hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Te is a várat ostromlók bőrébe bújhatsz Tatán!

Valóságos időutazáson vehetsz részt május 27. és 29. között a Tatai Patarán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 23.

hirdetés

Gyerekként biztosan te is sokat hallottál a törökökről, akiknek annyira tetszett hazánk, hogy egy jelentős időszakot töltöttek itt el. Viccen kívül, ha máshonnan nem is, a történelem órákról, vagy a kötelező olvasmányokból biztosan ismersz néhány történetet, az egri vár ostromától kezdve a budai vár elfoglalásáig.

Na és a Tatai Patara története megvan?

Az évről-évre megismétlődő tatai várostrom a kor egy különleges fegyverének, a patara használatának az első sikeres magyarországi kísérletét idézi meg.

Tatai Patara1597. május 23-án a holdat felhők takarták el, és a vacogtató széllel érkező tavaszi eső illatát párologta vissza a környező mocsaras vidék. Ekkor esett meg, hogy két töröknek álcázott katona kért védelmet a Tatai végvár Oszmán kapuőreitől, úgymond a portyázó hajdúkkal szemben.

Néhány száz méterrel távolabb, az éj leple alatt addigra már csendben felsorakozott a Pálffy Miklós vezetésével érkező magyar, német, spanyol és vallon alakulatokból álló közel 3000 fős sereg, hogy azután csellel, na meg egy különleges ostromfegyver, a patara bevetésével visszahódítsák ezt a fontos várat a töröktől.

hirdetés

73a8e7d1-a40f-408c-89d0-c740e2ada10e

A Török Kori Történelmi Fesztivált, amely az 1597-es várostromot idézi fel, idén már kilencedik alkalommal rendezik meg. Ebben az évben is, híven a hagyományhoz, kipróbálhatod magad a korabeli mesterségekben, és átélheted a 16 - 17. század életének mindennapjait.

Ha pedig a kor ételei iránt érdeklődsz, itt nem csak meg kóstolhatod, de az akkori ételek elkészítésébe is belemerülhetsz. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak majd a számodra.

2cca8de3-0327-4991-9fea-4934a23912c5

Az már most biztos, hogy tartalmas hétvége lesz, unatkozni nem fogsz, főleg, ha meglátod a programokat!

Múltidéző kiállítások, katona zenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak, és ez még csak a sor eleje. A korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival készülnek neked.

Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos táncházzal és a rangos III. Nemzetközi Néptánc találkozóval készül az eseményre. A kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja haditechnikai eszközeit.

Jól hangzik, igaz?

A monumentális csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, sejmenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.

Tatai Patara 1597.2016. május 27-28-29 / Tatai Vár és környéke

Jegyár: 1.500 Ft

A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít!

Tata kártyával a fesztiváljegyek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg, a kártya felmutatása mellett.

Gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes.

Akadálymentesített belépési lehetőséget biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak.

Ha szeretnéd látni, hogyan élhettek ebben a korban, vagy gyermekeidnek segítenél könnyebben befogadni, élményszerűvé tenni a történelmet, mindenképpen itt a helyed!

A részletes programokat ITT találod.

Ha érdekel az esemény, és te is szívesen elmennél, nyomj egy like-ot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk