/rokaland/az-elso-kortynal-az-arcodba-omlik-a-tropusi-citrusfelek-izvilaga-megkostoltuk-a-horizont-kivalosagait/?utm_source=balsav&utm_medium=web
hirdetés

RÓKALAND
A Rovatból
hirdetés

„Az első kortynál az arcodba ömlik a trópusi citrusfélék ízvilága” – megkóstoltuk a Horizont kíválóságait

Manapság rengeteg hazai sörfőzde jobbnál-jobb termékeibe futhatunk bele, és ez annak a pár úttörőnek köszönhető, akik 2013-2014-ben kísérletezgetni kezdtek egy merész terepen. A hazai kraft sörök úttörőjénél jártunk.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. március 16.


Link másolása

hirdetés

A rendszerváltás után hosszú kínlódás és egy évtized eltelte után fellobbant egy régóta várt forradalom lángja. A katasztrofális állapotban lévő, silány termékeket produkáló iparaink közül a borokat kezdték legelőször ráncba szedni, amit nemsokára a pálinka követett.

2013 környékén kirobbant a nagy magyar gasztroforradalom, ami megásta a sírját a csárda és kifőzde korszaknak, és parkolópályára tette a nokedlit meg a cigánypecsenyét.

Még mielőtt azonban az első újhullámos kávék lefőttek volna, 2014-ben a malátaszagú Kőbányán már próbálgatja báli ruháját a hazai kisüzemi sörfőzés.

Legújabb sorozatunkban ilyen sörfőzdékbe látogatunk el.

Kézműves vagy mi?

Manapság rengeteg hazai sörfőzde jobbnál-jobb termékeibe futhatunk bele, és ez annak a pár úttörőnek köszönhető, akik 2013-2014-ben kísérletezgetni kezdtek egy merész terepen.

hirdetés

Ezek közül az egyik a Horizont volt, akik eleinte bérfőzéssel készítették az első söreiket, vagyis nem rendelkeztek saját üzemmel. Ekkor terjedt el és indult félig-meddig idegesítően félretájékoztató útjára az a bizonyos kézműves kifejezés az angol handcraft szóból, amit mára szerencsére minden területen meguntunk, ahol valóban nem “kézzel” készülnek a dolgok. Így jelenleg a kisüzemi és a kraft kifejezés van érvényben, ami teljes egészében fedi a valóságot.

2015-ben a Horizont már olyan sörökkel állt elő, amik Soprontól Borsodig felrázták az országot.

És nem csak a szokatlanul magas árképzéssel, ami teljesen normális a kisüzemek világában.

Már 2015-ben bronzérmet nyertek két sörükkel az Alltech Craft Brews & Food Fair versenyén (akkor még más néven). Egyik érmes sörüket Kelemen Ottó, a 2014-es Házisörfőzők Versenyének győztese készítette. 2017-ben aranyérmes volt a Saison Witbier az Alltech Brews and Food Fair nemzetközi sörversenyén, majd

2019-ben a szakma hazai bloggerei az Év Sörfőzdéjének választották őket.

2016-ban egy egyedülálló összefogás keretein belül megalakult a Főzdepark a Királyi Sörfőzde lepukkant mégis impozáns gyárépületében, ahol a hazai kraftsörgyártás négy ikonikus cégének egyikeként a Horizont is megkezdte a saját sörének főzését, így már nem voltak többet kitéve a bérfőzés rendszerének szeszélyeinek.

Jelenleg kolosszális felújításban vannak, építik a saját kóstolótermüket is, de azért ellátogattunk hozzájuk, hogy megkóstoljuk a legendás és az új korántsem átlagos söreiket.

Művészet a dobozokon és dobozokban

Éppen dizájnváltáson is mentek keresztül, és az új logó mellett a sörök is új ruhába öltöztek Fehér Viktória keze által, akinek a festményei kerültek a dobozokra úgy, hogy azok tükrözzék valamelyest a beltartalmat. Ennek eredményeképp baromi szép dobozokat és üvegeket foghatunk a kezünkbe, és egyben a fejünkben is kialakulhat egy kép az ízvilágról már kóstolás előtt.

A Horizont zászlóshajói egyértelműen a Gentle Bastard és a Hazy Queen.

Előbbi egy Narancsszínű amerikai IPA, ami egy savanykásabb, kesernyés sör, de mindezt úgy, hogy az első kortynál az arcodba ömlik a trópusi citrusfélék ízvilága. A komló intenzitását finoman ellensúlyozza egy kekszes malátásság, ami egy olyan elegyet alkot, ami egyértelműen a Horizont védjegye.

A Hazy Queen a másik csoda, egy ködös, illatos New England IPA. Krémes-, szinte harapható kortyérzettel, és szintén egy trópusi gyümölcs kavalkáddal megáldva, ami nagyon megy a Horizontéknak. Duplán hidegkomlózták a nagyobb hatás kedvéért.

Méhn Marcell a cég vezető sörfőzője a tartályból hozott nekünk kóstolót, és életemben először megértettem azt is, miért fontos egy adott sört az ajánlott hőfokon inni.

Jelen esetben kevésbé hidegen, mint a tartály hideg. Ahogy melegedett kicsit a poharam, úgy egyre vadabb ízek szabadultak el a számban.

Mindkettő a Core Range termékcsaládba tartoznak, amik a mindennapok söreit tömörítik egybe.

A legizgalmasabb termékcsalád számomra a Selfish Games, ami arról kapta a nevét, hogy “önző” kísérletek eredményeit kóstolhatjuk meg, tehát a sörfőzők játszóterének gyermekei ezek.

Ezek között is kiemelkedő a Double Morning Joe, ami egy kávés-csokoládés ízekkel operáló 9%-os Imperial Stout, ami biztos Isten, hogy rendberak, ha kávé helyett fogyasztod reggel.

A Sour Series termékcsalád se a szarral gurigázik. Savanyított, fanyar gyümölcsösséggel és rengeteg játékkal szolgálnak. Ezek közül a Breakfast Sour kávéval, csokoládéval és bogyós gyümölcsökkel az egyik legérdekesebb, ami nevét is arról kapta, hogy egy jó reggeli számos elemét tartalmazza.

A Horizont Lamborghinije pedig a Night Shift, ami egyedülálló módon fahordóban érlelt. Izgalmas sör, az igazán ünnepi alkalmakra.

Jó látni, hogy volt akkora igény a minőségi kraft sörökre, hogy a Horizont és más hasonló kiváló magyar sörfőzdék megvethették lábukat a hazai sörpiacon.

Ebben nem kis szerepe volt a vendéglátásnak és az egységeik kínálatának fejlődésében is, amit most a Horizont úgy hálál meg, hogy 5000db ingyen sört ad ki. 3 karton sör mellé, 1 karton Easy-A-t ajándékba ad a jelenleg igencsak szenvedő szektornak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk