RÓKALAND

Horvátország ősszel is csábító! - végigettük Rijekát

Hal hallal és rákkal, na meg egy kis kagylóval. Fiumét sokan csak átutazásra használják, pedig a kikötőváros tele van élettel és ízekkel.

Link másolása

Valamiért Horvátország eddig kimaradt az életemből. Gyerekként nem utaztunk a szüleimmel külföldre, amikor pedig már magam utazhattam, mindig a repülővel könnyedén elérhető helyszínek közül válogattam.

Pedig Fiume itt van a szomszédban. Autóval 5-7 óra, vonattal pedig 10.

Ügyesen elcsípve a szezon utolsó járatainak egyikét, mi most ezt az utóbbi lehetőséget választottuk.

RegioJettel utaztunk éjszaka, így a 10 órás menetidő nagy részét konkrétan átaludtuk, és délelőtt már aktívan tudtuk járni a várost. (Bár szezonon kívül ez a vonal nem üzemel, érdemes lehet a RegioJet honlapját böngészni, mert több, más európai városba is eljuthatunk Budapestről, és a kényelmi szolgáltatásaiknak köszönhetően jóval pihentetőbb utunk lehet, mint egy hagyományos vonatkocsiban.)

Fiume (horvátul: Rijeka) Horvátország legfontosabb kikötője, és harmadik legnépesebb városa Zágráb és Split után. 2020-ban Európa kulturális fővárosa volt.

A magyarok szempontjából azért is fontos, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak. Ekkor élte fénykorát a város, számos épületet emeltek, és az infrastruktúrát is jelentősen fejlesztették. Ezeket a magyar emlékeket is érdemes meglátogatni egy városi séta során.

Furcsa rádöbbenni, hogy mennyire szépen megmaradtak itt Monarchia nyomai, miközben a mediterrán életérzés és az ipar is megérintette a várost.

Szállást 2 főre nagyjából 10.000 forint környékén már lehet foglalni egy éjszakára, de ha nagyobb keret van rá, csodaszép hotelek közül is válogathatunk.

Mi a Hotel Bonavia Plava Laguna 7. emeltén foglaltunk szállást, és a kilátás miatt ez egy hibátlan döntésnek bizonyult.

Az 1876-ban épült, de azóta teljesen felújított 4 csillagos hotel a Corso sétány mellett található, és a tengerhez is csak pár perc leérni.

Már az első napunkon ki is használtuk a part közelségét, és a kikötőtől nem messze fogyasztottuk el az ebédünket.

A tenger édes gyümölcsei

És itt történt meg a csoda, az élmény, ami teljesen megváltoztatta a tenger kincseihez való hozzáállásomat. Nem tudom, hogy hogyan kerülhettek el eddig az igazán ízletes, tengeri ételek, de ez után az ebéd után rá kellett jönnöm, hogy én még soha nem ettem igazán friss halat.

Mert az igazán friss hal, rák és kagyló édes, omlós és abbahagyhatatlan. Olyan, amilyet itt adnak. Olyan, ami köszönőviszonyban sincs egy fagyasztott darabbal. Olyan, ami mellé szinte mindegy, hogy mi a köret, mert magában is megállja a helyét.

Ha csak egy helyet ajánlhatnék Fiumében, ez lenne az. És ha szeretitek a halat, vagy szeretnétek megszeretni, akkor itt bátran vállaljatok be bármit.

Az előételek feléről azt sem tudtuk, hogy pontosan mi, mégis egymás kezéből kaptuk ki a kanalat és ájuldoztunk az ízeken és a friss hal minőségén.

A tulajdonos gyorsan lefektette a főbb szabályokat is: fokhagyma, olíva és friss hal. Ez a szentháromság. És valóban, olyan helyen nem jártunk, ahol ezek közül ne szerepelt volna valami az asztalon.

Itt kóstoltuk először a blitvát, ami mángold és főtt krumpli elegye. Remek köret egy friss hal mellé.

És itt ettem először buzarát, ami az egyik kedvencem lett, és ami egy állandó vágyakozást idézett elő bennem. (És ez a vágyakozás sajnos a hazatéréssel sem szűnt meg.)

De mi is az a buzara?

A Buzara egy horvát "technika" a tenger gyümölcseinek elkészítésére. Különösen Dalmáciára és az Isztria régiókra jellemző. Olívaolaj, bor, fokhagyma, friss fűszernövények (általában petrezselyem) és (néha) zsemlemorzsa keveréke. Ez az elkészítési mód ízletes mártást hoz létre, amely jellegzetes, friss és tiszta ízt és aromát kölcsönöz az ételnek, amely a tengerre emlékeztet. A tenger gyümölcsei közül leggyakrabban a scampit vagy a kagylót készítik el így, de a kis halakat is gyakran főzik ezzel a módszerrel.A buzara elkészíthető fehéren vagy pirosan, a mártás színére utalva. A fehér buzara fehérborból és a fent említett összes többi összetevőből készül, míg a vörös változat friss paradicsomot vagy paradicsomszószt is tartalmaz. Általában ropogós kenyérrel szolgálják fel, hogy felitathassuk a finom mártást.

Szóval az első ebédünk után biztosak lettünk benne, hogy ki kell használnunk a lehetőséget, hogy ilyen közel vagyunk a tengerhez.

És ha fürdeni nem is fogunk, nekiállhatunk felfalni a tenger összes gyümölcsét!

A vacsoránk helyszíne egy klasszikus, kockás terítős hely volt a belvárosban.

Itt is rábíztuk magunkat a felszolgálónkra, és azt ettük, amit ajánlott nekünk. Nem jártunk rosszul, bár egy picit szintén túlrendeltük magunkat.

A horvátoknál is szokás az, hogy a főételeket egymásra halmozzák, és hogy egy tésztás étel után még jön egy halas fogás, amit aztán megfejelhetünk egy desszerttel.

Itt kóstoltunk először surlicét, ami a horvátok egyik közkedvelt, friss tésztája. Ez a hosszúkás, belül lyukas tészta tényleg mindenhez megy. Húsos és zöldséges raguk mellé ugyanúgy jól esik, mint a paradicsomos vagy tejszínes tenger gyümölcsei alá.

Desszertek közül csak a fritulét kóstoltuk meg, ami a horvátok mini fánkja.

A piac

Ha valaki el szeretné kerülni a napi kétszeri éttermezést, és apartmanban foglal szállást, jó barátságot köthet a helyi piaccal.

A friss zöldségeket és gyümölcsöket is csodaszépnek találtuk, de a halpiac abszolút új élmény volt. Na itt lehet kísérletezni a különböző tengeri állatokkal.

Ha pedig mégis beülnénk valahova, a piac mellett kifejezetten olcsó éttermek sorakoznak.

Napi ajánlat, pörgős konyha, óriási adagok. Ebben a kategóriában sem csalódtunk.

És végre szarvasgomba is került a tányérunkra, amiről szintén híres ez a térség. Hihetetlen, de igaz, hogy egy egyszerű, "kifőzdeszerű" helyen is kerülhet ilyen luxus cikk a tányérra.

A vacsoránk aztán ismét elég extrára sikerült. A Conca D'oro tökéletes elegye a pizzériának, a kocsmának és a bisztró kategóriának.

Van, aki csak egy pohár gyöngyözőt dönt le itt magába, mások elé meg óriási húsos tál érkezik. Mi természetesen a tulajdonos tanácsára maradtunk a tengeri fogásoknál.

A polip carpaccio füstölögve érkezett az asztalunkra. És ez a füstös aroma szerencsére az étel ízében is megmutatkozott. Itt már tényleg szóhoz sem jutottunk, annyira sokat adott maga az étel, és az elkészítési mód különlegessége is.

A másik friss hal, ami ha jól emlékszem csak marinálva volt, passiógyümölcsöt is tartalmazott, és ettől igazán gyümölcsös és könnyed ízt kapott az egész tál. Most is a számban érzem az ízét, ha rágondolok.

De asztalra került egy fésűkagylós rizottó is. Természetesen szarvasgombával!

És egy mondhatni egyszerűbb fogás is érkezett: a tintahal főtt burgonyával.

Na ezen a ponton érzi az ember, hogy mennyire fontos a frissesség és a minőség. Mert ha ez nincs, akkor csak krumplit eszel hallal, de így egy tökéletes, sallangmentes ételt.

A következő napokban kicsit barangoltunk a szomszédos városok és szigetek között (erről majd egy másik cikkben mesélek!), és csak az utolsó vacsoránkat fogyasztottuk el Fiumében.

Ez az étterem, ahogy a többi is, vegyesen volt tele turistákkal és helyiekkel, úgyhogy úgy érzem, hogy jó helyeket találtunk meg az utazásunk során.

Itt is sorakoztak friss halak a hűtőpultban, ami arra ösztönzött minket, hogy maradjunk hűek az előző napokhoz, és búcsúzzunk méltóan a várostól.

Ismét egy fergeteges előételes tálat fogtunk ki. Ami akkor adag volt, hogy bőven elég lett volna vacsorára. És eszméletlenül puha kenyér is érkezett hozzá, így otthagyni nem tudtuk.

A főfogásként érkező tintahal itt egyben volt megsütve. Az első két darabnál hirtelen nem értettük, hogy mi az a kis műanyagnak tűnő zsák benne, de miután rájöttünk, hogy csak a tinta tokja, már annak örültünk, hogy ez így mennyivel autentikusabb élmény volt.

Ha az ember a nyári melegben látogat el a tengerhez, nyilván inkább fürdeni és pihenni fog a tengerparton. De ha ősszel érkezik, több figyelmet fordíthat a kultúrára, a nagy kirándulásokra vagy éppen a gasztronómiára. Mi rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy végül nyárról őszre csúsztattuk a túránkat.

Horvátországról rengeteg információt olvashattok még ide kattintva. És higgyétek el, szezonon kívül is tele van élettel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
Tökéletes nápolyi pizza, és mediterrán nyalánkságok: ez a Kismező!
Kis tányér, nagy élvezet, és az együtt étkezés öröme.

Link másolása

A Pesti Disznó a Nagymező utca egyik ikonikus helye volt, és fájt a szívünk érte, amikor a koronavírus-járvány hatására bezárta kapuit. De szerencsére a helye nem maradt üresen, teljesen új koncepcióval lépett a helyébe a Kismező, amit a múlt héten én is kipróbáltam.

A lokáció csillagos ötös. Az Andrássy forgalma még látszik a teraszról, de a Nagymező utca hangulata azért jóval komótosabb. Egy ebédre ki- vagy beülni, beszélgetni és lassulni itt ragyogóan lehet. Este pedig a szórakozni vágyók veszik át a terepet, és a Kismező széles borkínálata ehhez is remekül igazodik.

A design és belső tér hordoz magában modern elemeket, de van itt egy jó adag az olasz és spanyol bárok barátságos és meleg hangulatából is.

Small plate és canotto pizza. Azaz mediterrán ízek és hangulat.

Aki nyaralt már valaha mediterrán országban, valószínűleg nem ijed meg attól, hogy ezen a helyen a kisebb tányéroké a főszerep.

A magyaroktól még mindig elég távol áll, pedig egy vacsora alkalmával többféle ételt kipróbálni és osztozkodni fantasztikus élmény. Az étkezés így a jóllakáson túl igazi közösségi programmá válik.

A Kismezőben rengeteg hideg és meleg falat is van az étlapon, de egyik sem előétel vagy főétel, együtt érkeznek ki az asztalra. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan válogassuk össze őket, akár menük közül is választhatunk, és érdemes figyelni a táblás ajánlatokat is, ahova a legfrissebb, szezonális dolgok kerülnek fel. De a fix étlap is viszonylag gyakran változik. Az kisebb finomhangolások, és az őszi ízek pont a napokban kerültek terítékre, úgyhogy ti már a megújult menüvel találkozhattok.

Én meleg és hideg ételt is választottam, és a klasszikus mellé becsúszott pár igazán izgalmas kombináció is. Például ez a céklasaláta, amiben abbahagyhatatlan kecskesajt lapult.

És ha már klasszikus, akkor a Cézár saláta is megér egy misét. Főleg azért, mert kis hazánkban hajlamosak valami teljesen más ételt árulni ezen a néven. A koktélparadicsomos-uborkás-majonézben úszó jégsaláta alapra dobott valami nem Cézár saláta! Ez viszont az.

A kedvencem viszont a garnéla lett, ami Harissa szósszal, padron paprikával és langyos focacciával érkezik. Ha ettetek már gumis-rágós rákot, akkor értékelni fogjátok hogy ezen a helyen mennyivel másabb minőségben kerül a tányérra.

De a hely sztárja tagadhatatlanul a pizza. Ami nem is akármilyen pizza.

Ez canotto! A nápolyi pizza egyik fajtája, ami kicsi csónakot jelent, utalva ezzel a pizza szélére, ami magasan öleli körbe a tészta közepét és a feltéteket.

A tészta 72 óráig kel, így igazán levegős és lágy lesz az eredmény. És amint az asztalra kerül, enni is kell, mert forrón az igazi!

Ebből a fajtából egy sima paradicsomos is tökéletes választás lehet, de a fehér alappal érkező szarvasgombapesztós-csípős szalámis tapasztalataim szerint maga a Mennyország!

A Kismező tipikusan az a hely, ahova könnyű odaszokni, és ahol komfortos társasági életet élni. Nappal lehet a megbeszélés helyszíne, ahol csak egy gyors limonádé és saláta mellett egyeztet az ember, este pedig egy olaszos vacsora után ott is ragadhatunk borozni.

Cím: Nagymező utca 19.

Nyitvatartás:

hétfő: zárva

kedd, szerda és vasárnap: 12:00 – 23:30

csütörtök, péntek, szombat: 12:00 – 1:00

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Az ázsiai konyha többről szól a maki szusinál – A Badhannában jártunk
A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

Link másolása

Nemrég nyitotta meg kapuit Budapesten, a Hercegprímás utca 18. szám alatt (régi Trafiq, Zeller Bistro) egy új, fúziós ázsiai étterem, ami már első ránézésre felkeltette az érdeklődésünket.

Az étterem kifejezés csak részben igaz rá, hiszen egy hangulatos bisztrónak éppúgy beillik, mint éjszakai bárnak.

És Ázsián belül sem foglal egyértelműen állást. Mind a dekorációban, mind az ételekben és italokban keverednek a különböző kultúrák elemei.

A hely Vajda Márton nevéhez fűződik, akit azért érdemes kiemelni, mert rengeteg sikeres budapesti vendéglátóegység társtulajdonosa: Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz. Ezek a helyek jól körvonalazzák azt is, hogy milyen minőséget és hangulatot várhatunk a Badhannától.

És lehetett még tovább emelni a tétet, hiszen az étlap összeállításában az a Varga Dániel működött közre, aki pár éve a legbevállalósabb ázsiai konyhát mutatta meg Budapestnek. Thaiföldről hazatérve az AUM-ba és az Aum Naturalba kreált elképesztő ételeket.

A 2019-es, gourmet fesztiválos, vörös curry-s kacsalevesét a mai napig emlegetjük.

A konyhát a hétköznapokban Pilter Tamás viszi.

Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája. Ami két dolog miatt is érdekes. Egyfelől azért, mert marketingügynökségtől nem igazán láttunk még ilyet. Másfelől meg azért, mert elég menőre sikerült.

A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

A mély színek és robusztus kiegészítők miatt engem inkább egy késő esti koktélozásra hív, de abszolút látom benne a romantikus vacsora lehetőségét is. A hátsó vendégtér gyakorlatilag egy nyitható tetejű belső udvar. Itt több növény is található, így egy meleg, nyári estén kellemes oázis lehet.

Kísérletek ázsiai dallamra

Szerintem olyan étteremből, ahol van fasza rántott hús, vagy éppen egyszerű, de nagyszerű avokádós maki, van már elég.

Nem kell még egy hely, ahol magyar szájíz szerint készítik a pad thai-t! Helyette inkább elérhető áron kell kínálni különleges kísérleteket. És a Badhanna szerintem ebbe az irányba indult el.

Nem mondom, hogy olcsó, de aki a belvárosi koktélbárokhoz és bisztrókhoz szokott, az nem fog meglepődni az árakon. Az étlapon viszont talál olyan ételt, amit máshol nem, vagy csak nagyon ritkán, és ezért már megéri elindulni.

Nem állítom, hogy minden fogás a kedvencem lett (ilyen kísérletező konyhánál nem is lenne reális elvárás), de amelyik igen, arra újra vágyom, és azért visszamennék. Ráadásul kíváncsivá tettek! Érdekelni fog később is, hogy mivel rukkolnak elő, hogy milyen változáson mennek majd keresztül, hogy a vendégeknek melyik étel jön majd be a legjobban.

A Badhannában található fogások nem a kajaféltőkre vannak kifejlesztve. Ázsiai módi szerint, többféle dolgot kell/lehet rendelni egyszerre, és illik szépen bedobni a közösbe. Nyilván senki nem fog ránk szólni, ha csak magunknak kérünk egy udont, de érdemes kipróbálni a "sharing is caring" életérzést.

Fontos információ még, hogy az ételek szinte mind tejmentesek, valamint az étlap majdnem fele húsmentes. És nem a megúszós köretek sorakoznak itt!

Jöjjön most pár kedvencem az étlapról és az itallapról:

Kezdjük a kedvenc hármasommal, amit ha egyben betoltam volna, és nem osztozkodom senkivel, nem is tudtam volna mást kóstolni:

Bulgogi - bao, rib eye, kókusz (3490 Ft)

Helyben készült bao, isteni steakkel és házi kókusz majonézzel. Nekem egy kis szósz még hiányzott mellőle, de biztos vagyok benne, hogy szóját tudnak keríteni hozzá.

Cauliflower pop - fűszeres karfiol (1750 Ft)

A legjobb előétel! Ropogós és ízletes. Tök jó, hogy nem egy egyszerű krumpli vagy tészta a csipegetni való.

Sashimi - lazac, ponzu, dinnye (3890 Ft)

A ponzu egy citrusalapú szósz, amelyet gyakran használnak a japán konyhába, és ami megadja a kellő savasságot az ételnek.

Mellé friss lazac, tökéletesen édes dinnye és puha avokádó társult. Kell ennél több? Nekem ez volt az abszolút top!

Dendeng Balado - marhaoldalas, paprikák (3550 Ft)

Húsimádók élni fogják. Egy kókuszos rizs és egy kimchi még elkelhet mellé.

Hoi - feketekagyló, sárga curry, udon tészta (3490 Ft)

Az étlap egyetlen igazi comfort foodja, de kagylóval bolondítva. Amúgy a kagyló elhagyásával remek vega opció is!

Pad pak - zeller, karfiol, tofu, brokkoli, ananász (2550 Ft)

Sokféle zöldség és gyümölcs keveredik egy hűvös raguban. Teljesen összezavarja az ember ízlelőbimbóit, és ez jó!

Ez az az étel, amiért érdemes elhagyni az ismeretlent.

Szezámgolyó, maracuja, dohányos madártej (1490 Ft)

Én bírom a madártejet is, de ez level up!

És szót kell ejtenünk a koktélos, gin-tonicos vonalról is, mert minőségi és változatos a kínálat.

A liofilizált gyümölcsök, az esszenciák és a bitterek is helyben készülnek.

Csak meg kell találni az ízlésünknek megfelelő kreációt.

Sunset addict - rum, gin, vadbarack, füstös ananász, vérnarancs (3690 Ft) és Kyoto fizz - Ki No Bi gin, ázsiai citromfű, zöld tea (3490 Ft)
Midnight Rose - Hendrick's Mid Summer, folyékony virágok (4290 Ft) és Spicy Generation - Tres Generaciones tequila, chili, koriander, lime (3490 Ft)
Hanoi Sour - Roku gin, krémes-mézes gyömbér, maracuja, tojásfehérje (3490 Ft)

A Badhanna izgalmas irányba indult el, és ha a közönség bizalmat szavaz nekik, szerintem szép jövő állhat előttük. Budapesten ázsiai ételekkel játszani még mindig nem szokványos dolog. Kívánjuk nekik, hogy legyenek merészek!

Badhanna

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig, 17:00 - 0:00

Cím: Hercegprímás u. 18

A Facebook-oldalukat ide kattintva éred el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Egyél és igyál jókat Tunéziában!
Tippek és trükkök a felejthetetlen gasztroéléményekhez.

Link másolása

Tunézia könnyen elérhető a magyarok számára, hiszen repülővel nagyjából két órába telik az utazás, és remek "All Incusive" ajánlatokat kínálnak a hotelek.

Sok esetben olcsóbban jöhetünk ki egy hetes nyaralásból, mintha a Balatonra mennénk, és a tengerpartot kapjuk grátiszba.

Ha az országban található látványosságokra vagytok kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben, de ebben a cikkben a gasztronómiát fogjuk boncolgatni.

Abszolút érthető, ha valaki a hotelben töltené a legtöbb idejét, hiszen az az étel és ital benne van az árban, és óriási nemzetközi kínálat van. A sok arab fogás mellett a jól megszokott rántott zöldség, pizza vagy tészta is kerülhet az asztalra.

Mit ettünk Tunéziában?

De ha már Afrikában vagyunk, piacozzunk egyet, és kóstoljuk meg a török kávét, vagy a tenger gyümölcsét autentikus környezetben is.

Kuszkusz és hal

A mi utunk célja többek között az volt, hogy megismerjük a hoteleken túli lehetőségeket, így egy hét alatt, majdnem minden nap, de minimum egyszer étteremben ettünk. Így gyorsan összeállt a kép, hogy milyen ételeket kínálnak a turistáknak.

A előétel mindenhol hasonló volt, olívabogyó, harissa, valamilyen hal olajban, és némi roppanós zöldség. Bizonyos helyeken fasírt, vagy levelestésztába burkolt tojás is érkezett, és többféle saláta vagy mártogatós.

Ahol a turistáknak szeretnének kedvezni, előkerül a cézár saláta is, vagy valamilyen sajt (mozzarella, camembert).

A főételek között mindig feltűnik a kuszkusz és a hal, és szinte minden esetben intenzíven fűszerezik is őket.

A fűszerek ellenére, nekünk sok esetben sótlan volt az étel, ha újra mennék, biztosan rejtenék a táskámba egy bárhol előkapható sószórót.

Vigyázni kell többek között a csípősséggel is, érdemes előre szólni, ha nem bírjátok a túl pikáns falatokat.

A nagydarab, egész halak mellet a tenger összes gyümölcse is elérhető. De mindig van marha vagy csirke is.

A sütemények és pudingok jó édesek, és sokszor virágvizeket is adnak hozzájuk, így hol rózsás, hol pedig narancsvirágos vagy gerániumos az ízük és illatuk is.

Az éttermek nem kifejezetten olcsók, de az élelmiszerboltokban szépen be lehet vásárolni nasikból, üdítőkből és sós finomságokból pár ezer fontintért.

Tipikus ebéd

Az egyik kedvenc és egyben legtipikusabb ebédmenünket Tuniszban költöttük el a Fondouk El Attarine nevű helyen. Nagyjából 4800 forintra jött ki az egész menü, ami nem olcsó, de az adagok méretéből adódóan elég korrekt ár. És a környezet itt olyan tiszta és rendezett volt, hogy határozottan megérte őket választani.

Tésztás, fűszeres, kicsit csípős leves. Máshol is találkoztunk hasonlóval később.

Csirkés egytálétel tésztával és zöldségekkel. A csirkén kívül a fűszeres lében főtt zöldségek (cukkini, répa, hagyma, burgonya, bab) is előjöttek még később. A tészta különlegessége pedig az volt, hogy bár sós irányba hajlott, egyértelműen kivehető volt a fűszerek közül a fahéj és a szegfűszeg íze.

Ez egy narancsos sütemény volt, ami édes szósszal volt leöntve, és pisztáciával volt megszórva.

A másik desszert puding volt rózsavízzel és szintén pisztáciával.

Harissa a piacról

Ha piacon szeretnétek beszerezni valami szuvenírt, a fűszerek rengetegszer szembejönnek majd. De jól nézzétek meg, hogy kitől és mit vásároltok, mert a fűszer sok helyen halomban áll az utca közepén, mindenféle takarás nélkül.

A helyiek nagyon büszkék a harissájukra. Én ezt leginkább az Erős Pistához tudnám hasonlítani, de ahány ház, annyi szokás.

A harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Chili, fokhagyma, koriander, kömény és paprika jellemzően kerül bele. Létezik belőle paszta és por is, és tényleg mindenhol kapható, kóstolható.

Meleg tea vagy jeges üdítő?

Térjünk át az italokra, mert itt is sok érdekesség van.

A csapvizet semmiképpen se kóstoljátok meg. Kis mértékben is gyomorbajt okozhat, úgyhogy fogat se mossatok vele.

Éppen ezért az éttermekben a jégkockát is érdemes kerülni. Persze egy jó helyen ezt is úgy veszik készen vagy ásványvízből készítik, de nem árt óvatosnak lenni, vagy utánajárni. A forró italokat viszont nyugodtan ki lehet kérni, és érdemes is!

Furcsa érzés tikkasztó melegben török kávét vagy mentateát szürcsölni, de hatásos. Segít lehűteni a szervezetünket, és a menta hatékonyan nyugtatja a gyomrunkat is.

Szomorú hír, hogy bár nem tilos az alkoholfogyasztás, csak külön erre kialakított boltokban és szállodában/éttermekben kapható alkohol (a kisboltban csak mentes sörök vannak). És mindenhol elég drágák. Főleg a nemzetközileg ismert márkák.

Le Petit Cafe Maure, Sousse óvárosi részében
Ezért a kávézóbelsőért mindenképpen megéri egy kis kitérőt tenni.
Hidd el, jót fog tenni egy forró mentás tea!

Talán a borhoz lehet a legjobb áron hozzájutni.

Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen forró és sivatagos helyen is mennyire komoly kultúrája van a borászkodásnak, de tényleg rengeteg márkájuk van.

Mi az egyik legnagyobb pincészetnél, a Neferisnél jártunk, és könnyed rozét, valamint fehéret is kóstoltunk. Ilyen melegben ez esik igazán jól.

Szuvenír gyanánt megvásároltuk a legdrágább borukat, ami nagyjából 7000 forintba került, és egy hordóban érlelt vörös tétel volt. Ez az ár országos szinten a plafon, szóval egy könnyedebb bor pár ezer forintból kijön.

Magyar étterem Tunéziában?

Az egyik legkedvesebb meglepetés egy magyar tulajdonos által üzemeltetett étterem volt Hammamet tengerparti részén.

A konyha mediterrán, a hangulat is abszolút jellemző a környék helyeire, így óriási meglepetésként ért minket, amikor magyarul szólt hozzánk valaki.

Németh Krisztina először nyaralni érkezett Tunéziába, aztán az élet és a szerelem úgy alakította sorsát, hogy mára már ez a hely az otthona.

Nagy boldogság volt az is, hogy itt ettük az egyik legfinomabb ebédet, és hogy nyugodtan vezethet minket végig a konyhán, hiszen itt Tunézia átlag helyeihez viszonyítva sokkal nagyobb rend és tisztaság van.

Ez az a hely, ahol nyugodtan ki mertem kérni a nyers halat, és a jeget is az italomba.

Ha erre jártok, a Barberousse Beach Club kihagyhatatlan.

Legjobb éttermi élmény

Sok helyen ettünk nagyon hasonló ételeket. Van egy erős középmezőny, ahol bártan lehet különlegesebb éttelt is rendelni, és nem kell félni a gyomorrontástól. Én inkább ezeket az éttermeket ajánlom a kisebb büfék helyett. Hiszen a mi gyomrunk nincs ehhez a konyhához hozzászokva, és csak óvatosan lehet kísérletezni vele.

A legkiemelkedőbb élmény Sousse-tól nem messze, Port El Kantaouinál, a Restaurant Le Mediterranee étterem volt.

A kiszolgálás, az ízek, a tálalás. Olyan szintet képviselnek, ami nálunk is simán megállná a helyét.

Ide is örömmel térnék vissza, és ilyen élményeket kívánok nektek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Kólás, szilvásgombócos, kék algás, boroshordóban érlelt, kókuszos, mogyoróízű – íme a „legbetegebb” magyar sörök
Az fog igazán örülni, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

Vannak azok az arcok, akik hallani sem akarnak a kézműves sörházak kísérletezéseiről. Akiknek egy jó lager vagy IPA éppen elég a boldogsághoz, és minden más összetevőt csak felesleges bohóckodásként aposztrofálnak. Na ez a válogatás nem nekik szól!

Csak az olvasson tovább, aki nyitott az őrült kombinációkra és a meglepő összetevőkre, mert itt aztán akad majd bőven.

A cím kissé hatásvadász, nem tagadom, hiszen a magyar piac ennél jóval nagyobb, és a hagymás sörtől a kovászos uborkásig elég sok agyament cuccot találni némi nézelődés után. De ezen a folyton változó piacon nehéz is lenne a teljesség igényével mindent összekóstolni egy cikkbe, úgyhogy csak kapargassuk együtt a felszínt.

Nem fogom pontozni, sorba állítani a söröket, mert az összes annyira más, olyan extra és különleges, hogy nincs értelme az összehasonlításnak és versenyeztetésnek.

És még egy fontos dolog:

Ezek a sörök sok esetben kis tételben készülnek, és különleges összetevőket is tartalmaznak. Több odafigyelést igényelnek, így az áruk is borsosabb a klasszikus vagy nagyüzemi sörökénél.

Akinek ez fáj, ne ebben a kategóriában keresse az igazit!

Tropical Space Muffin - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale ananásszal, banánnal, maracujával és kék spirulina algával.

Az alga szépen elintézi a sör színét. Feldolgozhatatlanul furcsa, de csodaszép habos-babos babakék. Az állaga sűrű és krémes, az íze pedig édes-savanyú és gyümölcsös.

Olyan mint egy extra turmix, amitől váratlanul fejre is állsz.

Alkoholtartalom: 11.5%

Kiszerelés: 330 ml, doboz

Ár: 1810 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Cherry Cola O - Mad Scientist

Kólás - meggyes sour candy braggot.

Szóval ez egy mézsör, amiben jön is rendesen az édes íz, és az aromák bevetésének hála

pontosan olyan mint egy folyékony, kólás gumicukor!

A sört szinte alig érezni benne, és az alkohol is csak bujkál. Szinte már túl finom! Becsapós cucc ez is.

Alkoholtartalom: 10%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1390 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Szilvás Gombóc - Mad Scientist

Imperial pastry sour ale szilvával, fahéjjal és vaníliával.

Az egy dolog, hogy rendesen szilvás. Azt mertem remélni.

De ténylegesen megadja az desszert élményét is, és ettől lesz igazán menő.

Hogy inkább szilvás pite, kevert sütemény vagy gombóc-e amit érez az ember, az mindegy is, de a harmónia nagyon ott van.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1425 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Kings & Queens - MONYO Brewing

Hetedik évfordulós, aszú barrel aged imperial flanders red ale.

Végy egy aszúszemekkel töltött, aszús hordót a Holdvölgytől, és eressz rá egy bitang vörös sört, majd várj két évet, és megszületik ez a csoda.

Nem is tudom, hogy kinek ajánlom. Nem sör, nem bor, de mégis mindegyikből van benne érzés. És az aszús, magos, aszalt gyümölcsös íz csak úgy üvölt belőle, de közben mégis elegáns kortyolgatnivaló marad.

Ezzel nem csak a MONYO kívánhat magának boldog születésnapot. Ez tényleg az ünnepek itala!

Alkoholtartalom: 13.7%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Ha ez bejön, a MONYO Hungarian Terroir sorozatára is érdemes rápillantani, mert tovább pincészetekkel is szövetkeztek már egy-egy csodás tétel erejéig.

Cabroncita - Fehér nyúl Brewery

Ananásszal és mangóval készült gyümölcsös, savanyított sör, csilivel.

Nem is értem, hogy miért megyek rá mindig a chilis dolgokra, miközben tartok a csípőstől. Olyan ez, mintha tárt karokkal szaladna az ember a pofonba.

Amúgy a Cabroncita szerencsére nem ihatatlan méreg, csak a korty végén ver egyet oda. És jól is áll neki.

Itt nincs szájtapasztó édesség, csak kellemes fanyarság és csípősség.

Plusz pont, hogy a címkén megtalálható egy kortárs szerző, Vajna Ádám műve, amit a sör inspirált.

Alkoholtartalom: 7%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 990 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Purple Meme - Fehér nyúl Brewery

Sour smoothie, málnával, kókusszal és fekete áfonyával. Berliner weisse alapon, laktózzal és vaníliával kiegészítve.

Ez a legjobb sour sör, amit valaha ittam! Mondjuk lehet, hogy a smoothie kiegészítés miatt...

Elég furán néz ki, amikor pohárba kerül, de nagyon kellemes amit a szájban hagy maga után. Nem túl savanyú, kellemesen édeskés, rendkívül gyümölcsös és istenien krémes.

Alkoholtartalom: 5.6%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.670 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Bananana - Fehér nyúl Brewery

Banánkenyeres imperial pastry stout.

Ismeritek azt az érzést, hogy valami nem az esetetek, de mégis érzitek, hogy jó? Nekem ez a Bananana!

Inkább egy hidegebb estére, vagy az őszi-téli szezonra ajánlom, mert olyan mély és olyan erőteljes, hogy a negyven fokban ledől tőle a sámliról az ember.

Meg nyilván a barna sör rajongóinak itala ez, némi rafinériával.

Nagyon jól áll neki a rengeteg fűszer. Nekem az angol karácsonyi puding jutott róla eszembe azonnal.

Alkoholtartalom: 9.9%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1.590Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Phobetor - FIRST Craft Beer

Vörösboros hordóban érlelt, imperial saison, szederrel, ribizlivel és meggyel.

Mivel nem ez volt az első boroshordós sör amit a számhoz emeletem, már tudtam, hogy mire számítsak. De persze a meglepetés itt sem maradt el:

Meglepően jól jönnek a gyümölcsök ebben az italban, dacára annak, hogy sör és bor is akar lenni.

Meg kell jegyeznem azt is, hogy a csomag milyen csodás. A viaszos merítés a tetején abszolút ajándéknak valóvá teszi.

Alkoholtartalom: 11%

Kiszerelés: 375 ml palack

Ár: 3 490 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

La Fondue de Praliné - FIRST Craft Beer

Imperial praliné hazelnut crépes stout.

A FIRST a B*BOP Brewery-vel kollaborált ennél a fűzetnél, és milyen jól tették!

Ha becsukott szemmel szagolja meg az ember, nemhogy az nem derül ki, hogy ez egy sör, de még az alkoholra sem utal semmi.

Elsöprően csokoládés és mogyorós illata van. Ízében nyilván jön a sör is, de a korty után ez a szinte már süteményes, majd szolidan kesernyés érzés marad.

Szintén ősszel és télen lehet majd egy kandalló előtt hörpinteni nagy élvezettel.

Alkoholtartalom: 10.5%

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1790 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Lemon Shortcake - FIRST Craft Beer

Citromos savanyú sör, azaz Pastry Sour.

Ez a sör egy tökéletes nyári ital. Ráadásul azon a határon mozog, ami mindenkinek megfelelő lehet.

Nem teljesen veszi át a gyümölcs a hatalmat a sör felett, de jól iható azok számára is, akiknek kell egy kis savanyú a kortyba.

És pont jól krémes, ahogy egy citromos sütemény.

Alkoholtartalom: 5 %

Kiszerelés: 330 ml doboz

Ár: 1290 Ft

Ha megkóstolnád, ITT elérhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET: