Ilyen a Libamájfesztivál
Gondoltátok volna, hogy a libamáj fagyiként éppúgy megállja a helyét, mint ünnepi fogásként? Ha hagyományos ízekre vágytok vagy ellenkezőleg: a csúcsgasztronómia hívei vagytok, egyaránt a Budavári Libamájfesztiválon a helyetek. A szárnyaskülönlönlegességek mellett minőségi borokat, kézműves magyar termékeket is kóstolhattok vasárnap estig.
Szöveg: Gerlachfalvy Réka Fotó: Mervai Márk
A tokaji borról és a libamájról leginkább a karácsony jut eszünkbe, pedig ez az étel sokoldalúbb annál, mint ahogy gondolnátok. Az évek óta Orosházán megrendezett Libamájfesztivál idén a Budai Várba költözött, hogy közelebb hozza számotokra mindazt, amit ez az ételkülönlegesség jelent.
A kiállítóknak és a szervezőknek is az a célja, hogy megismertesse veletek, milyen sokoldalúan használható fel a libamáj és nem mellesleg a liba és a kacsahús. Azt is megtapasztalatjátok, hogy ahány faház, annyiféle feldolgozás, sőt, még élő libákkal is találkozhattok.
A fesztivál területe nem túl nagy: a Kolduskaputól az Oroszlános udvarig tart. A Hunyadi udvarban az étteremek és a nagyszínpad, a Nyugati Romkertben a kézműves termelők és a libatenyésztők kaptak helyet, jelentős részüket már a Kézműves Magyar Ízekről is ismerhetitek.
Itt lehetőségetek nyílik rá, hogy nyírfacukorból készült diabetikus fagyit, termelői mézeket, házi sajtokat kóstolhassatok, mirelit libát és különleges kacsa és libakonzerveket vehettek. Ne lepődjetek meg, ha a csomagolásokon angol vagy német felirattal találkoztok, ugyanis az itthon termelt libatermékek kilencven százalékát külföldön adják el. Kerámiákat, késeket és egyéb csecsebecséket is itt tudtok vásárolni.
Az éttermek az ország több pontjáról érkeztek. A rendezvényekről ismert Almárium Bisztró, Katlan Tóni és Kővári Grill mellett a szegedi Bistorant, a Szentendrei Kereskedőház, az orosházi Tigris Étterem, a pesti NU bisztró kacsás és libás fogásait ízlelhetitek meg. Az ellenállhatalan töpörtyűk, kolbászok, sültek mellett hidegen és melegen is fogyaszhatjátok a libamájat, szezonális és egzotikus gyümölcsökkel, magyaros és keleti fűszerekkel párosítva.
A fesztivál étele a hurka jellegű konfitált libanyak májjal, zuzával, finomra pépesített gerslivel töltve, gyömbérrel és magyaros fűszerekkel ízesítve. Ez az Almárium Bisztró specialitása, de több ponton is kapható. Az Aranyszarvasnál csatos üvegbe zárt libamájpástétomokat kínálnak, természetesen van szarvasgombás változat is. Ezek a termékek korlátozott mennyiségben lesznek kaphatóak. Termelőjük szerint legjobb, ha kaláccsal fogyasztjátok, és száraz vagy félédes fehérbort kortyoltok mellé.
A Ghaurvéd hagyományos mustárait itt is megvehetitek, mi a kísérleti fázisban lévő szarvasgombás változatot is megkóstoltuk. A Pataki Cukrászdánál találjátok a rendezvény egyik legextrémebb specialitását, a tokaji boros-libamájas fagyit, valamint a kapros-fehércsokis változatot. Érdemes őket megkósolni egyszer, de napi szinten nem hinnénk, hogy legyőzi a csokifagyi népszerűségét.
Minőségi borokat több helyen is tudtok venni, főleg a Tokaji Borvidék képviselteti magát. A vélemények eltérőek arról, hogy mi illik leginkább a libamájhoz, de a fehérek repertoárja széles, érdemes kísérleteznetek vele. Az árak a körülményekhez viszonyítva elfogadhatóak: a meleg ételek 1000 Ft-nál kezdődnek, a borok pedig 400 Ft-nál.
A libamájas készítményeket a kereskedőknél olcsóbban vehetitek meg. Joggal felvetődhet bennetek még így is, hogy miért olyan drága a libamáj? A Tigris Étterem séfétől megtudtuk, hogy a csúcsminőségi máj kilójáért akár 4000 Ft-ot is elkérhetnek, míg harmadosztályú májat sem kínálnak 3000 Ft alatt.
Abban mindenki egyetértett, hogy jó ételhez megfelelő máj kell, és hogy a magyar hízlalt liba májának nincsen párja. Ezt a technikát Európában egyedül csak mi és a franciák alkalmazhatják. Az kérdéses, hogy mikor válik széles körben elterjedtté a libamáj fogyasztása, de mindenesetre ez is egy jó alkalom arra, hogy megismerkedhessetek vele.
Megadott időpontokban a nagyszínpadon híres előadók koncerteznek, a terület nem fedett, az időjárás viszontagságaira készüljetek fel.
Programok:
Szombat
19:30 Balkan Fanatik
21:00 Holdviola
Vasárnap
11:00 Kolompos Együttes
20:00 Vivat Bacchus
Szombat-vasárnap napközben a Borravaló Együttes muzsikál
Ha te is megkóstolnád a libamájat, nyomj egy lájkot!