hirdetés

PROGRAMOK

Ilyen volt a VI. Kézműves Ízek Vására

Medveszalámi, vaddisznó burger, szarvas sonka, pisztrángpástétom, faszenes kecskesajt és számtalan finomság vár rátok a Kézműves Magyar Ízek Vásárán. Középpontban a halak és a vadak.

Link másolása

hirdetés

A megszokott harangszó helyett a vadászkürt egyedi dallamára nyitotta meg kapuit a VI. Kézműves Magyar Ízek vására. A magyar élelmiszereket és italokat bemutató rendezvénynek ezúttal is a Millenáris Park B épülete adott otthont. A kiállítók száma rekordot döntött. Százharminc árussal találkozhattatok az épületen belül, és még harminccal a csarnokból nyíló nyitott piacon.

A rendezvény kiemelt alapanyaga a vadhús és a hal volt. A Walesi Bárdok sora itt ténylegesen megelevenedett, kóstolhattatok mindent: "Vadat és halat, s mi jó falat, Szem-szájnak ingere".123

A legjobb, hogy a halat és a vadhúst nem csak feldolgozott termékként, hanem nyersen is árulták az udvaron. A magyar halfélék egészben, valamint pucolva, szeletelve is megvehetőek voltak, a vadhús pedig fagyasztva. Jó alkalom volt ez arra, hogy kipróbáljuk otthon is az elkészítését. Ez is egy újdonság, hiszen eddig nem volt nyers hús a vásáron.

A vadhúsokhoz számtalan termék passzol, olyan is amire még mi sem gondoltunk volna. A budai Brunner Méhészet például hazánkban elsőként hírvédjegyet kapott selyemfű mézet kínált, ami kiváló arra, hogy vaddisznócombot pácoljatok benne. A borlekvárok, boros dzsemek, kézműves bogyósgyümölcs lekvárok is remek kísérői a vadhúsból készült ételeknek.456

A kiállítók között befutott és kevésbé ismert manufaktúrák is megtalálhatóak voltaj. Többel már találkozhattatok az előző vásárokban is, de akadtak új résztvevők is. A hagyományokhoz híven nem csak a hazai, hanem a határontúli magyar termelők is képviseltetik magukat, közülük legtöbben Erdélyből érkeztek.

hirdetés

Az óriási, hold alakú sajtoktól, a nagymama kamrás polcát idéző lekvárokon, savanyúságokon át, a nyálcsorgató szalámikon, kolbászokon, sonkákon túl, az ínycsiklandó csokoládékig több ezer íz, sok-sok újdonság és ínyencség szerepelt a repertoárban.78

9

Mi kimondottan az újdonságokra utaztunk. Elsőként közvetlenül a bejáratnál a Bükki Kézműves Sajtosnál táboroztunk le. Megkóstoltuk a faszenes kecskesajtot és a tehénsajtot, a fekete bevonatú, lágy tejtermékek igazán markáns ízűek, mértékletes fogyasztás ajánlott belőlük. Szívesen megízleltük volna a gyümölcsös krémjoghurtokat, és a hegyvidéki érlelt sajtból készült pesztót is, de ezeket a termékeket csak szombattól kínálták.

Átellenben a Mardó Kft. nyírfacukros édességeivel barátkoztunk, a gesztenyés és a tejberizses, cukormentes fagylaltok mély nyomokat hagytak bennünk. A pár asztallal odébb lévő Gabriel Bon-Bon Manufaktúra csokoládéival csak szemezgettünk, de itt már a csomagoláson keresztül több termék is felkeltette az érdeklődésünket.

Az új Sissy-sorozat ibolyás csokoládéja legalább annyira különleges, mint a Magyar Rapszódia fantázianévvel, Liszt Ferenc arcával fémjelzett, fadobozba csomagolt csokoládétorta.10111213

Az udvarhoz közeledve füstölt pisztrángot falatoztunk a Sáfrány pisztrángtenyészet standjánál, ezután következett az igazi bűnözés. A szabadtérre lépve szinte vidéken éreztük magunkat. Nem haboztunk az erdélyi Honor Vadfeldolgozónál azonnal lecsaptunk a fűszeres medveszalámira.

A húsának a színe a hagyományos téli szalámihoz hasonlított, talán egy-két árnyalattal sötétebb volt. Az íze pedig rendkívül karakteres, nem is igazán tudjuk mihez hasonlítani, a medvehús egyedi kategória.

Mint kiderült Erdélyben sem gyakori ez az étel, hiszen a medve védett állat, de elszaporodott az állomány, ezért időnként a vadászok engedélyt kapnak a termetes állatok kilövésére. Pár társaság fel is dolgozza a medvehúst, ami speciális tudást igényel. A medvetalpakat pedig trófeaként árulják.141516

A jó levegőn szívesen csipegettünk a frissen sült libatöpörtyűből, mangalicatöpörtyűből is és egyáltalán nem hiányoltuk hozzá a kenyeret. Megismerkedtünk a természetes alapanyagokkal színezett, a rovásírás betűit szimbolizáló száraztésztákkal, aminek megfejtése kétségtelenül nagyobb kihívást jelent, mint a hagyományos változatáé, de jól mutathat a paradicsomlevesben.

Az ízlelőbimbóinkat két óra alatt kifárasztottuk, de nem tudtunk eljönni anélkül, hogy a galérián lévő Almárium Bisztróban meg ne ettünk volna egy vaddisznó burgert. A tartalmas, óriás szendvics igazán laktató, stílusosan gyümölcsös szósz helyettesíti benne a ketchupot. Ez egyébként 1500 forintba került, míg a vadas halas főételek ára 1800 forintnál kezdődött. A kézműves portékák árusonként eltérőek voltak, a minőség az olcsóbb és a drágább csemegéknél is garantált.1718

1920

Vásárfia gyanánt érdemes olyan alapanyagokat beszerezni, amelyekből otthon valami finomat főzhetünk. Mivel a vásáron kapható vaddisznócomb, minőségi őrölt paprika, vörösbor, mangalicazsír, ezért a mi választásunk az egyik kedvencünkre a vaddisznópörköltre esett.

Vörösboros vaddisznópörkölt

1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb

40 dkg vöröshagyma

7 dl száraz vörösbor

5 dl sűrített paradicsom

1 dl mangalicazsír

1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika

2 teáskanál majoránna

1 db babérlevél

1 teáskanál borókabogyó

só, fekete bors

3 duci gerezd fokhagyma

A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük a zsírt és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Paprikával megszórjuk és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.

Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet. Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.

A borókabogyót és a borsot tegyük fűszertojásba, így elkerüljük azt a kellemetlenséget, hogy valaki ráharap

Az étel készülhet gombával is.

Recept: GasztroRéka

21222324

A felnőtt napijegy ára:

1.500 Ft/nap

Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

A jegy árát tavaly is levásárolhattátok a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban, ezúttal azonban már a helyszínen is megtehettétek ezt, a rendezvényen kapott 300 Ft-os kuponok formájában.

Helyszín:

Millenáris B Csarnok, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.

Nyitva:

2013. november 8. (péntek): 12:00 - 22:00

2013. november 9. (szombat): 09:00 - 22:00

2013.november 10. (vasárnap): 09:00 - 20:00

További információkat KATT IDE


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK

Jön a Grand Handball Day, a Kézilabdázás napja!

Egész napos családi kézilabda-fesztivál a 2022 januárjában rendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság jegyében, a BOK Csarnokban.

Link másolása

hirdetés

Jelenlegi és korábbi válogatott kézilabdázókkal, közismert személyiségekkel, változatos aktivitásokkal és versenyekkel, valamint gasztronómiai kiegészítő programokkal jelentkezik a Grand Handball Day október 9-én. A 2022-es, magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság január 13-i, budapesti rajtjáig kevesebb mint 100 nap lesz hátra az esemény idején, a hazai szervezőbizottság ezt a mérföldkövet ünnepli a nagyszabású programmal, amelyre a belépés ingyenes.

Watch Games. See More. – az Európa-bajnokság szlogenje a Grand Handball Day alkalmával is érvényes lesz. Az egész napos rendezvényen a kézilabda lesz a középpontban, a kiegészítő aktivitások pedig a kellemes kikapcsolódást garantálják majd, minden korosztály számára.

A programok 10 órakor indulnak, és egészen napnyugtáig lesz mozgásban a helyszín. Először a gyerekek, majd később a fiatalok teljesíthetnek kézilabdás kihívásokat, tesztelhetik készségeiket, ahogyan egész nap kipróbálható lesz egy kézilabda-tematikus élménypark is. Itt a legmodernebb digitális eszközök mérik például a lövéserősséget, a pontosságot vagy épp a reakcióidőt.

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott tagjai is ott lesznek az eseményen, így a szurkolóknak lehetőségük lesz találkozni a kedvenceikkel.

Várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közismert személyek és férfiválogatottunk korábbi tagjainak félórás játékát, ahogyan a kora délutáni nosztalgiamérkőzést is, amelyen a magyar kézilabdázás korábbi meghatározó alakjai közül vesznek részt többen is, így Nagy László, Gulyás István, Carlos Perez vagy Zubai Szabolcs. A közéleti személyiségek csapatában ott lesz többek között Diaz, Henry Kettner, Péter Szabó Szilvia vagy épp Vastag Csaba, aki Veszprémben nőtt fel és 12 évig kézilabdázott. A nap során kiderül, mennyire kopott meg a tudása.

A nap során egyetemisták, valamint a szenior korosztály képviselői is játszanak rövid mérkőzéseket, de lesz kerekesszékes kézilabda-bemutató és ügyességi verseny, ahogyan a világszerte ismert Face Team akrobatikus kézilabdabemutatója is ott szerepel a programban.

hirdetés

A Grand Handball Day egyik főszereplője ezzel együtt az Európa-bajnokság kabalafigurája, Tricky lehet, a mókás szarvas felel majd a minél oldottabb hangulatért. Sőt, kollégáival, egyesületek, sportági szervezetek kabaláival is vív majd egy párbajt az élményparkban.

Gasztronómiai kitelepülések is színesítik a napot, ott lesz a VIWA Vitaminwater és a The Box Donut mellett a Watch Games. See More. limitált kiadású borát kínáló Miklós Csabi Pincéje, valamint a Horizont Brewing kézműves sörfőzde, amely külön meglepetéssel készül a látogatók számára.

A Grand Handball Day a BOK Csarnokban várja a kézilabdabarátokat, érdemes az eseményt a közösségi oldalon is követni a friss és aktuális információkért.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Idén visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!

A legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel, hangulatos Halpiknikkel és Fish Food főzőversennyel várják a látogatókat.

Link másolása

hirdetés

Érdemes lesz ellátogatni október 15-17. között Siófok Fő terére, hiszen a legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel és hangulatos főzőversenyekkel vár a Siófoki Halfesztivál. Az idei évben még büszkébben hozza el számunkra a kulináris élményeket a halból készült egyedi ételek által, hiszen a tóban élő fogassüllő és ponty „Balatoni Halként” idén júniusban uniós oltalom alá került. Ennek örömére rajzpályázatot is hirdet a város, melyre alsó és felső tagozatos általános iskolások műveit várják értékes siófoki ajándékokért. Jelentkezni október 13-ig lehet!

Szombat reggel a város lakóinak konyhája kerül a középpontba: a helyi egyesületek által életre hívott Halpiknik során mindenki megmutathatja, milyen páratlan ízeket tud felvonultatni a Balatoni Hal ünnepén. A díjazottak kihirdetése után a Balaton élővilágába nyerünk bepillantást, hiszen a víz alatti világ és a horgászat rejtelmeibe kalauzol minket Bodó Iván, a Balatoni Halmesék című könyv szerzője, aki siófokiként - rengeteg balatoni élményén keresztül - ezer szállal kötődik a tóhoz.

Vasárnap is sor kerül a balatoni halat felvonultató szakácsok közötti megmérettetésre, ahol a gasztroárusok legjobb halas ételeit értékeli a szakértő zsűri a Fish Food versenyen.

A főzőversenyek, előadások és koncertek mellett kézműves vásár, halas gyerekjátékok és ízletes halételek várnak az érdeklődőkre a siófoki Víztorony körül. A Halfesztivál hagyományainak megfelelően idén sem maradhat el az óriásbogrács, amelyben több mint 1000 liter halászlé készül majd az ínyencek örömére.

A rendezvény ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Libás finomságok várnak novemberben Siófokon

A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál

November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: