KávéBár a Corinthiában
Valódi bár hangulat alakult ki a Corinthia Hotelben. A vasárnap estig tartó KávéBár Bazáron a kávékülönlegességek mellett, nemes italokat, finom desszerteket kóstolhattok. A kiállítóktól és az előadóktól pedig elméleti tudást szerezhettek, valamint a legjobb hazai baristáknak is szurkolhattok.
Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel
A tavalyi Kreatív Kávéfórum után idén itt a KávéBár Bazár. A helyszín ezúttal is a patinás Corinthia Hotel első emelete. A megújult rendezvényen legalább akkora szerepe van az alkoholos italoknak mint a főszereplő kávénak. A kiállítók száma szemmel láthatólag bővült és a résztvevőké is.
Az első két teremben a kísérőitalok és ételek kaptak helyet, míg a kávékat és a versenyterületet továbbra is a belső nagy teremben találjátok. A belépőért cserébe a legtöbb standnál ingyen kóstoló jár - ez a kávéknál normál adagot jelent, egyéb termékeknél kisebbet-, csak egy-két termékéért kell fizetni. A szakmai programok és vezetett kóstolók is szabadon látogathatóak.
A kávéfajtákat illetően spontán felmérés alapján az arabica vezet, az elkészítés ellenben rendkívül változatos. Van aki az ötvenéves olasz kávégépre esküszik, más pedig a legmodernebb készülékkel dolgozik. A minőség azonban mindenkinél az első.
A kávékészítésnél a kávékészítő szerepe legalább annyira hangsúlyos mint a eszközöké és a pörkölésé, így mindenhol profi baristák készítik a finomabbnál-finomabb kávéitalokat. A latte art művészetét a jelenlévők magas szinten űzik, így tejhab motívumoknak nincs határa.
Az ízesítők választéka is széles. Szirupokkal, alkohollal, fűszerekkel egyaránt feldobhatjátok a feketéteket. Sőt a kávékoktélokat is megkóstolhatjátok. A szakmai bemutatókon pedig a kávék és az alkoholos italok helyes fogyasztásáról és készítéséről szerezhettek alapvető információkat. A fogyasztás terén nincs hivatalos határ, van olyan barista akinek tíz csésze is belefér, de ti annyit igyatok amit a szervezetetek bír.
Vasárnap kávébajnokságot és koktélbajnokságot rendeznek. A koktélbajnokság hat versenyszámból áll és az egyes megmérettetések győztesei a nap végén összevetik tudásukat és a legjobb viszi a pálmát. A kávénál pedig az adott kategóriának lesz egy győztese.
A baristák a második napon négy számban indulnak. A Cup tasting keretében a kóstolónak minimális idő alatt 24 kávéból 8 eltérő mintát kell kiválasztania. A Brewers-ben filteres kávékat készítenek a versenyzők és ezek ízeit TDS -teljes oldott anyag tartalom- mérővel vizsgálják meg a bírák. A Good Spirit verseny az ír kávékról és az alkoholtartalmú kávékülönlegességről szól, a Latte Art-ban pedig a tejkrémöntés művészei mérkőznek meg egymással.
Szemmértékre sokan szurkoltatok az első napon is a versenyzőknek a tapasztalt kávésok szerint még mindig nem olyan a hangulat mint egy olasz rendezvénye, ahol a fociszurkolók táborának lelkesedésével vetekszik a barista drukkerek csapata.
A kávé és a süti jó páros, itt főként a fagyasztott olasz sütemények és amerikai fánkok kerültek előtérbe. A modern eljárás egyáltalán nem zavaró. A kézműves desszerteket az Országos Macaron Naphoz közeledve a rendezvény pultjánál ehettek, de ha jeges nyalánkságra vágytok olasz gyümölcsfagyikat, tejszínfagyit és joghurt alapú fagyit is nyalogathattok az előtérben.
A tömény italok közül olyan kiválóságokat ismerhettek meg, mint a Royal Cognac hosszan érlelt eredeti francia konyakjai - 7 és 40 éves párlat is van!-, a napokban nyitott The Gin Shop italai, a több mint 100 éves Stolichnaya vodka hagyományos és gyümölcsös változatait, valamint az olasz mandula és tojáslikőrt és a nemes magyar pálinkákat.
Közvetlenül a bejáratnál olasz habzóbort csapolnak, az átjáróban gyümölcslé kóstolót tartanak, a több ponton kihelyezett hűtőkben pedig olasz ásványvizet kínálnak számotokra, de van forró csoki és koffeinmentes kávé is. Ízléstől és korhatártól függetlenül mindenki találhat kedvére valót, nyugodtan vihettek magatokkal gyerekeket is.
A KávéBáron egy napnyi idő sem feszélyező, de ha nincs ennyit nem tudtok rászánni akár egy-két órára érdemes benézni.
Február 24. vasárnapi programok:
A meghirdetett időpontokhoz képest valószínűleg a vezetett kóstolókat előbb tartják.
EXHIBITION CENTER
10.30 Magyar Cup Tasting Bajnokság 2013
13.00 Magyar Brewers Bajnokság 2013
14.00 Magyar Coffee in Good Spirits Bajnokság 2013
16.00 Magyar Latte Art Bajnokság 2013
19.00 Országos Barista Bajnokság eredményhirdetés, díjátadó
CAFE&BAR LOUNGE
10.00 -20.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság 2013
20.30 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság eredményhirdetés, díjátadó
ATRIUM TERASZ
14.00 Világhíres kávék ízpróbája
Tóth Sándor (kétszeres magyar barista bajnok, A Kávé Háza 1927)
14:30 Kávé?Koktél?Desszert?
Kántor Enikő vezető barista és Györffy Árpád séf (Aranykaviár) bemutatója
15.00 Cognac, avagy a leghíresebb szőlőbor párlat
Előadás és vezetett kóstoló a Royal Cognac támogatásával
16.00 Bartenders’Club - Vodkák csúcsminőségben
Előadás és vezetett kóstoló Nagy Zoltánnal (Boutiq’Bar, The Gin Shop)
17.00 Ginek régi és új generációja
Dunajcsik Dóra
Nyitvatartás:
2013. február 24. vasárnap
10.00 – 20.00 óra között
Minden további infóért KATT IDE
Ha szereted a kávét, akkor nyomj egy lájkot!