/rokaland/csokoladeval-a-tavaszi-faradtsag-ellen-de-nem-mindegy-hogyan-fogyasztjuk/?utm_source=balsav&utm_medium=web
hirdetés

RÓKALAND
A Rovatból
hirdetés

Csokoládéval a tavaszi fáradtság ellen – de nem mindegy, hogyan fogyasztjuk

A kakaóbab áldásos hatását bárki beépítheti a mindennapjaiba, de nem egy hagyományos tejcsokoládé által.

Link másolása

hirdetés

Épp csak elmúlt a Valentin-nap, de már itt is a nőnap, aztán nemsokára jön a húsvét, így az ajándék csokira mindig van jó indok. És rengeteg minőséginek titulált termék van a bevásárlóközpontok polcain, de az igazság az, hogy legtöbbször nem a megfelelő formában fogyasztjuk ezt a csodaszert.

Mert a csokoládénak, jobban mondva a benne levő kakaónak igen sok áldásos hatása van, de nem mindegy, hogy hogyan fogyasztjuk.

A kakaóbab ereje:

- Erős antioxidáns, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.

- Több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz.

- Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Található benne foszfor, magnézium, réz, kálium, valamint A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.

hirdetés

- Teobromin hatásának köszönhetően élénkítő, serkenti az agyi aktivitást.

- Nagyjából húsz százaléka élelmi rost, ami segíti az emésztést.

A kakaófogyasztás pozitív hatással lehet a következő esetekben is:

- 2-es típusú cukorbetegség

- vérnyomás problémák

- időskori elbutulás (demencia) megelőzése

- túlsúlyosság

- vese problémák

- kedvetlenség, depresszió

- sclerosis multiplex

- májbetegség

Szóval egyfelől az immunrendszerünket erősíthetjük vele, másfelől pedig az agyunkat pörgethetjük fel.
De az üzletek polcain levő csokoládék többségétől aligha várhatunk ilyen hatást...
 

A tejcsokoládé alapból nem jó irány. És minél több ízesítő-színesítő elem van benne, annál messzebb kerülünk az igazságtól.

Ha a kakaó áldásos hatását akarjuk átélni, vagy magát a kakaóbabot kell fogyasztanunk, vagy az étcsokoládék közül kell választanunk. És minél magasabb a kakaótartalom, annál jobban járunk vele.

Létezik például egy úgynevezett "kakaó ceremónia", amihez kifejezetten ceremoniális csokoládét kell használni, ami 100% organikus kakaót tartalmaz.

A kakaó-szertartásokról mi keveset hallunk, de valójában évezredek óta léteznek. A maja és azték tradíciók, Közép- és Dél-Amerika ősi kultúrájában megtaláljuk a spirituális, gyógyászati és szertartási célokra, belső ébredésre és kreatív erők kibontakoztatása céljából. Ma Magyarországon is többen tartanak már ilyen szertartást, így aki komolyan érdeklődik iránta, csatlakozni is tud, vagy az otthonában is kipróbálhatja az élményt.

A kakaó-szertartásról bővebben:

A kakaó ceremóniáról

Ha otthon, egyedül is nekiállnál:

A Kakaó Erejének Ünneplése

Hogyan üljünk le a Kakaóval?

Mi a Kakau Worship termékeivel ismerkedtünk meg közelebbről. És az ízesített tábláikat kifejezetten szerethetőnek találtuk.

A magyar forgalmazók, Tóth-Kern Enikő és Egri István egy év szervezés és tervezés után tudták végre behozni Magyarországra ezt a csokoládét. A 2019-es Samsara fesztiválon ismerkedtek meg egy görög fiúval, aki csokoládékat árult. A saját csokoládéit. Olyan finomnak találták a portékáját, hogy teljesen beleszerettek, és azt érezték, hogy ezt a csodát itthon is elérhetővé kell tenni.

Kakau Worship - bio, vegán, fair trade csokoládé

A Kakau Worship egy kis, görög manufaktúra, ahol nagy gondossággal és odafigyeléssel készítik a termékeket, és igazi tisztelettel áldoznak a kakaó szellemének. Ráadásul számtalan díjat nyertek már Európa-szerte csokoládéikkal.

Különlegességük, hogy minden összetevőjük ellenőrzött bio gazdálkodásból származik, vegán és gyönyörű, környezetbarát lebomló csomagolásban születik újjá. Fontos az is, hogy a kakaóbabok Peruból, Guatemalából és Belize-ből, fair trade gazdálkodásokból származnak.

Ha kifejezetten egészségmegőrzés céljából keresgéltek náluk, az organikus kakaóbabjuk jó választás lehet. Ez a kakaóbab Peruból érkezik és snackként, önmagában fogyasztható. Magas a magnézium-tartalma, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és a kakaóbab héjának magas antioxidáns-tartalma számos, egészségre kedvező hatással bír, akár vízhajtóként, vagy a máj méregtelenítése.

Egyik fontos termékül a Ceremoniális csokoládé, ami 100% organikus guatemalai kakaóból készül.

De nekünk természetesen az ízesített táblák jöttek be a legjobban.

Aki még csak kezdő, és csak ismerkedik a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládékkal, annak elsőre egy vaníliával ízesített tábla is új élmény lesz. Mert itt a kakaó masszán, a kakaóvajon, a kókuszvirág cukron és a bourbon vanília poron kívül tényleg semmilyen más összetevő sincs jelen. Mégis krémes és édes az élmény, és abszolút kielégíti az édesség iránti vágyat, miközben jót is teszünk a szervezetünknek.

Aztán, ha rákap az ember, jöhet a chilis, a sós vagy éppen a kardamomos verzió is.

Sőt, talán egyik este az otthoni borozást is leváltja majd a kakaó ceremónia...

Források: hazipatika.com ; kakaoceremonia.hu ; kakaobab.com


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk