RÓKALAND

Így készül a tökéletes piskótatekercs

Ha követed az utasításokat, neked is sikerülni fog!

Link másolása

A karantén alatt nagyot mentek a kenyeres képek, bejegyzések és cikkek. Csak az nem tanult meg kovászt nevelni, aki nem akart. Sőt, lehet hogy időközben már az is megtanult véletlenül...

Ha azonban a sütemények világa felé fordulunk, egy élet is kevés minden technika elsajátításához. Szóval vágjatok bele a sütisütésbe, amíg lehet!

Többször olvastam már kommentekben, hogy a piskóta nagy mumus. Pedig a piskótát nem lehet kihagyni. Azt meg kell tanulni, ha az ember sütni akar!

A neten található receptek általában csak nagy vonalakban írják le, hogy mi a teendő, sokaknak ezért nincs sikerélményük vele. Vannak bizonyos praktikák, amiket jó tudni hozzá, és én el is árulom most nektek a legfontosabbakat.

Ha lúd, legyen kövér! Kezdjük egyből a piskótatekerccsel!

Hozzávalók:

(2 főre)

4 tojás

5 ek porcukor

3 ek liszt

1 ek keményítő

1 csipet só

 

Én finomlisztet használtam, de lehet akár gesztenyeliszt is, ha gluténmentes piskótát sütnétek!

Az adagokat szabadon lehet növelni, de én úgy gondolom, hogy a 4 tojás a minimum, az alatt nem érdemes nekiállni a piskótatekercsnek. Ez a mennyiség 2 főnek, 2-4 nassolásra is elég. És napokig jól eltartható.

A lisztet, a cukrot és a keményítőt felesleges pontosan kimérni. Egy jó evőkanállal dobj bele mindegyikből. Ha nagyjából hasonló adagokat sikerül kanalazni, nem fogod elrontani.

 

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre. (Akkor jó, ha nem folyik, hanem tényleg kemény hab).

A sárgáját keverjük habosra a cukorral. A cukros sárgájába mehet bele a liszt és a keményítő, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet, majd kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.

Sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig.

Fontos, hogy a sütő legyen előmelegítve mielőtt betesszük a tésztát! És fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját az első 10-12 percben, nehogy összeessen. Sütőnként változhat, hogy 15 vagy 20 perc kell-e neki. Ne hagyjuk magára a piskótát. Nézegetni kell a sütő ajtaján  keresztül, majd ha kicsit már barnul a teteje, kivéve kell ellenőrizni, hogy jó-e.

Ha tűpróba után késznek ítéljük, úgy hűtsük ki, hogy hagyjuk benn a kikapcsolt sütőben a tepsit, és nyissuk résnyire az ajtaját. Ez barmi fontos lépés! Ha azonnal kikapjuk és a szobában sokkal hidegebb, simán összeeshet a szép magasra sült tészta. Szóval nyitott sütőajtónál adjunk neki egy jó 10 perc időt.

Aztán most lehet gyorsan dolgozni, hogy fel tudjuk tekerni szépen.

Válasszuk le a sütőpapírt a piskóta aljáról, majd a még langyos piskótát sodrófával kicsit lapítsuk ki, így könnyebb lesz betölteni és feltekerni.

Kenjük meg lekvárral, de ne túl vastagon! Érdemes arra is figyelni, hogy szép, egynemű lekvárt kenjünk rá. Ha nem baracklekvárunk van, hanem mondjuk meggy, érdemes lehet leturmixolni a kenés előtt.

A rövidebb oldalától kezdjük a tekerést, így szép nagy szeleteket lehet majd vágni a tekercsből. Tekerjük jó szorosan, de a lekvárt azért ne nyomjuk ki belőle (ha sokat kentünk bele, a felesleg egy kicsit kifolyhat, az nem hiba).

A kész tekercset alufóliában, sütőpapírban vagy konyharuhában hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy jól megmaradjon az alakja.

És egy kicsit ferdén szeleteljük majd, hogy nagyobbak legyenek a szeletek.

Ugye milyen szép? És nem is volt nehéz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A legendás kávéház, ahol esténként újra swing szól, és revütáncosok lépnek színpadra
A Matild Café & Cabaret vacsoraestje egyedülálló élmény Budapesten.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 19.


Link másolása

Budapesten tengernyi szórakozási lehetőség van, és az aktuális trendek nálunk is egyre gyorsabban begyűrűznek. Fine bisztrók, specialty kávézók, karaoke bárok és koncerthelyszínek is akadnak bőven, de néha azt érzi az ember, hogy a hagyományok egyre inkább kiszorulnak. Az a hangulat, amit a régi épületek árasztanak, már egyre kevesebb helyen élhető át, pedig egészen egyedivé teszik a várost.

Ezért mondanám határozottan hiánypótlónak a Matild Cabaret létrejöttét, hiszen a 20. század végén ez a hely Lidó Kaszinóként működött, és hasonló műsorokat kínáltak a közönségnek, mint most.

A nappali kávéházi hangulat teljesen megváltozik, ha leszáll az est. Az ablakokat diszkréten fedik el a bársonyfüggönyök, és csak meleg fények szűrődnek ki olykor, meg a muzsika, ami határozottan más, mint a környék szórakozóhelyeinek kínálata.

Egy fejedelmi múlt képviselője

A kávéház története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor Mária Klotild főhercegné felkérte a kor két híres építészét, hogy tervezzenek egy épületpárost, hogy körbeöleljék az Erzsébet hídra vezető utat, illetve, hogy egy új pezsgő közösségi életet vigyen Budapest szívébe.

A két emeleten elterülő kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit és azonnal bekerült Budapest közkedvelt helyszínei közé, ahol a kor közéleti személyiségei, újságírói és művészei gyűltek össze. A kávéház a mindennapi élet szerves részéve vált, ami a ll. Világháború után először nyitott meg és árult kávét a romok közül. Eredetileg Belvárosi Kávéházként volt ismert, ma a Matild nevet kapta, hogy méltón képviselje az megalapítójának, a hercegnőnek az álmát.

Ez a környezet kellően inspirálta a kor kivételes személyiségeit, mint például Krúdy Gyulát, aki itt alkotta meg Szindbád kalandjait, illetve Rónay Egont, aki később híres gasztrokritikus lett.

Amikor a felújítás kezdetét vette és megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, nem volt kérdés, hogy renoválják azt, és folytatják a hagyományt.

Szeptember óta pedig minden csütörtök, péntek és szombat este, 8 és 10.30 között vacsoraesteket tartanak, éjszakai show-műsorokkal.

A táncos fellépők mellett különleges zenei élményben is részünk lehet: jelenleg Gájer Bálint, Radics Gigi és a Group’n’Swing előadásra foglalhatóak jegyek.

És a gasztronómiai élmény sem marad ki az estéből, hiszen a jegy tartalmazza a 3 fogásos vacsora árát, és a köszöntéskor asztalunkra kerülő proseccot.

A menü fix, de az előételek és a főételek közül is lehet választani. Van húsmentes verzió is, és ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk, arra is tudnak alternatívát kínálni.

Az italok nem tartoznak bele a belépőjegy árába, de borokból és koktélokból is szép választék van, így biztosan találunk kedvünkre valót.

friss kecskesajt, céklapüré, mandula , arany bébicékla

magyar marha carpaccio,  mustármagos krém , savanyított zöldségek , rozs crouton

serpenyőben sült kacsamell, árpa rizottó, rozmaring jus, savanyított bébikukorica

serpenyőben sült tengeri sügér (vagy tofu), karfiolpüré, párolt édeskömény, lazackaviár

red velvet, csokis - málnás profiterol, epres sajttorta

A vacsora ideje alatt egy percig sem unatkozik az ember, hiszen két és fél óra alatt a fogadó falatokat, és a három fogást amúgy is kihívás eltüntetni, de itt közben még folyamatosan leköti a figyelmünket a produkció is.

A táncoslányok már önmagukban is komplett show-t csinálnak, de koncerttel vegyítve tényleg nagyon extra élmény.

Mi direkt Gájer Bálint fellépését választottuk, aki a magyar Frank Sinatra és Michael Bublé egyben, és még annál is több. Hiszen saját számai is vannak, és vegyesen énekel angol és magyar nyelven, így a külföldi turistához éppúgy szól, mint a lokálpatriótához.

Ő tényleg az az előadó, aki minimum egy ilyen körítést érdemel. Hozzá és az előadáshoz illik ez a varázslat, a luxus és csillogás.

Szoktuk mondani, hogy jólesik kiszakadni egy-egy estére a valóságból, és egy mozi vagy vacsora erejéig nem a hétköznapi életünkben létezni. A Matild Cabaret ennél még többet kínál. Olyan élmény, mintha nem is ebben a korba költenénk el egy vacsorát. A fények, a zene, a műsor elég intenzív ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat neki, és kiszakítson minket a valóságból.

Az a pillanat, amikor elhangzik az utolsó szám, és kifordulnak a teremből a fellépők, elég rosszul is esik. Mi sajnos azonnal asztalt is bontottunk, pedig talán érdemes lett volna még felnézni a rooftop bárba, a The Duchessbe, hogy kicsit tovább tartson a varázslat.

További információkat és árakat ide kattintva találtok.

Matild Café & Cabaret

Cím: Váci utca 36.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Így néz ki a magyar szamócaültetvény, ahol télen is szüretelnek
A Veresi Paradicsom után itt a Veresi Szamóca.

Link másolása

2018 végén nyitotta meg Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházát a Veresi Paradicsom.

Ők az elsők Magyarországon, akik az év minden napján magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomot tudnak termeszteni, kontrollált körülmények között.

Az elmúlt időszakban azonban több olyan problémával is szembe kellett nézniük, ami változást hozott a cég életében.

A Covid-járvány után (amely már önmagában is megnehezítette működésüket), megjelent egy új, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV, amely miatt gyakorlatilag 6 hónap után elpusztulnak a növények a normális 12-13 hónaphoz képest. És harmadik nehezítő tényezőként jött még az energiaköltség jelentős mértékű növekedése.

Dönteni kellett, hogy vagy bezár a cég, vagy új utat választ. Ők az utóbbi mellett döntöttek.

 A téli szezonban egy jóval kevésbé energiaintenzív növény termesztésére esett a választás, amelynél a vírus, és ahhoz hasonló problémakörök sem állnak fenn. Így született meg a Veresi Szamóca.

Ehhez természetesen jelentős technológiai fejlesztésekre volt szükség. Fűtési- és víztisztító rendszer telepítésre és termesztéstechnológiai kutatásokra is sor került.

A vállalat 220 ezer palántát ültetett el, és a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd.

Ez az első vállalkozás Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

A komplex innováció megvalósításában a Bay Zoltán Kutatóintézet, a MATE és a Carbotech Kft. is részt vett, és kormányzati támogatás is segítette a közös összefogást. A projekt 3 éves tervezett költsége majd 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 731 millió forint.

A sajtó számára is nyilvános eseményen mi is benézhettünk a kulisszák mögé, és egyenesen a tőről kóstolhattuk meg a szamócákat.

A sorok közt járva kicsit úgy érzi magát az ember, minta egy laborban lenne, vagy egyenesen egy másik bolygón. De a gyümölcsök íze mégis olyan, mintha a nyári nap érlelte volna.

Persze a szamóca mellett ne feledkezzünk meg a továbbra is csodás paradicsomokról, amikből sajnos a következő szezonban kevesebbet termelnek majd, de természetesen azért maradnak a cég kínálatában télen is.

A dzsungellé alakult tövekre mi most csak üvegen keresztül vethettünk pár pillantást, de a kóstoló során kiderült, hogy még mindig eszméletlenül finom a termésük!

Miért olyan nagyszerű a Veresi Paradicsom?

Amikor szabadföldben folyik a termesztés, nem igazán lehet kontrollálni, hogy a vízzel milyen más anyagokat szív fel a zöldség. A talajvíz tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek akár sok éve, évtizede kerültek a talajba.

A Veresi Paradicsomnál a paradicsomtöveket kókuszrostpárnába ültetik, ellenőrzik annak a víznek a minőségét, amivel a növényt öntözik, illetve azt is, amit kienged magából.

Ezt jelenti a kontrollált termesztés.

A kártevők ellen ragadozó poloskát és fürkészdarazsat vetnek be, a beporzást poszméhek végzik.

A távolról ideszállított, import paradicsomokhoz képest ezeknek a paradicsomoknak a beltartalmi értéke 300 százalékkal, vagy akár 600 százalékkal magasabb! Ennek az egyszerű oka az, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során.

Így télen is minőségi paradicsom kerülhet az asztalra!

A Veresi Szamóca nemsokára az üzletláncok polcain, és a cég saját webshopjában is elérhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Így készül a Mizo új, igazi csokival bevont rudija
A 300 millió forintos beruházás minőségi ugrást eredményezett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 30.


Link másolása

Miből is áll a Túró Rudi? Hát csokiból meg túróból, nem? Nem egészen...

A boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül.

És bár a bevonómassza könnyebben kezelhető, formázható, és jól ízesítve finom is, a kakaótartalma jóval a csokoládénál előírt alatt van.

Ezért vehetjük meg jobb áron, és sajnos ezért egészségtelenebb választás is.

A kakaó élettani hatása

– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz

– ásványi anyagok és vitaminok tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin

– erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően

– hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében

– teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást

– hatásos megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával

– 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

Forrás: Házipatika

Érdekes, hogy bár az olcsó csokimikulást például már jó ideje kerüli is a tudatos fogyasztó, a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

Aztán a Mizo gondolt egy nagyot, és vállalta azt a rizikót, hogy megváltoztatja a jól bevált receptet, és komoly fejlesztéseket eszközölt, hogy valódi csokoládéval dolgozhasson a megújult üzemben.

Íz teszt

Hogy a valóságban mennyire érvényesül ez a valódi tej- és étcsokoládé? Meglepő, de az élmény tényleg teljesen más.

A Mizo túrós tölteléke alapból elég lágy, és ha emellé csak kakaós étbevonómassza társul, kissé talán túl krémes lesz az eredmény.

De ez a roppanós csokoládé erőteljes kontraszt a lágy töltelék mellett. Jót tesz az egész édesség textúrájának, és az íze is sokkal erőteljesebb.

Az igazi csokoládé tehát minden szempontból előrelépés.

Nézzünk be az üzembe!

Nézzük hát meg, hogy hogyan készül az új rudi, hiszen nem kevés fejlesztésen esett át az üzem.

A Sole-Mizo Zrt. marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és teljes egészében önerőből megvalósult, mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy a rudi valódi étcsokoládé borítást kaphasson.

A cégnek egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szüksége. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be.

Így lesz a Mizo Túró Rudi bevonata végül 53% kakaótartalmú csokoládé.

A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, valamint tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva.

A fejlesztéseknek köszönhetően az üzem immár 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására képes.

A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg.

Végezetül pedig jöjjön pár pillanat a gyárból, ahogyan a rudik elnyerik végleges formájukat:

Érdekesség, hogy mielőtt a csokoládébevonat a rúdra kerül, már kap egy vékony talpat, ami összetartja a lágy, túrós réteget.

Ti próbáltátok már a Mizo újdonságát?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Egy legendás budapesti hotel titkai múltidéző vacsorával
A hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező új, ünnepi vacsorával kiegészült programján jártunk az Hotel Astoriában.

Link másolása

A Danubius Hotel Astoria több mint egy évszázada tanúja a pesti nyüzsgésnek, a Danubius Hotels pedig 50 éves fennállását ünnepli idén. A születésnap apropóján a szállodalánc a hosszúlépés.járunk? csapatával most egy igazán egyedi programot rakott össze.

A hosszúlépés.járunk? 2013 óta működő kulturális vállalkozás. Tematikus sétáik alkalmával rengeteg érdekes információt osztanak meg a városról, és különleges helyekre is betekintést nyerhetünk általuk. A Hotel Astoriában most a hotelbejárás élményét kiegészítették egy vacsorával is.

A 180 perces program alatt bejárhatjuk a különböző folyosókat, lakosztályokat, különtermeket, és izgalmas történeteket hallhatunk a hotel elmúlt száz évéből. Majd a séta végén egy ötfogásos menüsorral zárhatjuk az estét, aminek elemei szintén a szálloda múltjához kapcsolódnak.

Egy kis szelet a szálloda múltjából:

Az Astoria Szálló 1996 óta a Danubius Hotelshez tartozik és ez a szálloda a főváros egyik legrégebbi, eredeti formáját őrző, ikonikus szállodája. Valójában három épületrészből áll, amit két építész tervezett. A Kossuth Lajos utca felőli homlokzaton láthatóan elválik az épület, eltérnek az ablakközök oszlopdíszei, az ablakok fölötti díszítmények és a franciaerkélyek is. A szálloda a nevét a híres New York-i Astor St. Regis hotel után kapta, amely az Astor család első szállója volt. A budapesti szálló névadója Gellér Mihály, a szálloda üzemeltetője és első igazgatója, aki korábban pont Astor St. Regis vezetője volt.

Fotó: Fortepan

1914. március 14-én, a háború előestéjén nyitotta meg kapuit az Astoria az Amerikából hazatért Gellér Mihállyal. A hotel az egyik legnépszerűbb szálló volt a kezdetektől, szinte egymásnak adták a kilincset a fővárosba érkező jómódú vendégek. Gyakran "Ahsztória" néven emlegették, mert annyira nehéz volt bejutni. Megnyitása után része volt a történelem legnagyobb eseményeinek, Károlyi Mihály otthona is volt, egy ideig pedig a Gestapo főhadiszállásaként üzemelt, de az oroszok és az amerikaiak is elfoglalták. Kádár idején például a titkosszolgálat álcázott lehallgató és képrögzítő berendezéseket helyezett el a hotel szobáiban, hogy megfigyelhessék a külföldi állampolgárokat. Ezeket az eszközöket természetesen azóta már rég eltávolították, az elmúlt években pedig több nagy felújításon is átesett a szálloda, legutóbb a Magyar utcai oldalon lévő szobákat újították fel a 21. századi utazók igényeinek megfelelően.

És ennél még jóval több információt tudhatunk meg a hotelről, és az itt zajló eseményekről, a rengeteg híres emberről, aki valamilyen szállal kötődött hozzá, vagy a filmekről, amiket itt forgattak.

Például a séta neve is egy közkedvelt magyar filmből származó idézet: „Nem hisztéria! Astoria!” - A miniszter félrelép (1997).

De itt forgatták 2014-es Swing című romantikus vígjáték egyes részleteit, vagy a 2022-ben elsöprő sikert arató HBO-s sorozat, A besúgó egy ikonikus jelenetét is.

Aki soha nem vacsorázott vagy szállt még meg itt, annak már önmagában a szálloda látványa is maradandó élmény lesz. Hiszen egyszerre végtelenül elegáns és bájos az egész.

Egyre kevesebb olyan épület van Budapesten, aminek a belső kialakítása, hangulata is őrzi a múlt emlékeit. Itt a recepciótól az 505-ös lakosztályig minden részlet beszippant, és könnyedén vehetjük fel az időutazás fonalát.

És érdekes momentum az is, amikor a felújított szárnyban, modern szobákba léphetünk be. Mintha két külön világ létezne egy szállodán belül.

A vacsora pedig maximálisan kiegészíti és megkoronázza a körbejárást.

Amellett, hogy a menüt is régi étlapok és emlékek alapján kreálták meg, előkerülnek a régi étkészlet elemei, és a díszes különteremben, fehér abrosz mellett folytathatjuk a beszélgetést.

A szállodai séta és a teljes menüsor együtt 20 990 Ft/fő. Ez egy ilyen komplex élményért abszolút reális ár.

Vannak fix időpontok, amikre a hosszúlépés.járunk? oldalán lehet jelentkezni. De ha nem akartok együtt sétálni másokkal, hanem barátokkal, családdal, kollégákkal mennétek, akkor magánprogramként is megrendelhető.

A menü egy pezsgővel kezdődik, és a következő finomságokkal folytatódik:

• Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban

• Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal

• Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával

• Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel

• Astoria desszert válogatás: lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong

Ha megtetszett a program, igyekezzetek a foglalással, mert a jegyek valóban gyorsan fogynak!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk