RESPEKT

Fény derülhet a 6:3-as magyar siker titkára

Megtalálták Sebes Gusztávnak, az Aranycsapat edzőjének jegyzetfüzetét. Kiderülhet belőle, hogy lettek a világ legjobbjai Puskásék.

Link másolása

Hatvan éve vertük meg Angliát az évszázad meccsén. Az évfordulóra készülve a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozott a mérkőzéssel, a Guardian pedig Sebes Gusztáv vezetőedző frissen meglelt jegyzetfüzetéből is közölt részleteket.

A notesz, amibe Sebes Gusztáv, az Aranycsapat vezetőedzője jegyzetelt ellenfeleiről nemrég került egy az Aranycsapat ereklyéit tartalmazó gyűjteménybe.aranycikk

Szőllősy György, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója és a FourFourTwo magazin magyar kiadásának főszerkesztője így beszélt a felfedezésről: "ha a futball művészet lenne, ez a frissen talált notesz olyan lenne, mint egy elveszett Da Vinci-kép."

A füzet nem minden része olvasható, így a Puskás Intézet dolgozói egy évet töltöttek az írás teljes "lefordításával". A jegyzetfüzet Sebes Gusztáv hagyatéka, jelenleg a Puskás Intézet gyűjteményét képezi. A vezetőedző nem véletlenül volt a sporttörténelem egy legjobb csapatának edzője - a Guardian és a Reuters által is közölt jegyzet-részletek alapján évtizedekkel megelőzte a korát.arany1arany2

Abban az időben, mikor az ellenfelek feltérképezése még közel sem volt megszokott, Sebes részletesen írt az ellenfél játékosainak szokásairól, technikai- és taktikai tudásáról.

"Alf Ramsey lassú és könnyen elfárad. Viszont jó szabadrúgáslövő" - olvasható a noteszban. "Az angolok ugyanúgy játszanak az európai csapatok ellen, mint ahogy tették azt 20 évvel ezelőtt" - írta 1953-ban Sebes.

"Az angolok nem ismernek félelmet és nagy tempót diktálnak a meccs kezdetétől, gyors, rövidpasszos játékkal. Éppen ezért az angolok az első fél óra után fáradni kezdenek."

Jegyzetei és tippjei nagyban hozzá segítették az Aranycsapatot, hogy a ők legyenek az elsők, akik hazai pályán verték meg Anglia válogatottját.

"A történelem egy olyan darabja ez, amiről korábban senki sem tudott" - mondta Szőllősy György. Sebes korábban Rákosinak is megígérte, hogy a magyarok nem fognak szégyent vallani.

Az angol sajtó szerint Sebes füzete olyan, mint egy kisiskolásé, az borítón a nevével és a füzet tartalmával - tehát az angolok elleni taktikai tervekkel.

A füzetből kiderül, hogy Sebes munkáját Puskás és Hidegkúti segítette, de ő sem bízott semmit a véletlenre. Két hónappal a mérkőzés előtt angol labdákat rendelt (amik nehezebbek voltak az itthon használtaknál) és azzal gyakoroltatta a csapatot.

aranysebes1aranysebesfuzetborito

Az angol sajtó nem mellesleg azt is megemlíti, hogy Sebes Gusztáv és az 50-es évekbeli magyar válogatott taktikáját másolta a 70-es évek legjobb klubcsapata, az Ajax, és évekkel később a Barcelona is. Így a huszadik század második felének legjobb csapatai is Sebes "totális futballját" utánozták.

A mérkőzésről:

A magyar csapat felkészülése rendkívül precízen zajlott. Kiszűrték az ellenfél taktikájának előnyeit és hátrányait. Olyannyira fontosnak érezték ezt a mérkőzést, hogy a Wembley Stadion paramétereit átmodellezték a Vasas pályára, hogy a játékosok még jobban szokják a kinti körülményeket. Az összecsapás előtt pár nappal érkezett meg a csapat a szigetországba.

A taktika az ellenfél lerohanása volt. Fontos szerepet kapott a csatársor folyamatos helyváltoztatása, ami segíthetett az ellenfél hátvédsorának szétzilálásában. Az angolok talán le is kezelték a magyar csapatot, a mérkőzés előtt be sem melegítettek intenzíven.Soccer - Friendly - England v Hungary - Wembley Stadium

Több, mint százezer ember várta a helyszínen a mérkőzés kezdetét

Már az első percben Bozsik labdaszerzéséből Hidegkutit indította, majd egy szóló után az első percben megszületett az első magyar gól. Az akció annyira váratlan volt, hogy a kapusnak mozdulnia sem volt ideje. Alig negyedóra múlva az angolok válaszoltak. Mortensen indította Sewell-t, aki a bal alsó sarokba lőtt.

A huszadik percnél járt a mérkőzés, amikor a bal oldalon Czibor száguldott fel. Beadása Puskást találta meg, aki Hidegkutinak adta tovább, aki ezzel a második gólját jegyezte ezután. A harmadik magyar gólt gyakran nevezik az "évszázad góljának". Látványosan hozta fel a magyar csapat a labdát, Czibor laposan begurította az akció végén Puskásnak aki (később világhírű visszahúzós cselével) elfektette a becsúszó Wright-ot, az ellenfél csapatkapitányát, a világ egyik legjobb hátvédjét, majd védhetetlenül bombázott a rövid felső sarokba. 1-3.

Bozsik huszonöt méterről szabadrúgást végezhetett el, amibe félúton Puskás beletette a lábát és az bepattogott az ellenkező kapufához. 1-4. Az első félidőben még Mortensen révén szépített az angol válogatott. 2-4. A második félidőben, az 50. percben felszabadító rúgást Puskás szedett össze, Bozsik elé passzolt, aki a tizenhatoson kívülről a kapu jobb oldalán a léc alá lőtte a labdát. 2-5. Három perccel később Puskás Hidegkutit hozta helyzetbe aki góljával mesterhármast állított be. 2-6. A végeredményt Ramsey állította be büntetőből. 3-6.

Nyilatkozatok a meccs után:

„Olyan erőnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg...A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon - csak a magyart nem... Ez a mérkőzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban.”

Angol sajtóvélemény

„...a magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom el sem tudtam képzelni azt, hogy ilyen jó lehessen a magyar együttes...”

Billy Wright, az angol csapat kapitánya

„Sajnos a magyar játékosok nem engedték megmutatni a mieinknek, hogy tulajdonképpen mit is tudnak. Tanulságos volt számunkra a mérkőzés, és nem szégyellünk tanulni a tanítványoktól. A magyarok új elemeket vittek a labdarúgásba, és ezzel jelentősen előbbre vitték a sportág fejlődését.”

Sir Stanley Rous, az Angol Labdarúgó Szövetség vezetője

„Olyan élmény volt ez a mérkőzés, amilyenben nagyon ritkán lehet része egy sportembernek. Már az olimpiai selejtezők során megjósoltam, hogy a magyarok nyerik az olimpiai bajnokságot. Megmondtam, hogy legyőzik Londonban az angolokat, és azt is kijelentettem, hogy meg fogják nyerni a világbajnokságot is. Három jóslatom közül kettő már beteljesedett.”

Vittorio Pozzo, az olaszok egykori szövetségi kapitány

Forrás: Wikipédia


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RESPEKT
Itt a 2014-es focivébé hivatalos himnusza
Pitbull, Jennifer Lopez és a brazil Claudia Leite hozták össze a 2014-es világbajnokság dalát.

Link másolása

A dal nemég került ki a YouTube-ra, de máris több mint kétmillióan látták. A vb alatt nyilván naponta halljuk majd, és legalább akkora siker lesz, mint Shakira Waka-Waka-ja. A kubai származású rapper és J-Lo nem először dolgozik együtt. A 44 éves énekesnő boldogan vállalta a felkérést. Jennifer Lopez a himnusz kapcsán korábban azt mondta, olyan családban nőtt fel, ahol mindenki imádta a focit, így természetesen ő is nagy rajongója a sportágnak.

jlo

vbszines

A brazíliai labdarúgó világbajnokság megnyitója június 12-én lesz Sao Paulóban, Brazília-Horvátország összecsapás lesz a nyitómérkőzés.

Csoportbeosztás

A csoport: Brazília, Horvátország, Kamerun, Mexikó

B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália

C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán

D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország

E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras

F csoport: Argentína, Bosznia és Hercegovina, Irán, Nigéria

G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Amerikai Egyesült Államok

H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Dél-Korea

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a videó!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RESPEKT
Magyar lett minden idők legröhejesebb öngólja
Magyar meccsen született minden idők legviccesebb öngólja. Most megtudhatod, melyiken.

Link másolása

Íme, a győztes videó a magyar meccsről:

A Marca nevű spanyol sportlap olvasói megszavazták a világ legnevetségesebb öngólját. A mezőny erős volt, de egy itthoni mércével mérve is nagyon vicces produkció vitte el végül a pálmát.

A Videoton szlovák vendégjátékosa, Pavol Durica hatalmas bombagólját találták a marca.com olvasói a világ legröhejesebb öngóljának, a szlovák légiós olyan neveket előzött meg ezzel, mint Gareth Bale, vagy Lewis Dunk.

A 2008-as a Debrecen-FC Fehérvár Magyar Kupa-negyeddöntőn történt az eset, a debreceniek 2:1-re vezettek, amikor a 85. percben tizenegyeshez jutottak. Takács lövését Sebők hárította, a kipattanó labdát Durica 11 méterről, kapásból védhetetlenül bombázta saját kapujának a bal felső sarkába.

Ezzel a DVSC jutott tovább, a vesztes Videoton játékosai feltehetően máig nem értik, hogy társuknak hogy sikerült ezt a labdát így belőni, de maga Durica is álmatlanul forgolódhat még most is, amikor eszébe jut az eset.

Gareth Bale a Liverpool ellen még veszélyesebb volt saját kapujára...

Dunknak sikerült bedekáznia

Ha jót nevettél, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RESPEKT
Schumacher ébredezik
Hivatalos közleményben erősítették meg, hogy a Forma-1-es pilóta a javulás útjára lépett.

Link másolása

A német hírportálok is vezető hírként terjesztik: sokkal jobb állapotban van Michael Schumacher.

“Michael fejlődést mutat az úton, amit bejár. Pár pillanatig a tudatosság és az ébrenlét jeleit mutatja. Mellette vagyunk ebben a kemény és hosszú küzdelemben, együtt a grenoble-i kórház orvosaival, és továbbra is bizakodunk. Szeretnénk megköszönni a folyamatos szimpátiát. Ezzel egy időben ismét a megértéseteket kérjük, miszerint nem szeretnénk feltárni a részleteket. Ez szükséges ahhoz, hogy megvédjük Michaelt és családját, a privát szférát, és lehetővé tegyük azt, hogy az orvoscsoport teljes nyugalommal végezhesse a munkáját" - olvasható a világbajnok menedzsere, Sabine Kehm hivatalos közleményében.

Sabine-Kehm

Sabine Kehm

Megható üzenettel üdvözölték a Forma 1-es pilóta javulásáról szóló hírket a bahreini pályán. A szahíri pálya célegyenesének korlátján az "fohászaink és imáink veled vannak, Michael" feliratot festették a szervezők.

szahir

"Fohászaink és imáink veled vannak, Michael" - fotó: Getty Images

szahir1

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel így nyilatkozott: „Mindig óvatosan kezelem a másodkézből származó híreket, mindenesetre jó hallani, hogy a megfelelő irányba halad. Még hosszú folyamat áll előtte, szóval óvatosan kell fogalmaznunk, de akkor is jó ezt hallani hosszú-hosszú információ nélküli heteket követően. Minden jót kívánunk neki és családjának, remélhetőleg újabb híreket hallunk a következő hetekben.” - írja a Formula.hu

Schumacher egykori csapattársa, Felipe Massa kitörő örömmel fogadta a hírt: „Nagyon remélem, hogy már csak pozitív hírek jönnek. Minden egyes nap imádkozom érte, szeretném őt viszontlátni. Nagyon várom, hogy így legyen, addig is minden jót kívánok neki, családjának és az őt kezelő orvosoknak is. Remélem, folyamatosan jobb és jobb lesz a helyzet.”

schumi

Illusztráció: Szalai Attila

Már csütörtökön is nyilatkozott a menedzser, de akkor még csak a biztató jelekről beszélt. Ma már azonban számukra is egyértelművé vált, hogy kezd magához térni a sportoló.

Ha te is szurkolsz Schumi felépülésének, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RESPEKT
Fából készült Budapest-felirat a Hősök terén
Újabb látványosság, ami mellett fotózkodhattok. Hogy tetszik?

Link másolása

A Hello Wood csoport egy látványos Budapest feliratot készített a Hősök terére. Ezzel is a most zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválra szeretnék felhívni a figyelmet.

bpfelirat (1)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (2)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (3)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (4)

Fotó: Nagy Szabolcs

A Hello Wood:

A Hello Wood célja, tömöríteni az építészeket, dizájnereket, a legtehetségesebbeket, és számukra lehetőséget adni, hogy egy alkotóműhely tagjai legyenek. Ráadásul a Hello Wood egy olyan fesztivál, ahol fröccs mellett igazi inspiráció is folyik.

A Hello Wood egy összművészeti alkotótábor, ahol a szakmád nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki belőled. Ez az a hely, ahol felteheted a koronát a portfóliódra, ahonnan az alkotásaid nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak.

bpfelirat (5)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (6)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat2

Fotó: Légrádi Ádám

BpDeccard

Fotó: Légrádi Ádám

Ha tetszik a felirat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk