/programok/mar-kaphatok-jegyek-a-hajlektalanokrol-szolo-operara/
hirdetés

PROGRAMOK

Már kaphatók jegyek a hajléktalanokról szóló operára

A formabontó előadás premierje május 29-én lesz Budapesten. A jegybevételt teljes egészében rászorulók kapják.
Link másolása

hirdetés

Tavaly ősszel mi is beszámoltunk róla, hogy egy magyar szerző, Col Legno hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával írt operát. Fő célkitűzése az volt, hogy a mű elősegítse a hajléktalanság helyes társadalmi megítélését és érzékenyebbé tegye az embereket a témában.

A zeneszerző régóta törte a fejét azon, hogyan tudna hátrányos helyzetű embereken segíteni. 2013 év végén közönségként részt vett egy hajléktalan humorfesztiválon, amelyen Csábi István novellája megadta a darab alapötletét. (A novella hajléktalan írója sajnos nem érhette meg, hogy műve színpadra kerüljön: tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt.)

hajlektcim

Ezt a humoros történetet egészítette ki a zeneszerző nehéz sorsú költők verseivel. Az egyetlen hajléktalan című operában egy vidéki városban járunk, ahol hirtelen egy hajléktalan ember jelenik meg. A polgármester befogadja őt. Mivel nagyon jól bántak a város egyetlen fedél nélküli emberével, idővel elkezd egyre több otthontalan figura özönleni a településre.

hirdetés

Folyamatos konfliktusok következnek, mivel a helyi ellátó rendszer nincs felkészülve a tömeges hajléktalanságra. A polgármesternek döntenie kell: mi legyen a város „új lakóival”?

Az opera premierje a Csepel Színházban lesz május 29-én 19 órakor. A bevétel két alapítvány közreműködésével jut el az otthontalan emberekhez: a Diótörés Alapítvány többszörösen hátrányos helyzetű hajléktalan fiatalok gyógyszereinek és vitaminszükségletének fedezéséről gondoskodik a bevétel rájuk eső részéből, a Menhely Alapítvány szárnyai alatt működő Fedél Nélkül utcalap pedig otthontalan emberek részére kiírt havi Művészeti Pályázatainak pénzdíjait – széppróza, grafika és vers kategóriákban – fedezi az összegyűlt pénz erejéig.

Rövid ízelítő az operából:

Col Legno januárban a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában (azóta több dolog megváltozott, például a címszereplő személye és a bemutató helyszíne):

Jegyek

Az operaelőadásra jegyek 2.500 Ft, 2.900 Ft és 3.500 Ft-os árakon a Broadway Jegyirodákban (VII. Károly Krt. 21.; XIII. Hollán Ernő u. 10.; Rózsakert : II. Gábor Áron u. 74-78.), a Szabad Tér Jegyirodában (VI. ker. Nagymező u. 68.), valamint Hajdan Vali (06 70 248 05 47) és Jancsó Vera (06 20 314 60 89) bizományos jegyértékesítőknél kaphatóak. A jegyértékesítőkön és irodáikon kívül a www.jegy.hu és a www.broadway.hu felületeken keresztül is beszerezhetitek a jegyeket, legkényelmesebben IDE KATTINTVA.

eh_jegy

Lehetőség van támogatói jegyek vásárlására is, amellyel a hajléktalan embereknek szánt pénzösszeg gyarapodik. Ezeket a normál jegyárak mellett 5.000 és 10.000 Ft-ért lehet megvásárolni.

A szervezők várják a különleges tárgyakat, ereklyéket stb., amelyeket elárvereznek, a befolyó pénzt pedig szintén otthontalan emberek kapják. Az opera hivatalos oldalán a facebook/azegyetlenhajlektalan részére küldött bejegyzésben vagy üzenetben tehetik meg tárgyi felajánlásukat az árverezéshez. Col Legno például Lothar Matthäus egykori német csapatkapitány - későbbi magyar szövetségi kapitány – autogramját ajánlja fel egy 1990-es, világbajnok csapatot ábrázoló vázlatrajzon.

eh_jarmu2

Járműreklám is hirdeti az operát

A rendezői próbák a premierre már megkezdődtek. Az ötletgazda-zeneszerző-rendező biztos abban, hogy szép előadáson vehet majd részt a közönség május 29-én, mindazonáltal nem magára az opera bemutatására, hanem az azt megelőző és az utógondozó marketing kommunikációra helyezi a hangsúlyt, amelynek célja többrétegű.

Egyrészt az, hogy rövid, közép és hosszútávon jobb legyen a hajléktalan embereknek, másrészt még nagyobb társadalmi összefogás alakuljon ki a témában, valamint még szorosabb együttműködés a szociális ellátórendszer, az érintett hajléktalanok és a döntéshozók között, az otthontalan emberek érdekében.

eh_plakat

Az előadás plakátja

Az operaelőadásra hangoló programnak az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (5. ker., Molnár u. 11) ad otthont 2015. április 29-én 18 órakor. Ez a rendezvény azoknak lehet érdekes, akik az opera kulisszái mögé szeretnének nézni zenei szempontból. Sok szeretettel várnak mindenkit, zenei képzettségtől függetlenül: bárki számára érthető lesz, és érdekfeszítőnek ígérkezik a program.

Ha megnéznéd az operát, oszd meg ezt a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk