/programok/szuper-programokkal-nyit-a-margo-irodalmi-fesztival/
hirdetés

PROGRAMOK

Szuper programokkal nyit a Margó Irodalmi Fesztivál

5 nap alatt 55 program és 35 dedikálás lesz szerdától, rengeteg magyar és külföldi szerző új kötetével is megismerkedhetsz. Ráadásul minden ingyenes.

Link másolása

hirdetés

Október 12-16. között rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, külföldi meghívottak és első alkalommal könyvvásár is lesz a Tesla Budapestben.

Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy ötszázoldalnyi utazások ismeretlen világokba, amelyekben teljesen elmerülhetünk. A Margó viszont közösségi műfaj, az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon - írták a szervezők az esemény honlapján. margo1

2016-ban a második alkalommal rendezik meg ősszel a Margót. A nyári Margó hagyományosan a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja, míg ősszel a friss megjelenések mellett a külföldi szerzőkre fordítják a figyelmet. Újdonságként egy független könyvvásárt is útjára indítanak.

VIDEÓ a tavalyi fesztiválról:

Az ingyenes fesztiválon új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László. Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál a nyitóprogramján.

hirdetés

Esterházy Péterre is emlékeznek, például csütörtök este Ruszthi Zsolt filmjében lesz látható Berlinben, majd a Római-parton és a nappalijában is, ahol betegségéről nyilatkozik a nyáron elhunyt író. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok osztják meg emlékeiket, közös történeteiket „... a mindiget javítom örökkére” című filmben. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak neki.

1956-ról is megemlékeznek, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal.

Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról is beszélgetnek majd. A Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból az Anima Sound System zenei kísérete mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos olvasnak fel részleteket.margo2

A Margó FM az emlékév kapcsán frissül, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait.

Díjazott külföldi szerzők is fellépnek a rendezvényen. Francia, olasz, lengyel, szlovén, román írók mutatkoznak be, olyan műveket ismerhet meg így a magyar nagyközönség, amelyek hazájukban, illetve Európában már nagy sikert arattak. Látható lesz többek között a francia Jean Mattern, a szlovén Drago Jančar, a román sikerszerző, Radu Ţuculescu, a Milánóból érkező Alessando Mari.

Különleges koncertek, beszélgetések is lesznek. Például a hálózatkutató professzor Barabási Albert-Lászlóval, és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalannal.

Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből.

A vasárnapi díjátadó után Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

Az őszi Margót, idén először könyvvásár is kíséri, ahol belépődíjat nem kérnek, viszont jelentős kedvezményt adnak a résztvevő kiadók friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből.margo3

Nemcsak a felnőttekhez szól a fesztivál, számos gyerek- és ifjúsági program is lesz a Margón, illetve olyan események, amelyek a szülőket érdekelheti.

Szintén az őszi Margó utolsó estéjén adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját, amihez 150 ezer forintos pénzjutalom, valamint egy BVA budapesti élménycsomag is jár.margo4

2011-ben rendezték meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettek volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot.

Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban. Legnépszerűbb műsorukból, a Rájátszásból önálló produkció fejlődött az évek alatt, rendszeresen koncertezve fesztiválokon, de töltötték már meg az A38 Hajót, a Művészetek Palotája nagytermét.

A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keresik. 2015-ben indították el az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit az első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével.

A fesztivál részletes programját ITT találod.

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk