hirdetés

RÓKALAND

Így készül a tökéletes piskótatekercs

Ha követed az utasításokat, neked is sikerülni fog!
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. május 06.

hirdetés

A karantén alatt nagyot mentek a kenyeres képek, bejegyzések és cikkek. Csak az nem tanult meg kovászt nevelni, aki nem akart. Sőt, lehet hogy időközben már az is megtanult véletlenül...

Ha azonban a sütemények világa felé fordulunk, egy élet is kevés minden technika elsajátításához. Szóval vágjatok bele a sütisütésbe, amíg lehet!

Többször olvastam már kommentekben, hogy a piskóta nagy mumus. Pedig a piskótát nem lehet kihagyni. Azt meg kell tanulni, ha az ember sütni akar!

A neten található receptek általában csak nagy vonalakban írják le, hogy mi a teendő, sokaknak ezért nincs sikerélményük vele. Vannak bizonyos praktikák, amiket jó tudni hozzá, és én el is árulom most nektek a legfontosabbakat.

Ha lúd, legyen kövér! Kezdjük egyből a piskótatekerccsel!

hirdetés

Hozzávalók:

(2 főre)

4 tojás

5 ek porcukor

3 ek liszt

1 ek keményítő

1 csipet só

 

Én finomlisztet használtam, de lehet akár gesztenyeliszt is, ha gluténmentes piskótát sütnétek!

Az adagokat szabadon lehet növelni, de én úgy gondolom, hogy a 4 tojás a minimum, az alatt nem érdemes nekiállni a piskótatekercsnek. Ez a mennyiség 2 főnek, 2-4 nassolásra is elég. És napokig jól eltartható.

A lisztet, a cukrot és a keményítőt felesleges pontosan kimérni. Egy jó evőkanállal dobj bele mindegyikből. Ha nagyjából hasonló adagokat sikerül kanalazni, nem fogod elrontani.

 

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre. (Akkor jó, ha nem folyik, hanem tényleg kemény hab).

A sárgáját keverjük habosra a cukorral. A cukros sárgájába mehet bele a liszt és a keményítő, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet, majd kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.

Sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig.

Fontos, hogy a sütő legyen előmelegítve mielőtt betesszük a tésztát! És fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját az első 10-12 percben, nehogy összeessen. Sütőnként változhat, hogy 15 vagy 20 perc kell-e neki. Ne hagyjuk magára a piskótát. Nézegetni kell a sütő ajtaján  keresztül, majd ha kicsit már barnul a teteje, kivéve kell ellenőrizni, hogy jó-e.

Ha tűpróba után késznek ítéljük, úgy hűtsük ki, hogy hagyjuk benn a kikapcsolt sütőben a tepsit, és nyissuk résnyire az ajtaját. Ez barmi fontos lépés! Ha azonnal kikapjuk és a szobában sokkal hidegebb, simán összeeshet a szép magasra sült tészta. Szóval nyitott sütőajtónál adjunk neki egy jó 10 perc időt.

Aztán most lehet gyorsan dolgozni, hogy fel tudjuk tekerni szépen.

Válasszuk le a sütőpapírt a piskóta aljáról, majd a még langyos piskótát sodrófával kicsit lapítsuk ki, így könnyebb lesz betölteni és feltekerni.

Kenjük meg lekvárral, de ne túl vastagon! Érdemes arra is figyelni, hogy szép, egynemű lekvárt kenjünk rá. Ha nem baracklekvárunk van, hanem mondjuk meggy, érdemes lehet leturmixolni a kenés előtt.

A rövidebb oldalától kezdjük a tekerést, így szép nagy szeleteket lehet majd vágni a tekercsből. Tekerjük jó szorosan, de a lekvárt azért ne nyomjuk ki belőle (ha sokat kentünk bele, a felesleg egy kicsit kifolyhat, az nem hiba).

A kész tekercset alufóliában, sütőpapírban vagy konyharuhában hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy jól megmaradjon az alakja.

És egy kicsit ferdén szeleteljük majd, hogy nagyobbak legyenek a szeletek.

Ugye milyen szép? És nem is volt nehéz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk