RÓKALAND

Így főz a magyar szakács, aki az ország legjobb halételét készíti

Együtt főztünk Pohner Ádámmal, a Bocuse d’Or magyar mezőnyének legfiatalabb tagjával.

Link másolása

Pohner Ádám nemrég lett 23 éves, de már megjárta Lyont és az idei magyar elődöntőben első helyen végzett. Egyedül Széll Tamás tudta megállítani a döntőben, de azért a legszebb és legjobb hal díját így is bezsebelte.

Ebből az alkalomból látott vendégül a METRO Kereskedelmi Kft. (ami nem mellesleg a "Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja" és a "Magyar Bocuse d’Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója") öt lelkes újságírót, akik közelebbről megnézhették maguknak azt a híres halételt, és el is leshettek pár fogást Ádámtól.00120160325_MGA_PA_020

20160325_MGA_PA_045
A Bocuse d’Or versenyről dióhéjban

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek gondolata 1985-ben indult Paul Bocuse fejéből. Kétévente rendezik meg és a lyoni döntőbe való kijutás is óriási dicsőség. A magyarok áttörése 2012-ben jött el. Széll Tamás és segédje, Garai Ádám kijutottak a lyoni döntőbe és a tizedik helyen végeztek.

A következő évben Molnár Gábor nyerte meg a hazai döntőt, majd segédjével, Pohner Ádámmal ők is bejutottak a lyoni döntőbe. 13. helyen végeztek.

Idén, a májusi, európai döntőt is Magyarországon rendezik meg, és ismét Széll Tamás képvisel majd minket. De ha valakire fokozottan érdemes még figyelni a mezőnyből, az minden bizonnyal a magyar mezőny legfiatalabbika: Pohner Ádám.

Az egyik ilyen lelkes vendég én lettem, és már a bemutatkozásnál nagyokat kuncogtam magamban, mert mind az öt gasztronómiára éhes újságíró nő nemű volt. Hát így sikerült. Véletlenül. Vagy lehet, hogy azért ehhez volt némi köze annak is, hogy Ádám fiatal és helyes és a lelkesedése ragadós.

20160325_MGA_PA_03020160325_MGA_PA_035

Izgatottan kezdett, de nem volt túl nehéz dolga velünk. Kíváncsiak voltunk rá, mert az étel, amit bemutatott, leírás alapján szinte értelmezhetetlennek bizonyult, és mert különleges színfolt a magyar gasztronómia egén.

Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el "rántva", zeller karalábé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással.

Ezt a nevet viselte az étel, amit pár óra alatt kicsit egyszerűsített változatban reprodukálnunk kellett, szerencsére azonban főként Ádám keze járt, így mi gondtalanul kérdezgethettünk. Gyakorlatilag bármiről, mert sok szakáccsal ellentétben Ádám még műhelytitkokat is hajlandó volt elárulni, és zárójelben a majonézkészítés fortélyaira is éppoly szívesen válaszolt, mint pályája egyes állomásainak részleteire.20160325_MGA_PA_04820160325_MGA_PA_047

Megtudtuk például azt, hogy a szakácskodás ötlete mindössze 6 évvel ezelőtt merült fel, az akkor 17 éves Ádám fejében.

"Egy házibuliban voltam, ahol éppen paprikás krumpli készült, én meg megkérdeztem, hogy ez mi, mert az alap ételek nevével sem voltam igazán tisztában. Másnap kerestem rá egy receptet, és onnantól kezdve szinte minden nap főztem. Értelmezgettem, fejtegettem a különböző ételeket, és egy év múlva tudtam, hogy szakács akarok lenni."

A Bocuse d’Or versenyről is hasonlóan beszélt. Mint akinek nem volt más út, mint akinek egyértelmű volt, hogy egy észtországi ösztöndíj és a MÁK bistro után, első körben commis-ként azaz segítőként be kellett kerülnie Molnár Gábor mellé, majd idén már az Olimpia étteremmel a háta mögött kellett versenybe szállnia.20160325_MGA_PA_00820160325_MGA_PA_038

"Tudtam, hogy nekem ott kell lennem, hogy én ott leszek! A versenyre való felkészülés egy évet elvész az életedből. Addig csak erre koncentrálsz, amit nem minden étterem tud bevállalni. Nem mindenki tudja elengedni a szakácsát ennyi időre."

Az Olimpiának érdemes volt engednie Ádámot, mert úgy tűnik, hogy ahogy lépdel előre, egyre magabiztosabb lesz, és olyan alapelvek erősödnek benne, amik tiszteletet érdemelnek. Mind az étteremről, mind a pályáját eddig segítő emberekről szeretettel nyilatkozik, de apróbb dolgokban is megfigyelhető ez nála.

Észrevettük például, hogy precízen rendet tart maga körül, hogy minden folyamatra szeret ő felügyelni, hogy a piszkos munkát sem hárítja el.20160325_MGA_PA_04320160325_MGA_PA_001

"Nincs olyan feladat amit nem csinálok. Ha nekem kell elöblíteni valamit, akkor nem dobom arrébb."

Emellett saját bevallása szerint egyáltalán nem válogatós, minden alapanyaggal szívesen foglalkozik, mert szerinte egy profi nem engedheti meg magának, hogy bizonyos ételektől elzárkózzon. Ráadásul örül annak is, ha főznek neki, és nem traktálja kritikával vendéglátóját.

Mesélt a versenyre való felkészülésről, hogy fizikailag és mentálisan is mennyire igénybe veszi az embert, és hogy mindenre fel kell készülni, miközben azt hinnénk, hogy az ízeknél nincsen fontosabb, leginkább a tálaláson lehet elcsúszni. Arra nagy biztonsággal kell hagyni időt. Közben pedig magabiztosnak kell lenni annyira, hogy merjen akár improvizálni is az ember. Mindig kell "B" terv, de leginkább "Z" is.20160325_MGA_PA_03120160325_MGA_PA_010

És ameddig mi egyre többet tudtunk meg róla, a millió lépésből álló étel is körvonalazódott. Padlizsánt főzött, pürésített, formázott. Aztán egy olyan különleges lencseragut készített, amit önmagában is szívesen kanalaznánk. A kecsegét villámgyorsan bontotta, filézte és tisztította meg. Én már a felénél biztos voltam benne, hogy ezt az ételt soha nem fogom ebben a formában, egyedül tálalni. De nézni jó, és nem csak én nyugodtam bele, hogy a fő tennivalónk a figyelésben és az érdeklődésben merült ki.

Az egyetlen fájó pont, hogy kedvenc ételt egyszerűen képtelenek voltunk kihúzni belőle. Egy bizonyos sós lében érlelt citrom jött csak fel egyik kedvenc alapanyagjaként, amit később a lencseraguhoz használt is.

Na meg legnagyobb örömünkre az a mondat is elhangzott a szájából, amit nem sok huszonéves szajkózhat manapság:

"Rosszul vagyok a gyorskajától!"20160325_MGA_PA_04220160325_MGA_PA_049

És amikor azt hiszed, hogy már nem nagyon merülhet fel olyan gondolat, amibe nagy mosollyal kapaszkodhatsz bele, akkor kiderül róla, hogy egy cukrász időszaka is volt már, és abban is szívesen merült el.

Még egy kicsit próbáltuk szurkálni, hogy "mi lesz belőle, ha nagy lesz", de ismét csak mi lepődtünk meg, mert Ádám jelenleg - csak úgy hobbiból - japán szakos egyetemista hallgató is. Úgy látszik, neki ez is belefér az idejébe. És bár izgatja a japán gasztronómia, ez tényleg csak egy lehetőség és gondolat még benne.

"Kimennék sztázsolni, de én itthon szeretnék maradni, itt szeretnék főzni!"

(Sztázsolás: Fizetés nélküli munka egy neves étteremben. Ilyenkor főleg a tapasztalatszerzés a cél.)20160325_MGA_PA_04020160325_MGA_PA_05012806225_1262823903752201_7445221962546518765_n

A tálalás után magunkra hagyott minket. Hiába, elég hosszú ideje foglalkozik ő már ezzel a hallal ahhoz, hogy ne kívánja. Búcsúzóul azért hagyott egy receptet és megnyugtatott minket, hogy még hallani fogunk róla:

- Indulsz jövőre is?

- Igen!

- Addig indulsz míg meg nem nyered?

- Jövőre megnyerem!

Pohner Ádám sült kápia paprikás lencseraguja:

200 g lencse

0,5 L alaplé (csirke, hal, zöldség stb..)

3 db kápia paprika

Friss petrezselyem, snidling

Sós lében érlelt citrom (helyettesíthető sima citrommal is)

Magos mustár

Kapribogyó

Osztriga vinaigrette

A lencsét az alaplében megfőzzük. A kápia paprikát 180 fokon sütjük 45 percig, amíg kis színt nem kap, lefóliázva hagyjuk kihűlni. Húzzuk le a héját, magozzuk ki és vágjuk durva kockára. Vágjunk finomra petrezselymet, snidlinget és sós citrom héját (1 húzásnyit), valamint kapribogyót összevágva és mind adjuk a főtt lencséhez 1 evőkanál magos mustárral. Tálaljuk tányérra és öntsük le még az osztriga vinaigrette-el.20160325_MGA_PA_051

A lencseraguhoz használt Osztriga vinaigrette elkészítése:

120 ml osztrigaszósz

150 g barna cukor (demerara)

150 g lime lé

Kis darab gyömbér, chili

A cukrot a lime-al felforraljuk, hogy egyet rottyanjon, és forrón hozzáadjuk az osztigaszószt. Beletesszük a durvára vágott gyömbért és egy kis darab chilit és lefóliázva hagyjuk kihűlni.

Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk