4 kihagyhatatlan hely a Balatonnál, ha igazán jót ennél
A balatoni gasztronómia is új szintre készül lépni a budapesti reformbomba után. A posztkádári lángosok, restiburgerek és hekkek végre kihívóra találtak. Kedves kételkedők, egy 20 dekás hekk árából lehet enni normálisat is - lássuk, hogy hol!
Márga
Az első dolog, ami a csopaki Márgában fogad minket, a sokkolóan gyönyörű kilátás kvázi a fél Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Az alacsony korlátnak köszönhetően szinte beleépülünk az elénk terülő szőlőtőkékkel tarkított tájba. Mivel egy étterem és a Szent Donát pincészet koalíciójáról van itt szó, igazán hangulatos, ahogy János bemutatja a borokat, majd rámutat, melyik tőkéről származik az adott bor. Az étlap a Balaton egyik legizgalmasabbikára sikeredett. Előételeknél olyan játékosok választhatók, mint például a tökmagos nyúlterrin narancsos répasalátával vagy a vaddisznószűz feketegyökérrel és laskagombával.
Bistro Sparhelt
Az Elek Balázs séffel idén újra játszó balatonfüredi Sparhelt egy év kihagyással tért vissza a balatoni újhullámos éttermek mezőnyébe. Étlapjuk egy mesekönyv egyszerűségével és bájával íródott, az ételek definíciója az alapanyagaik felsorolásában merül ki. Ezek az alapanyagok azonban olyan költőien párosítottak, hogy ha hangosan felolvasnánk őket a Nyugatinál, elsüllyedne a Westend kajaszintje. Figyeljétek csak: Friss hal a tengerről, lila burgonya, wasabi, marinált uborka. Vagy: Nudli, friss spenót, paradicsom, bácshegyi kecsketúró, csirkemell, sőt, Matcha teás fehércsokitorta, dinnyék. Bárcsak az egész világ ilyen balzsamosan kellemes lenne, mint a Sparhelt étlapja!
Sáfránkert
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Paloznak főutcáján, a Homola pincészet jóvoltából nyílt idén ez a kis csoda. A legendás Jazz piknik alkotói életre hívták a komoly gasztronómiát is a borok és a panoráma mellé. Kerekes Sándor séf vezényletével minőségi magyar fogásokat komponálnak. Persze ne a snassz verziókra gondoljunk, itt olyan versenyzők állnak rajthoz, mint a borjúpaprikás tojásos galuskával, kovászosuborka-krémleves és madártej pándi meggyhabbal. Alapvetően pedig a hely „innovatív szabadtüzes konyhával” rendelkezik, vagyis grillételek minden mennyiségben, de nem akármilyen minőségben!
Kistücsök
A balatonszemesi Tücsök már nem mai darab. Bátran állíthatjuk, hogy a balatoni csúcsgasztró úttörői ők, és az új generáció példaképei. Csapody Balázs étterme minden étlapújítással új fejezetet nyit a magyar kulináriában. Elég ha annyit mondok: pácolt görögdinnye kacsamellsonkával, vagy harcsafilé lecsós kölessel.
Ha kedveled vagy kipróbálnád ezeket a helyeket, nyomj egy lájkot!