/programok/oscar-dijasok-csendulnek-fel-a-margitszigeten/
hirdetés

PROGRAMOK

Oscar-díjasok csendülnek fel a Margitszigeten

Folytatódik a filmzene-koncert hagyománya a Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül.

Link másolása

hirdetés

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad nagysikerű filmzenekoncert-sorozata idén az Oscar-díj jegyében folytatódik – a filmtörténelem legnagyobb filmjei és legnépszerűbb filmzenéi kerülnek terítékre Hollywood aranykorától egészen napjainkig. Programjukban már tradíciónak számítanak a filmzenei koncertek, idén az Oscar/Zene címmel szervezik meg, július 15-én. Az elmúlt három év estjei Hubai Gergely nevéhez köthetők, aki a Színház –és Filmművészeti Egyetemen oktat filmzene történetet. A vele készült interjúnkban kicsit nosztalgiázunk, és ízelítőt kapunk arról, hogy idén mivel készülnek.Hubai Gergő

Eddig három koncertet szerveztél a Margitszigeten. Az első – amely elindította a hagyományt – a James Bond 60 címet viselte. Miért ezt a témát választottad akkoriban?

Az apropót a 007-es ügynök 60. születésnapja adta, ráadásul ilyen tematikájú koncert még nem volt Magyarországon. Nic Raine (a koncertek karmestere – a szerk.) repertoárjának egyik kulcsmomentumai a Bond-koncertek – ő maga két filmen is dolgozott – , ő a rutinjával tudott segíteni, hogy minden gördülékenyen menjen.

A koncertek kész programokon alapulnak, vagy te válogatod össze a darabokat?

A második, Filmzene a világ körül koncert óta sokkal több választási lehetőségem van, mivel nem egy konkrét film vagy karakter szabja meg a kereteket. A Bond-filmek esetében is én választottam ki, hogy mi, hogyan és hol szerepeljen a programban, de ott azért a tematikával korlátokat is felállítottam. Egy olyan koncert, mint például az említett második esetében sokkal könnyebb volt kalandozni. A cél egy olyan program összeállítása, amely tartalmaz nagy sikereket, de egy-két különlegesebb, ritkán hallható darabot is.

hirdetés

VIDEÓ: A Budapesti Nyári Fesztivál bemutatja: Filmzene a világ körül

2015-ben, a Piaf 100 koncerten külföldi vendégelőadó is szerepelt, Élodie Frégé személyében. Milyen volt a munka a népszerű francia énekesnővel?

A Piaf 100 esetében a legnehezebb feladat kétségtelenül a francia énekesnő megszerzése volt, mert egyrészt kellett a biztos nyelvtudás, másrészt egy olyan karakter, aki képes is elénekelni a Piaf dalokat. Igazán szerencsések voltunk, hogy sikerült Élodie-t megnyernünk. Ahogyan az első két koncert esetében, most is számíthattunk Veres Mónika Nika és Gájer Bálint énektehetségére, Élodie-ra viszont nagyon nagy nyomást helyeztünk, hiszen az ő dalai voltak a koncert csúcspontján, rajta állt az egész. Szerencsére ezt az akadályt is nagyon jól vette.13323737_1031757696901319_1860935074481920950_o

Mit várhatunk az idei Oscar/Zene koncerttől?

Ez egy újabb mérföldkő lesz a sorozatban, ezúttal ugyanis tényleg a szimfonikus filmzene kerül a középpontba. Most egy hatalmas gyűjteményből választhatok, és oszthatom blokkokra a film és a filmzene történelmének legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatait. Lesz egy-két olyan darab, ami szerepelt már korábbi koncerteken – egy ilyen rendezvény elképzelhetetlen a Titanic nélkül –, de igyekszem új, korábban nem játszott darabokat is mutatni. Külön öröm, hogy végre ismét hozhatok zenét a háromszoros Oscar-díjas Miklós Rózsától, ezúttal a Ben-Hur nyitányt játssza el a zenekar, de emellett lesznek olyan klasszikusok is, mint a Tűzszekerek Vangelistől, illetve a klasszikus filmmusicalek világából is szemezgetünk a program során.

VIDEO: Vangelis - Chariots of Fire

Az Oscar-díjas filmek és filmzenék válogatásában szerepelnek korábbi koncertjeik legnépszerűbb darabjai, de olyan újdonságok is felcsendülnek, mint Max Steiner gyönyörű szvitje az Elfújta a szél témáiból, a magyar származású Miklós Rózsa epikus kísérete Ben-Hur kalandjához, illetve Vangelis légies himnusza a Tűzszekerek című filmből.

Legyen szó James Horner zsenialitásáról, Hans Zimmer fülbemászó dallamairól vagy John Williams örökérvényű klasszikusairól, az Oscar/Zene koncert az egész filmtörténelmen átívelő válogatást ad az Amerikai Filmakadémia által kitüntetett zseniális mesterművekből. Mindezt nagy, szimfonikus hangzással, vetített filmrészletekkel, Oscar-díjas minőségben, a Margitsziget csodálatos „vetítőtermében”. Egyedi és megismételhetetlen program, nem csak filmrajongóknak!

Jegyek

Oscar/Zene szimfonikus filmzenekoncert

Július 15., péntek 20:00

Jegyár: 3500-4900 forint

További információt a programról és a jegyekről a Budapesti Nyári Fesztivál hivatalos oldalán és Facebook oldalán találtok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk