/respekt/bucsuzunk-a-critical-masstol/
NULL
hirdetés

Búcsúzunk a Critical Masstól

Április 20-án tartották az utolsó Critical Mass-t. A biciklis felvonulásra rengetegen voltatok kíváncsiak. Nézzétek meg helyszíni képriportunkat!
Bódis Krisztián és Mervai Márk képriportja - szmo.hu
2013. április 20.

hirdetés
_DSC6281

Április 20-án tartották az utolsó nagy budapesti Critical Mass demonstrációt. A rendezvényre több ezren voltatok kíváncsiak. A menet a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról indult és 16 kilométer megtétele után a Városligetben bringaemeléssel zárult. Nézzétek meg az utolsó felvonulásról készült képeinket!_DSC6227_DSC6366

Kilenc éve, az első Critical Mass idején bringás futárok és városi biciklisek fogtak össze, hogy megmutassák: lehet máshogy. Nem kell autóba ülni ahhoz, hogy eljusson az ember A pontból B-be. Az ötletből óriási siker lett.

A szervezők szerint beindult egy önerősítő folyamatot, és lassan ledőlt a városi kerékpározás veszélyeitől való félelem fala. Mi sem mutatja ezt jobban: a Deák téren vagy a rakparti bicikliúton ma már napi 15-20 ezer bringás halad át.

Csakhogy az évi két bringás felvonulás a szervezők szerint sokakban épp ellentétes reakciókat váltott ki. A nagy létszámú utcai akciókat könnyű volt radikálisnak látni, és lehettek olyanok, akiket épp ez tartott távol attól, hogy biciklire váltsanak.

A Critical Mass azonban mégsem ezért szűnik meg. "Évek óta nagyon nehéz volt értelmes célt találni a felvonulásnak, de közben egy másik történet is zajlott" -írja blogjában az egyik szervező, Kürti Gábor.

hirdetés
IMG_1193IMG_1221IMG_1237

IMG_1295

Egyre nagyobb bajba került a Kerékpárosklub. "A civil szervezet jelenleg 1200 embert tömörít, mely igen erősnek mondható, de a fenntartható, független alapműködéshez 3-4000 tag lenne szükséges. Hamar jelentkeztek is a szokásos civil tünetek: túlterheltség, rossz légkör, forrás-, idő- és kommunikációhiányos, zárványos szervezeti struktúrák, hónapokkal határidő után kifizetett utófinanszírozásos EU projektek, csúszó munkabérek."

Úgy fogalmaznak: miközben a Critical Mass sikeres lett, nem vették észre, hogy magára hagyták a Kerékpárosklubot, szervezeti és pénzügyi problémáival együtt. Holott a szervezők szerint az ő mérnökeik dolgoztak a biciklisávok tervein, ők lobbizták ki a sokszor visszadobott bicikliutakat, KRESZ- és jogszabály módosításokat. A Bringázz a Munkába! kampányhoz is a Critical Mass nagyságát közelítő tömegek csatlakoztak._DSC6687_DSC6778_DSC6732

"Most feleszméltünk. Megértettük, hogy a Critical Mass kiürült, miközben a több évtized múlva is szükséges szakmai szervezetünk haldoklik. Azonban ha a legfontosabb aktuális problémát sem kezeljük, akkor minek vonulunk fel? Ekkor dobtuk be a törölközőt"- írják.

A szervezők most úgy gondolják, a kerékpározás terjedésének hosszú távú fenntartásához már elsősorban nem Kritikus Tömegre, hanem szakmai munkára van szükség. Ehhez pedig arra, hogy közösségivé tegyék a Kerékpárosklub finanszírozását.

"Meg kell fizetnünk az érdekképviselet árát! Napi egy kifli, heti egy kávé, havi egy korsó sör árába kerül az éves tagság, és sokszoros haszonnal térül meg, mikor a házadhoz érkezik a kerékpáros úthálózat." Most 1316 támogató tagjuk van._DSC6525_DSC6607_DSC7103

_DSC6899

"Bárhogy is alakuljon, köszönjük mindenkinek aki az elmúlt években tett a kerékpározás terjedéséért, mindig büszkék lehetünk rá, hogy elértük a kritikus tömeget, ami után a kerékpár újra közlekedési eszköz lett."

"Abban reménykedünk, hogy jövő tavasszal a Critical Mass utolsó és a maradék falakat is ledöntő feledhetetlen bicikliemelésének végén mindenki annak tudatában teszi le a bringát, hogy nem emelgette hiába 9 évig. Utána az évi 2 napos Critical Mass helyett a minden nap biciklizők tömegei és az értük folyamatos szakmai munkát végzők 365 napossá teszik a Critical Mass-t" - zárja sorait a szervező._DSC7018_DSC7240_1IMG_1338IMG_1362_klIMG_1420IMG_1435IMG_1445IMG_1449IMG_4368IMG_4400

Ha szeretsz kerékpározni, akkor nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: