/rokaland/ezert-volt-erdemes-vegigkostolni-a-gourmet-fesztivalt/
NULL
hirdetés

RÓKALAND

Ezért volt érdemes végigkóstolni a Gourmet Fesztivált

A rendezvényen olyan ízeket, recepteket és éttermeket ismertünk meg, amelyek a fesztivál utáni napokban is jelen lesznek életünkben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 17.

hirdetés

Az időjárás idén sem kímélte a Gourmet Fesztivált, mégis eseménydús és hasznos négy napot zártak a Millenárison. Miért érte meg idén is kilátogatni és mit profitál ebből a vendéglátós és a látogató? Erről mesélünk nektek.

A Gourmet Fesztivál minden évben egyfajta gasztroünnep. Idén még több ok volt a boldogságra, hiszen

egy nappal a nyitás előtt Széll Tamásék megnyerték a Bocuse d’Or szakácsversenyt,

és ez a hangulat határozottan átragadt a Gourmetre is. Szerencsére sem az eső, sem a hideg nem tartotta távol a falatozni vágyókat a Millenáristól.

hirdetés

IMG_5376k

IMG_5392k

De miért éri meg befizetni a belépőt a látogatónak és miért érdemes kitelepülni a komfortos étteremből a vendéglátósnak?

Egyedi élmény, információgyűjtési lehetőség és töltekezés. Valahogy így tudnám zanzásítani.

A Gourmet csapata gondosan válogatja össze azokat a kiállítókat, akikkel végül ezalatt a négy nap alatt találkozhatunk. Az elmúlt pár év alatt én nem is hallottam még kifejezetten negatív véleményt, már ami az ízeket illeti. Persze nem jöhet be mindenkinek minden a kaviártól a lángosig, de ha rátalálsz a számodra szimpatikus menüre, szinte biztos, hogy elismerően csettinthetsz a végén. És ha a kötelező körökön kívül valami újba is belekóstolsz, abból még a Gourmet után is profitálhatsz.

IMG_5408k

IMG_5389k

A vendéglátósoknak ez presztízs és osztálytalálkozó.

Végigkóstolják a szomszédokat, és barátságos hangulatban mérhetik fel, hogy a konkurencia merre tart. Egy átlagos héten nem biztos, hogy jut idejük egymásnál vendégeskedni, de itt csak egy faháznyit kell gyalogolni, és szarvasburgert fácánhúslevesre lehet cserélni.

Itt Debrecen Encstől csak öt percnyi távolságra tanyázik, és ez látogatóként is fontos szempont.

IMG_5483k

IMG_5460k

Én minden évben komoly tervvel indulok neki, amiben idén a mobilos applikáció is sokat segített. Minden, ami Pesten kívül található, különösen izgalmas, és minden, amihez amúgy vastagabb pénztárca szükséges, most könnyebb szívvel tesztelhető.

Aztán belép az ember a kapun, felkapja a kóstolópoharat és a teljes koncepciót romba dönti azzal, hogy a kedvencéhez siet.

De hát idén lett 20 éves a Rosenstein Vendéglő. Ki tudna ellenállni a mindig hibátlan sóletjüknek? Nem is akarhatsz igazán. Én se akartam.

Ráadásul most is zseniálisan tálaltak. Ez a vaddisznóhússal megkínált babos csoda egy félbevágott sörösüvegbe volt rejtve, a flódnijukat meg szivar alakúra formázták. Két hét türelmi időt adok magamnak és irány az étterem.

IMG_5653k

IMG_5642k

Azért a tökéletes kezdő élmény után, hogy lelkemet megnyugtassam, újdonsággal folytattam. A zebegényi Natura Hill a szálloda szépsége miatt van jó ideje tervben nálam. Most a mangalica-őz nyalókájukat kóstoltam meg, és ez alapján maradtak is a kívánságlistámon.

Ideje volt már valami Michelin-csillagos élménynek is. A Borkonyha ötletes, villanykörtébe csomagolt „rázós” levese mellé, a szarvas baot is bepróbáltam. Általában örül az ember, hogy csak kóstoló adagok vannak és nem telik el a gyomor egy fogással, na de ebből azért lecsúszott volna még a dupla vagy a tripla is.

IMG_5564k

Ettem még burgert az IKON street változatánál, egy elképesztően mangós krémdesszertet a Larus Étteremnél, rákos húsos derelyét Wang Mestertől és kecsegét az Arany Kaviár Étteremtől. Ezek egy kicsit mind biztonsági köröknek bizonyultak. Ismertem őket, sejtettem hogy jó lesz, és azt kaptam amit vártam, de soha ne legyen rosszabb élmény, ami ismerős.

A Gourmetben azonban az egyik legnagyobb lehetőség a felfedezés.

Keresni és találni valami újat, valami jót, valamit, amit aztán tovább tesztelgethetünk. Nekem két ilyen élmény jutott idén.

Az egyik MEZZO Étterem teljes kínálat lett, amit egy random, szakmázgatós beszélgetésnek köszönhettem.

"
Te írsz, mi főzünk. Kóstold meg, aztán meglátjuk.

Nagyjából ez a beszélgetés hangzott el, aztán a következő percben már őzragulevest meg szarvaskolbászos lecsót kanalaztam. Próbáltam nem túldicsérni az angus marha farokból készült hamburgerbe járó szószt, de innen üzenem, hogy tényleg telitalálat volt. Ez után az étterem tesztelését sem húzhatom sokáig.

IMG_5568k

IMG_5586k

A másik csoda a Blue Foxtól jött, amit szégyen, hogy eddig nem is ismertem. Itt elvileg koktélozni illett volna, de ha egy rókamániásnak róka alakú sajttortát mutatsz, az sikítozik, ujjong és azonnal kóstolót akar, és nem hall, nem lát tovább.

IMG_5797k

Őszintén, nem biztos, hogy megmondanám, ha nem ízlett volna, hiszen olyan gyönyörű volt. De ízlett, úgyhogy a lelkiismeretem tiszta, ti meg kénytelenek vagytok hinni nekem.

A találkozások közül is kiemelnék még egyet, mert a Gasztroszínpad előtt is megérte megpihenni két falás között. Az egyik legérdekesebb fellépő Ching He Huang volt, akit a Food Network repített Magyarországra abból az apropóból, hogy júniustól ázsiai kalandozásait a csatorna is műsorra tűzi.

Ching ételét csak leírni nehéz: kétszer főtt hasaalja savanyított uborkával és rizzsel. Az elkészítés ennél sokkal egyszerűbbnek tűnt, és Chingnek az általános üzenete is hasonló. A kínai konyha bonyolultnak és távolinak tűnik európai szemmel, de néhány kulcsfontosságú alapanyag segítségével nem olyan nagy ördöngösség az otthonunkba belopni.

IMG_5541k

IMG_5469k

IMG_5425k

IMG_5701k

IMG_5440k

Ha egy látogató csak feleannyit profitál a fesztiválból mint én, akkor valószínűleg nem érzi ablakon kidobott pénznek a jegy árát és feleslegesnek az ott töltött időt.

Új ízek, receptek, éttermek. Nekem mindegyikből bőven akadt most, és a Gourmet utáni időszakot is nagyban befolyásolni fogja ez a pár nap.

Ha jártatok kint, látogassatok el az újonnan felfedezett éttermekbe. Ha idén kimaradt, akkor válogassatok az én kedvenceimből vagy nézzétek át újra a kiállítók listáját. Nagyot nem hibázhattok.

Vass Adrienn cikke, Mervai Márk fotói


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
RÓKALAND

Íme a tökéletes töltött káposzta receptje

Legalábbis szerintünk ez az. Te is így készíted, vagy teljesen más receptre esküszöl?
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2020. december 22.

hirdetés

Ahány ház, annyi szokás. Ez a töltött káposztára is igaz.

Van, aki paradicsomosan készíti, van, aki kapros-tejfölösen. A töltelék nem csak rizs lehet, hanem köles vagy akár kukorica is. A gombócok mellé pedig egyesek nagyobb húsokat vagy kolbászt is csempésznek a fazékba. És az sem mindegy, hogy mekkora az a gombóc, vagy hogy milyen alakban hajtogatja meg az ember...

Az étel eredete:

A töltött káposzta az oszmán-török konyháról indulva terjedt Európában. Közismert étel lett a Balkánon és Magyarországon. Már a 18. sz.-ban már széles körben kedvelt volt.

A töltött káposztának a déli nyelvjárásokban honos szárma és a már elavult erdélyi dalma elnevezése török (’betakart, töltelék’) eredetű. Mindkettő a balkáni nyelvekben is elterjedt.

A hazai tájak töltött káposztája igen különböző, a változatok a csak töltelékből álló, vízben főtt, lé és aprókáposzta nélkül tálalt ételtől a vágott aprókáposzta berántott – gyakran paradicsomos – főzelékében úszó burkolatlan kásás húsgombócig terjednek.

hirdetés

A húsos töltött káposzta a parasztkonyhán mindenütt ünnepi étel, téli vasárnapi ebédek és különleges alkalmak fogása. Lakodalmi étrendeken sokfelé a nagyobb húsdarabokkal főtt savanyú-káposzta-főzeléket váltja fel. A töltött káposzta kásája gyakran kukorica, árpa, köles volt.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Az én nagymamám a kolbászhús töltelékét vette alapul, és akkora gombócokat készített, hogy egy darabbal megvoltunk másnap reggelig. Jó savanyú volt a leve, és füstölt hús is került bele. Nem volt egy gyomorbarát verzió, de azóta se ettem olyan finomat.

Az én gombócaim sokkal kisebbek, és nem is olyan erőteljes az ízük, mint a kolbásztöltelékesnek. Ráadásul sokkal több friss, édes káposztát használok bele, így kevésbé lesz savanyú.

Azt rátok bízom, hogy raktok-e a fazékba húst, húsos szalonnát vagy kolbászt (én nem szoktam). Jó ízt ad neki bármelyik, de ha kihagyjátok belőle, akkor is finom és tartalmas lesz az étel.

Ha pedig nem szeretitek a disznóhúst, használhattok darált marhát vagy akár pulykát is, sőt a vega verzióhoz remek lehet a füstölt tofu és gomba keveréke.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

1 fej káposzta (lehet savanyú káposztalevél is)

500 g darált sertéshús

200 g rizs

500-600 g savanyúkáposzta

2 tojás

2 ek sűrített paradicsom (vagy pár kanál lecsó)

3 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

őrölt pirospaprika

kömény

babérlevél

bors

+ plusz ízesítő gyanánt húsos szalonna vagy kolbász

Ha sikerül savanyított káposzta leveleket vennetek, akkor könnyebb dolgotok lesz, mert azokat azonnal meg lehet tölteni. De egy kicsit savanyúbb is lesz a végeredmény, úgyhogy ha az édeskésebb ízeket kedvelitek, dolgozzatok friss káposztával.

Vágjátok ki alulról a torzsáját, úgy, hogy a fej egészben maradjon. Tegyétek egybe, egy nagy lábas vízbe a fejet, és kezdjétek el főzni. Egy kicsit rásegíthettek fakanállal, hogy a levelek szépen sorban elkezdjenek leválni a fejről, és ha már megpuhultak annyira, hogy hajtogatni lehet őket, egyesével vegyétek ki a vízből és tegyétek félre a töltéshez.

1 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 2 tojást és 2 kanál sűrített paradicsomot turmixoljatok vagy botmixerezzetek összel. Fűszerezzétek be, és öntsétek hozzá a kemény rizst és a nyers, darált húst. Dolgozzátok össze az egészet, és töltsétek be vele a leveleket. Ha elég nagy a káposztátok és van sok leveletek, inkább kisebb adagokat tegyetek egy levélbe, és jól csomagoljátok be, hogy ki ne folyjon. Ha a levél túl nagy, formára is vághatjátok őket (a leeső darabokat se dobjátok ki, jó lesz majd a lábas aljába).

Egy nagy lábasba a következőképpen rétegezzétek az ételt: Alulra menjen egy kis zsír vagy olaj. Aztán rá a felkockázott vöröshagyma és fokhagyma (ezt előre meg is lehet pirítani, de nem fontos), majd az édes káposzta maradéka felszeletelve, majd savanyú káposzta, és egy sor gombóc. És ebből jöhet akár még egy sor, aminek a tetejét szintén érdemes káposztával betakarni. Minden réteget fűszerezzünk meg paprikával, sóval, borssal, köménnyel és mehet pár levél babér is közé. Ha használtok kolbászt vagy húst még pluszba, az is mehet a rétegek közé.

Jó szorosan pakoljuk tele a lábast, és csak annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. Közepes vagy kis lángon, lefedve főzzük kb. 2 órán keresztül, hogy csak éppen főjön, "pöszörögjön" az egész, de ne égjen le és ne ugráljon benne nagyon az étel.

Ha teljesen elfő közben a víz, pótoljuk, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Mielőtt lezárjuk a gázt a 2 óra után, az egyik gombócot szedjük szét, és ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a rizs. Egy rántással (zsíradékon pirított liszt) be is sűríthetjük a levét, de ez abszolút nem szükséges.

Mi ezt az adagot ketten faltuk fel, de eltartott 2-3 napig.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
RÓKALAND

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.

hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
RÓKALAND

Székely étterem nyílt az Andrássy úton – rögtön ki is próbáltuk

Így mutatnak a tradicionális ízek, modern köntösben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.

hirdetés

Mi jut eszetekbe, ha a székely konyhára gondoltok?

Nekem van egy óriási klisé a fejemben: Népi öltözetben egy menyecske elém rak egy óriási fatányéron húsokat, majd valami káposztafélét. Az egészet köménypálinkával indítjuk és zárjuk, és a végén kürtőskalácsot forgatunk parázson. Ha pedig egy székely éttermet kellene felvázolnom zsigerből, szintén csak népi motívumok, fafaragások és a legvirítóbb piros szín ugrik be.

Aztán meghívást kapok egy vacsorára, és egy ilyen hangulattal találom szemben magam:

A SZÉK Restaurant & Bar nem kicsit lepett meg. És azt érzem, hogy egyfelől kellett ez, mint egy falat kenyér a városnak, másfelől milyen jó, hogy nem egy megúszós verziót kaptunk.

Elegáns belső tér, erőteljes, jeges kékkel. A rovásírás a falon finom utalás, de semmi nincs túlzottan hagyományos, magyaros irányba lökve.

hirdetés

Hiszen 2020 van, a tradicionális magyar és a székely konyha remekeinek ugyanúgy ott a helyük ebben a világban is, de a körítés miért ne lehetne kényelmes és modern, a mai hétköznapokba jobban illeszkedő.

És a látványhoz szépen illeszkedik az általunk kóstolt menüsor és annak tálalása is. Van orda, van puliszka és van kürtőskalács is. Nem hímzett abroszon, de frissített formában.

Annak érdekében, hogy minél több dolgot ki tudjunk próbálni, mi csökkentett adagokat kaptunk, de abból rengeteget... Ezt azért szeretném mindenképpen kihangsúlyozni, mert a most következő képeken megjelenő adagok nem feltétlenül tükrözik azt a méretet, amivel majd ti találkozhattok az étteremben. Egy főétel ennél kétszer, háromszor kiadósabb lehet és lesz is. Innen nem mentek haza éhesen, az biztos!

Mi ezeket az ételeket kóstoltuk:

Hagyományos Csorba Leves (sült borjúgombóc, zöldbab,borsó, sárgarépa, tejföl, lestyán)

Puliszka gombákkal

Agyag edényben sült töltött paprika, fátyol szalonna (töltött kápia, zelleres paradicsom veloute, póré szalma, apró burgonya, szalonna fátyol)



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
RÓKALAND

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.

hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: