GASZTRO

A vegán pizza szintlépése - a GreenGorillában jártunk

A Dohány utca 88. alatt egy picike, beülős pizzéria található, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. november 30.


Link másolása

Pár évvel ezelőtt a Vegazzi nevű pop-up formáció árult először vegán pizzát Budapesten, és baromi jól is csinálták, megmutatták, hogy a pizza hús nélkül is lehet isteni. A vegán sajtok terén azonban akkoriban még nem igen volt nagy választék, sőt nagyon világszerte sem, legalábbis elérhető áron. A vegazzi azóta eltűnt, és évekig nem is volt senki, aki a nyomdokaiba lépett volna. Idén azonban változott ez a helyzet - és két másik mellett - a GreenGorilla is vegán pizza készítésbe vágta a fejszéjét.

Durván egy évtizeddel ezelőtt kezdett nagyjából kibontakozni Magyarországon is a vegán étkezés kultúrája. Akkoriban még én is csak barátkoztam a szóval, és furán ízlelgettem a szocreál étrenden táplált agyammal, hogy ez mégis hogyan kivitelezhető. Ahogy fejlődött itthon is a vegán kultúra, és sorra jelentek meg a jobbnál jobb vegán éttermek tisztává vált előttem, hogy itt szó sincs arról, hogy füvet kéne legelni.

Ennek ellenére sokan még a mai napig így vélekednek, és a vegánokban csak a szélsőséges cikkekben látott hentesüzlet felgyújtó fanatikusokat látják, akik rá akarják erőltetni az akaratukat másokra, és elvből undorodnak a ténytől, hogy valami húsmenteset egyenek, miközben boldogan falják otthon a krumplis tésztát, mert azt belénevelték. A krumplis tészta esete pontosan rávilágít arra, hogy mennyire nagy úr a megszokás, amivel nem is lenne nagy baj, ha az egy egészséges és fenntartható étrendhez kötődne, de az elmúlt 80 év húsfogyasztása sehol sem volt normális, és egészséges, a régi paraszti mértéktartás pedig, az antibiotikumos parizer és az olcsó műanyag szalámik világában már teljesen eltűnt, még a kevésbé tehetősebbek életéből is.

Ezen sorokat csak azért írtam le, mert rengetegen fognak fintorogni a címben lévő vegán szó láttán, ez nekik szólt, egy mértékletes húsevőtől.

A Dohány utca 88. alatti GreenGorilla egy picike beülős pizzéria, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.

Az ötlet Bíró Attila és felesége fejéből pattant ki, akik a gyes után szerettek volna új életet kezdeni, és megvalósítani az álmaikat, kilépni az alkalmazotti mókuskerékből.

Állatjogi szempontok miatt lettek vegánok, így nemcsak az élelmiszerek terén, de még a mosogatószer és a csomagoló anyag ügyében is a növényi utat követik. Az ügyvezetővel Nórival, egy cukrász OKJ képzésen találkozott Attila, és egyből kialakult a kölcsönös szimpátia közöttük. Végig együtt dolgoztak a gyakorlati képzéseken, majd ezután jött az ötlet, hogy Budapesten nyissanak közösen egy vegán vendéglátással foglalkozó helyet.

Több mint egy év után, hosszas keresgélést követően állt össze a kép, és megnyitott a GreenGorilla, logójában a csak növényi étrendet folytató főemlőssel.

Úgy voltak vele, hogy a pizzát szeretik, és a COVID miatt olyan terméket kerestek, amiből annyit készítenek, ahány vásárló van, így nem keletkezne "szemét" ha felültervezik a napi fogyást. A kettő dolog így egybevágott, és meg is született a vegán pizzéria ötlete. A pizza szakácsukkal óriási szerencséjük volt, ugyanis a hirdetésükre jelentkezett Giuseppe, aki Milánóban szerezte pizzaiolo diplomáját.

Giuseppe vegetáriánus és nem szeretett volna hústermékekkel dolgozni, valamint fontos volt neki, hogy az étterem hamarabb zárjon, mint a szokásos egységek, hogy időben hazaérjen az idős, beteg kutyájához.

Az étlapon megtalálhatóak a húsos feltétekre hasonlítani vágyó felszereltségű pizzák, valamint a “zöldebb” verziók is.

Én az előbbieket preferálom sőt, egyszerűen imádom ezt a játékot az állati eredetű elemekre való hasonlítással.

Van vegán son-go-kujuk és vegán baconös pizzájuk is.

Ennél nyilván erős lenne a szójabaconre azt mondani, hogy megtévesztésig hasonlít az igazira, de ettől még elképesztően jól működnek együtt az ízek, és a textúrák.

A kedvencem a mexikói jellegű pizza volt, jalapenoval, kaliforniai paprikával és a gabonakolbásszal, ami ízében és majdhogynem állagában is hozza a füstölt kolbászt.

Ami azért is tetszett kifejezetten, mert a kolbász ízét imádom, de elég kolbásztöltést láttam ahhoz, hogy ne gondoljak jó szívvel arra, ami belekerül.

A signature pizzájuk a GreenGorilla pizza, ami egy totál zöld darab, pestóval, cukkinivel, articsókával és rukkolával rommá pakolva érkezik.

Egy másik érdekes tétel a nemhalas pizza, ami úgy hozza a hal ízét az algával, ahogy a hal is, hiszen nem az algának van hal íze, hanem a halnak alga.

A tészta egy klasszikus olasz vékony tészta, amiben azért van egy kis lágy kraft a széleiben, ezt gluténmentesen is el tudják készíteni.

A kardinális pont pedig a vegán pizza témában nyilván a sajt, ami nélkül nem pizza a pizza, és az mindig is egy mumus volt vegán körökben. Szerencsére manapság itthon is készülnek már jó növényi sajtok, Gorilláék Hárskúti Attila pizzafeltétjét használják, ami a legközelebb van a mozzarella életérzéshez tej nélkül, és hibátlanul helyt áll a pizza tetején.

A pizzákon túl találunk még náluk Quesadilla-kat is, valamint Nóri időnként készít mindenféle vegán süteményeket is. Ottjártamkor éppen bejglit.

A GreenGorilla családias légkörét,és a rengeteg irányba szétáradó jóakaratát tanítani kellene, és még erre jönnek az isteni pizzáik, amik vegánoknak és a húsevőknek is egyaránt több, mint kielégítő lehet. Megtalálhatóak az összes nagy kiszállítós oldalon, de én szívből ajánlom, hogy látogassatok el személyesen, és üljetek le az ultrazöld gorilla logó alá, lessétek, ahogy Giuseppe összerakja a pizzátokat, érezzétek azokat illatokat, és utána igyatok egy jó kávét. Garantáltan imádni fogjátok!

Cím: Dohány utca 88.

Bővebben: https://www.facebook.com/GreenGorillaPizzeria

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk