RÓKALAND

Ilyen volt testközelből a magyar győzelem a Bocuse d Oron

Munkatársunk a helyszínen izgulta végig a nemzetközi versenyt, amelyet a magyar mester, Széll Tamás nyert meg. Elmeséli, mi zajlott a kulisszák mögött.

Link másolása

A közönség soraiban állok, és a telefonom kameráját a kijelzőre szegezem. Jerome Bocuse komótosan felölti a szemüvegét, majd a pattanásig feszült idegeket feloldja egyetlen szóval: HUNGARY!

emilchalhoub-9240_1500x1001

emilchalhoub-9330_1500x1001

Állok meredten és videózok tovább. Nem hiszem el azt, ami történik. Széll Tamás eufóriában úszó arca az első, ami kizökkent. Megnyertük! Tényleg megnyertük a Bocuse d'Ort!

Vass Adrienn írása

VIDEÓ: az eredményhirdetés

Az izgalom nagyjából a magyar döntő óta bennem volt. Majd áprilisban a METRO Gasztroakadémián jártam, és az egyik fő alapanyaggal, a kecsegével főzhettem, na meg Pohner Ádámmal, aki a magyar elődöntőben második helyezést ért el. (Bővebben erről ITT olvashattok.)

Aztán már csak azon kaptam magam, hogy az izlandi halétellel elindul az első kóstolás és élből leesett az állam. Nem mellesleg, másnap ez a hal meg is kapta a különdíjat.

A közönség őrjöng, a két műsorvezető, Mautner Zsófia és Jókuti András tovább hergel, az újságírók meg egymást tapossák, hogy minél élesebb képet lőhessenek az elkészült ételekről. A szervezőknek nagyon szépen sikerült eltalálni a hangulatot. A magyar csapat csak a második nap főz, de már az első napon mindenki azt érzi, hogy nagy dolognak a részese.

marksomay-5102_1500x1001

marksomay-5741_1500x1001

A norvég halnál is „túl jól” néz ki, aztán lassan érkeznek a húsos tálak. Örülünk annak, ha valaki kész lesz, ha az étel elindul, ha a zsűri kóstol.

- Hányszor lehet megtapsolni egy halas tálat?

- Hát, ha a te nemzetedé, gyanítom több tucatszor.

Kemény verseny lesz a szakma szerint is, ma még csak ennyit hallani. Miután lefut mind a 20 étel az okosabbak azonnal haza is navigálnak, mert kell az energia a holnapi szurkoláshoz, de én még futok egy kört a szomszédos Sirha kiállításon.

marksomay-6132_1500x1001

marksomay-6152_1500x1001

marksomay-6155_1500x1001

A Sirha név egyet jelent az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, illetve a csomagolóipar üzleti fórumával. 14 országból több, mint 300 cég jelenik meg ilyenkor az ’A’ pavilonban, és a Bocuse közönségét nagyjából ezek a dolgok is érintik, úgyhogy a tömeg odaát is garantált.

Baristaverseny zajlik, látványfőzéseket tartanak, de a legkisebb asztalra kihelyezett, füstölt fürjtojásnál is le lehet ragadni egy negyedórára.

Besötétedik, mire névjegykártyákkal és finomságokkal megpakolva hazaesek, de úgyis mindegy, mert sokat aludni másnapig már érzelmi okokból sem lehet.

A METRO szerencsére most sem feledkezett meg rólam, így délelőtt már egy backstage-túra keretében dorbézolok a színfalak mögött. Klassz volt látni a sürgés-forgást, meg a szobát, ahonnan az élő adást közvetítik, de természetesen a magyar boxnál ragadtunk le hosszabb időre. Kovács Lázár éppen a húsos étel fő alapanyagát, a gímszarvasborjú combját méricskéli, Segal Viktor meg szokásos közvetlenséggel elegyedett szóba velünk.

- Nem zavaró ez az óriási zaj?

- Ugyan, az újságírók sokkal zavaróbbak.

Ő természetes csak viccelt, de ha jobban belegondolunk, teljesen igaza van. A főzés tetemes része alatt a VIP vendégek és a média képviselői mind ott kotnyeleskednek a boxok körül. Próbálj meg úgy koncentrálni, hogy folyamatosan vaku villog az arcodba...

emilchalhoub-7867_1500x1001

marksomay-5943_1500x1001

Viktor az esélylatolgatásba is beszáll velünk. Szerinte a halételünk tényleg fantasztikus – ő kóstolta, úgyhogy biztos jobban tudja - és a csapat nagyon egyben van. Szabó Kevin aranyat érő commis. A második nap titkos alapanyaga a turbolya lett, aminek bizony örülni kell, mert nem túl karakteres, ugyanakkor nagyon kellemes és jól használható fűszer. Egyet értettünk, hogy nagy csoda lenne, ha a magyar csapat nem jutna be a legjobb tizenegybe, de a dobogót még nem mertük hangosan mondani.

Később még Nyíri Szását is sikerült elcsípni pár szóra, vele azért már a harmadik helyről is álmodoztunk kicsit, meg dicsértük a magyar szakmát, hogy az egészséges versenyszellem mellett ilyen jól tudnak most együtt dolgozni egy nagy, közös cél érdekében.

emilchalhoub-7398_1500x1001

marksomay-6125_1500x1001

A tálalás közeledte felé egyre több vélemény csapott össze. Egyes gondolatmenetek után én azért komolyan megemeltem a szemöldökömet.

Széll Tamás a magyar verseny után úgy nyilatkozott, hogy ő már akkor a mostani megmérettetésre készült. Ez többek szerint nagyképűség!

Valóban? Na álljunk meg egy szóra!

Tamás évek óta ezekre a megmérettetésekre készül. Az európai döntőre és Lyonra, amit 2013-ban már meg is járt egyszer. És nem azért tekint azonnal ennyire a jövőbe, mert lenézi a magyar szakmát, hanem mert magabiztosság nélkül ez kivitelezhetetlen, és mert mindig is ez volt a legnagyobb cél. A többi versenyzőnek is Lyon a cél. A négy és fél hónap, amivel erre a napra készült, a valóságban sokkal több, és valószínűleg le sem írható, el sem magyarázható pontosan, hogy milyen kemény munka. Az pedig, hogy a verseny közben ilyen higgadtan, ilyen összeszedetten viselkedett, nagy rutint és koncentrációt igényelt.

20160510_131918

20160511_142811

A másik vélemény, amivel mikor találkoztam nem is nagyon akartam hinni a fülemnek, a „bunda” szó körül forgott. Mintha egy ilyen nemzetközi versenyt és a zsűrit meg lehetne vásárolni. A dánokat, a finneket, a németeket vagy spanyolokat vettük meg a zsűriből? Azokat az embereket, akiknek életük a gasztronómia és a saját versenyzőik ugyanúgy szerepeltek a mezőnyben? A konyhai zsűri csalt nekünk vagy a kóstoló zsűri? Aki ilyen dolgokba próbál belekötni, az sem a szakmát, sem a versenyt nem ismeri.

Szerencsére azért sokkal többen izgultak a helyszínen és otthonról is tiszta szívvel. A második nap hangulata, ha lehet, még az elsőjét is felülmúlta. A lelátó folyamatosan tele volt, és a szurkolók alapzaja szinte egy percre sem szűnt meg.

Ráadásul a nemzetek között sem volt nagy egymásnak feszülés. A norvégok még előző este azt nyilatkozták, hogy rögtön maguk után a magyarokat várják a dobogóra. Tény, hogy akkor még mi sem nagyon hittük, hogy megelőzhetjük őket.

VIDEÓ: a magyar csapat bevonulása

Svédek, finnek, franciák, dánok? Minden verziót lehetett hallani. De a sorrendet előre megtippelni már csak azért is nehéz ilyen helyzetben, mert a pletykákon, a felkészülésre szánt pénzen és a látványon kívül egy fő szempont hiányzik: az íz! Kóstolni csak a zsűri kóstol, és ott dől el minden.

VIDEÓ: a nemzetközi zsűri a hús-, és haltányérokat is megkóstolják

Az eredményhirdetés előtti pillanatokban már teljes zavar volt mindenki fejében. Fáradtság, feszültség, félelem. Mintha egy futballmeccsen lett volna az ember, ahol döntetlen az állás. Aztán egyszerre érkeztek meg a mosolyok és a könnyek. És a himnusz, egy Oscar-díj után, újra a magyaroknak szólt.

marksomay-7070_1500x1001

marksomay-7152_1500x1001

Gasztroolimpia ez, és pontosan olyan büszkék lehetünk erre az aranyéremre. 2017-ben pedig irány Lyon! Meg kell nyerni azt is!

Addig pedig élvezzünk a magyar konyha egyre híresebb gyümölcseit.

marksomay-7312_1500x1001

Május 12-én kezdetét veszi a Gourmet Fesztivál, ahol pénteken este Széll Tamás csapatával is találkozhattok. Gyertek és hallgassátok meg tőlük, hogy milyen élmény volt a verseny és gratuláljatok nekik személyesen!

I. helyezett: Magyarország

(Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina csapata)

II. helyezett: Norvégia

III. helyezett: Svédország

Hús különdíj: Franciaország

Hal különdíj: Izland

Legjobb commis: Svédország

További helyezések, akik európát képviselik a 2017-es Lyon-i világdöntőn:

4. Franciaország

5. Izland

6. Finnország

7. Hollandia

8. Svájc

9. Belgium

10. Dánia

11. Észtország

marksomay-7179_1500x1001

marksomay-7217_1500x1001

Ha te is örülsz a magyar sikernek, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
Ha hiányzik a grillezett étel és a füst íze a szádból – kipróbáltuk az UMO-t
Ilyen még nem volt Budapesten: egy étterem, ahol a füst a főszereplő, és ahol a salátához is koktélt kínálnak.

Link másolása

Szerencsére egyre több ember indul útnak azért vacsorázni, hogy különleges, izgalmas élményben legyen része. Hogy a jól megszokott rántott hús és paprikás helyett valami olyan varázslatot kapjon, amire hosszú ideig emlékezhet majd. És bár erre nagyszerű megoldás a fine dining, van, aki ódzkodik az apró falatokat felvonultató vacsoráktól, vagy az árakat találja magasnak egy ilyen helyen. Nekik (is) jó hír a Budán nemrég megnyílt UMO, ami elérhető és mégis egyedi élményt kínál.

Az étterem neve, azaz a (h)umo füstöt jelent, és ez nem egy random, hangzatos szó. Az ételeket és az italokat is a füst és a füstösség köti össze, azaz a faszenes grill.

A hely mögött az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero áll. A koncepció pedig annyira egyedi, hogy ilyennel Budapesten még biztosan nem találkozott senki.

A fogásokat ugyanis, amik a világ minden tájáról ihletődtek, a füstösségen kívül a koktélkínálat is összeköti. Az itallap megálmodója pedig Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa.

És akkor innentől kezdve, aki egy kicsit is jártas a magyar gasztronómiában, az izgalomba jön.
Füst és koktél

A füst és a grill egy remek alap. A húsokat és a zöldségeket is egy új szintre emeli, és elég csak egy tőzeges whiskyre gondolnunk, hogy értsük, a jó italoknál is könnyedén megjelenhet. De az igazi varázslat az, hogy hogyan hozzuk őket össze.

A legtöbb étteremben borsort ajánlanak egy vacsorához, de az UMO Restaurant étlapján található fogásokhoz koktélokat kínálnak.

Még egy leveshez és egy salátához is tartozik hozzá igazított koktél, ami elsőre talán furcsán hangozhat, és összekóstolni is szürreális élmény, de működik!

Olyannyira működik, hogy nekem két kedvenc párosításom lett, és ezek pont egy leves és egy saláta koktéllal.

Étel: Cantonese Duck Soup - Kacsaleves a kantoni régióból, fermentált gombával és házi tésztával

Koktél: Avenue 26 - Igazi herbál jegyeket felvonultató, harmonikusan fűszeres kreáció, Unicum Riservával, Pedro Ximenez sherryvel és Aperollal.

A leves sóssága, és a koktél édessége fantasztikusan harmonizált egymással!

Étel: Nihon Teien Salad - Különös gondossággal összeválogatott 15 féle mikrolevél  UMO ponzu öntettel

Koktél: Valentina - Barackos, virágos aromákkal finomított gin alapú koktél, tőzegáfonyával lazítva.

Az öntet a salátán brutális ízeket hoz elő, és a gines koktél tökéletesen illik hozzá. Olyan, mint a nyári este íze. Egy téli napon különösen csábító.

Húsos fogásokból is kóstoltunk párat, és a faszenes grill itt különösen jó szolgálatot tesz.

Oh! Padrons - Grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vaj emulzió és padron paprika

Ceviche Mixto - Friss marinált hal és “tigristej”, citromos perui szószban, fűszerek, koriander a perui partszakaszról

Bombay Duck - Grillezett kacsamell, korma curry szósz és tabulé

Természetesen ezekhez az ételekhez is kérhető koktél. És tényleg mindegyik más szín- és ízvilágban pompázik.

Nem csak a hús működik

A füstről sokaknak csak a nagy húsok ugranak be, de minket az is érdekelt, hogy mit lehet kihozni egy húsmentes fogásból. Szerencsére talán az egyik legizgalmasabb eleme az étlapnak pontosan ilyen, ráadásul nem csak húsmentes, hanem vegán is:

Íme egy brutális étel. Az ízek, és a textúrák is. Ha egyet kéne választani az étlapról, én ezért mennék vissza!

Gaudi Cauliflower - Karfiol steak, katalán romesco szósz, póréhagyma

Az árak és a minőség

A hely nem olcsó, de kompromisszumot nem kötnek a minőség tekintetében, és így nem is tud az lenni. Izgalmas fűszerek, különleges alapanyagok és kreatív műhelymunka, ennek megvan az ára, de azért nem kell egy top étterem degusztációs menüjéhez sem hasonlítani.

Ráadásul van egy "jóáras" megoldás is náluk, ami az ebéd menü. Na nem a menzás fajta! Az ételeket a vacsorás étlap kínálatából emelték ki, de ilyenkor jóval barátibb áron adják.

2 fogás 4.900 Ft, 3 fogás 5.900 Ft. És elérhető hétfőtől péntekig 12:00-tól 15:00-ig.

Az étkezés végén pedig egyedi kávéval is várnak titeket, melyet a One Eleven alkotott meg.

El tudjátok képzelni, hogy ha most ilyen kellemes ez a hely, milyen lesz majd tavasszal és nyáron, amikor kinyit a terasz, és a faszénen sülő hús illatát viszi a szél? Mi alig várjuk!

Honlap: umorestaurant.hu

Cím: UMO Restaurant

1011 Budapest, Ponty utca 1-3.

José Guerrero – fejlesztő-kutató séf, a koncepció megálmodója

Bánszki Bence – executive chef

Nagy Zoltán – Boutiq Bar tulajdonosa, az UMO koktélok kifejlesztője

Molnár Attila – barista, specialty coffee – brazil és kolumbiai kávék

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Rácz Jenő menüje már a Costesben – megkóstoltuk!
Az ételek lenyűgözően szépek, rengeteg íz van egy tányéron, élvezet elveszni bennük. Te mennyit adnál azért, hogy megkóstolhasd a sztárséf kreációit?

Link másolása

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy Rácz Jenő átvette az ország első Michelin-csillagos helyének vezetését. Ezt a menüt mi sem hagyhattuk ki! Múlt szombaton végigettük a 6-9 fogásos sort, és most megmutatjuk nektek.

A Costes és Jenő útja

A Costes Restaurant 2010-ben kapta meg a Michelint. Ezzel elsőként nyert csillagot nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban. Ráadásul sikeresen meg is tartotta ezt évről-évre.

A pandémia miatt 2020 tavasza óta zárva volt, és tavaly Miguel Rocha Vieira portguál séf is távozott az éléről.

Szóval sejthető volt, hogy valami nagyon új dolog jön majd.

Jenő, már évek óta együtt dolgozik a Costes-csoporttal és Gerendai Károllyal, ugyanis közösen nyitották a Rumour by Rácz Jenő éttermet, és 2021 nyarán a Szigliget Várudvarban is lett egy közös projektjük, a kacsás tematikájú, streetfoodos jellegű Nemrossz.

A harmadik közös vállalkozás pedig a Costes Restaurant, ahol

Jenő chef patron pozícióba kerül, tehát társtulajdonos és szakmai vezetésért felelős séf is lesz egyben.

Így aztán még egy személyt fontos megemlítenünk, Koppány Leventét, aki a chef de cuisine, vagyis a konyhafőnök pozíciót kapja, és a mindennapokban ő áll majd helyt az étteremben.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a menü kitalálása Jenő asztala marad, de a konyhában általában Levente dolgozik, és küldi ki a tálakat. Ettől függetlenül a séffel itt is össze lehet majd futni, hiszen gyakran néz be felügyelni a munkát, segíteni a szervizt.

Most pedig következzen a teljes menü, amit mi kóstoltunk

Fontos leszögezni, hogy bár az étlapon 6 fogás szerepel, van egy fogadófalat (ami rögtön 3 falat), egy kenyérből és vajból álló köztes fogás, és a desszert utáni levezető falatok sem maradnak el.

Szóval az a 6 inkább 9 fogás.

A menü ára 42.990 forint. Borsorral együtt 66.990 forint.

Mindenki eldöntheti, hogy ez sok vagy kevés egy ilyen élményért.

Az biztos, hogy az ételek lenyűgözően szépek. Már-már annyira, hogy az ember félve lát nekik. És az ízek is igazodnak ehhez a képhez. Volt időszak, amikor minden étel kicsit alul volt ízesítve a luxus kategóriás helyeken, amit azzal indokoltak, hogy "lehessen érezni az alapanyagok eredeti ízért". Nos itt nem ez a helyzet.

Rengeteg íz van egy tányéron és élvezet elveszni bennük.

Minden fogás karakteres és erőteljes. És sok meglepetés is érheti az embert. Nekem például még azok az ételek is ízlettek, amiket amúgy messziről kerülök. Sőt, ősi ellenségem, a tatár lett az egyik kedvenc fogásom. És úgy tűnik, hogy a kacsaszívtől sem kell már tartanom ezután.

És bár nem feltétlenül a "jóllakás" az egyetlen hozadéka ennek a műfajnak, mire az ember végez az utolsó falattal is, abszolút tele lesz. Ebben biztosak lehettek!

A borsor izgalmas, és némelyik étellel teljesen új ízeket hoz elő, de ha nem rajongtok értük, akkor is találhattok kedvetekre valót az itallapról. A koktélokért például Kántor Kristóf felel, és engem határozottan meggyőzött azzal a két itallal, amit kóstoltam tőle. Kifejezetten az ételekhez is lehet kérni párosítást, de ha egyedi kívánságotok van, abban is tud majd segíteni.

Én próbáltam elég kritikusan állni a dologhoz, nem hagyni csak úgy elvarázsolni magam, de nehéz erre a menüre rosszat mondani... konkrétan nem is tudok.

Costes Restaurant

Nyitvatartás:

Szombat: 18:30-21:30

Vasárnap: 18:30-21:30

Hétfő: 18:30-21:30

CÍM: Budapest, Ráday u. 4, 1092

DRESSZKÓD: smart casual

ASZTALFOGLALÁS: reservations@costes.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Vajon megtartja a Michelin-csillagot az új séf? - A Costes Downtownban jártunk
Az új séf, Molnár Márk izgalmas színt hoz a Costes-csoport életébe.

Link másolása

Előre szólok, hogy a címben szereplő kérdésre nem én adom meg a választ, hanem majd a Michelin-ellenőrök. De a kérdés mindannyiunkban felmerülhet, és ott is fog lebegni egy darabig a fejünk felett... Addig meg van időnk megkóstolni a menüt, és eldönteni, hogy nekünk hogy ízlik.

Molnár Márk főztjébe először mondhatni véletlenül futottam bele még decemberben, és nagyon meg is lepődtem, hogy egy borbárban ilyen magas minőségű, kreatív ételt kapok. (Erről bővebben itt olvashattok: Jó bor mellé jó étel jár – kipróbáltuk az N28 wine and kitchent)

Aztán nemrég robban a hír, hogy 12 év után távozik a Costes-csoport éléről Miguel Rocha Vieira executive séf, és hogy Molnár Márk lép a helyébe. És mivel a Costes Group Magyarország gasztronómiájának meghatározó szereplője, a váltás a fine dining rajongóit határozottan lázba is hozta.

Costes Group

A Costes Group első étterme, a Ráday utcában található Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Miguel Rocha Vieira, portugál származású séf irányítása alatt. 2010-ben Közép-Kelet-Európában elsőként az addigra nemzetközi viszonylatban is ismert egység Michelin-csillagot kapott. Az elismerés visszafordíthatatlanul elindította a magyar gasztronómia evolúcióját, amely azóta újabb hat Michelin-csillagot hozott az országnak.

A második egység, a Costes Downtown valamivel lazább, kötetlenebb stílusú étterem lett, és 2016-ban szintén Michelin-csillaggal ismerték el őket.

Jelenleg a Costes-csoporthoz tartozik még a Lupa Beach, a Rumour by Rácz Jenő és a Nudli Tésztakantin és a Szigliget Várudvar Costes street food koncepciója is.

És mielőtt rátérnénk a Costes Downtown új menüjére, egy másik nagy bejelentést is érdemes idefűzni:

A Costes Étterem márciusban újranyit, és az executive séf Rácz Jenő lesz, aki rendhagyó módon társtulajdonosként is beszáll az étterembe.

Természetesen Jenő nem lesz állandóan jelen, hiszen a Rumour, a médiaszereplések és a családja mellett ez konkrétan bele sem férne az idejébe, de a menü megtervezése és a kreatív folyamatok az ő irányításával zajlanak majd, és lesz egy állandó konyhafőnöke is Koppány Levente személyében.

De térjünk vissza a Costes Downtown étteremhez, ami Budapest szívében, a Vigyázó Ferenc utcában található, a Prestige Hotel Budapest szálloda földszintjén.

Februárban összeállt a csapat: Molnár Márk, executive chef mellett Ruff Dávid, Mogyorósi Donát, Dudás Péter Krisztián, Kékes Judit és Strider Dávid veszik fel a kötényt nap mint nap.

Keddtől szombatig, ebéd- és vacsoraidőben, 4-7 fogásos kóstolómenüt kínálnak, és a klasszikus menü-bor párosítások mellett kézműves sörpárosítás, valamint alkoholos és alkoholmentes koktélpárosítás is választható.

Molnár Márk - A séf

Nemzetközi karrierje Spanyolországban indult. 2003-ban többek között 8 hónapig dolgozott Ferran Adriá, a molekuláris gasztronómia egyik fő képviselőjének műhelyében. Majd Tokióba szerződött, és az töltött időszakot tartja azóta is a leginnovatívabb, szakmailag legmeghatározóbb periódusának.

A francia főváros következett, ahol több-Michelin- csillagos helyen is dolgozott, egyre feljebb lépdelve a ranglétrán (Taillevant, Arpege, Le Doyen). Párizs után a ZUMA londoni egységében vállalt Executive Sous Chef pozíció mellett az étteremlánc miami üzletének nyitását segítette 2010- ben.

2011-től Márk nevéhez több dubai étterem Executive Chef pozíciója társult: ezen időszak alatt nem csupán a munka szakmai elismerése, de számos közönségdíj is fűződik a nevéhez - a Karma Kafe séfjeként például három egymást követő évben nyerték a TIME OUT Magazin legjobb pánázsiai éttermének járó díját.

2018 óta a vietnámi Saigonban a VISE Hospitality executive séfjeként dolgozott. Itt érte a világjárvány és a szigorú rendelkezések miatti étteremzárások okán Márk a hazatérés mellett döntött.

Tavaly szeptemberi, magyarországi debütálása óta a Nagymező utcai N28 Wine & Kitchen séfpatronja.

Lássuk hát a menüt, amit mi kóstoltunk végig:

SZENTJAKAB-KAGYLÓ, OSZTRIGA, KAVIÁR

RÉPA, GALAMB

Pisztácia, yuzu, arberquina

PISZTRÁNG, PHO

Sült császár, menta

ÉRLELT MARHA

Szarvasgomba, ponzu, sózott citrom

PINA COLADA

Victoria ananász, kókusz

CITROM, BANÁN, KÁVÉ

Vanília, merengue, karamell

PETIT FOURS

A négyfogásos menü 25.500 forinttól kezdődik, és ha több fogást vagy borpárosítást szeretnénk, akkor azzal arányosan emelkedik az ár. Erről bővebben itt tájékozódhattok: https://costesdowntown.hu/kostolo-menu

Természetesen a fő fogások mellett megjelennek a fine diningben nélkülözhetetlen kiegészítő fogások is.

A szalmával füstölt vaj, a különböző kenyerekkel és pogácsával konkrétan abbahagyhatatlan.

A menü kóstolása után több gondolat is járt a fejemben.

Egyfelől nekem nem hiányzik az, amit többen kifogásoltak már belsőbb körökben, hogy díszesebbek legyenek a fogások, hogy "szebben legyen megtálalva". Nekem fontosabbak az intenzív, izgalmas ízek, és Márk sokkal többféle fűszert használ, mint elődei. Nekem ez az ízkavalkád működik, és a répás fogásnál például többet adott ez a kirobbanó, zöldséges-magos kísérő, mint maga a galamb.

A másik izgalmas pillanatot a pisztrángos pho okozta, aminek gazdag leve önmagában is elképesztően finom lett volna, de ahogy az ember szájába tévedt egy-két ausztrál citrom rost, az pont azt az íz- és textúrajátékot hozta, amit egy ilyen helyen keresek.

Szerintem felesleges Márk menüjét bárkiéhez hasonlítani, mert saját stílusa van, ami véleményem szerint akkor működik a legjobban, ha a séf teljes szabadságot kap, és kreatívan alkothat. Ráadásul a Costes Downtown mindig is egy lazább vonalat szeretett volna képviselni, amihez ez az étlap jól illik.

Mi sok sikert kívánunk Márknak! Ti megkóstolnátok ezt a menüt?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Nem kell Párizsig menni egy jó ekler fánkért – Emily Éclair, Luxury desserts & specialty coffee bar
Az Emily Éclair magas minőséget képvisel kávék és sütemények terén is, és ez egy igazán szerethető kombináció. Kipróbáltuk.

Link másolása

Kávézó vagy cukrászda? Melyikbe térsz be gyakrabban vagy szívesebben?

Én az utóbbit választanám, a másik felem meg az előbbit, így a tökéletes kombináció nekünk az a hely, ahol jó kávé és finom sütemény is van.

Ahol a kávé nincs agyonpörkölve, hanem intenzív, gyümölcsös íze van, ahol van olyan sütemény, ami reggelinek is beillik, és van olyan desszert, ami egy rohanós napot is fénnyel tölt meg.

Az Emily Éclair ilyen, ráadásul két forgalmas plázában is megtalálható, így könnyen beilleszthető az elintézendő dolgok közötti szünetekbe. Az Allee 2. emeletén egy nagyobb pult melletti résznél lehet helyet foglalni, az Etele Plázában pedig egy jobban elkülönülő egység várja a vendégeket.

Az Emily Éclair Nagy Dávid nevéhez fűződik, aki már ismerős lehet a TAMP & PULL vagy a Kaffeine után.

A üzlet a nevét nem a Netflixen futó Emily Párizsbanról kapta, hanem Dávid kislányát hívják így. De őszintén szólva szerintem nem jön rosszul a sorozat sikere egy olyan kávézónak, ami Párizsban is megállná a helyét.

Ide biztos, hogy a sorozatbéli Emily is szívesen betérne, hiszen csupa báj és női energia.

Ez pedig Bertóty Eszter lakberendezőnek köszönhető. Csillogás, elegancia és dzsungel hangulat egybe gyúrva, a legelegánsabb módon.

Dávid barátjával, Mizser Gáborral álmodta meg ezt a helyet, és fontos még megemlíteni Molnár Attilát, a One Eleven kávépörkölő tulajdonosát, aki miatt a jó kávé volt az alap.

A One Eleven már Budapesten több étteremben és kávézóban is megtalálható, de az Emily a süteményeivel kombinálva teszi egyedivé az élményt.

És mivel én a specialty kávékhoz kevésbé értek, térjünk is rá a sütemények boncolgatására.

A csodálatos Ekler

Kezdjük a névadóval, ami meglepő módon nem található meg minden nap, mindkét pultban. Ennek az az oka, hogy a nyitás óta bővült a kínálat, és szeretnének másféle süteményekkel is kísérletezni.

Ha az ember kifejezetten az ekler miatt érkezne, érdemes a woltos applikációban ránézni a napi kínálatra (ahonnan amúgy kényelmesen házhoz is lehet rendelni), vagy érdeklődni előre az üzletekben. De hogy megéri levadászni, az biztos.

Az ekler fánkok hagyományos, égetett tésztával készülnek, amiket aztán különböző édes krémekkel töltenek meg. Rengeteg verzió létezik belőle, gyakorlatilag csak a képzelet szab annak határt, hogy milyen ízben és színben jelenjen meg, és éppen ezért remek alapsütemény egy pultban.

Mi különösen díjaztuk bennük, hogy nem túl édesek, és nagyon krémesek, de nem is túl nehezek.

Ez nem fánk, ez Grumpy Ring

A Grumpy Ring úgy néz ki, mint egy fánk, de valójában elég messze van az olajban tocsogó, szalagos verziótól. Ez egy omlós tészta, különböző édes töltelékekkel, csinos, és szintén visszafogottan édes bevonattal a tetején. 

Nekünk a lila, a tönköly-szilva lett a kedvencünk, és arra jutottunk, hogy ez akár egy könnyű reggeli falatként is megállja a helyét.

Az ezerarcú Tarte

Nem tudom, hogy a tarte divatosnak számít-e jelenleg, de az biztos, hogy Budapesten rengeteg helyen megtalálható már. Az omlós, linzerszerű tésztakosárkába rendkívül sokféle tölteléket lehet megálmodni, és az Emilyben is vannak olyan időszakos agymenések, mint a pezsgő-eper, vagy a banán-popcorn.

Utóbbit mi nagyon ajánljuk, de ha először kóstolsz tarte-ot, akkor a klasszikus citromos, vagy akár a gesztenyés is szuper választás lehet.

Vagy ami éppen van a pultban, hiszen az ízek itt is folyamatosan változnak.

A Cruffin, amit nem lehet kihagyni

És elérkeztünk a hely másik ikonikus édességéhez a cruffinhoz, ami vita nélkül mindkettőnknél első helyen végzett.

Ez a péksütemény gyakorlatilag a croissant és muffin házasításából született meg, és tökéletes reggeli válhat belőle, de igazából édes csábítás a nap bármely szakán.

Az Emily cruffinjai francia vajjal készült croissant tésztával, muffin formájában sülnek, és végül különböző édes krémekkel töltik meg őket. A végeredmény pedig még annál is finomabb, mint amire számít az ember.

A tésztarétegek ropognak, de mégis puhán ölelik körbe a tölteléket, ami csak úgy bugyog ki belőlük.

Az összes íz hibátlan, de a limitált, szezonális narancs és füge gyakorlatilag utánozhatatlan.

Ez az a dolog, ami miatt én személy szerint vissza fogok járni, és ami csak úgy random eszembe jut a nap közepén. Vigyázzatok vele!

Az ajándék, aminek bárki örülni fog

Az Emily alkalmas egy gyors kávézásra és egy lassú sütizésre is, de szerintem ez az a hely, ahonnan haza is szállítod a szépségeket. Folyamatosan változik a kínálat, így mindig lesz egy új forma, egy új íz, amit azzal is meg akar osztani az ember, akit szeret.

És mivel hétfőn Valentin-nap lesz, az Emily Éclair ünnephez igazított nyalánkságai tökéletes ajándékokká is válhatnak.

A Popcake például máskor is megtalálható a kínálatban, de díszítésében most abszolút az ünnepre van hangolva. Ez az az édesség ami talán a legjobban szállítható, mert nincs rajta semmilyen sérülékeny krém, ami felkenődhetne a dobozra. 

Ha pedig még nagyobb ajándékra vágyik az ember, készültek pár ütős dobozzal is.

Big box vagy Szív box Callebout forrócsokoládé bombát, házi bonbonokat, habcsókokat és vajas kekszeket rejt. Tömör gyönyör!

Link másolása
KÖVESS MINKET: