hirdetés

RÓKALAND

Bestia: fatálak, kemencék és a tökéletes szendvics

Megnéztük mit tud Wossala Rozináék amerikai típusú étterme.
Szöveg és fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2016. november 22.

hirdetés

Délután 4-kor a világ összes étterme üres, ilyenkor vadászunk. Ajtó kinyit, mi belép, srác köszön.

Idáig minden frankó. Inni házi, vaníliás- uborkás limonádét rendelünk mert elég zorallul hangzik.

A menü egyben a tányéralátét is, elősegítve az amerikai afterwork-kocsma érzést - amit nagyon sugározni akarnak - és sikerül is anélkül, hogy a jelenlévő Pryma Zoli üzletvezető nyakunkba öntené a marketinget. Ezért jár is egy dagadt piros pont.

Az étlap-alátéten kiszúrom a Josper feliratot, kábé egy időben azzal, hogy Zoli is megemlíti. Ez a kemencék Lamborghinije, a grillsütők Ferrarija, egy igazi vadállat. Fatüzelésű kemencés ízzel pecsételi meg a benne sültet, miközben gyorsabban süt, mint a későn ébredt nagymama a karácsonyi ebéd előtt.

Na, ez kenyér!

Nem szarozunk, berendelünk minden témában. Egy velős pirítós előételnek, mert az szignicsör, egy BBQ-oldalas, mert az nagyon amerikai, egy kacsakolbász krumplifőzelékkel, mert azt nem is értjük igazán (és Adri rákattant), valamint a Bestrami „a tökéletes szendvics”, ami ultraszignicsör, és már agyon lett dicsérve pár fórumon.

hirdetés

A velős pirítós egy batár nagy fatálon érkezik, az impozáns szó lassított felvételben hagyja el a számat a láttán.

A kettéfűrészelt csontban lévő velőn fűszeres panko morzsa figyel, egyik oldalon a pirítósok, másikon egy tormahab hegy. Sok meglepi nincs ebben a fogásban: a velő király - annak, aki szereti -, a  tormahab vagány ötlet, és ilyen habos még sose volt. A kenyér viszont már felrántotta a szempillámat. Szép barna, hosszú vekni fele, ami nem egy mezei kenyérpirítóban kelt életre.dsc_5769resize

A kacsakolbászos mókára nagyon kíváncsi voltam, mert valahogy ez ütött el az egész étlapon a legjobban a kis krumplifőzelékével. Egy zománcozott, ovál fémtányéron érkezik, amitől vigyorogni kezdtünk. Nem gúnyosan, hanem a „jaj istenem ez de jó”-féle vigyorgással - akkor is ha ezt már láttuk a Budapest Bisztróban és a Spílerben is. Nincs trükk, tényleg egy klasszik burgonyafőzelékben hajókázik a szép szál kolbászka, ami roppan és a szádban fröcsög a kacsa sajátos, testes ízével.

A főzelék majdnem olyan, mint amikor péntek délután hazamásztál a suliból és már a lépcsőházban érezted mi lesz ebédre,

de egy kis szeletekben hagyott hagyma megbolondítja. Emberes adag, kétezerért simán megéri. Közben ráeszmélek, hogy a limonádéban a vanília valahogy csak a stáblistára kerülhetett fel, vagy az uborka K.O.-val nyert, nem tudom...

 dsc_5774resize

Az oldalas a velő alatt is megismert gigászi falapon érkezik, amit szegény felszolgálók biztosan őszintén kedvelnek. Három halom: coleslaw, oldalas, steak burgonya, hanyag eleganciával, Maldon sóval és metélőhagymával megküldve. A deszkán minden hibátlan, az oldalas omlik, mint a vakolat, de isteni zsiradékait és puhaságát teljes érvényűen átadja nekünk. A BBQ édeskés-füstös és ragacsosan büntet.

A Bestrami. Multi szójáték ez a szendó, és nagyon NAGY betűkkel van szedve az étlapon is. A Facebook-feedbackek szerint vagy ez a legjobb szendvics a világon vagy a legszarabb, bár ez általánosságban mindenre igaz. Ismét fadeszka, de még mindig tetszik. És igen! Szinte biztos voltam benne, hogy a pirítósnál is alkalmazott kenyér visszatér, mert elég menő volt a kis grillcsíkjaival. Benne a tépett Josperelt-marha, sajt és mustáros mizéria, mellette csemege ubi.

Aztán ez végül is ennyi.

Szép harmónia, füstös-szaftos hús, amit a mustár meg a kicsit kreténbe nyúlós sajt nem hagy elkanászodni. Laktat - nagyon -, úgyhogy a „nyúladagozók” is békésen fektethetik be a pénzüket ebbe a gasztronómiai élménybe, de én mégsem ezt jegyezném a hely védjegyének, mert előtte sokkal kellemesebb dolgokat ettünk, mint egy tökéletes szendvics.

Végül egy túrógombóc, mert az most mindenhol a reneszánszát éli. A Bestia nem variált, nem detexturálta, nem habosította, nem tárkonyozta vagy alkotta volna az egészet újra, csak készített egy panko morzsás isteni túrógombócot. Pont.img_0128resize3

dsc_5817

Este még visszatértem, hogy meglessem mit tudnak az igazi afterwork-órában. A kézműves sörlap ki van maxolva, kilenc csapon és még több üveges verzióban. Sokan vannak, de nincs rohanás, mégis úgy tűnik, megy szépen minden a maga medrében. A felszolgálók érdeklődnek, odafigyelnek, és elmondják a harmincadik embernek is mosolyogva, hogy hol a vécé (ahol a piszoárok és a csapok söröshordók).

Este tényleg jobban átjön ez a Bestia-feeling, amit nappal még nem értettem teljesen.

Árban kényes kérdés, a kézműves sörök mindenhol drágák, az ételért korrekt árat kérnek, korrekt mennyiségért és minőségért, egy általában nem korrekt környéken. Van ez a 12% kötelező szervízdíj, de szerintem a Bestia szépen operál ahhoz, hogy ne legyen ebből hőbörgés. Visszatérős, sörözős-eszegetős hely.

Ha te is belekóstolnál a Bestia fogásaiba, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk