5 egyszerű konyhai praktika, amivel időt és pénzt spórolhatsz
Azt hiszed, elég, ha használat után gondosan lesikálod mosogatószerrel, majd jól leöblíted? A csapból folyó víz nem elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a nyers hús előkészítése során a deszkára került baktériumokat, amelyekkel a sütés-főzés során végez a magas hő. Ezért mindenképp használj fertőtlenítő hatású konyhai tisztítószert. A műanyag deszkát be is áztathatod, a fát csak permetezd be egy flakonos szerrel, majd dörgöld át. A fertőtlenítés után ne feledkezz meg az alapos öblítésről!
Soha ne önts a lefolyóba kávézaccot (megreked a szifonban), használt sütőzsiradékot (egyrészt vonzza a szennyet, másrészt kihűlve megszilárdul), maradék lisztet a gyúródeszkáról (vízzel érintkezve letapad) és főtt rizst (a víztől tovább duzzad). Kockázatot jelentenek továbbá a gyümölcsökről és zöldségekről (pl. almáról, banánról, citrusfélékről, paradicsomról) mosáskor leváló és a szifonba sodródó kis ragacsos címkék, amelyek vízben nem oldódnak fel.
A szűrő és az evőeszközkosár rendszeres tisztításával elejét veheted a problémának, mert elsősorban a felgyülemlett ételmaradék a felelős a büdösségért. A rossz szagok ellen egyaránt bevethetsz márkás gyári készítményeket és filléres, ám nem kevésbé hatásos házi szereket. Próbáld ki, hogy a program elindítása előtt a gép aljába kb. fél pohár ecetet öntesz vagy 2 tk szódabikarbónát szórsz, és a szokásosnál magasabb hőfokot állítasz be. (Egyszerre ne használj ecetet és szódabikarbónát!) A rekeszekbe tett kifacsart citromhéj remek illatosítószer.
Az odakozmált nemesacélt edényt csillogóra sikálhatod gombóccá gyúrt alufóliával – kíméletesebben tisztít, mint a háztartási boltban kapható acélforgács. Tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő esetén segít a konyhasó: tölts belőle bőven az edénybe, önts rá forró vizet és hagyd állni egy éjszakát. Másnap csak el kell öblítened.
Jártál már úgy, hogy csak egy fél avokádóra volt szükséged a drága zöldségből, és a másik fele megbarnult, mielőtt felhasználtad volna? Ezentúl úgy tedd el egy légmentesen záródó tárolódobozba, hogy a vágott felületét előzőleg megcsepegteted citromlével vagy beecseteled olívaolajjal. Az is jó megoldás, ha egy félbevágott vöröshagymát helyezel mellé.