/provident-otthoni-tippek/31-szuper-oszi-etel-melyet-imadni-fogsz/
hirdetés

PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
A Rovatból
hirdetés

3+1 szuper őszi étel, melyet imádni fogsz

Mutatjuk a recepteket.
hirdetés

Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, a narancssárga sütőtök, a lilás-kékes szilva lesz az új trend. A kímélő könnyű finomságok helyett vitamindús, energiát adó ételekre van szüksége a szervezetünknek, melyek segítenek, hogy az őszi nyirkosabb időben is megőrizzük vitalitásunkat és egészségünket. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Fokhagymakrémleves

Egy forró krémleves felmelegít a hideg őszi napokon is. A fokhagyma immunerősítő és baktériumölő hatású, így a megfázásos időben különösen imádni fogod a fokhagymakrémlevest. Ráadásul ez a leves fillérekből kihozható, nagyon finom, és kenyérkockákkal fogyasztva nagyon laktató is.

Hozzávalók (6 személyre):

10 gerezd fokhagyma

hirdetés

2 evőkanál liszt

4 evőkanál vaj

450 g tejföl

1 csomó petrezselyemzöld

1,8 l víz vagy erőleves vagy csontlé

őrölt fehérbors

6 db pirítós kenyér

sajt ízlés szerint

Elkészítés:

1. A felolvasztott vajból liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel vagy csontlével.

2. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.

Egyszer fel kell forrnia, utána adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejfölt. Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.

A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.

Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot, és kínáljunk hozzá pirítóst. Nagyon mutatós, ha cipóban tálaljuk.

2. Sütőtökkrémleves

Ha eddig még nem kedvelted a sütőtököt, akkor biztos, hogy ettől a levestől megváltozik a véleményed. Ha az édeskés sütőtökhöz erőteljes fűszereket (chili, rozmaring) adunk, akkor egy olyan levest kapunk, mely a testet és a lelket is egyaránt felmelegíti. Pofon egyszerű elkészíteni és igencsak pénztárcabarát. Az édeskömény helyett, ízlés szerint süthetünk hozzá néhány ropogós szalonnacsíkot is.

Hozzávalók (3-4 személyre):

½ sütőtök (kb. 300 g)

frissen őrölt tengeri só

2 rozmaringág

1 tk. őrölt chili por

1 ek. olívaolaj

2 ek. tökmagolaj

½ vöröshagyma

zöldségalaplé

80 g édesköménygumó

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.

2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megsütött tököt és egy kevés tökmagolajjal együtt rövid ideig pirítjuk.

3. Felöntjük forró zöldségalaplével és kb. 10 percig főzzük. Ezután turmixgépben turmixszoljuk.

4. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Félretesszük. A serpenyőben kevés olívaolajt öntünk és beletesszük a felszeletelt édesköményt. Sózzuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Forrón tálaljuk az édesköménnyel, tökmaggal megszórva és tökmagolajjal meglocsolva.

3. Őszi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel

Ez a recept nemcsak a tányérodra varázsol őszi hangulatot, hanem a lelkedbe is. Élvezd, ahogy a sült tök és alma édes illata keveredik az illatos zsályával!

Hozzávalók (4 személyre):

4 db csirke felső comb

őrölt fekete bors

őrölt chili

1 ek. vaj

6-7 db friss zsályalevél

3 db alma

2 db sárgarépa

500 g orange sütőtök

1 dl félszáraz fehér bor

Elkészítés:

1. A csirkét megtisztítjuk, a csontnál kissé bevágjuk, hogy jól átsüljön, majd sózzuk és borsozzuk. 10 percig hagyjuk állni.

2. A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát is megpucoljuk és felkarikázzuk. Az alma magházát kiszedjük és felkockázzuk. A sütőtököt külön tálba tesszük. Az almát és a répát egy nagy tálban összeforgatjuk.

3. Egy serpenyőben vajat teszünk. Ezen sütjük elő a csirkecombokat úgy, hogy előbb a bőrével lefelé fordítjuk, hogy kisüljön a zsírja. Pár perc alatt kérget sütünk, majd kivesszük a serpenyőből.

4. A serpenyőben maradt fűszeres, olvasztott vajat felöntjük a borral. Magas hőfokon hevítjük, hozzáadjuk a felaprított zsálya leveleket és felére besűrítjük.

5. Beleöntjük a sütőtököt és sóval, kevés chilivel átforgatjuk. Rövid ideig főzzük, majd hozzáadjuk a répát és az almát is. Ezzel már csak pár percig főzzük, majd az egészet egy hőálló tálba vagy tepsibe öntjük és elterítjük. Itt is megszórhatjuk még sóval és őrölt chilivel.

6. Ráhelyezzük az elősütött csirkecombokat és előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Rizibizivel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

4. Őszi császármorzsa

Egy finom ráérős reggeliként vagy délutáni desszertként ajánljuk ezt a fahéjas-szilvás császármorzsát. Borongós napokon garantáltan jobb kedvre derít, ráadásul villámgyorsan elkészül.

Hozzávalók (4 személyre):

120 g búzafinomliszt

200 ml tej

1 ek. főzőtejszín

4 db tojás

60 g kristálycukor

1 csipet só

40 g vaj a sütéshez

3 db szilva

2 csipet őrölt fahéj

porcukor a szóráshoz

szilvalekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk. 1 csipet sót adunk hozzá és 60 g cukrot.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Őrölt fahéjjal és porcukorral megszórjuk.

3. A tejet összekeverjük a tejszínnel és a tojások sárgájával, majd hozzáöntjük a liszthez és alaposan elkeverjük.

4. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a masszába.

5. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és beleöntjük a tésztát. Pár percig sütjük az alját, (anélkül hogy kevergetnénk, vagy rázogatnánk), majd megfordítjuk és fakanállal darabokra tépkedjük a megsült tésztát. Hozzáadjuk a kockázott fahéjas-cukros szilvát és átforrósítjuk.

Szilvalekvárral és porcukorhintéssel tálaljuk melegen.

Földi Rita receptjei

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk