Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés
Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.
A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)
Kis utánajárás után kiderült, hogy
egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.
De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!
Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:
Hozzávalók:
a húsgolyóhoz:
- 500 g marhahús darált
- 250 g disznóhús darált
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 5 ek tej
- só
- bors
a mártáshoz:
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldség alaplé
- 150 ml marha alaplé
- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)
- 2 tk szójaszósz
- 1 tk dijoni mustár
(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )
Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.
(A liszt lemaradt a képről.)
Lapozz az elkészítésért: