/rokaland/csinos-vegan-bisztroban-tomtuk-tele-magunkat-a-pesti-belvarosban/
hirdetés

RÓKALAND
A Rovatból
hirdetés

Csinos vegán bisztróban tömtük tele magunkat a pesti belvárosban

Itt azok is jóllakhatnak, akiknek egyébként ökölbe szorul a kezük a vegán szó hallatán.

Link másolása

hirdetés

A vegánságról zajló társalgás közben több egymásnak erősen ellentmondó véleménybe ütközhet az ember. Vannak, akik állítják, hogy ez az egyetlen bolygó- és gyomorbarát út, mások meg büntetnék az állati eredetű termékek ilyen szigorú elutasítását.

Reményeim szerint, a két szélsőség között vannak bőven olyanok is, akik csak egy jót ennének, és kíváncsiak, kísérletező kedvűek annyira, hogy ezt akár egy olyan helyen tegyék, ahol a sajt is növényből készül.

Nos, a vegánok és vegetáriánusok mellett pontosan értük kiált, hozzájuk szól ez az új, belvárosi hely.

A Bank utcai Great Bistro az Arany János utca szomszédsága, valamint a Nyugati és a Deák közelsége miatt nemcsak azoknak kézenfekvő megoldás, akik speciálisan étkeznek. Itt egy menüre be-betéved az irodai munkás és a turista is. Ha pedig már betéved, akkor általában marad, vagy rövid időn belül vissza is tér. Mert ugyanúgy kikéri a rakott krumpliját, a fasírtját és a túrógombócát mint máshol, abszolút baráti árat fizet érte és ugyanúgy jóllakik, de közben azt érzi, hogy több az íz, több az odafigyelés, és kellemesebb, komplexebb az élmény.IMG_6307IMG_6294

Jó kezdet, hogy amint belép az ajtón az ember, magával ránt a hely hangulata. A Minusplus csapatának hála, az egykori szuperbarna és szuperretró hely ma pasztelles, francia vintage stílusban tündököl. Fényes, barátságos, hívogató az enteriőr, emiatt biztos, hogy senki nem fordul ki az ajtón.

hirdetés
IMG_6374IMG_6357IMG_6349IMG_6337IMG_6351

Ha a színes, tonett székekről a kiszolgáló pult felé tudjuk irányítani a tekintetünket, klasszikus, húsos ételekre hajazó nevekkel találkozhatunk. És itt jön az egyik lényeges pont. A húsevőből lett vegák között is sok olyan van, akinek hiányzik egy-egy régi fogás, és ezért örül a gondosan kidolgozott, mentes verziónak, de egy húsevő számára igazán hasznos támpont lehet a „pörkölt” vagy a „hurka” kifejezés az ételek nevében. Nekik lesz jóval izgalmasabb tapasztalat, hogy itt a „cézár saláta” hús és igazi majonéz vagy sajt nélkül is tökéletes.IMG_6387

Közben pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy bármilyen ételallergiával küzdő ember bátran lakmározhat itt, sőt, a legtöbb esetben még válogathat is. Se glutén, se laktóz, és ha a legszélsőségesebb, nyers verziót keresné valaki, arra is van lehetőség.

Mondok saját bőrömön tapasztalt konkrétumokat is. A fent már említett cézár salátát például olyan jóízűen fogyasztotta el a velem érkező fotós kolléga, hogy tényleg csak egy kóstolásnyira mertem megzavarni a folyamatban. Persze könnyebb volt átengedni úgy ezt a fogást, hogy cserébe a világ legkrémesebb, nyers szilvalevesét kanalazhattam be.

A kukoricafasírtos, jázminrizses főételen már szépen megosztoztunk, és a bogyós gyümölcsös, kókusztejes smoothie-t is együtt tüntettük el, a közönségkedvenc túrógombóc társaságában. Közben pedig ilyen agyonhasznált mondatokat ismételgettünk:

Ezek tényleg csak növények? Ebben tényleg nincs hús? Ez tényleg nem igazi sajt? Mitől ilyen krémes? Hogy lehet ilyen erőteljes íze? Hát én ezt húskedvelőként is imádom! Ebből tényleg nem hiányzik semmi. Recept van?IMG_6292IMG_6281IMG_6275IMG_6222

És amúgy recept van, egy szakácskönyvnyi és megannyi videofelvételnyi. Mert miután elvarázsolták az ízek, az ember meg akarja ismerni az elkövetőt, aki nem más, mint a téma iránt érdeklődők számára egyáltalán nem ismeretlen Stőhr Gréta.

Gréta utazásai során sok kultúrát és ízt megismert, és csak kisfia születése után döntött úgy, hogy a vegán életmód lesz a megfelelő számára, számukra. Az ízekből azonban nem enged, és megkapó személyisége sokat segít neki abban, hogy felfogását tévéműsor, szakácskönyv és főzőtanfolyam formájában át is adja másoknak. Ha ránézel, ha őt hallgatod, ha az ő főztjét eszed, elhiszed, hogy ez az életmód jól működik.

Ő az a vegán, aki nem ítélkezik, és húsevőket is szívesen etet. Örül, ha valakihez közelebb tudja hozni azt az életérzést, amiben hisz, és ez roppant szimpatikus hozzáállás.

És amiről most írok, annak ti is könnyedén tanúi lehettek, mert a délelőtti főzés után Gréta beáll a pultba és maga adja ki az ételeket. Közben pedig mindenkihez van egy jó szava, és ez nem mese.IMG_6328IMG_6394

A végére még hagytam pár fontos információt, aztán az igazi élményt úgyis magatoknak kell begyűjtenetek:

A Bistro egyelőre csak hétköznap tart nyitva, akkor viszont 7-től, hogy egy jó reggeli is beleférhessen. Ebédre többféle menü közül választhat az ember. Olcsóbb, kiadósabb, sós és édes elemet tartalmazó opció is van. Egy levest 700, egy főételt 1300, egy kisebb menü 1500, egy nagyobb 1800 forint körül mozog. Figyelembe véve, hogy milyen speciális alapanyagokat használnak, ez igen baráti ár.

100%-os bio levek, fair trade kávé és a Vegán Édes Élet Cukrászda egyes süteményei színesítik még a palettát. Csak olyan terméket tartanak, amiket Gréta és családja is szívesen fogyaszt. Megnyugtató koncepció.

Szöveg: Vass Adrienn

Képek: Mervai Márk

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk