Zserbó palacsintatorta
Nagyon egyszerű és gyors desszert ez, tökéletes vendégváró.
23 cm-es palacsintatortához, 10-12 szelethez:
6 tojás
csipet só
6 csapott ek. (nád)cukor
60 g vaj
530 ml zsíros tej
180 g (tönköly) finomliszt
egy kevés vaj a sütéshez
egy nagyobb üveg házi sárgabaracklekvár
300 g pirított darált dió
3 csapott ek. (nád) porcukor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (ha pici a citrom mehet 1 egész)
csokimázhoz:
150 ml tejszín
120 g 70%-os étcsokoládé
1 tk. akácméz
Elkészítés
Előkészítem a darált dió, porcukor és citromhéj keveréket illetve a lekvárt. A diót száraz serpenyőben, adagonként pirítottam. Hagyom kihűlni, majd darálom és hozzáadom a porcukrot és a reszelt citromhéjat. Egy nagy szögletes tepsit előkészítek (amibe 23 cm-es palacsintatorta elfér), kibélelem sütőpapírral (mert így később könnyen átmozgatható a tortatálra) és a sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A vajat megolvasztom. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az olvasztott vajat, apránként a tejet hozzáadom és a lisztet is beleszitálom. Óvatosan beledolgozom a tojáshabot.
Kivajazott forró serpenyőben 1.5 merőkanálnyi adagokat kezdek el sütni. Csúsztatott palacsintát sütök, tehát a palacsintának csak egyik oldalát sütöm meg. Nekem ebből az adagból 9 darab 23 cm-es palacsinta lett, így a lekvárt és diós-porcukrot 8 részre osztottam.
Amint megsült az első palacsinta (csak az egyik fele, a felső fele még krémes maradjon, mondjam, hogy kissé nyers) azt a tepsibe csúsztatom a nyers oldala nézzen felfele. Megkenem baracklekvárral megszórom a diós porcukorral. Aztán sütöm a következő palacsintát, szintén csak egyik felét. Szintén a nyers oldala kerül felfele, rá a lekvár és diós porcukor. Ezt a sort folytatom a 8. palacsintáig.
Azt megszórom a maradék lekvárral és dió-porcukorral. Az utolsó palacsintát ezúttal fordítva csúsztatom: a sült oldala néz felfele. Az előmelegített sütőben 20 perc alatt átsütöm. Ha netán túlságosan pirulna a teteje, akkor tegyünk rá egy sütőpapírt. Hagyom langyosra hűlni, majd áthelyezem a tortatálra.
Elkészítem a csokimázat. A forró tejszínhez keverem a csokoládét, és hozzáadom a mézet. Homogénre keverem majd a palacsintatortára csurgatom. Hagyom kissé dermedni, aztán szeletelem. 15 perc szobahőmérséklet után is szépen szeletelhető. Hűtés után a csoki jobban megdermed, tálalás előtt akár 10-15 mp. mikró felpuhítja, de hidegen is tökéletes. Forró tejet, tejeskávét kínálok mellé.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!