A vegán és a húsos menü is kiváló a balatonszemesi Kistücsök Étteremben – leteszteltük
> Van egy hely a Balaton déli partján, ami országos szinten elismert, és amiért még Budapestről is megéri odautazni egy jó ebédre vagy vacsorára.
Dübörög a szezon a Balatonon, így mi sem bírtuk megállni, leteszteltük a déli part kedvenc helyét: a balatonszemesi Kistücsök éttermet.
Nem meglepő módon a kiszolgálás és az ételek minősége most is remek volt, és külön meglepetést okozott az, hogy a vegán menüjük mennyire egyben van.
Balázs lassan három évtizeddel ezelőtt, huszonévesen vette át az étterem vezetését, és akkor még nagyon más volt a piac. Mások voltak az igények, másra voltak nyitottak az emberek. De az biztos, hogy a Kistücsök már akkor is kiemelkedett a mezőnyből. És ma is ott van az egyre erősebb élbolyban. Konkrétan 2020-ban is a dobogón álltak a Top 10 vidéki étterem listán (3. helyezett, a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint).
De ahhoz, hogy az állandó top minőséget tudják tartani, nyilván változni is kell.
És nemsokára szálláshelyük is nyílik a szomszédban. Így hamarosan ott is lehet aludni egy jó vacsora után.
Ha már az állandó változásról beszéltem, a Kistücsöknél nem újkeletű dolog, hogy 6 hetente cserélődik a menü. A regionális konyhán van a hangsúly, de a szezonalitást szem előtt tartva.
Vannak az étlapon levehetetlen fogások, és van a folyamatosan változó menü, attól függően, hogy éppen milyen friss alapanyagok teremnek, vagy milyen ünnep közeleg.
Az ételek nincsenek kitekerve, elvarázsolva, totálisan fejre állítva. De meglepetés mégis akad bőven, hiszen a tálalás és egy-két extra alapanyag pont annyira fűszerezi az élményt, hogy emlékezetes marad az élmény.
Na de térjünk rá a konkrét, általunk kóstolt ételekre. Kezdem a vegán menüvel, mert ez még mindig kuriózumnak számít, főleg a Balaton déli partján.
Itt nem csak elvétve találunk 1-2 olyan kreációt, amiről levették a húst, és a trend miatt vegánnak nevezték el.
A “Régiónk vegán ízei menü” egy négy fogásból álló sor, amit szerencsére válogatás nélkül bevállaltam. És bár én húsevő vagyok, abszolút nem volt hiányérzetem utána.
Régiónk vegán ízei menü:
Zöldfűszeres töltött paradicsom sültpaprika mártással
Tárkonyos meggyleves
Paprikás újkrumpli grillezett paprikával, metélőhagymával
Mandula puding házi granolával, sárgabarackkal
A paradicsom remek bemelegítő fogás. Friss, üde étel, felkorbácsolja az étvágyat.
A meggyleves házi aszalt meggybetéttel érkezik, és a tárkonytól kicsit pikáns lesz. Rekkenő hőségben közönségkedvenc lesz belőle!
A paprikás krumplitól először megijedtem, mert azt hittem, hogy csípni fog, de a tetején édes, grillezett paprika díszeleg (ha jól sejtem padron).
A granola roppan, a puding krémesen lágy, és a barack is pont csak annyira van feldolgozva, hogy még érezni lehessen a gyümölcs húsát.
De természetesen a húst, tojást és tejterméket fogyasztók sincsenek a sarokba ültetve.
Mutatom, hogy miket rendeltek a mellettem ülők:
Előétel:
Sült padlizsánkrém kovászos házi kenyérrel
Főfogások:
Szarvas vadas mártással, burgonyafánkkal
Csiperkegombás rizottó nemesvámosi tökmaggal és tökmagolajjal
Desszertek:
Madártej
Házi krémes (pácolt gyümölcsökkel)
Nem foglak meglepni titeket: vacsorapartnereim sem panaszkodtak.
De ezek az ételek amúgy külön-külön is megrendelhetőek.
A levesek és a desszertek amúgy 2000 forint körül mozognak. Húsmentes főételt már 3000 forint alatt is találunk, a húsosakat pedig 4000 forint környékén kínálják.
Elérhetőség és asztalfoglalás:
Balatonszemes, 8636, Bajcsy-Zsilinszky út 25
http://www.kistucsok.hu/
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241
A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.
Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.
@termekkritikus
A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.
@termekkritikus
Update
Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.
„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.
A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.
A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.
Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.
Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.
A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.
Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.
A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.
A kemence Morello Forni, és igazán speciális:
Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.
Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.
Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.
A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.
Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.
(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)
Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.
Én egy klasszikus előétellel kezdtem.
Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.
A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.
Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.
A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.
Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.
A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.
Elérhetőségek:
Telefonszám: +36 30 901 4466
E-mail: fornidinapoli@gmail.com
Cím: Szent István körút 9.
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241
Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.
Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.
Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.
Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.
Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.
A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.
Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.
Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.
Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.
Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.
Bring back the Deli menü
Pastrami:
A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.
Libaleves:
Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.
Rilette:
Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.
Flódni:
Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.
akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.
Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.
A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241