RÓKALAND

Főzőbanán és céklás tönköly - egészséges chipseket teszteltünk

A klasszikus chipseknél kevés egészségtelenebb dolog van. Mi próbáltunk alternatív ropogtatnivalókat keresni.

Link másolása

A chips nem túl egészséges eledel. Persze krumpliból van, de azon túl rengeteg zsírt, aromákat és ízfokozókat is tartalmaz. Így amikor az ember egészségét félve felülvizsgálja a nassolnivalóit, könnyen arra a döntésre juthat, hogy kiiktatja őket.

Emelem kalapom azok előtt, akiknek semmivel sem kell pótolniuk ezeket a ropogtatnivalókat, de számomra egyelőre az egészségesebb alternatívák felkutatása tűnik a járható útnak.

Így hát nem csak a cikk kedvéért, beszabadultam egy Müllerbe (nekik legendásan nagy a választékuk élelmiszerekből is), és összeválogattam pár egészségesebbnek tűnő "chips-helyettesítőt", majd családilag jól le is teszteltük a felhozatalt.

Elsősorban az ízek és a textúrák alapján értékeltünk, de kiírtam nektek a kalóriákat is, és a termékek zsírtartalmát, különös tekintettem a telített zsírsavakra. Hiszen:

A telített zsírsavak túlzásba vitt fogyasztása bizonyítottan összefügg a magas LDL szinttel, így az érelmeszesedés kockázatával.

És itt az elején, csak hogy tudjátok mivel összehasonítani az adatokat, a (sajnos szenzációsan finom) pikáns, paprikás Lay's adatait is beszúrom:

Lay's pikáns, paprikás ízű burgonyachips
  • Energia: 2249 kJ/ 539 kcal
  • Zsír: 32 g
  • Telített zsírsav: 4.2 g

Kemény számok. Szerencsére ennél mindegyik alternatíva alacsonyabb értékekkel rendelkezik. Vágjunk is bele!

Paradicsomos és bazsalikomos kukoricás ostya - 425 Ft

Ez a cucc hasonló, mint a rizses chips, csak kukorica az alapja. A textúrája még tetszene is, mert jó ropogós, de az íze nekünk nem jött be. Azt vártuk tőle, hogy inkább paradicsomos íze lesz, de a bazsalikom brutál erős benne. Nem is értem... Ha jól emlékszem van más ízben is, de őszintén szólva, nekünk nem jött meg a kedvünk hozzá.

  • Jelölések: gluténmentes, vegán, bio
  • Energia: 1939 kJ/ 461 kcal
  • Zsír: 16 g
  • Telített zsírsav: 2 g
Bio rúd, háromféle zöldséggel - 380 Ft

Szintén egy kukorica alapú rágcsa volt a következő áldozatunk is. Ez leginkább a levegős és ropogós, majd szájban szétmálló kukira (vagy pufira?) hasonlított. És mivel sót nem tartalmaz, az íze elég szolid, de paradicsomport és borsóport is érezni azért benne.

Ez inkább gyerekeknek lehet jó alternatíva, akik még nem kívánják úgy a sós ízeket. Felnőttként, chips helyettesítésre elég kevéske élvezet.

  • Jelölések: bio, só- és cukormentes
  • Energia: 1613 kJ/ 385 kcal
  • Zsír: 9 g
  • Telített zsírsav: 1.1 g
Tuc crisp - 795 Ft

Eggyel egészségesebbnek tűnik ez a Tuc-chips is a hagyományosnál, és a telített zsír sem para benne. De tényleg csak egy picit jobb a klasszikusnál, mert például aroma, ízfokozó és térfogatnövelő is van benne. Szóval magam sem hogy mertem a kosaramba tenni...

Klassz, ropogós, ízletes. Villámgyorsan elfogy... Már ebből is érezheti az ember, hogy nem elég reform cucc. Az ára elég magas.

  • Jelölések: a "sütőben sütjük" ikon virít rajta (biztos ez tévesztett meg...)
  • Energia: 1872 kJ/ 446 kcal
  • Zsír: 16 g
  • Telített zsírsav: 1.7 g

Ropogós snack curryvel és tökmaggal - 620 Ft

Na, lépjünk ki a komfortzónánkból! Legyen valami izgalmas íz, valami teljesen más állag. Bár ne tettem volna!

Ez a kréker akkor se lenne finom, ha csak curryt tartalmazna, de van rajta valami halvány máz, ami édes. MIÉRT? Írja a csomagolás hogy mártogatni illene valamibe, de én ezt sehogy nem akarom folytatni.

Nálam ez max egy pontot ér (mindegyhányból). Ebből is láttam más ízt, például sajtosat, csak ugye extrázni akartam...

  • Jelölések: bio, teljes kiőrlésű
  • Energia: 1898 kJ/ 453 kcal
  • Zsír: 19 g
  • Telített zsírsav: 3 g
Ropogós tönköly céklával - 760 Ft

Na ezt a krékert már van kedvem valamibe mártogatni. Ropogós, kellemes ízű. A fűszerezésében van többféle hagyma is, és azt ki is érezni belőle. A cékla inkább a színében jelenik meg, de legalább nagyon mutatós.

Félve mondom mégis, hogy "semmi extra", és hogy talán ennyit nem ért. Szerintem...

  • Jelölések: bio, teljes kiőrlésű
  • Energia: 1768 kJ/ 419 kcal
  • Zsír: 9.2 g
  • Telített zsírsav: 1.2 g
Jimmy's popcorn Tabascoval - 495 Ft

Hát ennek sem lenne a listán a helye... De mégis beugrott a kosaramban. Van benne de pálmaolaj, ízfokozó és aroma is... és/de ANNYIRA FINOM!

Egyszerre édes, sós és csípős! JóIsten gyere le! Nem is akarok róla beszélni. Nem veszek többet, mert túl jó.

  • Jelölés: nem ígértek semmi jó (én voltam a hülye, hogy elcsábultam)
  • Energia: 1834 kJ/ 436 kcal
  • Zsír: 21.8 g
  • Telített zsírsav: 7.6 g
Joghurtos, uborkás csicseriborsó chips - 695 Ft

Na ez extra! És jól extra!

Olyan mint egy tzatziki-saláta chipsbe oltva. Ropog is, nem is túl olajos. Szép munka! Nyilván ez az íz nem fog mindenkit lenyűgözni, de ha jól emlékszem volt egyszerűbb verzió is belőle.

  • Jelölés: csökkentett zsírtartalom, természetes aroma
  • Energia: 1865 kJ/ 444 kcal
  • Zsír: 16 g
  • Telített zsírsav: 1,4 g
Fokhagymás főzőbanán chips - 395 Ft

Ezt az egy tételt egy bioboltban találtam, csak nagyon ide kívánkozott. A főzőbanán kb. ugyanazt nyújtja mint a burgonya, a "normál" banánra egyáltalán nem hasonlít.

Vastagok a szeletek, de jól ropognak, és finom a fűszerezés is. Kár, hogy ilyen brutális zsíros... DE ezzel legalább jóllakik az ember, és nem műanyag, valamint nem haszontalan kalória.

  • Jelölések: GMO mentes, gluténmentes, vegán (bár pálmaolajos...), mesterséges adalékoktól mentes
  • Energia: 2221 kJ/ 533 kcal
  • Zsír: 31.3 g
  • Telített zsírsav: 12.7 g

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
Ha hiányzik a grillezett étel és a füst íze a szádból – kipróbáltuk az UMO-t
Ilyen még nem volt Budapesten: egy étterem, ahol a füst a főszereplő, és ahol a salátához is koktélt kínálnak.

Link másolása

Szerencsére egyre több ember indul útnak azért vacsorázni, hogy különleges, izgalmas élményben legyen része. Hogy a jól megszokott rántott hús és paprikás helyett valami olyan varázslatot kapjon, amire hosszú ideig emlékezhet majd. És bár erre nagyszerű megoldás a fine dining, van, aki ódzkodik az apró falatokat felvonultató vacsoráktól, vagy az árakat találja magasnak egy ilyen helyen. Nekik (is) jó hír a Budán nemrég megnyílt UMO, ami elérhető és mégis egyedi élményt kínál.

Az étterem neve, azaz a (h)umo füstöt jelent, és ez nem egy random, hangzatos szó. Az ételeket és az italokat is a füst és a füstösség köti össze, azaz a faszenes grill.

A hely mögött az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero áll. A koncepció pedig annyira egyedi, hogy ilyennel Budapesten még biztosan nem találkozott senki.

A fogásokat ugyanis, amik a világ minden tájáról ihletődtek, a füstösségen kívül a koktélkínálat is összeköti. Az itallap megálmodója pedig Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa.

És akkor innentől kezdve, aki egy kicsit is jártas a magyar gasztronómiában, az izgalomba jön.
Füst és koktél

A füst és a grill egy remek alap. A húsokat és a zöldségeket is egy új szintre emeli, és elég csak egy tőzeges whiskyre gondolnunk, hogy értsük, a jó italoknál is könnyedén megjelenhet. De az igazi varázslat az, hogy hogyan hozzuk őket össze.

A legtöbb étteremben borsort ajánlanak egy vacsorához, de az UMO Restaurant étlapján található fogásokhoz koktélokat kínálnak.

Még egy leveshez és egy salátához is tartozik hozzá igazított koktél, ami elsőre talán furcsán hangozhat, és összekóstolni is szürreális élmény, de működik!

Olyannyira működik, hogy nekem két kedvenc párosításom lett, és ezek pont egy leves és egy saláta koktéllal.

Étel: Cantonese Duck Soup - Kacsaleves a kantoni régióból, fermentált gombával és házi tésztával

Koktél: Avenue 26 - Igazi herbál jegyeket felvonultató, harmonikusan fűszeres kreáció, Unicum Riservával, Pedro Ximenez sherryvel és Aperollal.

A leves sóssága, és a koktél édessége fantasztikusan harmonizált egymással!

Étel: Nihon Teien Salad - Különös gondossággal összeválogatott 15 féle mikrolevél  UMO ponzu öntettel

Koktél: Valentina - Barackos, virágos aromákkal finomított gin alapú koktél, tőzegáfonyával lazítva.

Az öntet a salátán brutális ízeket hoz elő, és a gines koktél tökéletesen illik hozzá. Olyan, mint a nyári este íze. Egy téli napon különösen csábító.

Húsos fogásokból is kóstoltunk párat, és a faszenes grill itt különösen jó szolgálatot tesz.

Oh! Padrons - Grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vaj emulzió és padron paprika

Ceviche Mixto - Friss marinált hal és “tigristej”, citromos perui szószban, fűszerek, koriander a perui partszakaszról

Bombay Duck - Grillezett kacsamell, korma curry szósz és tabulé

Természetesen ezekhez az ételekhez is kérhető koktél. És tényleg mindegyik más szín- és ízvilágban pompázik.

Nem csak a hús működik

A füstről sokaknak csak a nagy húsok ugranak be, de minket az is érdekelt, hogy mit lehet kihozni egy húsmentes fogásból. Szerencsére talán az egyik legizgalmasabb eleme az étlapnak pontosan ilyen, ráadásul nem csak húsmentes, hanem vegán is:

Íme egy brutális étel. Az ízek, és a textúrák is. Ha egyet kéne választani az étlapról, én ezért mennék vissza!

Gaudi Cauliflower - Karfiol steak, katalán romesco szósz, póréhagyma

Az árak és a minőség

A hely nem olcsó, de kompromisszumot nem kötnek a minőség tekintetében, és így nem is tud az lenni. Izgalmas fűszerek, különleges alapanyagok és kreatív műhelymunka, ennek megvan az ára, de azért nem kell egy top étterem degusztációs menüjéhez sem hasonlítani.

Ráadásul van egy "jóáras" megoldás is náluk, ami az ebéd menü. Na nem a menzás fajta! Az ételeket a vacsorás étlap kínálatából emelték ki, de ilyenkor jóval barátibb áron adják.

2 fogás 4.900 Ft, 3 fogás 5.900 Ft. És elérhető hétfőtől péntekig 12:00-tól 15:00-ig.

Az étkezés végén pedig egyedi kávéval is várnak titeket, melyet a One Eleven alkotott meg.

El tudjátok képzelni, hogy ha most ilyen kellemes ez a hely, milyen lesz majd tavasszal és nyáron, amikor kinyit a terasz, és a faszénen sülő hús illatát viszi a szél? Mi alig várjuk!

Honlap: umorestaurant.hu

Cím: UMO Restaurant

1011 Budapest, Ponty utca 1-3.

José Guerrero – fejlesztő-kutató séf, a koncepció megálmodója

Bánszki Bence – executive chef

Nagy Zoltán – Boutiq Bar tulajdonosa, az UMO koktélok kifejlesztője

Molnár Attila – barista, specialty coffee – brazil és kolumbiai kávék

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Rácz Jenő menüje már a Costesben – megkóstoltuk!
Az ételek lenyűgözően szépek, rengeteg íz van egy tányéron, élvezet elveszni bennük. Te mennyit adnál azért, hogy megkóstolhasd a sztárséf kreációit?

Link másolása

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy Rácz Jenő átvette az ország első Michelin-csillagos helyének vezetését. Ezt a menüt mi sem hagyhattuk ki! Múlt szombaton végigettük a 6-9 fogásos sort, és most megmutatjuk nektek.

A Costes és Jenő útja

A Costes Restaurant 2010-ben kapta meg a Michelint. Ezzel elsőként nyert csillagot nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban. Ráadásul sikeresen meg is tartotta ezt évről-évre.

A pandémia miatt 2020 tavasza óta zárva volt, és tavaly Miguel Rocha Vieira portguál séf is távozott az éléről.

Szóval sejthető volt, hogy valami nagyon új dolog jön majd.

Jenő, már évek óta együtt dolgozik a Costes-csoporttal és Gerendai Károllyal, ugyanis közösen nyitották a Rumour by Rácz Jenő éttermet, és 2021 nyarán a Szigliget Várudvarban is lett egy közös projektjük, a kacsás tematikájú, streetfoodos jellegű Nemrossz.

A harmadik közös vállalkozás pedig a Costes Restaurant, ahol

Jenő chef patron pozícióba kerül, tehát társtulajdonos és szakmai vezetésért felelős séf is lesz egyben.

Így aztán még egy személyt fontos megemlítenünk, Koppány Leventét, aki a chef de cuisine, vagyis a konyhafőnök pozíciót kapja, és a mindennapokban ő áll majd helyt az étteremben.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a menü kitalálása Jenő asztala marad, de a konyhában általában Levente dolgozik, és küldi ki a tálakat. Ettől függetlenül a séffel itt is össze lehet majd futni, hiszen gyakran néz be felügyelni a munkát, segíteni a szervizt.

Most pedig következzen a teljes menü, amit mi kóstoltunk

Fontos leszögezni, hogy bár az étlapon 6 fogás szerepel, van egy fogadófalat (ami rögtön 3 falat), egy kenyérből és vajból álló köztes fogás, és a desszert utáni levezető falatok sem maradnak el.

Szóval az a 6 inkább 9 fogás.

A menü ára 42.990 forint. Borsorral együtt 66.990 forint.

Mindenki eldöntheti, hogy ez sok vagy kevés egy ilyen élményért.

Az biztos, hogy az ételek lenyűgözően szépek. Már-már annyira, hogy az ember félve lát nekik. És az ízek is igazodnak ehhez a képhez. Volt időszak, amikor minden étel kicsit alul volt ízesítve a luxus kategóriás helyeken, amit azzal indokoltak, hogy "lehessen érezni az alapanyagok eredeti ízért". Nos itt nem ez a helyzet.

Rengeteg íz van egy tányéron és élvezet elveszni bennük.

Minden fogás karakteres és erőteljes. És sok meglepetés is érheti az embert. Nekem például még azok az ételek is ízlettek, amiket amúgy messziről kerülök. Sőt, ősi ellenségem, a tatár lett az egyik kedvenc fogásom. És úgy tűnik, hogy a kacsaszívtől sem kell már tartanom ezután.

És bár nem feltétlenül a "jóllakás" az egyetlen hozadéka ennek a műfajnak, mire az ember végez az utolsó falattal is, abszolút tele lesz. Ebben biztosak lehettek!

A borsor izgalmas, és némelyik étellel teljesen új ízeket hoz elő, de ha nem rajongtok értük, akkor is találhattok kedvetekre valót az itallapról. A koktélokért például Kántor Kristóf felel, és engem határozottan meggyőzött azzal a két itallal, amit kóstoltam tőle. Kifejezetten az ételekhez is lehet kérni párosítást, de ha egyedi kívánságotok van, abban is tud majd segíteni.

Én próbáltam elég kritikusan állni a dologhoz, nem hagyni csak úgy elvarázsolni magam, de nehéz erre a menüre rosszat mondani... konkrétan nem is tudok.

Costes Restaurant

Nyitvatartás:

Szombat: 18:30-21:30

Vasárnap: 18:30-21:30

Hétfő: 18:30-21:30

CÍM: Budapest, Ráday u. 4, 1092

DRESSZKÓD: smart casual

ASZTALFOGLALÁS: reservations@costes.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
A legkülönlegesebb vacsoraélmény, amit már te is átélhetsz - Műhely, az ONYX előszobája
Tegnap indult a foglalás, és már rohamosan fogynak a helyek a META/MORFÓZIS-ra.

Link másolása

Gasztronómiai újságíróként sokszor vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy az étteremvezető vagy a séf mesél nekem az ételről, az étteremről, arról a vízióról, ami az ő fejében állt össze, és amit meg akarnak mutatni a vendégeknek.

És hiába szeretnék, nem tudják ezt a beszélgetést megejteni minden egyes vendéggel.

A legtöbb esetben csak a felszolgált ételek mesélnek nekünk az adott helyről, pedig ha hallanánk azt is, hogy milyen munka van egy-egy kifinomultabb fogás mögött, lehet, hogy sokkal többre értékelnénk, és máshogy emelnénk a szánkhoz a falatot.

Nemcsak azért ülsz be egy étterembe, hogy jóllakj, hanem azért is, hogy kiszolgáljanak, hogy részese legyél egy sajátos hangulatnak. És kiemelten igaz egy egy olyan helyen, mint az ONYX.

Az ONYX volt az az étterem, ami Magyarország egyedülálló módon 2 Michelin-csillagos elismerésben részesül.

14 év után azonban mérföldkőhöz érkeztek, és elkezdték az étterem teljes átalakítását.

MÚLT

Az ONYX METAMORFÓZIS, vagyis az étterem teljes átalakulása 2020. novemberében az Utolsó Vacsorával vette kezdetét. Ezt követte idén májusban a SITT Street fine dining eseményünk, ahol megünnepeltük az étterem lebontásának végét, majd júniusban a DEKONSTRUKCIÓ vacsoraestek, ahol a régi menüsort is elemeire bontottuk. Július végén a RELIKVIA emlékvásáron elbúcsúztunk ikonikus tárgyainktól is, miközben a háttérben mindvégig folyt az átalakítás és az építkezés, hogy megvalósuljon ez a pillanat.

Elérkeztünk a Metamorfózis következő állomásához, megnyitja kapuit a Műhely, az ONYX előszobája.

Műhely, az ONYX előszobája

A Műhely egy Magyarországon teljesen egyedülálló kísérlet. Itt nemcsak vacsorázni kell, hanem véleményezni is az ételeket, az italokat, a hangulatot, a találást, a személyzetet... mindent, ami eszedbe jut, és mindent, amit érzel.

Az egész este egy előadásra hasonlít, aminek te is a részese leszel.

Beinvitálnak a fogadótérbe, ahol egy kiállítást nézhetsz meg a készülő étterem múltjáról, jövőjéről és jelenéről, és akár te lehetsz az az ember, aki sajátos módon nyitja ki az este kezdetét jelző pezsgőt.

Innen aztán tovább kísérnek a vacsora helyszínére, és elkezdődik a varázslat.

Alkotói közösség

A Műhelyben a csapatszellem áll mindenek felett. Szakács, cukrász, ételtervező, élelmiszermérnök, sommelier közösen alkotnak, és azokat a kísérleti stádiumban lévő fogásokat mutatják be, melyeket a megújuló ONYX étterem számára fejlesztenek ki. Ez alapból mennyire izgalmasan hangzik, nem?

Elsőként kóstolhatsz és véleményezhetsz egy olyan ételt, ami majd az ONYX étlapjára kerül.

És azzal, hogy a vacsora közben visszajelzést adsz, kicsit te is a csapat részévé válhatsz. Bátran beszélgethetsz bármelyik alkotóval és megoszthatod velük azt, hogy mi tetszett, és azt is, hogy mi nem. És talán pont a te tanácsod mozdítja még valamerre az adott ételt.

Az ételek elfogyasztása sem a megszokott módon zajlik. Egy nagy asztalnál ül mindenki, és játszani kell a fogások többségével.

Van, amelyiket össze kell törni, van, amelyiket ki kell próbálni többféle verzióban, és nem utolsó sorban össze kell kóstolni őket borokkal. Ráadásul a tálaláshoz használt eszközök is nagyon figyelemfelkeltőek és izgalmasak. Folyamatosan le van kötve az ember a vacsora alatt.

És itt végre értelmet nyer az, amiről sokan eddig csak újságcikkekben olvashattak, hogy: az étkezés élmény, és egész estés program is lehet!

Nem fogom lelőni a részleteket. Sőt, azt sem mondom meg, hogy nekem hogy és mi ízlett. Mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy aki elmegy, és részt vesz egy ilyen vacsorán, az hogyan éli meg. Hogy te hogyan éled meg! És hogy milyen ötleteket adsz a folytatáshoz.

Szerintem ennél különlegesebb és izgalmasabb gasztronómiai projekt nincs most Magyarországon, és én őszintén hálás vagyok, hogy részt vehettem benne.

Tegnap elkezdődött a foglalás a januári időpontokra, de már több vacsoraidőpont teltházas, úgyhogy ha ilyen élményt szeretnétek, vagy szeretnétek ajándékozni, ne késlekedjetek:

Jelenleg 2022.01.31-ig tudsz foglalni a konceptuális menüre, a META/MORFÓZIS-ra.

A vacsora egy nagy közös asztalnál történik. Esténként 16 főnek van lehetősége az Alkotói Közösség asztalához ülni, ezért a helyeket párosával értékesítik.

A tizenkét lépéses menü ára: 24.000 forint/fő

Az alkoholos italsor ára: 16.000 forint/fő

Az alkoholmentes italsor ára: 10.000 forint/fő

https://onyxrestaurant.hu/foglalas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Vajon megtartja a Michelin-csillagot az új séf? - A Costes Downtownban jártunk
Az új séf, Molnár Márk izgalmas színt hoz a Costes-csoport életébe.

Link másolása

Előre szólok, hogy a címben szereplő kérdésre nem én adom meg a választ, hanem majd a Michelin-ellenőrök. De a kérdés mindannyiunkban felmerülhet, és ott is fog lebegni egy darabig a fejünk felett... Addig meg van időnk megkóstolni a menüt, és eldönteni, hogy nekünk hogy ízlik.

Molnár Márk főztjébe először mondhatni véletlenül futottam bele még decemberben, és nagyon meg is lepődtem, hogy egy borbárban ilyen magas minőségű, kreatív ételt kapok. (Erről bővebben itt olvashattok: Jó bor mellé jó étel jár – kipróbáltuk az N28 wine and kitchent)

Aztán nemrég robban a hír, hogy 12 év után távozik a Costes-csoport éléről Miguel Rocha Vieira executive séf, és hogy Molnár Márk lép a helyébe. És mivel a Costes Group Magyarország gasztronómiájának meghatározó szereplője, a váltás a fine dining rajongóit határozottan lázba is hozta.

Costes Group

A Costes Group első étterme, a Ráday utcában található Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Miguel Rocha Vieira, portugál származású séf irányítása alatt. 2010-ben Közép-Kelet-Európában elsőként az addigra nemzetközi viszonylatban is ismert egység Michelin-csillagot kapott. Az elismerés visszafordíthatatlanul elindította a magyar gasztronómia evolúcióját, amely azóta újabb hat Michelin-csillagot hozott az országnak.

A második egység, a Costes Downtown valamivel lazább, kötetlenebb stílusú étterem lett, és 2016-ban szintén Michelin-csillaggal ismerték el őket.

Jelenleg a Costes-csoporthoz tartozik még a Lupa Beach, a Rumour by Rácz Jenő és a Nudli Tésztakantin és a Szigliget Várudvar Costes street food koncepciója is.

És mielőtt rátérnénk a Costes Downtown új menüjére, egy másik nagy bejelentést is érdemes idefűzni:

A Costes Étterem márciusban újranyit, és az executive séf Rácz Jenő lesz, aki rendhagyó módon társtulajdonosként is beszáll az étterembe.

Természetesen Jenő nem lesz állandóan jelen, hiszen a Rumour, a médiaszereplések és a családja mellett ez konkrétan bele sem férne az idejébe, de a menü megtervezése és a kreatív folyamatok az ő irányításával zajlanak majd, és lesz egy állandó konyhafőnöke is Koppány Levente személyében.

De térjünk vissza a Costes Downtown étteremhez, ami Budapest szívében, a Vigyázó Ferenc utcában található, a Prestige Hotel Budapest szálloda földszintjén.

Februárban összeállt a csapat: Molnár Márk, executive chef mellett Ruff Dávid, Mogyorósi Donát, Dudás Péter Krisztián, Kékes Judit és Strider Dávid veszik fel a kötényt nap mint nap.

Keddtől szombatig, ebéd- és vacsoraidőben, 4-7 fogásos kóstolómenüt kínálnak, és a klasszikus menü-bor párosítások mellett kézműves sörpárosítás, valamint alkoholos és alkoholmentes koktélpárosítás is választható.

Molnár Márk - A séf

Nemzetközi karrierje Spanyolországban indult. 2003-ban többek között 8 hónapig dolgozott Ferran Adriá, a molekuláris gasztronómia egyik fő képviselőjének műhelyében. Majd Tokióba szerződött, és az töltött időszakot tartja azóta is a leginnovatívabb, szakmailag legmeghatározóbb periódusának.

A francia főváros következett, ahol több-Michelin- csillagos helyen is dolgozott, egyre feljebb lépdelve a ranglétrán (Taillevant, Arpege, Le Doyen). Párizs után a ZUMA londoni egységében vállalt Executive Sous Chef pozíció mellett az étteremlánc miami üzletének nyitását segítette 2010- ben.

2011-től Márk nevéhez több dubai étterem Executive Chef pozíciója társult: ezen időszak alatt nem csupán a munka szakmai elismerése, de számos közönségdíj is fűződik a nevéhez - a Karma Kafe séfjeként például három egymást követő évben nyerték a TIME OUT Magazin legjobb pánázsiai éttermének járó díját.

2018 óta a vietnámi Saigonban a VISE Hospitality executive séfjeként dolgozott. Itt érte a világjárvány és a szigorú rendelkezések miatti étteremzárások okán Márk a hazatérés mellett döntött.

Tavaly szeptemberi, magyarországi debütálása óta a Nagymező utcai N28 Wine & Kitchen séfpatronja.

Lássuk hát a menüt, amit mi kóstoltunk végig:

SZENTJAKAB-KAGYLÓ, OSZTRIGA, KAVIÁR

RÉPA, GALAMB

Pisztácia, yuzu, arberquina

PISZTRÁNG, PHO

Sült császár, menta

ÉRLELT MARHA

Szarvasgomba, ponzu, sózott citrom

PINA COLADA

Victoria ananász, kókusz

CITROM, BANÁN, KÁVÉ

Vanília, merengue, karamell

PETIT FOURS

A négyfogásos menü 25.500 forinttól kezdődik, és ha több fogást vagy borpárosítást szeretnénk, akkor azzal arányosan emelkedik az ár. Erről bővebben itt tájékozódhattok: https://costesdowntown.hu/kostolo-menu

Természetesen a fő fogások mellett megjelennek a fine diningben nélkülözhetetlen kiegészítő fogások is.

A szalmával füstölt vaj, a különböző kenyerekkel és pogácsával konkrétan abbahagyhatatlan.

A menü kóstolása után több gondolat is járt a fejemben.

Egyfelől nekem nem hiányzik az, amit többen kifogásoltak már belsőbb körökben, hogy díszesebbek legyenek a fogások, hogy "szebben legyen megtálalva". Nekem fontosabbak az intenzív, izgalmas ízek, és Márk sokkal többféle fűszert használ, mint elődei. Nekem ez az ízkavalkád működik, és a répás fogásnál például többet adott ez a kirobbanó, zöldséges-magos kísérő, mint maga a galamb.

A másik izgalmas pillanatot a pisztrángos pho okozta, aminek gazdag leve önmagában is elképesztően finom lett volna, de ahogy az ember szájába tévedt egy-két ausztrál citrom rost, az pont azt az íz- és textúrajátékot hozta, amit egy ilyen helyen keresek.

Szerintem felesleges Márk menüjét bárkiéhez hasonlítani, mert saját stílusa van, ami véleményem szerint akkor működik a legjobban, ha a séf teljes szabadságot kap, és kreatívan alkothat. Ráadásul a Costes Downtown mindig is egy lazább vonalat szeretett volna képviselni, amihez ez az étlap jól illik.

Mi sok sikert kívánunk Márknak! Ti megkóstolnátok ezt a menüt?

Link másolása
KÖVESS MINKET: