BUDAPEST

Teszteltük: újra itt a sörmennyország a Várban

A jubileumi 5. Sörfesztiválon senki nem marad étlen-szomjan, és különleges programokkal is várnak benneteket.

Link másolása

Jól indul a nyár a sörrajongók számára: egy héttel ezelőtt a Városliget csalogatta őket, most pedig a Budai Várban adhatják át magukat az élvezeteknek. A Sörfesztivál az eltelt öt évben kétségtelenül kinőtte magát: tavaly már 50 ezer látogatót vonzott négy nap alatt, akiknek tíz százaléka külföldi volt.

A tömeg növekedésére a szervezők is reagáltak: jó hír, hogy jelentősen leegyszerűsítették a beléptetést. Idén már ugyanazon a helyen válthattok jegyet, illetve juthattok hozzá korsótokhoz és fesztiválkártyátokhoz. Így elég egyetlen alkalommal sorban állni, és már mehettek is az első sörötökért. Korsóváltó és kártyafeltöltő pontot azért természetesen belül is több helyen találtok, ha utánpótlásra lenne szükségetek.

IMG_4627k

IMG_4644k

IMG_4766k

IMG_4681k

Apropó kártya, ezen a téren is újítottak. Egyrészt minden gond nélkül használhatók fizetésre a paypass-os bankkártyák, ezért ha ilyenetek van, egyáltalán nem is kell a hellopay nevű hivatalos fizetőeszközt kiváltanotok. Bár így is megéri: hasznos innováció, hogy ezek a kártyák végre nem csak az adott fesztiválra jók, hanem csomó más helyen is elfogadják őket a városban. Tehát nem kell feltétlenül visszaváltanotok a végén, meg is tarthatjátok - ekkor ráadásul jó pár kedvezmény is üti a markotokat, például egy doboz ingyen cider az Akvárium klubban.

A vendégország szerepét idén Belgium kapta, aminél jobbat nem is kívánhattunk volna, hiszen a sörök mellett a csokoládéért is rajongunk. Természetesen utóbbi sem maradhatott ki a kínálatból: külön standon árulják a finomabbnál finomabb pralinékat, bonbonokat - köztük sörrel töltötteket is! - illetve más édességeket.

IMG_4642k

IMG_4879k

IMG_4863k

A játékos kedvűekre is gondoltak a szervezők: a Heineken Bud Spencert megidézve bokszgéppel készült, amelyet bárki kipróbálhat. Ha az ütés ereje eléri a számlálón a 999-es szintet, egy adag hagymás bab (a legendás színész kedvenc étele) és egy korsó Arany Fácán a jutalom.

A dologhoz hozzátartozik, hogy amíg ott voltunk, egy próbálkozó sem jutott 300 pont fölé, és még a játékot felügyelő srácnak is 650 körül volt a rekordja. Ez alapján akkora kockázatot azért nem vállaltak az ingyen menüvel, de próbálkozni persze lehet - állítólag három embernek tegnap is sikerült. A bokszgépen kívül sörpingpongot is játszhattok, ha ahhoz van kedvetek.

IMG_4823k

IMG_4810k

IMG_4791k

IMG_4875k

A színpadi programok is változatosak: a nagyszínpadon tegnap a Magna Cum Laude csinált hatalmas bulit, ma a Kozmix, az UFO, illetve a svéd Dr. Alban táncoltatja meg a közönséget, holnap a Beatrice, a Strikers és a Neoton Família ad koncertet, a zárónapon pedig Kis Grófo, a Bohemian Betyars, illetve DJ Dominique lép fel. Ekkor rendezik az Arany Fácán virslievő verseny döntőjét is.

A kisebb, akusztikus színpadon a nyitónap délutánján Harcsa Veronika teremtett bensőséges hangulatot, ma Gál Péter és Szűcs Antal Gábor játszik, holnap pedig a New Level Empire akusztik. A Marching Jazz Band triplázik: csütörtöktől szombatig minden este láthatjátok őket. Nyugis sörözés mellé ezek az előadók a lehető legideálisabb háttérzenét adják.

IMG_4889k

IMG_4939k

IMG_4713k

Akkor is nyert ügyetek van, ha megéheznétek, hiszen a fesztivál a sörök mellett a street foodról is szól. Csak ízelítőül néhány kitelepülő: Attaboy, Bakker Food, Bud Dog, Kolbice, Faszaládé, Kőváry Grill, Hachapuri, Montenegrói Gurman, Paneer, Twist & Chips Szarvaskolbász és Libatepertő. Az édesszájúakat pedig többek között rétessel, kürtöskaláccsal és császármorzsával várják.

Ami az árakat illeti: a pohár kétdecis mennyiséget, a korsó pedig négy decit takar, tapasztalataink szerint 500 és 900 forint az átlagos összeg, amibe kerülnek. Ingadozás persze van, láttunk néhány 400/800-as fajtát is, az igazán különleges söröknél pedig előfordul a 600/1200-as szint is. Az ételek adagja az 1000 és 1500 forint közötti sávban mozog.

IMG_4738k

IMG_4742k

IMG_4677k

Tegnap délután még nem volt olyan nagy tömeg, a hétvége beköszöntével viszont minden bizonnyal sokkal többen látogatnak majd ki. Az időjárás sem lehetne ennél kedvezőbb: mindhárom napra felhőtlen napsütést és akár 35 fokos csúcsértékeket ígérnek. Mikor sörözzünk, ha nem ilyen időben? Mit is mondhatnánk még: irány a Vár!

V. jubileumi Sörfesztivál

2015. június 11-14.

Budai Vár, Oroszlános udvar

Nyitva: csütörtök-péntek 15-03, szombat 11-03 óráig, vasárnap 11-től éjfélig.

Jegyárak:

Bérlet: 3.999 Ft

Napijegy: 1.999 Ft

Bővebb információkat és részletes programokat találtok a weboldalukon és a folyamatosan frissülő Facebook oldalukon is.

Ha kilátogatnál, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk