hirdetés

PROGRAMOK

Interaktív Boszorkánymúzeum

Gondoltad volna, hogy ükanyáink tollas pogácsát sütöttek, ükapáink lidérckosarat fontak? Számtalan hasonló szokással és hagyománnyal ismerkedhetsz meg az egyetlen hazai Boszorkánymúzeumban, ahol azt is megtudhatod, mi a különbség a magyar és az angolszász boszik között. Tarts velünk egy misztikus kalandra!

Link másolása

hirdetés

Gondoltad volna, hogy ükanyáink tollas pogácsát sütöttek, ükapáink lidérckosarat fontak? Számtalan hasonló szokással és hagyománnyal ismerkedhetsz meg az egyetlen hazai Boszorkánymúzeumban, ahol azt is megtudhatod, mi a különbség a magyar és az angolszász boszik között. Tarts velünk egy misztikus kalandra!

Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel

A boszorkányokat általában negatív képzetekkel társítjuk, és erre rájátszanak a különböző hiedelmek, babonák. A boszorkánysághoz mindig kapcsolódik valami titokzatosság, megfoghatatlanság. Ez az általános felfogás bennünk is élt, és így vágtunk neki, hogy felfedezzük az egyetlen magyar Boszorkánymúzeumot.

Hiába tudtuk, hogy nem fal fel minket a vasorrú bába, belépve a sötétségbe vezető kapukon azért megemelkedett az adrenalin-szintünk. Ezt az érzést még fokozták az előtérben a villogó koponyák, és a koporsóból kialakított gardróbszekrény.

hirdetés

Iván Anita múzeumvezető, vajákos, azonban sétánkat egyből azzal kezdte, hogy az egyedi helyet éppen azért hozta létre két éve, hogy a sztereotípiákat megszüntesse.

Épp kezdtünk volna megnyugodni, amikor megmozdult az óriás boszorkánybábu. Egy halk sikoly után már minden simán ment, felvettük a fonalat.

Elvileg a termekben sötét van, és nektek kell elemlámpával felderíteni a kiállított dolgokat, miközben Anita körbevezet mindenkit. Mi félhomályban szemlélődtünk, de így is átjött a hatás. Nincsenek táblák, nincsenek kordonok, ez egy kimondottan interaktív múzeum.

A tárlat három részre bontható. Az elsőben megismerhetitek a magyar boszorkányvilágot. Többek között kiderül, hogy a boszorkány egy gyűjtőfogalom volt, amin ugyanúgy érthettek füvesasszonyokat, mint táltosokat vagy "álmodókat". A képességek között lehettek átfedések, de valójában mindenki szakosodott valamire.

A boszorkányüldözésnek külön fal állít emléket, eredeti kéziratokkal, képekkel illusztrált ez az időszak, még a bitófa sem hiányzik. Anitától közben megtudjuk, hogy generációról-generációra öröklődött náluk a „boszorkányság”, a dédapja például táltos volt. A múzeumban kiállított tárgyak nagy része ezért saját gyűjtemény, családi hagyaték.

Az érdekes holmik között külön szerepe van a babonához kapcsolható eszközöknek. A plafonra lidércszék van felszögezve, a sarokban lidérckosár, az ajtónál fekete tojás.

Az álmot zavaró lidérc kultusza nagyon erős volt a régi világban. Úgy vélték, a lidérc a fekete tyúk első tojásából kel ki, és sötét árny formájában rájuk ront álmukban. A szék arra szolgált, hogy leülhessen a zaklató „vendég”, a kosár pedig megfogta, hasonlóan az indiánok álomcsapdáihoz.

Ehhez képest a fonott seprű, amire a külföldi boszorkányságot bemutató helyiségben lelünk, már szinte csekélység. Végre megtudjuk, hogy mit is jelentett igazából a seprűvel repülés. A boszorkányok csoportosan összegyűltek, droghatású gyógynövénykeverékkel eufórikus állapotot értek el, és a seprűt a lábuk közé téve úgy érezték, hogy repülnek.

Itt kerül elő az északi népcsoportok boszorkánya, Luca is, és a hozzá kapcsolódó hagyományok, amelyek nálunk is meghonosodtak.

Mint kiderült, régen nem csak gombócfőzés és búzahajtás volt ősanyáink tarsolyában, hanem a halál megjósolása céljából tollas pogácsát is sütöttek. Úgy hitték, hogy amilyen korosztályú ember fogyasztja el a tollas süteményt, olyan korosztály hal meg a következő évben a családban.

A Wicca mozgalomról, és a Halloween hagyományáról is megtudhattok mindent, és térképen megnézhetitek, hogy egész Európában milyen kevés a boszorkánymúzeum.

A program utolsó állomása a tanterem. Anita a Boszorkányseprű Kulturális Egyesület elnökeként boszorkánytanfolyamot tart, amelynek keretében megismerkedhettek a magyar boszorkánysággal, a gyógynövényekkel, ásványokkal, krémek és tinktúrák készítésével.

A mi kezünkre is kerül egy isteni illatú almás krém, a tanteremben található gyógynövényeknek is nagyon jó illata van. A kevésbé barátságos háziállatok, a piócák is itt élnek, Anita egy tanítványától kapta őket. Ezek az élőlények jól bírják a sötétséget, azért esett rájuk a választás.

A látogatás végén mindenki ajándékot kap, és az Ezerjófű Varázsbazárban is vásárolhattok egyedi szuveníreket.

A múzeumlátogatás bejelentkezés alapján történik, várhatóan jövő héten költöznek egy másik, közeli pincébe. Havonta egyszer pedig ingyenes közösségi programokkal várnak benneteket nyílt napjaikon. Iskolai csoportoknak rendhagyó tanórákat szerveznek, így akár az osztálykirándulást is szervezhetitek ide.

Úgy véljük, hogy ez egy igazán jó hely arra, hogy népi kultúránk egy csaknem elfeledett ágát is megismerhessétek.


Nyitott Programok 2012 :

Április 7: húsvéti tojásfestés

Május 12: mandala készítés

Június 9: álomcsapda készítés

Július 14: gyógynövény-zsák készítés

Augusztus 11: mágikus doboz készítés/festés, varázspálca készítés

Szeptember 15: papírmerítés

Október 13: gyertyaöntés

November 10: szombat - ékszerkészítés

Elérhetőség:

Április 7-től: Budapest, XIII. kerület, Kádár u. 4.

További infókat a múzeumról: itt találtok.

Ha elmennél, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: