boutiq’Bar-t. Az immáron tizenhárom éves bár nemcsak a budapesti, hanem a nemzetközi koktélporond elismert szereplője is. Klasszikus italokról szóló első könyvük betekintést ad azokba az alapokba, melyek jelentősen meghatározták a bár korai éveit, illetve ma is népszerűek, valamint összegyűjti a világ legnépszerűbb koktéljainak receptjeit.

A könyv könnyen és jól használható. A pontos receptleírások mellett egyértelműen jelölik benne, hogy milyen erős lesz az ital, és hogy milyen ízeket kedvelő embernek való.

Én szilveszterkor biztosan ebből keverek majd!

Andrejszky Zoltán: Halimádók konyhája

5990 Ft

Nem vagyok nagy halfogyasztó, és ezt szégyellem is. Amikor tenger mellé megyünk, mindig elragad a hangulat, és egyfolytában a tenger gyümölcsét falom, de a saját konyhámban kevés alkalommal kerül az asztalra bármi ilyesmi. Az édesvízi példányokkal meg végképp hadilábon állok.

A Fishing&Hunting TV-csatorna egyik legnépszerűbb sorozata a Halimádók konyhája című műsor. Az ebben bemutatott recepteket tematikusan gyűjtötték most egy könyvbe, és a recepteken túl megtudhatunk belőle pár dolgot a halakról és a horgászatról is.

Szerintem ez a könyv nekem is való, mert újat tanulhatok belőle, de egy horgászcsaládban meg egyenesen főzős bibliaként funkcionál majd.

Beh Mariann: Levendula

6990 Ft

Akik szeretnek illóolajokkal foglalkozni, tudják, hogy a levendula "az olajok svájci bicskája". Illata rendkívül jó hatással van ránk, de az ízével is könnyedén meg lehet barátkozni. Én például abszolút levendulás limonádé függő vagyok.

De nem mindegy, hogy mibe keverjük bele, és az sem mindegy, hogy melyik fajtát.

Beh Mariann könyve tartalmazza a hasznos alapokat, meg 30 finom recepteket, és bemutatja a magyar levendulapiac szereplőit is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
Tökéletes nápolyi pizza, és mediterrán nyalánkságok: ez a Kismező!
Kis tányér, nagy élvezet, és az együtt étkezés öröme.

Link másolása

A Pesti Disznó a Nagymező utca egyik ikonikus helye volt, és fájt a szívünk érte, amikor a koronavírus-járvány hatására bezárta kapuit. De szerencsére a helye nem maradt üresen, teljesen új koncepcióval lépett a helyébe a Kismező, amit a múlt héten én is kipróbáltam.

A lokáció csillagos ötös. Az Andrássy forgalma még látszik a teraszról, de a Nagymező utca hangulata azért jóval komótosabb. Egy ebédre ki- vagy beülni, beszélgetni és lassulni itt ragyogóan lehet. Este pedig a szórakozni vágyók veszik át a terepet, és a Kismező széles borkínálata ehhez is remekül igazodik.

A design és belső tér hordoz magában modern elemeket, de van itt egy jó adag az olasz és spanyol bárok barátságos és meleg hangulatából is.

Small plate és canotto pizza. Azaz mediterrán ízek és hangulat.

Aki nyaralt már valaha mediterrán országban, valószínűleg nem ijed meg attól, hogy ezen a helyen a kisebb tányéroké a főszerep.

A magyaroktól még mindig elég távol áll, pedig egy vacsora alkalmával többféle ételt kipróbálni és osztozkodni fantasztikus élmény. Az étkezés így a jóllakáson túl igazi közösségi programmá válik.

A Kismezőben rengeteg hideg és meleg falat is van az étlapon, de egyik sem előétel vagy főétel, együtt érkeznek ki az asztalra. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan válogassuk össze őket, akár menük közül is választhatunk, és érdemes figyelni a táblás ajánlatokat is, ahova a legfrissebb, szezonális dolgok kerülnek fel. De a fix étlap is viszonylag gyakran változik. Az kisebb finomhangolások, és az őszi ízek pont a napokban kerültek terítékre, úgyhogy ti már a megújult menüvel találkozhattok.

Én meleg és hideg ételt is választottam, és a klasszikus mellé becsúszott pár igazán izgalmas kombináció is. Például ez a céklasaláta, amiben abbahagyhatatlan kecskesajt lapult.

És ha már klasszikus, akkor a Cézár saláta is megér egy misét. Főleg azért, mert kis hazánkban hajlamosak valami teljesen más ételt árulni ezen a néven. A koktélparadicsomos-uborkás-majonézben úszó jégsaláta alapra dobott valami nem Cézár saláta! Ez viszont az.

A kedvencem viszont a garnéla lett, ami Harissa szósszal, padron paprikával és langyos focacciával érkezik. Ha ettetek már gumis-rágós rákot, akkor értékelni fogjátok hogy ezen a helyen mennyivel másabb minőségben kerül a tányérra.

De a hely sztárja tagadhatatlanul a pizza. Ami nem is akármilyen pizza.

Ez canotto! A nápolyi pizza egyik fajtája, ami kicsi csónakot jelent, utalva ezzel a pizza szélére, ami magasan öleli körbe a tészta közepét és a feltéteket.

A tészta 72 óráig kel, így igazán levegős és lágy lesz az eredmény. És amint az asztalra kerül, enni is kell, mert forrón az igazi!

Ebből a fajtából egy sima paradicsomos is tökéletes választás lehet, de a fehér alappal érkező szarvasgombapesztós-csípős szalámis tapasztalataim szerint maga a Mennyország!

A Kismező tipikusan az a hely, ahova könnyű odaszokni, és ahol komfortos társasági életet élni. Nappal lehet a megbeszélés helyszíne, ahol csak egy gyors limonádé és saláta mellett egyeztet az ember, este pedig egy olaszos vacsora után ott is ragadhatunk borozni.

Cím: Nagymező utca 19.

Nyitvatartás:

hétfő: zárva

kedd, szerda és vasárnap: 12:00 – 23:30

csütörtök, péntek, szombat: 12:00 – 1:00

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Az ázsiai konyha többről szól a maki szusinál – A Badhannában jártunk
A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

Link másolása

Nemrég nyitotta meg kapuit Budapesten, a Hercegprímás utca 18. szám alatt (régi Trafiq, Zeller Bistro) egy új, fúziós ázsiai étterem, ami már első ránézésre felkeltette az érdeklődésünket.

Az étterem kifejezés csak részben igaz rá, hiszen egy hangulatos bisztrónak éppúgy beillik, mint éjszakai bárnak.

És Ázsián belül sem foglal egyértelműen állást. Mind a dekorációban, mind az ételekben és italokban keverednek a különböző kultúrák elemei.

A hely Vajda Márton nevéhez fűződik, akit azért érdemes kiemelni, mert rengeteg sikeres budapesti vendéglátóegység társtulajdonosa: Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz. Ezek a helyek jól körvonalazzák azt is, hogy milyen minőséget és hangulatot várhatunk a Badhannától.

És lehetett még tovább emelni a tétet, hiszen az étlap összeállításában az a Varga Dániel működött közre, aki pár éve a legbevállalósabb ázsiai konyhát mutatta meg Budapestnek. Thaiföldről hazatérve az AUM-ba és az Aum Naturalba kreált elképesztő ételeket.

A 2019-es, gourmet fesztiválos, vörös curry-s kacsalevesét a mai napig emlegetjük.

A konyhát a hétköznapokban Pilter Tamás viszi.

Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája. Ami két dolog miatt is érdekes. Egyfelől azért, mert marketingügynökségtől nem igazán láttunk még ilyet. Másfelől meg azért, mert elég menőre sikerült.

A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

A mély színek és robusztus kiegészítők miatt engem inkább egy késő esti koktélozásra hív, de abszolút látom benne a romantikus vacsora lehetőségét is. A hátsó vendégtér gyakorlatilag egy nyitható tetejű belső udvar. Itt több növény is található, így egy meleg, nyári estén kellemes oázis lehet.

Kísérletek ázsiai dallamra

Szerintem olyan étteremből, ahol van fasza rántott hús, vagy éppen egyszerű, de nagyszerű avokádós maki, van már elég.

Nem kell még egy hely, ahol magyar szájíz szerint készítik a pad thai-t! Helyette inkább elérhető áron kell kínálni különleges kísérleteket. És a Badhanna szerintem ebbe az irányba indult el.

Nem mondom, hogy olcsó, de aki a belvárosi koktélbárokhoz és bisztrókhoz szokott, az nem fog meglepődni az árakon. Az étlapon viszont talál olyan ételt, amit máshol nem, vagy csak nagyon ritkán, és ezért már megéri elindulni.

Nem állítom, hogy minden fogás a kedvencem lett (ilyen kísérletező konyhánál nem is lenne reális elvárás), de amelyik igen, arra újra vágyom, és azért visszamennék. Ráadásul kíváncsivá tettek! Érdekelni fog később is, hogy mivel rukkolnak elő, hogy milyen változáson mennek majd keresztül, hogy a vendégeknek melyik étel jön majd be a legjobban.

A Badhannában található fogások nem a kajaféltőkre vannak kifejlesztve. Ázsiai módi szerint, többféle dolgot kell/lehet rendelni egyszerre, és illik szépen bedobni a közösbe. Nyilván senki nem fog ránk szólni, ha csak magunknak kérünk egy udont, de érdemes kipróbálni a "sharing is caring" életérzést.

Fontos információ még, hogy az ételek szinte mind tejmentesek, valamint az étlap majdnem fele húsmentes. És nem a megúszós köretek sorakoznak itt!

Jöjjön most pár kedvencem az étlapról és az itallapról:

Kezdjük a kedvenc hármasommal, amit ha egyben betoltam volna, és nem osztozkodom senkivel, nem is tudtam volna mást kóstolni:

Bulgogi - bao, rib eye, kókusz (3490 Ft)

Helyben készült bao, isteni steakkel és házi kókusz majonézzel. Nekem egy kis szósz még hiányzott mellőle, de biztos vagyok benne, hogy szóját tudnak keríteni hozzá.

Cauliflower pop - fűszeres karfiol (1750 Ft)

A legjobb előétel! Ropogós és ízletes. Tök jó, hogy nem egy egyszerű krumpli vagy tészta a csipegetni való.

Sashimi - lazac, ponzu, dinnye (3890 Ft)

A ponzu egy citrusalapú szósz, amelyet gyakran használnak a japán konyhába, és ami megadja a kellő savasságot az ételnek.

Mellé friss lazac, tökéletesen édes dinnye és puha avokádó társult. Kell ennél több? Nekem ez volt az abszolút top!

Dendeng Balado - marhaoldalas, paprikák (3550 Ft)

Húsimádók élni fogják. Egy kókuszos rizs és egy kimchi még elkelhet mellé.

Hoi - feketekagyló, sárga curry, udon tészta (3490 Ft)

Az étlap egyetlen igazi comfort foodja, de kagylóval bolondítva. Amúgy a kagyló elhagyásával remek vega opció is!

Pad pak - zeller, karfiol, tofu, brokkoli, ananász (2550 Ft)

Sokféle zöldség és gyümölcs keveredik egy hűvös raguban. Teljesen összezavarja az ember ízlelőbimbóit, és ez jó!

Ez az az étel, amiért érdemes elhagyni az ismeretlent.

Szezámgolyó, maracuja, dohányos madártej (1490 Ft)

Én bírom a madártejet is, de ez level up!

És szót kell ejtenünk a koktélos, gin-tonicos vonalról is, mert minőségi és változatos a kínálat.

A liofilizált gyümölcsök, az esszenciák és a bitterek is helyben készülnek.

Csak meg kell találni az ízlésünknek megfelelő kreációt.

Sunset addict - rum, gin, vadbarack, füstös ananász, vérnarancs (3690 Ft) és Kyoto fizz - Ki No Bi gin, ázsiai citromfű, zöld tea (3490 Ft)
Midnight Rose - Hendrick's Mid Summer, folyékony virágok (4290 Ft) és Spicy Generation - Tres Generaciones tequila, chili, koriander, lime (3490 Ft)
Hanoi Sour - Roku gin, krémes-mézes gyömbér, maracuja, tojásfehérje (3490 Ft)

A Badhanna izgalmas irányba indult el, és ha a közönség bizalmat szavaz nekik, szerintem szép jövő állhat előttük. Budapesten ázsiai ételekkel játszani még mindig nem szokványos dolog. Kívánjuk nekik, hogy legyenek merészek!

Badhanna

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig, 17:00 - 0:00

Cím: Hercegprímás u. 18

A Facebook-oldalukat ide kattintva éred el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Egyél és igyál jókat Tunéziában!
Tippek és trükkök a felejthetetlen gasztroéléményekhez.

Link másolása

Tunézia könnyen elérhető a magyarok számára, hiszen repülővel nagyjából két órába telik az utazás, és remek "All Incusive" ajánlatokat kínálnak a hotelek.

Sok esetben olcsóbban jöhetünk ki egy hetes nyaralásból, mintha a Balatonra mennénk, és a tengerpartot kapjuk grátiszba.

Ha az országban található látványosságokra vagytok kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben, de ebben a cikkben a gasztronómiát fogjuk boncolgatni.

Abszolút érthető, ha valaki a hotelben töltené a legtöbb idejét, hiszen az az étel és ital benne van az árban, és óriási nemzetközi kínálat van. A sok arab fogás mellett a jól megszokott rántott zöldség, pizza vagy tészta is kerülhet az asztalra.

Mit ettünk Tunéziában?

De ha már Afrikában vagyunk, piacozzunk egyet, és kóstoljuk meg a török kávét, vagy a tenger gyümölcsét autentikus környezetben is.

Kuszkusz és hal

A mi utunk célja többek között az volt, hogy megismerjük a hoteleken túli lehetőségeket, így egy hét alatt, majdnem minden nap, de minimum egyszer étteremben ettünk. Így gyorsan összeállt a kép, hogy milyen ételeket kínálnak a turistáknak.

A előétel mindenhol hasonló volt, olívabogyó, harissa, valamilyen hal olajban, és némi roppanós zöldség. Bizonyos helyeken fasírt, vagy levelestésztába burkolt tojás is érkezett, és többféle saláta vagy mártogatós.

Ahol a turistáknak szeretnének kedvezni, előkerül a cézár saláta is, vagy valamilyen sajt (mozzarella, camembert).

A főételek között mindig feltűnik a kuszkusz és a hal, és szinte minden esetben intenzíven fűszerezik is őket.

A fűszerek ellenére, nekünk sok esetben sótlan volt az étel, ha újra mennék, biztosan rejtenék a táskámba egy bárhol előkapható sószórót.

Vigyázni kell többek között a csípősséggel is, érdemes előre szólni, ha nem bírjátok a túl pikáns falatokat.

A nagydarab, egész halak mellet a tenger összes gyümölcse is elérhető. De mindig van marha vagy csirke is.

A sütemények és pudingok jó édesek, és sokszor virágvizeket is adnak hozzájuk, így hol rózsás, hol pedig narancsvirágos vagy gerániumos az ízük és illatuk is.

Az éttermek nem kifejezetten olcsók, de az élelmiszerboltokban szépen be lehet vásárolni nasikból, üdítőkből és sós finomságokból pár ezer fontintért.

Tipikus ebéd

Az egyik kedvenc és egyben legtipikusabb ebédmenünket Tuniszban költöttük el a Fondouk El Attarine nevű helyen. Nagyjából 4800 forintra jött ki az egész menü, ami nem olcsó, de az adagok méretéből adódóan elég korrekt ár. És a környezet itt olyan tiszta és rendezett volt, hogy határozottan megérte őket választani.

Tésztás, fűszeres, kicsit csípős leves. Máshol is találkoztunk hasonlóval később.

Csirkés egytálétel tésztával és zöldségekkel. A csirkén kívül a fűszeres lében főtt zöldségek (cukkini, répa, hagyma, burgonya, bab) is előjöttek még később. A tészta különlegessége pedig az volt, hogy bár sós irányba hajlott, egyértelműen kivehető volt a fűszerek közül a fahéj és a szegfűszeg íze.

Ez egy narancsos sütemény volt, ami édes szósszal volt leöntve, és pisztáciával volt megszórva.

A másik desszert puding volt rózsavízzel és szintén pisztáciával.

Harissa a piacról

Ha piacon szeretnétek beszerezni valami szuvenírt, a fűszerek rengetegszer szembejönnek majd. De jól nézzétek meg, hogy kitől és mit vásároltok, mert a fűszer sok helyen halomban áll az utca közepén, mindenféle takarás nélkül.

A helyiek nagyon büszkék a harissájukra. Én ezt leginkább az Erős Pistához tudnám hasonlítani, de ahány ház, annyi szokás.

A harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Chili, fokhagyma, koriander, kömény és paprika jellemzően kerül bele. Létezik belőle paszta és por is, és tényleg mindenhol kapható, kóstolható.

Meleg tea vagy jeges üdítő?

Térjünk át az italokra, mert itt is sok érdekesség van.

A csapvizet semmiképpen se kóstoljátok meg. Kis mértékben is gyomorbajt okozhat, úgyhogy fogat se mossatok vele.

Éppen ezért az éttermekben a jégkockát is érdemes kerülni. Persze egy jó helyen ezt is úgy veszik készen vagy ásványvízből készítik, de nem árt óvatosnak lenni, vagy utánajárni. A forró italokat viszont nyugodtan ki lehet kérni, és érdemes is!

Furcsa érzés tikkasztó melegben török kávét vagy mentateát szürcsölni, de hatásos. Segít lehűteni a szervezetünket, és a menta hatékonyan nyugtatja a gyomrunkat is.

Szomorú hír, hogy bár nem tilos az alkoholfogyasztás, csak külön erre kialakított boltokban és szállodában/éttermekben kapható alkohol (a kisboltban csak mentes sörök vannak). És mindenhol elég drágák. Főleg a nemzetközileg ismert márkák.

Le Petit Cafe Maure, Sousse óvárosi részében
Ezért a kávézóbelsőért mindenképpen megéri egy kis kitérőt tenni.
Hidd el, jót fog tenni egy forró mentás tea!

Talán a borhoz lehet a legjobb áron hozzájutni.

Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen forró és sivatagos helyen is mennyire komoly kultúrája van a borászkodásnak, de tényleg rengeteg márkájuk van.

Mi az egyik legnagyobb pincészetnél, a Neferisnél jártunk, és könnyed rozét, valamint fehéret is kóstoltunk. Ilyen melegben ez esik igazán jól.

Szuvenír gyanánt megvásároltuk a legdrágább borukat, ami nagyjából 7000 forintba került, és egy hordóban érlelt vörös tétel volt. Ez az ár országos szinten a plafon, szóval egy könnyedebb bor pár ezer forintból kijön.

Magyar étterem Tunéziában?

Az egyik legkedvesebb meglepetés egy magyar tulajdonos által üzemeltetett étterem volt Hammamet tengerparti részén.

A konyha mediterrán, a hangulat is abszolút jellemző a környék helyeire, így óriási meglepetésként ért minket, amikor magyarul szólt hozzánk valaki.

Németh Krisztina először nyaralni érkezett Tunéziába, aztán az élet és a szerelem úgy alakította sorsát, hogy mára már ez a hely az otthona.

Nagy boldogság volt az is, hogy itt ettük az egyik legfinomabb ebédet, és hogy nyugodtan vezethet minket végig a konyhán, hiszen itt Tunézia átlag helyeihez viszonyítva sokkal nagyobb rend és tisztaság van.

Ez az a hely, ahol nyugodtan ki mertem kérni a nyers halat, és a jeget is az italomba.

Ha erre jártok, a Barberousse Beach Club kihagyhatatlan.

Legjobb éttermi élmény

Sok helyen ettünk nagyon hasonló ételeket. Van egy erős középmezőny, ahol bártan lehet különlegesebb éttelt is rendelni, és nem kell félni a gyomorrontástól. Én inkább ezeket az éttermeket ajánlom a kisebb büfék helyett. Hiszen a mi gyomrunk nincs ehhez a konyhához hozzászokva, és csak óvatosan lehet kísérletezni vele.

A legkiemelkedőbb élmény Sousse-tól nem messze, Port El Kantaouinál, a Restaurant Le Mediterranee étterem volt.

A kiszolgálás, az ízek, a tálalás. Olyan szintet képviselnek, ami nálunk is simán megállná a helyét.

Ide is örömmel térnék vissza, és ilyen élményeket kívánok nektek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Kólás, szilvásgombócos, kék algás, boroshordóban érlelt, kókuszos, mogyoróízű – íme a „legbetegebb” magyar sörök
Az fog igazán örülni, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

Vannak azok az arcok, akik hallani sem akarnak a kézműves sörházak kísérletezéseiről. Akiknek egy jó lager vagy IPA éppen elég a boldogsághoz, és minden más összetevőt csak felesleges bohóckodásként aposztrofálnak. Na ez a válogatás nem nekik szól!

Csak az olvasson tovább, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre, mert itt aztán akad majd bőven.

A cím kissé hatásvadász, nem tagadom, hiszen a magyar piac ennél jóval nagyobb, és a hagymás sörtől a kovászos uborkásig elég sok agyament cuccot találni némi nézelődés után. De ezen a folyton változó piacon nehéz is lenne a teljesség igényével mindent összekóstolni egy cikkbe, úgyhogy csak kapargassuk együtt a felszínt.

Nem fogom pontozni, sorba állítani a söröket, mert az összes annyira más, olyan extra és különleges, hogy nincs értelme az összehasonlításnak és versenyeztetésnek.

És még egy fontos dolog:

Ezek a sörök sok esetben kis tételben készülnek, és különleges összetevőket is tartalmaznak. Több odafigyelést igényelnek, így az áruk is borsosabb a klasszikus vagy nagyüzemi sörökénél.

Akinek ez fáj, ne ebben a kategóriában keresse az igazit!

Tropical Space Muffin - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale ananásszal, banánnal, maracujával és kék spirulina algával.

Az alga szépen elintézi a sör színét. Feldolgozhatatlanul furcsa, de csodaszép habos-babos babakék. Az állaga sűrű és krémes, az íze pedig édes-savanyú és gyümölcsös.

Olyan mint egy extra turmix, amitől váratlanul fejre is állsz.

Alkoholtartalom: 11.5%

Kiszerelés: 330 ml, doboz

Ár: 1810 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Cherry Cola O - Mad Scientist

Kólás - meggyes sour candy braggot.

Szóval ez egy mézsör, amiben jön is rendesen az édes íz, és az aromák bevetésének hála

pontosan olyan mint egy folyékony, kólás gumicukor!

A sört szinte alig érezni benne, és az alkohol is csak bujkál. Szinte már túl finom! Becsapós cucc ez is.

Alkoholtartalom: 10%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1390 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Szilvás Gombóc - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale szilvával, fahéjjal és vaníliával.

Az egy dolog, hogy rendesen szilvás. Azt mertem remélni.

De ténylegesen megadja az desszert élményét is, és ettől lesz igazán menő.

Hogy inkább szilvás pite, kevert sütemény vagy gombóc-e amit érez az ember, az mindegy is, de a harmónia nagyon ott van.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1425 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Kings & Queens - MONYO Brewing

Hetedik évfordulós, aszú barrel aged imperial flanders red ale.

Végy egy aszúszemekkel töltött, aszús hordót a Holdvölgytől, és eressz rá egy bitang vörös sört, majd várj két évet, és megszületik ez a csoda.

Nem is tudom, hogy kinek ajánlom. Nem sör, nem bor, de mégis mindegyikből van benne érzés. És az aszús, magos, aszalt gyümölcsös íz csak úgy üvölt belőle, de közben mégis elegáns kortyolgatnivaló marad.

Ezzel nem csak a MONYO kívánhat magának boldog születésnapot. Ez tényleg az ünnepek itala!

Alkoholtartalom: 13.7%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Ha ez bejön, a MONYO Hungarian Terroir sorozatára is érdemes rápillantani, mert tovább pincészetekkel is szövetkeztek már egy-egy csodás tétel erejéig.

Cabroncita - Fehér nyúl Brewery

Ananásszal és mangóval készült gyümölcsös, savanyított sör, csilivel.

Nem is értem, hogy miért megyek rá mindig a chilis dolgokra, miközben tartok a csípőstől. Olyan ez, mintha tárt karokkal szaladna az ember a pofonba.

Amúgy a Cabroncita szerencsére nem ihatatlan méreg, csak a korty végén ver egyet oda. És jól is áll neki.

Itt nincs szájtapasztó édesség, csak kellemes fanyarság és csípősség.

Plusz pont, hogy a címkén megtalálható egy kortárs szerző, Vajna Ádám műve, amit a sör inspirált.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Purple Meme - Fehér nyúl Brewery

Sour smoothie, málnával, kókusszal és fekete áfonyával. Berliner weisse alapon, laktózzal és vaníliával kiegészítve.

Ez a legjobb sour sör, amit valaha ittam! Mondjuk lehet, hogy a smoothie kiegészítés miatt...

Elég furán néz ki, amikor pohárba kerül, de nagyon kellemes amit a szájban hagy maga után. Nem túl savanyú, kellemesen édeskés, rendkívül gyümölcsös és istenien krémes.

Alkoholtartalom: 5.6%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.670 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Bananana - Fehér nyúl Brewery

Banánkenyeres imperial pastry stout.

Ismeritek azt az érzést, hogy valami nem az esetetek, de mégis érzitek, hogy jó? Nekem ez a Bananana!

Inkább egy hidegebb estére, vagy az őszi-téli szezonra ajánlom, mert olyan mély és olyan erőteljes, hogy a negyven fokban ledől tőle a sámliról az ember.

Meg nyilván a barna sör rajongóinak itala ez, némi rafinériával.

Nagyon jól áll neki a rengeteg fűszer. Nekem az angol karácsonyi puding jutott róla eszembe azonnal.

Alkoholtartalom: 9.9%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.590Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Phobetor - FIRST Craft Beer

Vörösboros hordóban érlelt, imperial saison, szederrel, ribizlivel és meggyel.

Mivel nem ez volt az első boroshordós sör amit a számhoz emeletem, már tudtam, hogy mire számítsak. De persze a meglepetés itt sem maradt el:

Meglepően jól jönnek a gyümölcsök ebben az italban, dacára annak, hogy sör és bor is akar lenni.

Meg kell jegyeznem azt is, hogy a csomag milyen csodás. A viaszos merítés a tetején abszolút ajándéknak valóvá teszi.

Alkoholtartalom: 11%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3 490 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

La Fondue de Praliné - FIRST Craft Beer

Imperial praliné hazelnut crépes stout.

A FIRST a B*BOP Brewery-vel kollaborált ennél a fűzetnél, és milyen jól tették!

Ha becsukott szemmel szagolja meg az ember, nemhogy az nem derül ki, hogy ez egy sör, de még az alkoholra sem utal semmi.

Elsöprően csokoládés és mogyorós illata van. Ízében nyilván jön a sör is, de a korty után ez a szinte már süteményes, majd szolidan kesernyés érzés marad.

Szintén ősszel és télen lehet majd egy kandalló előtt hörpinteni nagy élvezettel.

Alkoholtartalom: 10.5%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1790 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Lemon Shortcake - FIRST Craft Beer

Citromos savanyú sör, azaz Pastry Sour.

Ez a sör egy tökéletes nyári ital. Ráadásul azon a határon mozog, ami mindenkinek megfelelő lehet.

Nem teljesen veszi át a gyümölcs a hatalmat a sör felett, de jól iható azok számára is, akiknek kell egy kis savanyú a kortyba.

És pont jól krémes, ahogy egy citromos sütemény.

Alkoholtartalom: 5 %

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1290 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk