hirdetés

RESPEKT

Az első sakkvilágbajnokunk

Polgár Zsuzsa 1996-ban, 16 éve szerezte meg a magyar sakkozás első világbajnoki címét. A legidősebb Polgár-lány olimpiai bajnok, ma már Texasban él családjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. február 20.

hirdetés

Polgár Zsuzsa 1996-ban, 16 éve szerezte meg a magyar sakkozás első világbajnoki címét. A legidősebb Polgár-lány olimpiai bajnok, ma már Texasban él családjával.

A női sakkozók közt a nyolcadik, a magyarok közt az első világbajnok volt Polgár Zsuzsa. Várnában már 1980-ban, 11 évesen első helyen végzett női nagymesterversenyen, 1986-ban pedig a magyar férfi bajnokságon veretlenül lett holtversenyben második. Ugyanis 15 évesen már megkapta a férfi nemzetközi mesteri címet; ekkor már a női világranglistát ő vezette.

hirdetés

Sok küzdelem, rosszízű viták és a hazai sakkelit féltékenysége kísérte a három Polgár-lány karrierjének kezdeti szakaszát, a legtöbb ellenállás logikusan a legidősebb lánynak, Zsuzsának jutott.

Végül aztán nem volt mese: a női válogatottban is szerepelt két húgával, Zsófival és Judittal, valamint Mádl Ildikóval együtt. Ez az aranycsapat végzett az élen 1988-ban, a szaloniki sakkolimpián.

Az édesapa, Polgár László vetése beérett: a három lány ezután sikert sikerre halmozott. 1990-ben ugyanez a a csapat ismét olimpiai bajnok lett, Zsuzsa volt az éltáblás, és veretlenül végzett.

1991-ben lett férfi nagymester, és a következő évben hosszas huzavona után játszhatott a női világbajnoki címért. A világbajnok-jelöltek tornáját fölényesen nyerte, a világbajnok-jelölti döntőben csak a sorsolásnál maradt alul a grúz Joszelianival szemben.

Egy év múlva Zsuzsa már javított, győzött Maja Csiburdanidze ellen, és kihívhatta a kínai világbajnokot, Hszie Csün-t.

1996 februárjában a döntőben Zsuzsa rosszul indult, elveszítette az első partiját, ám utána feltámadt, és 8,5-4,5 arányban elhódította a világbajnoki címet.

1994 novemberében ment férjhez, utána New Yorkban, majd Texasban éltek Paul Truonggal.

Amikor megszületett a gyermeke, kérte, hogy halasszák el a következő vb-döntőt, de a nemzetközi sakkszövetség ezt elutasította. Végül megfosztották a vb-címtől.

Zsuzsa később New Yorkban saját sakkiskolát nyitott. Sokáig nem ült sakkasztalhoz, de a calviai sakkolimpián mégis beszállt az amerikai válogatottba, amelyben éltáblás lett, és második helyen végeztek.

Ma már csak bemutató meccseken szerepel, de aktív szerepet játszik az amerikai sakkéletben. Kisfia, Polgár Tamás már 6 évesen megnyerte az USA nemzeti sakkbajnokság gyermek-kupáját.

Ha gratulálnál mindehhez a Polgár-lányoknak, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk