Ilyen volt a Badacsonyi Szüret
A Badacsonyi borvidék az egyik legkedveltebb a magyar borvidékek közül. A régió talán legismertebb eseménye a Szüreti Karnevál, amit minden évben szeptember második hétvégéjén rendeznek meg. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogyan telt a szüreti vigadalom Badacsonyban.
Gerlachfalvy Réka képes beszámolója
Badacsony mindig is szőlőtermő vidék volt, már a rómaiak is felfedezték a terület kiváló adottságait. Nem meglepő, hogy a legtöbb ünnep a bor és a szőlő témája köré szerveződik.
A legjelentősebb kulturális esemény a Szüreti Karnevál, amely minden évben sok hazai és külföldi érdeklődőt vonz. Idén sem volt ez másképp. A pénteken még alvó kisváros szombatra megtelt élettel. A mólónál volt a fesztivál központja, ahol egy óriási sátor adott otthont a kulturális és szórakoztató eseményeknek.
Udvarában pedig borfesztivál, kirakodóvásár, és népi játszóház volt. Az ünnepélyes megnyitót operettműsor követte. Nem tudjuk, hogy a bornak, a melegnek, vagy a kettő együtthatásának köszönhetően, de a hangok néha ide-oda csúsztak. :) A közönséget szerencsére ez nem zavarta, nagy tapsot kaptak a fellépők.
Az est fő eseménye a szüreti utcabál volt, amely inkább hasonlított diszkóra, mint bálra, de ez senkit nem feszélyezett. Jól mulattak a jelenlévők.
A borkóstolás is jólehetőségnek bizonyult, gyorsan fogytak a visszaváltható üvegpoharak. A kínálatban több helyen is megjelentek az ismert balatoni borok, mint például az olaszrizling, szürkebarát, a muscat ottonel, a rajnai rizling és a rizlingszilváni.
A kevésbé ismert tradicionális badacsonyi borokkal is meg lehetett ízlelni, nevezetesen a kéknyelűt, a bakatort, a budai zöldet és az ürmöst.
Azt ajánljuk, hogy ha Badacsonyban jártok, a kéknyelűt mindenképpen kóstoljátok meg. Hungarikum, ásványos jellege és fűszeres íze van, csak itt termesztik, beporzója a budai zöld, amely szintén már csak itt fordul elő.
Kedvenc kiállítónk a Léránt Pince lett, itt kedvesség és szakértelem is párosult a kiszolgáláshoz. Náluk kóstoltuk az ürmöst is.
Az ürmös a vermuthoz hasonló ital, Szegedy Róza kedvence volt, ezért terjedt el Badacsonyban. Léránték olaszrizlingből és tizenháromféle gyógynövényből készítik. A fogyasztásával vigyázni kell, mert annak ellenére, hogy nem érezni benne, magasabb az alkoholtartalma, mint egy szimpla fehérboré.
A vasárnap fő eseménye a szüreti felvonulás volt. Ez az ország leghosszabb felvonulása. Idén ráadásul időben is nagyon elhúzódott, mert a felvonulók nagy része nem vette túl komolyan a szerepét. Közel négy óra alatt tették meg a két kilométeres szakaszt. Ennek ellenére látványos volt a menet.
Felvidéki és hazai néptánccsoportok, római légiósok, borlovagendek, zászlóforgatók, óvodások és iskolások is szórakoztattak minket. A díszvendég Sasvári Sándor színművész volt, aki ezúttal lóháton érkezett és Mátyás király bőrébe bújt.
Királynői szerepben Pfiffer Katalin jelent meg , akinek 2010-ben valóban került korona a fejére, ekkor ugyanis elnyerte az ország borkirálynője címet. Ő is lóháton közlekedett, de elmondta, hogy szerinte motorral könnyebb, mint a rakoncátlan lóval.
A karneválszemle után régiójáró borbuszra szálltunk és körbeutaztuk a környéket. A speciális jármű megállói a badacsonyi és környékbeli pincészetek, éttermek, gasztronómiai pontok.
Az utazáshoz idegenvezetés is jár. Szakaszjegyet és napijegyet egyaránt válthattok rá. Elő-, és utószezonban hétvégeken, főszezonban pedig minden nap közlekedik.
A kisebb kirándulás után visszatértünk a szüreti sátorba, meghallgattuk Berecz András meséit és a Ghymes együttes prominens alakjának, Szarka Gyulának és barátainak koncertjét. Megkóstoltuk a vásári csemegéket is.
Összességében jól éreztük magunkat, de mindannyian egyetértettünk abban, hogy szívesebben vennénk részt a régi karneválokon, amikor még hosszú népművészeti vásárokon kínálták az egyedi portékákat, és amikor a kosztümös felvonulók nem gyújtottak rá fél méterenként.
Ha szereted a szőlőt és a bort, lájkold!