RÓKALAND

5 remek vidéki étterem, amiért érdemes útra kelni

A 8. alkalommal megrendezett Stílusos Vidéki Éttermiség nevű rendezvényen 20 nem budapesti hely főztjét kóstoltuk meg egymás után, ugyanott.

Link másolása

Vasárnap Veszprémben rendezték meg a 8. SVÉT rendezvényt (Stílusos Vidéki Éttermiség). Ha röviden akarnánk összefoglalni: 20 stílusos vidéki étterem főztjét lehetett most megkóstolni egymás után, egy helyen. (Ha bővebben olvasnátok a kezdeményezésről, itt értekeztünk már róla.)hangulat-3hangulat-2hangulat-esetleg-fokep

Az idő csodálatos volt, és a vendéglátósok nagy mosollyal az arcukon szolgálták fel, az egytől egyik nyálcsorgató fogásokat. Előzetesen biztosra vettem, hogy bőven akad majd kritizálni való, de a sokadik étel kóstolása után inkább azzal kezdett meggyűlni a bajom, hogy kedvencet, kedvenceket válasszak.

Most felsorolhatnék nektek jó pár befutót, de ehelyett inkább azokat a vendéglőket ajánlom, ahová vasárnapi élményeim (és eddigi benyomásaim) alapján ellátogatnék. Ha a közeletekben van valamelyik, javaslom mihamarább csapjatok le rá, ha pedig az ország másik vége, kezdjétek el tervezni a kirándulást!

Nomád Hotel & Glamping, Noszvaj

Noszvaj az egyik álmom! Az ajánló ezen pontja elsősorban nekem szól, magamnak egy figyelmeztető, hogy most már tényleg el kéne ide menni, nem szabad tovább várni. Képek alapján mesevilág, és eddig akárhány kitelepülésen kóstoltam őket, szerelembe estem.nomad

Többgenerációs vendéglátós család, akik szeretettel etetnek, és valószínűleg hasonlóan altatnak is, ha elzarándokolsz hozzájuk. A piknik és kemping életérzést (ha van ilyen) gondolják ők újra. Természetközelség, luxuskörülmények között.

nomad-1nomad-2

Képek: Nomád Facebook

Ha férfi vagy, és romantikus hétvégével akarod meglepni a párodat, ez telitalálat. S míg a nő álla leesik a glamourtól, addig te is korrekt hamburgert kapsz majd a tányérodra. Vagy akár egy olyan vargányakrémet, amivel én nyitottam meg tökéletesen a vasárnapot Veszprémben.

Macok Bisztró és Borbár, Eger

A Macok a számba lett rágva. Annyi ember ajánlotta őket, hogy mire a kóstolóhoz értem, brutál magasan volt a léc, de a végén szerencsére elégedetten hümmögtem. Fűszeres mangalicatarja kenyértésztában, uborkasalátával. Ez került elém, és kiadósabb fogásra ezután már aligha vágyhattam volna.macok

A srácoknak a kisujjukban van a húskészítés tudománya. Tudod, amikor puha, ízletes, szaftos. Náluk volt a legjobb hangulat és azt súgták nekem, hogy nagy bajba lennénk, ha ráérnénk velük pálinkázni. Nekem való brigád!

macok-2macok-1

Képek: Macok Facebook

Akkor is ez a hangulat vár, ha Egerbe látogatunk. Laza, fiatalos, friss, bisztró feeling. Ha Egri borvacsora kell, felesleges tovább keresgélni!

Oliva Hotel és Étterem, Veszprém

A kedvenc veszprémi helyem az Oliva. A borostyános fal mellett üldögélni, eszegetni, majd a belvárosban tenni egy laza sétát, az egyik legkellemesebb program, amit a környéken el tudok képzelni. Azt sem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy az emberek, aki a helyet mozgatják, mindig végtelenül kedvesek és pozitívak.oliva

A SVÉT-es libamáj-tortájuk sokak kedvence lett, és az őszi étlap egyik hívogató eleme. „Vékony tésztaágyon, 100% libamáj pástétom, amit a ház vörösborából készült borzselé takar. Balatonalmádi napsütötte, déli lejtőin érett fügével, sós-karamellás mártással.” Ójajj! Már csak ezért is érdemes benézni hozzájuk, de hiszek benne, hogy itt a legegyszerűbb almás pite sem fog csalódás okozni.olivaoliva2

Képek: Oliva Facebook

Kővirág, Köveskál

Nekem a SVÉT legfinomabb étele, a „muflon körtével, zsályás kucsmagombával” névre hallgató kreáció volt. Eleve izgalmas élmény olyan húst kóstolni, amit eddig nem evett az ember, és amire a többség álmában sem gondolna, de az ízek harmóniája volt az, ami végül igazán lenyűgözött.

A kővirágnál nem játszanak biztonsági játékot, mégsem mondanám extrémnek a hozzáállásukat. Az étlapot a szezonális alapanyagokhoz igazítják, de jó olaszrizlinget vagy túrógombócot mindig találsz náluk.kovirag

A vendégház lenyűgözően szép, és minden évszakban nyugalmat áraszt. El kell ide zarándokolni és miután jót evett az ember, meg is kell egy kicsit pihenni. Ez az igazi vidéki romantika!kovirag-1kovirag-2

Képek: Kővirág Facebook

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Balatoni lány vagyok, így nekem a Kistücsök a kezdetek kezdetén még nem szenzáció volt, hanem „csak” egy marhajó hely, ahová vacsorázni jártunk. Itt Budapesten tudatosult bennem, hogy mennyire közkedvelt is, és hogyha megemlítem, az emberek tudják miről beszélek.

Pár éve divat volt imádni, mostanában meg néha azt veszem észre, hogy divat lett belekötni, de az én álláspontom még mindig jóval egyszerűbb ennél: Ha hazamegyek, ide biztos hogy elmegyek, és mindig jót eszem. Néha kicsit hiányoznak a régi, barna boxok, de haladni kell a korral, és a hangulat még mindig barátságos, nem csak nyáron, és nem csak a kertben.kistucsok-1kistucsok-2

Képek: Kistücsök Facebookkistucsok

Vasárnap az egyik legüdítőbb fogás az a gyümölcsleves-desszert volt, amit az ő standjuknál kaptam. A dögmelegben ilyen savanykás, gyümölcsös hűsítőt kóstolni igazi álom. Eltalálták, mint általában mindent, amit nem bonyolítanak túl, de megtöltenek élettel. Jó pár évvel ezelőtt náluk ettem először olyan borjúmájat, ami nem ijesztett el.

Úgy nyúlnak mindenhez, hogy hasonlít az otthon megszokotthoz, de benne van a csavar, benne van a rájuk jellemző finomság. Hazabeszélek, de nem alaptalanul!

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk