hirdetés

RESPEKT

Akinek kevés a maraton

A közelgő Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton egyik emblematikus alakja Bogár János, aki versenyidőszakban mai is 300 kilométert fut hetente. Interjúnkból megtudhatjátok milyen az ultrafutók élete, és hogyan lehet évtizedeken át a futásnak élni.

Link másolása

hirdetés

A közelgő Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton egyik emblematikus alakja Bogár János, aki versenyidőszakban mai is 300 kilométert fut hetente. Interjúnkból megtudhatjátok milyen az ultrafutók élete, és hogyan lehet évtizedeken át a futásnak élni.

Fülöp Miklós interjúja, Szőke Attila képeivel

Bogár János ultrafutó. 1991-ben Spartathlonont 24 óra 15 perc alatt teljesítette, szintén kimagasló eredménye az 1994-es Európa bajnoki győzelme a 24 órás viadalon. Hétszeres győztese a madridi 100 km-es világkupának, hatszor nyerte meg a Budapest-Bécs maratont. Pályafutása során eddig ezer verseny célvonalát lépte át.

-Miért kezdtél el sportolni?

hirdetés

- Fiatal koromban többféle sportot is űztem: karatéztam és fociztam is. Természetesen az edzéseknek mindig része volta az atlétika. 1982-ben a honvédség hozott számomra jelentős változást, ott kezdtem hosszú távokat futni. Nem azért futottam, mert kötelező volt, hanem mert szerettem. Mindig letoltak, mert háromezer méteres versenyre készültünk én meg 60-70 km-eket futottam edzésen. Egyébként több futótársamról tudom, hogy a honvédségnél kapta meg a szükséges motivációt a futáshoz, valaki kötelezően hangolódott rá, valaki véletlenül és van, aki szeretetből.

- Hogyan lettél ultratávfutó? Rövidebb távokkal nem is próbálkoztál?

-A versenyszerű futást a honvédség után kezdtem el, lassan harminc éve. Futottam rövidebb távokat is, itt persze főként maratonokra gondolok. Ekkor Békéscsabán éltem, az edzőm a maraton futást erőltette volna, aminek az alapja egy 2 óra 19 perces eredmény volt, amit szeretett volna lejjebb és lejjebb faragni. Viszont engem jobban érdekeltek a hosszabb távok és ez a maratonfutásnak nem tett jót. Ennek ellenére kedvelem és futom mai napig a rövidebb távokat is. Rendszeres, hogy több egymáskövető napon is versenyzek: egyik nap egy 10 km-es verseny, amit még mindig 34 perc körül futok, másnap egy maraton.

-Mennyit futsz naponta?

-Pontosan megmondani nem lehet, ez sok mindentől függ, egyébként heti mennyiségekre szoktam bontani, ez mostanában heti 300 km körüli távot jelent, ebben persze benne vannak a versenyek is. Egyébként szeretek reggel futni munka előtt, ma is egy 40 km-es távval indult a nap.

-Naponta egy maraton a munka előtt, ez sokunknak felfoghatatlan.

-Ez csak relatíve tűnik soknak, én szeretek futni, mindig az előnyeit nézem, így nekem ez öröm. A barátnőm 50 km-re lakik tőlem, van, hogy átfutok hozzá, majd vissza, így az edzés is megvan, a magánélet is. Ráadásul még benzint is spóroltam.

-A táplálkozásodra mi jellemző?

-Mivel vegetáriánus vagyok, ez alapjaiban meghatározza a táplálkozásomat. Különböző magkeverékeket fogyasztok főzve, párolva, főzeléknek. Gersli, borsó, lencse, sok tojás és zöldségek, gyümölcsök minden mennyiségben. Igazából a társítások a fontosak, hogy mit mivel eszik az embert. Az elmúlt harminc évben alakult ez ki nincs ebben nagy ördöngösség. Minden futónak van valamilyen hiánybetegsége fehérje, vitamin vagy mikroelemek terén, ha ezekre odafigyelünk, ha ezeket helyreállítjuk és egyensúlyban tartjuk a táplálkozással, az felér egy doppinggal, ugyanis ezek hiánya komoly teljesítménycsökkenést okoz.

- Húsz éve jársz a Budapest-Bécs maratonra. Mi a véleményed a versenyről és milyen élményeid kapcsolódnak hozzá?

-Mindig is nagyon jó visszhangja volt a Bécs-Budapest futásoknak, szeretik a futók. Kiváló alkalom a találkozásokra, az ismerkedésre, húsz év alatt rengeteg barátság szövődött, amelyek mind a mai napig megvannak. A rendezvényben a legvonzóbb az együtt töltött öt nap, így a futás és a versenyzés mellett másra is jut idő, nem beszélve arról, hogy Közép-Európában egyedülálló esemény. Nagyon jó emlékeim vannak a, rengeteg történet született az évek alatt, nagy küzdelmek kísérték a Budapestre vezető utunkat. Ha valamit ki kell emelni, akkor az orosz Konstantin Santalovval vívott párharcokat említeném, vele nem is lehetett más csak csatázni.

- A Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaratonra nagy az érdeklődés, de sokan hezitálnak. Te, hogy állsz hozzá?

- Mindenkinek le kell zárni az elmúlt dolgokat magában. Új csapat áll neki egy nagyon nagy és nagyon szép feladatnak. A szervezői gárda összetétele számomra garanciát jelent a sikeres rendezésre. Ha jól belegondolunk egy új korszak kezdetének leszünk a részesei, hiszen a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton nem valaminek a folytatása, hanem valaminek a kezdete és elsőnek lenni, az elsők között lenni jó dolog. Az októberi eseményen a rendezőkkel közösen valami újnak az alapjait rakhatjuk le.

-Hogyan készülsz a futásra?

- Semmi különöset nem fogok csinálni, csak ahogy eddig. Nem szoktam rápihenni a versenyekre, nálam ez így alakult ki, most hétvégén is lesz egy maratonom, előző napra egy 60 km-es etapot tervezek. A Bécs-Budapestnek sem kipihenten megyek neki, inkább próbálok hosszúkat futni előtte. A futók nagy többségével ellentétben én nem visszaveszek, hanem rápakolok a versenyek előtt.

-Mi a célod a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaratonon?

- 48 évesen már nem jelenthetem ki, hogy a győzelem a célom, de persze mindent megteszek majd érte. Feltehetően még ezután fognak érkezni nagy számban a nevezések és nagy riválisok is bejelentkeznek, így látatlanban egy dobogós helyet céloznék meg.


Ha gratulálnál ehhez a teljesítményhez, nyomj egy lájkot!

Reklámvideó, katt:

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RESPEKT
Itt a 2014-es focivébé hivatalos himnusza
Pitbull, Jennifer Lopez és a brazil Claudia Leite hozták össze a 2014-es világbajnokság dalát.

Link másolása

hirdetés

A dal nemég került ki a YouTube-ra, de máris több mint kétmillióan látták. A vb alatt nyilván naponta halljuk majd, és legalább akkora siker lesz, mint Shakira Waka-Waka-ja. A kubai származású rapper és J-Lo nem először dolgozik együtt. A 44 éves énekesnő boldogan vállalta a felkérést. Jennifer Lopez a himnusz kapcsán korábban azt mondta, olyan családban nőtt fel, ahol mindenki imádta a focit, így természetesen ő is nagy rajongója a sportágnak.

jlo

vbszines

A brazíliai labdarúgó világbajnokság megnyitója június 12-én lesz Sao Paulóban, Brazília-Horvátország összecsapás lesz a nyitómérkőzés.

hirdetés
Csoportbeosztás

A csoport: Brazília, Horvátország, Kamerun, Mexikó

B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália

C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán

D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország

E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras

F csoport: Argentína, Bosznia és Hercegovina, Irán, Nigéria

G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Amerikai Egyesült Államok

H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Dél-Korea

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a videó!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RESPEKT
Magyar lett minden idők legröhejesebb öngólja
Magyar meccsen született minden idők legviccesebb öngólja. Most megtudhatod, melyiken.

Link másolása

hirdetés

Íme, a győztes videó a magyar meccsről:

A Marca nevű spanyol sportlap olvasói megszavazták a világ legnevetségesebb öngólját. A mezőny erős volt, de egy itthoni mércével mérve is nagyon vicces produkció vitte el végül a pálmát.

A Videoton szlovák vendégjátékosa, Pavol Durica hatalmas bombagólját találták a marca.com olvasói a világ legröhejesebb öngóljának, a szlovák légiós olyan neveket előzött meg ezzel, mint Gareth Bale, vagy Lewis Dunk.

A 2008-as a Debrecen-FC Fehérvár Magyar Kupa-negyeddöntőn történt az eset, a debreceniek 2:1-re vezettek, amikor a 85. percben tizenegyeshez jutottak. Takács lövését Sebők hárította, a kipattanó labdát Durica 11 méterről, kapásból védhetetlenül bombázta saját kapujának a bal felső sarkába.

Ezzel a DVSC jutott tovább, a vesztes Videoton játékosai feltehetően máig nem értik, hogy társuknak hogy sikerült ezt a labdát így belőni, de maga Durica is álmatlanul forgolódhat még most is, amikor eszébe jut az eset.

hirdetés

Gareth Bale a Liverpool ellen még veszélyesebb volt saját kapujára...

Dunknak sikerült bedekáznia

Ha jót nevettél, nyomj egy lájkot!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RESPEKT
Schumacher ébredezik
Hivatalos közleményben erősítették meg, hogy a Forma-1-es pilóta a javulás útjára lépett.

Link másolása

hirdetés

A német hírportálok is vezető hírként terjesztik: sokkal jobb állapotban van Michael Schumacher.

“Michael fejlődést mutat az úton, amit bejár. Pár pillanatig a tudatosság és az ébrenlét jeleit mutatja. Mellette vagyunk ebben a kemény és hosszú küzdelemben, együtt a grenoble-i kórház orvosaival, és továbbra is bizakodunk. Szeretnénk megköszönni a folyamatos szimpátiát. Ezzel egy időben ismét a megértéseteket kérjük, miszerint nem szeretnénk feltárni a részleteket. Ez szükséges ahhoz, hogy megvédjük Michaelt és családját, a privát szférát, és lehetővé tegyük azt, hogy az orvoscsoport teljes nyugalommal végezhesse a munkáját" - olvasható a világbajnok menedzsere, Sabine Kehm hivatalos közleményében.

Sabine-Kehm

Sabine Kehm

hirdetés

Megható üzenettel üdvözölték a Forma 1-es pilóta javulásáról szóló hírket a bahreini pályán. A szahíri pálya célegyenesének korlátján az "fohászaink és imáink veled vannak, Michael" feliratot festették a szervezők.

szahir

"Fohászaink és imáink veled vannak, Michael" - fotó: Getty Images

szahir1

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel így nyilatkozott: „Mindig óvatosan kezelem a másodkézből származó híreket, mindenesetre jó hallani, hogy a megfelelő irányba halad. Még hosszú folyamat áll előtte, szóval óvatosan kell fogalmaznunk, de akkor is jó ezt hallani hosszú-hosszú információ nélküli heteket követően. Minden jót kívánunk neki és családjának, remélhetőleg újabb híreket hallunk a következő hetekben.” - írja a Formula.hu

Schumacher egykori csapattársa, Felipe Massa kitörő örömmel fogadta a hírt: „Nagyon remélem, hogy már csak pozitív hírek jönnek. Minden egyes nap imádkozom érte, szeretném őt viszontlátni. Nagyon várom, hogy így legyen, addig is minden jót kívánok neki, családjának és az őt kezelő orvosoknak is. Remélem, folyamatosan jobb és jobb lesz a helyzet.”

schumi

Illusztráció: Szalai Attila

Már csütörtökön is nyilatkozott a menedzser, de akkor még csak a biztató jelekről beszélt. Ma már azonban számukra is egyértelművé vált, hogy kezd magához térni a sportoló.

Ha te is szurkolsz Schumi felépülésének, nyomj egy lájkot!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RESPEKT
Fából készült Budapest-felirat a Hősök terén
Újabb látványosság, ami mellett fotózkodhattok. Hogy tetszik?

Link másolása

hirdetés

A Hello Wood csoport egy látványos Budapest feliratot készített a Hősök terére. Ezzel is a most zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválra szeretnék felhívni a figyelmet.

bpfelirat (1)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (2)

hirdetés

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (3)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (4)

Fotó: Nagy Szabolcs

A Hello Wood:

A Hello Wood célja, tömöríteni az építészeket, dizájnereket, a legtehetségesebbeket, és számukra lehetőséget adni, hogy egy alkotóműhely tagjai legyenek. Ráadásul a Hello Wood egy olyan fesztivál, ahol fröccs mellett igazi inspiráció is folyik.

A Hello Wood egy összművészeti alkotótábor, ahol a szakmád nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki belőled. Ez az a hely, ahol felteheted a koronát a portfóliódra, ahonnan az alkotásaid nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak.

bpfelirat (5)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat (6)

Fotó: Nagy Szabolcs

bpfelirat2

Fotó: Légrádi Ádám

BpDeccard

Fotó: Légrádi Ádám

Ha tetszik a felirat, nyomj egy lájkot!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: