RÓKALAND

Kipróbáltuk Jamie Oliver éttermét: egyszerű, minőségi és jó

Kóstoltunk pastát, pizzát és halat is a brit sztárséf első magyarországi éttermében. Ahhoz képest, hol van, és kié, megérte!

Link másolása

Tegnap végre megnyitott a várva várt Jamie's Italian, és mi elsők közt teszteltük a brit sztárséf és Zsidai Roy együttműködéséből született, új éttermét.

Az érdeklődés Jamie Oliver első magyarországi étterme iránt az elmúlt napokban csak fokozódott. Ez köszönhető annak, hogy egy ritka szimpatikus formáról van szó, meg annak is, hogy az olasz éttermeket és fogásokat alapvetően jól fogadja a magyar közönség, a magyar gyomor.

3

De azért nem mindegy, hogy milyen elvárásokkal futunk neki a tesztelésnek. Ha életünk legmeghatározóbb és legkülönlegesebb fogását vizionáljuk magunk elé, csalódni fogunk, de ha megértjük, hogy mi az étterem filozófiája és ezek alapján falatozunk, elégedetten távozunk majd.

Pár héttel az étterem nyitása előtt beszélgettünk Zsidai Roy-jal, aki szépen körbeírta nekünk, hogy mire számíthatunk majd:

nem fine dining, hanem egy olasz bisztró ár és minőség. Se több, se kevesebb. Jót enni, egy kellemes, hangulatos helyen.

(Bővebben az étterem nyitása előtti gondolatiról itt olvashattok.)

A nyitás napját megtisztelte az időjárás is. Verőfényes nap, igazi tavasz. Hibába hívogató és lenyűgöző a berendezés, a teraszt kell megcélozni.

1

2

A hangulatot amúgy nem tudom jobb szóval körbeírni, mint hogy „zsidais”. Aki járt már a Baltazárban vagy a Spílerben, sejtheti mire gondolok.

Meleg színek, a barátságos és elegáns hangulat kellemes elegye. Nem érzed azt, hogy nyakkendőben kellene szoronganod, de azért jobban kihúzod magad, mint a sarki étkezdében. Látom magam egy üzleti ebéden, vagy egy kora esti baráti összejövetelen is. Sok hangulathoz passzol. Talán csak nekem vesszőparipám és jelentéktelen részlet, de meg kell, hogy említsem, a mosdó olyan, hogy beköltöznék azonnal.

Egy ügyesen elhelyezett csokornak hála, az első teremben liliomillat van! Nem tészta, nem hús, nem konyhaszag, hanem liliom.

bp

(Az étteremről további képeket itt találtok.)

A személyzet lelkes és készséggel ajánl, magyaráz, érdeklődik. Persze milyenek legyenek az első napon. Ha két hónap múlva is ezek a mosolyok fogadnak, megnyugszom.

Villámgyorsan választunk, mert a fogások között sok ismerős található, apró csavarral. Együnk egy pastát és valami halat. Azt azért el is lehet rontani, meg nagyjából fel is mérhető belőle a helyzet.

„A mi híres linguine tésztánk” garnélát és pikáns rukkolás körítést ígér.

Ránézésre női gyomornak abszolút megfelelő adag, már csak azon izgulok, hogy a rákok tökéletesek legyenek.

jamie3

Fotó: Vass Adrienn

Szeretem. Sajt nélkül tüntetem el, pedig parmezánfüggő vagyok. Nem hiányzik belőle semmi. Miattam egy fokkal még csíphetne jobban, de az lehet, hogy másnak már sok lenne, mert az átlagnál jobban bírom a szájpadlást maró érzést.

Letisztult fogás, amiben a fűszereket éppúgy érezni lehet, mint a friss roppanós garnéla ízét és a tökéletes al dente tésztát.

A ropogós halakkal és kagylókkal kapcsolatban már folytatunk némi vitát. Először is a kis adag, így köret nélkül tényleg elég kevéske, be kellett volna vállalni a combosabbat. Másodsorban nehéz eldönteni, hogy a ropogósságuk azon a határon belül van-e, ami megfelelő. Én azt mondom, hogy ízlés dolga. A frissesség és az olasz citromos tartármártás tökéletessége megkérdőjelezhetetlen.

jamie1

Fotó: Vass Adrienn

Férfi partnerem gyomra először desszertért kiált, de végül úgy döntünk, hogy csak meg kellene kóstolni a legegyszerűbb és legkönnyebben értékelhető fogást, a margherita pizzát, ha még fér belénk, és bizony fér.

Nálam a pizza vékony, roppanós szélű, karakteres paradicsomszósszal megkínált csoda. Sem a tésztába, sem a felesleges feltétekbe nem kívánok belefulladni, úgyhogy elsőre tetszik a látvány:

jamie

Fotó: Vass Adrienn

Nagyobbacska bazsalikomlevelek, hosszan nyúló sajt. Ha egyedül enném, pont jóllaknék vele. Az utolsó falatokkal már partnerem is küzd egy kicsit, és közben a mojitónak örömködik. Nem spórolták ki sem a mentát sem a rumot belőle. El tudnám képzelni, hogyha a környéken laknék, hogy egy szórakozós péntek estét is ezzel és itt kezdjek.

4

Jól esik, amikor az újonnan érkező pincér csak szimplán érdeklődni köszön be. Nem tolakodó, egyszerűen csak tudni akarja, hogy minden rendben volt-e.

Készségesen segítenek megküzdeni a wifivel, és nem akarnak mindenáron egy tiramisut ránk tukmálni. Fizetünk, mosolygunk, távozunk, jönnénk még.

A kíváncsiság bennünk marad, hogy vajon milyen lett volna egy steak, vagy a szomszéd asztalhoz kihozott hamburger hús nélkül is izgalmas-e. Abban maradunk, hogy a tésztát holnap is ennénk újra, de lenne még bőven felfedezni való.

6

Jamie Oliver arról híres, hogy nem bonyolítja túl a dolgokat. Nem rak őrült nagy csavarokat az ételeibe, az egyszerűségben és a minőségi alapanyagokban hisz, és ez az egész étlap szellemiségét átjárja.

A szó, ami motoszkál bennünk a korrekt. És ez nem egy ilyen fanyalgó, hiányérzettel teli „korrekt”. 12000 forintból úgy laktunk jól, hogy adtunk az „egyszer élünk” életérzésnek, és nem szégyelltünk fejenként másfél adag ételt befalni.

Szerethető, kellemes, barátságos.

Nem életem legkülönlegesebb gasztronómiai kalandozása, hanem valami olyan ismerős és mégis új élmény, amit a hét bármelyik napján és bármely napszakában szívesen fogyasztanék. És gyanítom, hogy ez is a cél.

5

3500 forint egy garnélás tésztáért, tekintettel az alapanyagokra és a hely hangulatára, alapvetően rendben van. 2800 forint egy vega burgerért szintén nem fájdalmas ár. Nyilván találsz ennél olcsóbbat, és találkozhatsz sokkal izgalmasabb és drágább verziókkal is a városban, de itt egy olyan középérték van belőve, ami szerencsére többeknek megengedhető lesz, inkább, mint egy Michelin-csillagos étterem degusztációs menüje. És ha butácska adalék, ha nem, mégiscsak a Jamie által megálmodott fogást etted, amire eddig idehaza nem volt lehetőség.

Fogadjátok megfelelő nyitottsággal, és örüljetek, hogy nem halízű csirkét vagy hajón érlelt citromot kaptok a tányérotokra. A külföldi vendégek miatt biztos, hogy hibátlanul működik majd a rendszer, de ez a környék és a vendéglátó helyek nem csak rájuk építenek. Egy Mátyás-templom melletti andalgós, városra lenézős, ráérős este nekünk is kijárhat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk