RESPEKT

Szomszédünnep volt

Szervezd össze a barátokat, szomszédokat, vigyél piknik-kosarat, vagy főzzél bográcsban, heveréssz a fűben, beszélgess, énekelj, érezd jól magad. Ennyi kell csak ahhoz, hogy te is Szomszédünnepet tarts.

Link másolása

Nyissunk egymásra! – ez a mottója a Szomszédünnep névre hallgató kezdeményezésnek, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg a múlt hétvégén. A koncepció egyszerű: gyűljünk össze szomszédainkkal, beszélgessünk, együnk-igyunk, érezzük jól magunkat. Több helyszínt is meglátogattunk, hogy ízelítőt kapjunk a hangulatból.

szomszedunnep-muzeumkert2

Az idei programok 38 település száznál is több helyszínén zajlottak. A legtöbben természetesen Budapestről jelentkeztek, de a nagyobb vidéki városoktól egészen a legkisebb falvakig mindenhol akadtak lelkes szervezők, akik magukra vállalták a program tető alá hozását és népszerűsítését.

Maga a Szomszédünnep elnevezés ugyanis csupán egy keretet, illetve egységes arculatot ad az egészhez: a koordinációért felelős Hungarofest kérésre plakátokat, lufikat és szórólapokat biztosít minden jelentkezőnek. Innentől kezdve viszont mindenki maga dönti el, mivel szeretné kitölteni saját Szomszédünnepét és hogyan biztatja részvételre a környezetében élőket.

szomszedunnep-rakoshegy1

szomszedunnep-rakoshegy2

Nem meglepő ennek fényében, hogy a legnagyobb tömeg azokon a helyszíneken volt, ahol egyébként is összetartó lakóközösség él, így most mindössze megragadták az alkalmat, hogy rendszeres találkozóik mellett a Szomszédünnep ürügyén is összejöjjenek. Ez volt a helyzet például Rákoshegyen, ahol a helyi Közösségi Ház előtti utcaszakaszon, illetve bent a kertben várták programokkal az érdeklődőket.

szomszedunnep-rakoshegy3

Szerencsére ekkor még az időjárás is kegyesnek bizonyult, érkezésünkkor verőfényes napsütés fogadott bennünket. Az egymás mellett álló bográcsokban javában rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek – főzőverseny zajlott ugyanis –, a kerti színpadon pedig épp helyi gyerekek tartottak néptáncbemutatót. Emellett a kisebbeket változatos kézműves foglalkozások is várták, az agyagozástól egészen az üvegfestésig.

A légkör igazán családias volt, akár valamelyik szervezővel, akár a résztvevőkkel beszélgettünk, lépten-nyomon ráköszöntek a szembejövőkre – ebből is látszott, hogy tényleg mindenki ismer szinte mindenkit. Nem csoda, hiszen a kertvárosi környezetben könnyen lehet olyan érzésünk, mintha nem is Budapesten járnánk, ez pedig az itt élők közvetlenségén is meglátszik.

szomszedunnep-rakoshegy4

szomszedunnep-rakoshegy5

Rákoshegyről a belváros felé vettük az irányt, azon belül is a Múzeumkertbe, ahol a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tartott összejövetelt. Ez sokkal inkább piknikjellegű volt, minden ilyenkor szokásos kellékkel: fűbe terített pokrócok, labdázó gyerekek, lekváros fánk, baráti beszélgetés.

szomszedunnep-muzeumkert3

szomszedunnep-muzeumkert5

Külön programokkal itt nem készültek, de a Szomszédünnep szellemiségéhez nem is kellett ennél több. A városrész lakói egyébként szintén közeli viszonyban állnak egymással, az Egyesület szervezésében havi szinten találkoznak ugyanezen a helyszínen, megvitatva környezetük aktuális dolgait, illetve az előttük álló kihívásokat.

Jó volt látni, hogy a város két egymástól távoli pontján ugyanúgy virágzik a civil szerveződés: az önkéntesek többsége annak ellenére munkálkodik lakóhelyének jobbá tételén, hogy mellette főállású munkája is van és ezért semmilyen fizetséget nem kap. Ha valami, akkor ez biztosan hozzájárul ahhoz, hogy Budapest egyre élhetőbbé váljon.

szomszedunnep-muzeumkert6

szomszedunnep-muzeumkert7

Szomszédünnep minden bizonnyal jövőre is lesz, de ha megtetszett nektek az ötlet, nem kell addig várnotok a megvalósítással. Hiszen ahogy a fentiekből is kiderült, nem szükséges semmilyen konkrét apropó ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a környezetünkben élőkkel. Mindössze elhatározás kérdése, hogy megtegyétek az első lépést és bármelyik napsütötte hétvégén találkozóra invitáljátok házatok vagy utcátok lakóit.

szomszedunnep-muzeumkert1

Elsőre talán nem jártok sikerrel, mi is voltunk most egy olyan helyszínen, ahol a két szervező lelkesedése sajnos nem ragadt át a többi lakóra, így ők voltak az egyedüli résztvevők a közös kertbe meghirdetett összejövetelen. Ennek ellenére egyetértettek abban, hogy jövőre – sőt talán már hamarabb is – újra megpróbálják, a kitartó igyekezet pedig előbb-utóbb biztosan meghozza gyümölcsét. Hiszen a lényeg tényleg csak annyi: nyissunk egymásra!

Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RESPEKT
Itt a 2014-es focivébé hivatalos himnusza
Pitbull, Jennifer Lopez és a brazil Claudia Leite hozták össze a 2014-es világbajnokság dalát.

Link másolása

A dal nemég került ki a YouTube-ra, de máris több mint kétmillióan látták. A vb alatt nyilván naponta halljuk majd, és legalább akkora siker lesz, mint Shakira Waka-Waka-ja. A kubai származású rapper és J-Lo nem először dolgozik együtt. A 44 éves énekesnő boldogan vállalta a felkérést. Jennifer Lopez a himnusz kapcsán korábban azt mondta, olyan családban nőtt fel, ahol mindenki imádta a focit, így természetesen ő is nagy rajongója a sportágnak.

jlo

vbszines

A brazíliai labdarúgó világbajnokság megnyitója június 12-én lesz Sao Paulóban, Brazília-Horvátország összecsapás lesz a nyitómérkőzés.

Csoportbeosztás

A csoport: Brazília, Horvátország, Kamerun, Mexikó

B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália

C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán

D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország

E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras

F csoport: Argentína, Bosznia és Hercegovina, Irán, Nigéria

G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Amerikai Egyesült Államok

H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Dél-Korea

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a videó!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RESPEKT
Magyar lett minden idők legröhejesebb öngólja
Magyar meccsen született minden idők legviccesebb öngólja. Most megtudhatod, melyiken.

Link másolása

Íme, a győztes videó a magyar meccsről:

A Marca nevű spanyol sportlap olvasói megszavazták a világ legnevetségesebb öngólját. A mezőny erős volt, de egy itthoni mércével mérve is nagyon vicces produkció vitte el végül a pálmát.

A Videoton szlovák vendégjátékosa, Pavol Durica hatalmas bombagólját találták a marca.com olvasói a világ legröhejesebb öngóljának, a szlovák légiós olyan neveket előzött meg ezzel, mint Gareth Bale, vagy Lewis Dunk.

A 2008-as a Debrecen-FC Fehérvár Magyar Kupa-negyeddöntőn történt az eset, a debreceniek 2:1-re vezettek, amikor a 85. percben tizenegyeshez jutottak. Takács lövését Sebők hárította, a kipattanó labdát Durica 11 méterről, kapásból védhetetlenül bombázta saját kapujának a bal felső sarkába.

Ezzel a DVSC jutott tovább, a vesztes Videoton játékosai feltehetően máig nem értik, hogy társuknak hogy sikerült ezt a labdát így belőni, de maga Durica is álmatlanul forgolódhat még most is, amikor eszébe jut az eset.

Gareth Bale a Liverpool ellen még veszélyesebb volt saját kapujára...

Dunknak sikerült bedekáznia

Ha jót nevettél, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RESPEKT
Schumacher ébredezik
Hivatalos közleményben erősítették meg, hogy a Forma-1-es pilóta a javulás útjára lépett.

Link másolása

A német hírportálok is vezető hírként terjesztik: sokkal jobb állapotban van Michael Schumacher.

“Michael fejlődést mutat az úton, amit bejár. Pár pillanatig a tudatosság és az ébrenlét jeleit mutatja. Mellette vagyunk ebben a kemény és hosszú küzdelemben, együtt a grenoble-i kórház orvosaival, és továbbra is bizakodunk. Szeretnénk megköszönni a folyamatos szimpátiát. Ezzel egy időben ismét a megértéseteket kérjük, miszerint nem szeretnénk feltárni a részleteket. Ez szükséges ahhoz, hogy megvédjük Michaelt és családját, a privát szférát, és lehetővé tegyük azt, hogy az orvoscsoport teljes nyugalommal végezhesse a munkáját" - olvasható a világbajnok menedzsere, Sabine Kehm hivatalos közleményében.

Sabine-Kehm

Sabine Kehm

Megható üzenettel üdvözölték a Forma 1-es pilóta javulásáról szóló hírket a bahreini pályán. A szahíri pálya célegyenesének korlátján az "fohászaink és imáink veled vannak, Michael" feliratot festették a szervezők.

szahir

"Fohászaink és imáink veled vannak, Michael" - fotó: Getty Images

szahir1

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel így nyilatkozott: „Mindig óvatosan kezelem a másodkézből származó híreket, mindenesetre jó hallani, hogy a megfelelő irányba halad. Még hosszú folyamat áll előtte, szóval óvatosan kell fogalmaznunk, de akkor is jó ezt hallani hosszú-hosszú információ nélküli heteket követően. Minden jót kívánunk neki és családjának, remélhetőleg újabb híreket hallunk a következő hetekben.” - írja a Formula.hu

Schumacher egykori csapattársa, Felipe Massa kitörő örömmel fogadta a hírt: „Nagyon remélem, hogy már csak pozitív hírek jönnek. Minden egyes nap imádkozom érte, szeretném őt viszontlátni. Nagyon várom, hogy így legyen, addig is minden jót kívánok neki, családjának és az őt kezelő orvosoknak is. Remélem, folyamatosan jobb és jobb lesz a helyzet.”

schumi

Illusztráció: Szalai Attila

Már csütörtökön is nyilatkozott a menedzser, de akkor még csak a biztató jelekről beszélt. Ma már azonban számukra is egyértelművé vált, hogy kezd magához térni a sportoló.

Ha te is szurkolsz Schumi felépülésének, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RESPEKT
Fából készült Budapest-felirat a Hősök terén
Újabb látványosság, ami mellett fotózkodhattok. Hogy tetszik?

Link másolása

A Hello Wood csoport egy látványos Budapest feliratot készített a Hősök terére. Ezzel is a most zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválra szeretnék felhívni a figyelmet.

bpfelirat (1)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (2)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (3)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (4)

Fotó: Nagy Szabolcs

A Hello Wood:

A Hello Wood célja, tömöríteni az építészeket, dizájnereket, a legtehetségesebbeket, és számukra lehetőséget adni, hogy egy alkotóműhely tagjai legyenek. Ráadásul a Hello Wood egy olyan fesztivál, ahol fröccs mellett igazi inspiráció is folyik.

A Hello Wood egy összművészeti alkotótábor, ahol a szakmád nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki belőled. Ez az a hely, ahol felteheted a koronát a portfóliódra, ahonnan az alkotásaid nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak.

bpfelirat (5)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (6)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat2

Fotó: Légrádi Ádám

BpDeccard

Fotó: Légrádi Ádám

Ha tetszik a felirat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET: