RÓKALAND

Ez most az 5 legszuperebb pizzázó Budapesten

Pizzakörképünkből megtudhatjátok, hol kapható a legjobb pizzaszelet, hol érdemes rendelni és hová érdemes beülni a legjobb pizzáért.
Csákvári Péter - szmo.hu
2015. november 08.


Link másolása

A már több éve tartó gasztroforradalom kicsiny hazánkban szép lassan kiszorítja a fővárosból a szocreál cigánypecsenye-cordon bleu vonalat, míg a street food reformja a maradék hekknek, lángosnak és kis barátaiknak vesz egy "csak oda" jegyet a Balatonra. Ez a tagadhatatlan folyamat egyáltalán nem rossz, a fanyalgóknak meg még mindig ott van az üresen pangó Makk Hetes, a Frici papa étkezdéje, vagy annak, aki sokat szeretne fizetni az infarktusáért, a Szeged Vendéglő.

Van egy dolog azonban, ami nem hogy veszítene a népszerűségéből, de mindennél jobban kapaszkodik fel a csúcsra. Hölgyeim és uraim: a pizza örök.

A pizzériák azonban korántsem, úgyhogy körbenéztünk Budapesten, 2015 novemberében éppen melyik pizzériákat találjuk szóra érdemesnek. Mivel milliónyiféle pizza és ízlés létezik, összeszedtük a kategória 5 legjobbját, hogy ne legyen túl nagy vitatkozás a végeredményen. De hangsúlyozzuk, hogy a lista a mi véleményünket tükrözi, és nem egy abszolút értékrendet.

Bocanova – a lakossági minőség

bocanova

A Bocanova igazi veterán. Már akkor sztár volt, amikor a Király utcában még csak fogászatok voltak. Már akkor terjedt szájról szájra a híre, amikor a MyVipen is csak a Pizza Hut volt jelen. Zugló gerincén, egy félelmetesen gusztustalan építészeti csoda, az Atlantis kaszinó mögött, panelházak árnyékában bújik meg az étterem, amely nevének hallatán Gianni is elismerően bólogat.

A pizzatészták istennője, a feltétek császárával kel itt egybe. Ennek a násznak a gyermeke maga a csoda. A tésztát egyszerűen nem tudjuk hova tenni, az a vékony tészta, amit megérdemlünk, de valahogy mégis más, nem ázik a vékony pontoknál, nem kemény mint az élet, és ha a kézi fogyasztást alkalmazzuk, akkor sem engedi el az egész mindenséget magáról, hogy aztán végül mégiscsak késsel,villával együk (mert ugye nem erről volt szó). Ha valakinek nincs kedve elzarándokolni Mordorba, a belvárosi kerületekbe ki is szállítanak.

Riso – Pizza kilátással

A klasszikus régi vágású olasz gasztronómia csillaga, amit nemrég fedeztünk fel csak magunknak, pedig a Riso sem mai gyerek. Az ősvendéglátós ex-birkózó Laci vezénylésével irányított konyha a rizottó mennyországon túl a város egyik legklafább pizzamanufaktúráját is működteti.

A konyha nem aprózza el a minőséget, ha kell évekig keresik a megfelelő paradicsomot a tökéletes szószhoz (már megtalálták). Kiszállítás nincs, de ez az az étterem, ahová érdemes célirányosan elballagni, hiszen közvetlenül a Vár alatt, a bécsi kapunál leledzik, a Lovas út 41. szám alatt. Nyáron a teraszon olyan lehet enni, mintha Róma felett ejtőznénk, hidegebb hónapokban pedig bent lehet flesselni a fogkrémkék–oxigéndús vérpiros színű dizájnra.

Pizza Me – A szelet pizzák keresztapja

pizzame

pizzame2

A szeletbárok Donja, a hely, ami a kétszáz forintos pizzákat térdre kényszerítette, és hangosan az égbe kiáltott, hogy: Minőség! Az eredetileg a Király utcán nyitott Pizza di Mamma Sofia-ból továbbfejlődött frachise mára a bulinegyed egyértelmű kedvence. Az állandó olasz vékonytésztás klasszikok mellett a legbrutálisabb dolog mindig a szezonális ajánlat, ami hónapról hónapra olyan megoldásokat szül, mint például a spárgakrémes-mascarpónés, vagy a jelenleg is futó articsókás-pancettás-kapris csoda. Bár nem kétszáz egy szelet, de a világ egyöntetűen tudomásul vette, hogy megéri az árát.

Don Pepe – A rendelős pizzák mestere

donpepe

donpepe2

Igen-igen, tudom, ez már annyira klisé, hogy csakis rossz lehet. De nem így van, kérem. Annak ellenére, hogy a Don Pepének van egy súlyos hibája: a vékonytésztájuk valahogy nem az igazi. Mi azért mégis a legjobbak közé soroljuk. Méghozzá azért, mert az általunk tesztelt Pepék mindegyike max. 20 percen belül kopogtatott az ajtón, friss, forró pizzával - és ez igenis teljesítmény. Kopogtat a Pizza King is néha ennyi időn belül, de összehasonlíthatatlan a pizzájuk, akkor is, ha az az urban legend terjeng, hogy van egy-két jó Pizza King a városban.

Pepéék rendelési felülete is parádés: minden kész termékre tehetünk plusz javakat, anélkül, hogy bármilyen kívánság pizza gombra kattintottunk volna. Ráadásul mindig hoznak ajándékot. Igen! Kicsi szívünk összeszorul, amikor a doboz tetején egy Maoam vagy egy csipsz lapul, még akkor is, ha pontosan tudjuk, ez mekkora marketingfogás. A pizzáikból a normál tésztájúakat emelnénk ki, mert igenis ezekkel is kell foglalkozni, olaszok ide vagy oda. Az amerikai pizzakultúra is hódít, ha tetszik, ha nem, és a normál tészták közül nálunk a Pepe tarolt.

Trattoria Pomo d’oro – a gourmet pizza

pizza

Nyilván. Gianni Annoni szíves ajánlásával, akinek az apja olasz volt, és lehet hogy ő hagyta rá a legjobb pizza receptjét. Ezért a pizzáért már bizony asztalt is kell foglalnunk, de az élmény garantált. Elegáns, de mégis pimaszul „trattóriás” veszett olasz falusi hangulat süt az enteriőrről. Ez az a hely, amit egy komoly pizza és egy komoly pizzafogyasztó megérdemel. A Pomo d’oro nem viccel.

Il treno – Multi de okosan

iltreno

Trénóék a kiszállító biznisz kimaxolása után úgy döntöttek, nyitnak pár ezer üzletet is a városban, ha már van rá keret. A szottyos hajléktalanszálló feelingű szeletbárokkal ellentétben azonban ők stílusos, hangulatos pizzériákat húztak fel, sőt, meg merték kockáztatni azt is, hogy Buono néven is felkerüljenek a gasztrotérképre. A kiszállított és az éttermi pizzájuk is magas minőséget produkál, és szószokban verhetetlenek. Időről időre kidobnak valami speckó pizzaszószt, és nem félnek használni a csípőset sem. A zsírúj Buono éttermük az Alléban pedig nemrég a Tabasco séfjét látta vendégül, és a szakácsok elleshettek pár trükköt tőle, hogy miként lehet a pizzába oktrojálni a legendás paprikaszószt.

Ha tetszett a pizzakörképünk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk