hirdetés

PROGRAMOK

Ilyen volt a Borfesztivál

A 22. Budavári Borfesztivál ezúttal a nőknek kedvezett. Negyven ponton kóstolhattatok magyar hölgy borászok által készített borokat. Körülnéztünk, tartsatok velünk!

Link másolása

hirdetés

Az ország legismertebb borfesztiválja bebizonyította, hogy több mint két évtized után is képes megújulni. Az idei rendezvény középpontjában a bor és a nő állt. Ez a koncepció több szinten is megnyilvánult. Egyrészt megismerhettétek a hazai női borászok kiváló borait, másrészt a Pannónia Női Borrend színpadán: az Oroszlános udvarban változatos programok mutatták be a nők és a bor kapcsolatát.

A szintén az Oroszlános udvarban található Bor és Nő standon egy helyen gyűjtötték össze a 24 borásznő tételeit, valamint külön jelzést tettek azokra a házakra, ahol a női termelők borait kínálták, ezekből közel 40 van. Az összes kiállító száma egyébként meghaladta a kétszázat.123

A rendezvényen a hazai 22 borvidék és a magyarlakta határon túli borrégiók is jelen voltak. Akadt olyan régió, ahonnan csak egy-két pincészet érkezett, de népszerű borvidékek esetében ez a szám megközelítette a harmincat.

A belépőhöz továbbra is járt a borospohár és egy nyakba akasztható tartó, ami segített abban, hogy ne hagyjuk el a poharat. A kóstolóadagok fél deciltert takartak. Ez a mennyiség 200-300 forintnál kezdődik. A kóstolójegyeket idén eltörölték, így minden standnál készpénzzel fizethettünk.568

Az idei vendégország Portugália volt, ahol a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több évezredes múltja van. Mivel Magyarországon is egyre népszerűbbek a portugál borok, ezért gondoltak arra a szervezők, hogy meghívják a portugál pincészeteket.

hirdetés

A magyar forgalmazón kívül tíz híres pincészet kínálta a portugál borokat. Az ismert portóiak mellett a fehérborokat is érdemes volt megkóstolni. A borokon túl kiváló ételeiket és kultúrájukat is bemutatták a portugál vendégek.1213

14

Természetesen a gasztronómiának kiemelt szerep jutott. A hagyományos fesztiválételek mellett számos új étel, különleges fogás szerepelt a kínálatban. Jól elfért itt egymás mellett a Gerbeaud Cukrászda és a kürtőskalács-készítő is.

A sajtválasztékban a magyar és a külföldi kiválóságok is helyet kaptak. Sőt, szeptember 14-én a Budavári Borfesztiválon tartották a Nemzetek Sajtversenyének eredményhirdetését is.

A fesztivál ideje alatt a Tablefree együttműködésnek köszönhetően tizenkét budapesti étterem borokhoz komponált menükkel várt bennünket. A menük ára egységesen 8000 Ft volt.161718

Kedvenc női boraink listája:

A badacsonyi Borbély Gabriellától a Gabriella Muscat Ottonel 2012 bort kóstoltuk. Kiderült, hogy ez a ház asszonyának legkedvesebb bora. A Csobánc hegy déli lejtőin termett, a muskotályszőlőre jellemző parfümös illatú és fűszeres zamatú, diszkrét savtartalmú bor egyértelműen a női fogyasztóknak kedvez.

A neszményi borászat hölgy tagjának: Székelyné Szöllősi Ágnesnek a Magnus 2011 névre hallgató cuvée-je is nagyon tetszett nekünk. A két nagy fehérbor fajta házasításából készített kiemelkedő minőségű reduktív ital, testes karakteres bor.

Roséfronton a Gál Pincészet hölgy tagjainak, Gálné Dignisz Évának és Gál Zsuzsannának a remekműve volt maradandó számunkra. A számos elismeréssel kitüntetett bor igazi nyári ital. A pinot noir, zweigelt és kékfrankos alapú száraz rosé kellemesen gyümölcsös illatú, üde, hűsítő nedű.

Vörösbor tekintetében a Jumrdzsák fantázianévvel ihletett syrah már a neve miatt is emlékezetes. A kiváló bor az Egri Korona Borház női borászának, Rácz Kingának köszönhető. A titokzatos, fűszeres italban visszaköszön a málna, az áfonya és a meggy. A 14%-os bor a férfiak ízlésének is kedvez, új fahordós érleléssel készült.

8
491510
Nyitva tartás:

Szept. 14–15. szombat-vasárnap: 10.00–23.00

Jegyek:

Napijegy: 2800 Ft

A jegy a következőket tartalmazta:

1 db kristály kóstolópoharat

1 kényelmes, könnyen használható pohártartó szütyőt

ingyenes belépést a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításaira

A hölgy látogatóknak kedveskedve az első 2000 hölgy kényeztető ajándékot kapott a Helia-D jóvoltából a Borfesztivál mind az öt napján.

További infóért katt fesztivál honlapjára!

Ha tetszett, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: