hirdetés

PROGRAMOK

Sajtfesztivál Budapesten

A Városháza téren egyhetes Sajtfesztivál zajlik. Itt hagyományos és különleges tejtermékekkel egyaránt megismerkedhettek. Beszámolónkból megtudhatjátok mit érdemes megkóstolni

Link másolása

hirdetés

A Városháza téren a megszokott sör-, bor-, és pálinkafesztiválok után megrendezték az első Sajtfesztivált. A rendezvény vasárnapig tart, a kínálat szerény, de érdekes. Hagyományos és különleges tejtermékekkel egyaránt megismerkedhettek. Beszámolónkból megtudhatjátok, mit érdemes megkóstolni.

Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel

A sajtoknak a gasztronómiái rendezvényeken kitüntetett szerepe van, de az önálló sajtfesztiválok száma nagyon kevés. A fővárosban is ez az első. Az ötlet mellett a helyszínválasztás is kiváló, a Városháza Park ad otthont a rendezvénynek és még belépő sincs. Ráadásul egy egész héten át tart, vasárnap este zárja a kapuit. A beharangozás azonban teljesen elmaradt, mi is csak véletlenül találtunk rá.

Amit pedig még furcsábbnak véltünk, hogy összesen csak tíz sajtárus van és legalább ugyanennyi egyéb portékát kínáló stand. A borokat még csak megértjük, sőt kimondottan ott a helyük, hiszen nincs is nagyobb élvezet a jó sajtnál és a kiváló bornál. Az egyéb gasztronómiai kínálat is elmegy, de hogy az ékszerek, táskák és más kiegészítők mit keresnek ott, arról fogalmunk sincs. Semmi baj a kézműves termékekkel, csak nem erre a fesztiválra valók, ráadásul úgy, hogy a főtermék nem kapott elég hangsúlyt.

hirdetés

Mi azért nem csüggedtünk, megpróbáltunk minden tejtermékkel megismerkedni. A sort az Astoria irányából kezdtük. Szemügyre vettük a kürtős kalácsokat és kenyérlángosokat, majd elkezdtük a kóstolást. Első állomásunk az etyeki stand volt, nagyszerű élményt nyújtott. Megismerkedtünk Túró Jucival és Túró Gyurival. A könnyű édességek természetesek és nem hagynak utóízt a szájban, és még érdekességet is rejtenek. A csomagolásukon különböző madárfajokkal ismerkedhettek meg ti és csemetéitek.

Különleges élményt nyújtott a parmezán jellegű, Nelli névre keresztelt érett sajt, amely megfelelően tárolva hónapokig eláll, és olasz társa árának töredékébe kerül. Gomolyasajtokat, igazi trappistát, hófehér házi vajat, sőt még rúzssajtot is. Utóbbi nagy kedvencünk, markáns, lágy tejtermék, amely kiváló kísérője lehet egy pohár fehérbornak.

A Cserpesnél a megszokott termékekkel találkoztunk. Kecske-, és tehénsajtok széles választéka, joghurtok, vaj, Trudi névre hallgató túró rudi, sőt még krémes tejföl is vár titeket. A tejfölt ráadásul Lipóti kenyérfalatkákon lehet kóstolni.

A Tündérkert házikója bőséges választékával kitűnt a mezőnyből. Külön élményt nyújtottak az óriási, kerek sajtok és a fonott parenyica. Ha díjazhatnánk a kiállítókat, biztos, hogy dobogós helyre kerülnének.

A húsos pultot sem hagytuk ki. A legegyszerűbb házi kolbászt kóstoltuk meg, de olyan jónak találtuk, hogy haza is vittünk belőle. A Bokri juhsajtokat és juhtúrókat is megízleltük, legkülönlegesebbnek a sáfrányos változatot véltük.

Azt nem tudjuk, hogy a rókák valóban szeretik-e a sajtot, de a Fuchsnál nagyon finom ízesített friss sajtokra, tehén-, és kecskesajtokra leltünk, nem beszélve a füstölt gomolyáról. A házi joghurt pedig egyenesen ellenállhatatlan volt, ezek valódi tejet és gyümölcsöt tartalmaznak. Mindenképpen kóstoljátok meg!

A Somasajt grill-, és panírozni való sajtjait is megkóstoltuk, sőt egy fokhagymás, petrezselymes darabot haza is hoztunk, hogy kipróbáljuk: mit tud a termék melegen. Bizonyos feltevések szerint ők a főszervezők, a helyszínen erre nem találtunk utalásokat.

A sajtos-gyümölcsös melegszendvicsnek már az illatával is elteltünk, desszertként Zsanna Manna pisztáciás kiflijét választottuk. Elég töménynek bizonyultak. Ne maradjon ki a bor sem, hideg fröccsöt ittunk a balatoni Levendula Pincészetnél. Termékeik csak nagyon szűk piacon hozzáférhetőek, így érdemes minden alkalmat megragadni, amikor találkoztok velük.

Számlát nem mindenhol kaptunk, így a végén követhetetlen volt, hogy mennyit költöttünk. Alapvetően a tejtermékek és a borok áraival meg voltunk elégedve. Reméljük hagyománnyá válik ez a fesztivál is, és a jövőben gördülékenyebben mennek a dolgok. Addig is azt tanácsoljuk, ha szeretitek a tejtermékeket, nem tudtok ellenállni a finom bornak, illetve kézműves termékeket vásárolnátok, látogassatok ki!

Ha szereted a sajtot, lájkold!

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: