/programok/lenyugozo-makett-terepasztal-az-operanal/
hirdetés

PROGRAMOK

Lenyűgöző makett-terepasztal az Operánál

Magyarország, Ausztria és Németország tájait, illetve vasútvonalait barangolhatjátok be a Miniversumban.

Link másolása

hirdetés

A nem mindennapi attrakció ötlete Kocsis Attila fejéből pattant ki nagyjából két évvel ezelőtt, egy hasonló németországi látványosságon felbuzdulva. Az építési munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek. Összesen közel 50 fő segédkezett a 300 négyzetméteres terepasztal megalkotásában, a teljes folyamat 30 ezer(!) munkaórát vett igénybe.

Nem hiába, hiszen az eredmény magáért beszél. A makettek elképesztően részletgazdagok: gyakorlatilag minden apróságra ügyeltek a tervezők, a miniatűr ember- és állatfiguráktól kezdve az autókon át egészen a kirakatok feliratáig. Tényleg olyan az egész, mintha Gulliver liliputi utazását élnénk újra, azzal a különbséggel, hogy természetesen semmihez nem lehet hozzányúlni.miniverzum (22)miniverzum (1)miniverzum (5)

Kárpótol viszont ezért az interaktivitás: rengeteg nyomógombot helyeztek el a terepasztal teljes hosszában, amelyek segítségével különböző mozgásokat (például daru, szélmalom), illetve hang- (állatbőgés, harangzúgás) és fényhatásokat (autók villogói) idézhettek elő. Még néhány vonatot is mozgathattok, ezek többségét azonban az önmagában is lélegzetelállító vezérlőből irányítják. Itt két ember ül egy egész falnyi monitor előtt, tisztára, mint az amerikai filmekben.

A vonatok folyamatosan mozgásban vannak: alagútból ki, alagútba be, az egyik állomásról a másikra. Mondanunk se kell, a gyerekeknek mekkora élményt nyújthat ez, de rajtuk kívül is szinte bárki belefeledkezhet pusztán abba, hogy bámulja az elhaladó mozdonyokat és vasúti kocsikat.miniverzum (6)miniverzum (9)

miniverzum (10)

Összesen tizennégy település miniatűr mását építették fel. Az alaprajz Budapestről indulva nyugat felé halad: fővárosunk után az első helyiségben Tata, Pannonhalma, Győr, Nagycenk és Sopron terül el. Egy gyors „határátlépést” követően máris az ausztriai Burgenlandban találjátok magatokat, ezután pedig Bécs, Melk és Dürnstein következik. Németországból Leuchtenburgot, Rothentsteint, Uelzent, Eisenachot, valamint az utóbbi melletti Wartburg várát csodálhatjátok meg.

hirdetés

Az említett interaktivitást fokozzák a kihelyezett érintőképernyők is, ahol a látványosságok eredeti másának fényképeit, illetve rövid leírását olvashatjátok el – egyelőre csak magyarul, de a turistákra tekintettel rövidesen más nyelveken is.miniverzum (12)

D. Tóth Kriszta, a sajtótájékoztató moderátora, Kocsis Attila ötletgazdávalminiverzum (13)miniverzum (14)

Ha megéheznétek vagy megszomjaznátok, a kávézóban pihenhetitek ki a fáradalmakat. Itt a kávékülönlegességeken kívül szendvicseket, édes és sós süteményeket, illetve palacsintákat fogyaszthattok. A legkisebb látogatókat külön játszóház várja, ahol a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységekben vehetnek részt.

A Miniversum kötelező program minden makett- és vasútmodell-rajongónak, korosztálytól függetlenül. Mi most bő másfél órát töltöttünk ott, de ez közel sem volt elég arra, hogy minden apró részletét megcsodáljuk és feldolgozzuk, így biztosan visszamegyünk még.miniverzum (15)miniverzum (16)miniverzum (19)miniverzum (20)

Tudnivalók

Cím: VI. kerület, Andrássy út 12. (a Deák Ferenc tértől 5, az Operától 1 percre)

Nyitva tartás: vasárnaptól csütörtökig 9-19 óra között, pénteken és szombaton 9-21 óra között.

Jegyárak: teljes árú belépő 1900 forint, gyerekeknek (3-14 éves korig) 1300 forint, családi jegy (2 felnőtt és 1-3 gyerek) 4900 forint.

Bővebb infók és előzetes helyfoglalás a honlapon: KATT IDE.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk